Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Froju napisał:

IMHO najlepiej gra po tym wyjściu do którego można sprzedać izolację galwaniczną.

A co z DAC, który ma izolację galwaniczną w standardzie ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, gerwazek napisał:

Nie wszyscy, którzy kupują drogi sprzęt mają się za audiofilów posiadających większą wiedzę niż ci, którzy mają przeciętny sprzęt. Tylko nadzianym bufonom tak się wydaje, co nie oznacza, że inni również się puszą w podobny sposób. 

Tak jest w każdej dziedzinie.

Kto jest lepszym kierowcą; jadący Maluchem czy Audi...?

40 minut temu, jurek1 napisał:

U mnie też 🙂 oczywiście żeby zgłębić temat, należało by przemierzyć oscyloskopem przebiegi tych wyjść, ale nie mam takowego.

To jest taki klasyczny mit. 

Co niby ten oscyloskop miałby pokazać?

Kiedyś była moda na wszystko laserowe... Tu na AS lubi się powoływać na oscyloskop... 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Witam

Mam dwa DAC i w jednym, specjalnie opracowanym dla USB, granie z plików jest wielką przyjemnością, natomiast drugi to USB owska pomyłka. Oba mają XMOS 208 i oczywiście drivery pewnej niemieckiej firmy.

Moja prośba do Ciebie.

Jak i po czym rozpoznać, że układ posiada izolacje galwaniczną ?

Wybacz jeśli pytanie jest niezbyt mądre.

Pozdrawiam Tomasz.

4 godziny temu, J.Jerry napisał:

Słusznie, dlatego dyskutując o wypełnieniu wiemy, czym jest wypełnienie, potem słuchamy, dyskutujemy, słuchamy i coraz więcej wiemy o wypełnieniu.

A co jeśli "moje" wypełnienie jest czymś innym od wypełniena które ma na myśli np Lech36 ... ?

A propos tego optyka.

Kiedyś była bitwa w jakimś wątku o przekłamaniach w tej magistrali. O wpływie kabli,...

Zrobiłem kilka zdjęć jak wyciągnąłem wtyczkę z gniazda na kilka milimetrów i magistrala nadal działała bez zarzutu. Wystarczyło oświetlać "wejście" w gnieździe. 

7 minut temu, tomekkk napisał:

Mam dwa DAC i w jednym, specjalnie opracowanym dla USB, granie z plików jest wielką przyjemnością, natomiast drugi to USB owska pomyłka. Oba mają XMOS 208 i oczywiście drivery pewnej niemieckiej firmy.

To normalne.

Jak coś jest specjalnie opracowane pod...

Jak się o tym wie...

1.

Parę dni kilkoro uczestników domagało się zdefiniowania "wypełnienia".

Nie da się, ale tak w potocznej mowie mówi się - i tyle.

2.

Tymczasem o "ciężarze" dźwięku (kompletnie innym od tego, z czym fizycznie kojarzyłby się) PJWSTK całkiem poważnie pisze.

~"wypełnienie" i "ciężar" ~

(Może to i cecha praktyki wykonawczej, interpretacji, artykulacji, ale też przy odsłuchu nagrań a nie tylko żywego grania mają znaczenie i jakoś mi się łączą).

[Chodzi i sprawy organizacyjne życia dźwięków, określane zwyczajowym pojęciem: "metrorytmika", a dawniej "metrum"] 

Może za mocno przyciąłem akapit, ale dla zainteresowanych wklejam link (tam jest więcej).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Patrz) akapit z wytłuszczonym tytułem: "metrum (metrorytmika)".

Cytat

"Najmniejszą cząstkę ruchu przebiegu rytmicznego można nazwać motywem rytmicznym.

Motyw rytmiczny, tj. pewne ugrupowanie dźwięków różnej długości lub ciężaru (ciężar dźwięku wyraża się w akcencie wynikającym ze stosunków rytmicznych między dźwiękami)." 

21 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie od maszyny to zależy, a od ogarniania i inteligencji. Inteligencja to ścisła wyobraźnia i bystra prognostyka.

PS. To OT.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

43 minuty temu, Piopio napisał:

Bez znaczenia.
Zewnętrzna za parę stówek jest zawsze lepsza od jakiejś "w standardzie".
Przecież to widać na pierwszy rzut oka.
Przestrzeń, definicja i ogólnie kultura.
Jak nie to słaby sprzęt albo klient głuchy, sorry, nieosłuchany.

31 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To jest taki klasyczny mit. 

Co niby ten oscyloskop miałby pokazać?

Kiedyś była moda na wszystko laserowe... Tu na AS lubi się powoływać na oscyloskop... 

Miałby pokazać kształt i wartość przebiegu na wyjściu A i wyjściu B.

36 minut temu, tomekkk napisał:

Wybacz jeśli pytanie jest niezbyt mądre.

Pozdrawiam Tomasz.

Pytanie ok, tylko pytasz niewłaściwą osobę, w sensie wszędobylskiego trolla 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

40 minut temu, szpakowski napisał:

A co jeśli "moje" wypełnienie jest czymś innym od wypełniena które ma na myśli np Lech36 ... ?

Mi te 2 diagramy (bez ich opisu - czego dotyczą) z wczoraj, które @Lech36 wklejał, odpowiadają wypełnieniu wykresu, ale to zupelnie  nie to, czym odróżniają się  dźwięki.

Może  to - (?) wstępne wzmocnienie charakterystyczne dla instrumentu, instrumentalisty, jego barwa (?).

2 minuty temu, xetras napisał:

Mi te 2 diagramy (bez ich opisu - czego dotyczą) z wczoraj, które @Lech36 wklejał, odpowiadają wypełnieniu wykresu, ale to zupelnie  nie to, czym odróżniają się  dźwięki.

Jeden z wykresów to reakcja wzmacniacza na sygnał wielotonowy powodujący w odpowiedzi reakcję wzmacniacza widzianą jako artefakty intrmodulacyjne wypełniające przestrzenie pomiędzy poszczególnymi tonami. Te artefakty to śmieci dodawane przez wzmacniacz. Drugi wykres to wzmacniacz który też ma te artefakty, ale na zdecydowanie niższym poziomie, niestety wzmacniacz ten jest z nieszanowanej grupy D-klasowej. Pierwszy to wielce szanowana A-klasa.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pytanie ok, tylko pytasz niewłaściwą osobę, w sensie wszędobylskiego trolla 🙄

Proszę jednak o informacje, zarówno od Piopio jak i innych.

Będę bardzo zobowiązany. 

Z poważaniem i pozdrowieniami 

Tomasz.

2 minuty temu, tomekkk napisał:

Proszę jednak o informacje, zarówno od Piopio jak i innych.

Będę bardzo zobowiązany. 

Z poważaniem i pozdrowieniami 

Tomasz.

To podaje producent, albo zobaczy wprawne oko po rozkręceniu i przeanalizowaniu budowy.

5 minut temu, tomekkk napisał:

Będę bardzo zobowiązany. 

A co to za dac'i? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 hours ago, jurek1 said:

Sweep jednego kanału mierzony -12dBSF dla wyjścia USB z Maliny i SPDIF AloDigione Signature.

2 hours ago, jurek1 said:

To jest charakterystyka częstotliwościowa mierzona za pomocą mikrofonu na podstawie pliku kontrolnego dla jednego kanału.

Świadczy to o tym że one się różnią od siebie.

Tu by się jeszcze przydały dwa pomiary z tego samego wyjścia, bo może się okazać, że po prostu metoda pomiaru ma taki rozrzut.

4 hours ago, Piopio said:

A więc mówisz, że CEO PS Audio się myli ?

No co najmniej "reklamuje" 🙂

47 minut temu, jurek1 napisał:

Miałby pokazać kształt i wartość przebiegu na wyjściu A i wyjściu B.

Amplituda przebiegów cyfrowych jest na poziomie napięcia zasilania, zresztą z założenia nie ma ona znaczenia (w pierwszym przybliżeniu). Różnice szerokości impulsów (jitter) są na poziomie poniżej grubości rysowania przebiegu przez oscyloskop...

Nie da się niczego dostrzec w sensie o którym tu myślimy (różnic jakościowych). Od razu dodam, ze owszem oscyloskopy miewają dekodery magistral cyfrowych ale działa to na zasadzie analizatora stanów a nie badania dokładności amplitudy czy szerokości.

Nie da się w ten sposób ocenić jakości przebiegów. Owszem stosując jakieś zaawansowane metody da się porównywać drżenie fazy czy amplitudy. Tak wprost można porównać drżenie fazy ale bez wskaznania, który jest lepszy... 

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Motoryzację wolałem pominąć. Nadęty nowobogacki powie, że jest najlepszym kierowcą. On ma samochód z celownikiem na masce. Dobrze wycelować potem w drzewo potrafi. Inna sprawa, to przez karków z pustką w głowie dobra marka samochodów ma spapraną renomę 🙂

15 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To podaje producent, albo zobaczy wprawne oko po rozkręceniu i przeanalizowaniu budowy.

Dzięki, lecz proszę o więcej informacji w kwestii "przeanalizowania budowy ".

Pozdrawiam Tomasz.

24 minuty temu, danadam napisał:

Tu by się jeszcze przydały dwa pomiary z tego samego wyjścia, bo może się okazać, że po prostu metoda pomiaru ma taki rozrzut.

Metoda pomiaru jest taka sama, miejsce mikrofonu niezmienne, głośność taka sama.

17 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Amplituda przebiegów cyfrowych jest na poziomie napięcia zasilania, zresztą z założenia nie ma ona znaczenia (w pierwszym przybliżeniu). Różnice szerokości impulsów (jitter) są na poziomie poniżej grubości rysowania przebiegu przez oscyloskop...

Nie da się niczego dostrzec w sensie o którym tu myślimy (różnic jakościowych). Od razu dodam, ze owszem oscyloskopy miewają dekodery magistral cyfrowych ale działa to na zasadzie analizatora stanów a nie badania dokładności amplitudy czy szerokości.

Nie da się w ten sposób ocenić jakości przebiegów. Owszem stosując jakieś zaawansowane metody da się porównywać drżenie fazy czy amplitudy. Tak wprost można porównać drżenie fazy ale bez wskaznania, który jest lepszy... 

Za głęboko brniesz. Ten oscyloskop był podany jako przykład. Chodziło mi głównie o to że nie mam w domu żadnej aparatury do zmierzenia tych wartości. Kiedyś robiłem oscyloskopem pomiary wyjść SPDIF w odtwarzaczach CD i różnice były znaczne, zarówno w poziomie napięcia wyjściowego, jak i kształcie przebiegu. To było słychać w głośności odtwarzania. Czasem nawet słyszalnie zniekształcało sygnał.

21 minut temu, jurek1 napisał:

Metoda pomiaru jest taka sama, miejsce mikrofonu niezmienne, głośność taka sama.

Metoda jest ta sama i obarczona tak samo dużym błędem.
IMHO powinieneś wyeliminować mikrofon.
Podłącz malinę optykiem i usb do interfejsu (jak się da) i wtedy dokonaj pomiarów poszczególnych wyjść. 

Edytowane przez Froju
pomyliłem wyjscia
32 minuty temu, Lech36 napisał:

Jeden z wykresów to reakcja wzmacniacza na sygnał wielotonowy powodujący w odpowiedzi reakcję wzmacniacza widzianą jako artefakty intrmodulacyjne wypełniające przestrzenie pomiędzy poszczególnymi tonami. Te artefakty to śmieci dodawane przez wzmacniacz. Drugi wykres to wzmacniacz który też ma te artefakty, ale na zdecydowanie niższym poziomie, niestety wzmacniacz ten jest z nieszanowanej grupy D-klasowej. Pierwszy to wielce szanowana A-klasa.

Za objaśnienie serdecznie dziękuję - idealna jego lokalizacja byłaby bezpośrednio pod wykresami.

40 minut temu, tomekkk napisał:

Dzięki, lecz proszę o więcej informacji w kwestii "przeanalizowania budowy ".

Pozdrawiam Tomasz.

Mogę Ci podać producentów stosujących izolację galwaniczną:

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, SPEC

iFi stosuje swoje wynalazki w Zen Stream i Neo Stream.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, Froju napisał:

Metoda jest ta sama i obarczona tak samo dużym błędem.
IMHO powinieneś wyeliminować mikrofon.
Podłącz malinę optykiem i usb do interfejsu (jak się da) i wtedy dokonaj pomiarów poszczególnych wyjść. 

Ani malina, ani interfejs którego używam nie ma wyjść i  wejść Tosilk. I tak zresztą nie miał bym czym tego zmierzyć, bo jedyna aparatura pomiarowa jaką teraz dysponuję, to Umik, REW, i miernik uniwersalny 🙂

3 godziny temu, Piopio napisał:

A próbowałeś zastosować izolację galwaniczną USB ?

Nie męcz!

Edytowane przez jurek1
5 godzin temu, Piopio napisał:

A jitter ?

Było: sztucznie spreparowany, skrajnie duży i regularny super-jitter, który w praktyce nie występuje, poskutkował zakłóceniami na poziomie -120dB. W skrócie jak już dasz tak głośno żeby usłyszeć wpływ super-jittera, to głośniejsze dźwięki pozbawią Cię słuchu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Było: sztucznie spreparowany, skrajnie duży i regularny super-jitter, który w praktyce nie występuje, poskutkował zakłóceniami na poziomie -120dB. W skrócie jak już dasz tak głośno żeby usłyszeć wpływ super-jittera, to głośniejsze dźwięki pozbawią Cię słuchu.

I Ty chcesz uchodzić za racjonalnego audiofila 😉 Oszczędź sobie wstydu i przestań pouczać innych. 

24 minuty temu, jurek1 napisał:

Nie męcz!

Skoro tak lubisz pomiary to czemu nie ? Byłoby ciekawie .

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ty chcesz uchodzić za racjonalnego audiofila 😉 

Za audiofila? Broń boże!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 hour ago, jurek1 said:
1 hour ago, danadam said:

Nie widzę związku z tym co napisałem. Nie twierdziłem, że metoda pomiaru się zmieniła, sugerowałem tylko, że może być niedokładna.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Mogę Ci podać producentów stosujących izolację galwaniczną:

Denon, Meitner......

Dzięki serdeczne Piopio. Jednak proszę specjalistów elektroników o pomoc i wsparcie w temacie izolacji galwanicznej w układzie USB z Xmos 208. Chodzi o urządzania DIY

Pewne pojęcie o elektronice mam. 

DAM RADĘ ZROZUMIEĆ

Dzięki 

Pozdrawiam Tomasz 

• Pokaż nowe odpowiedzi