Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, przemak napisał:

Na oko wszystko ok. Masz pętlę referencyjną w drugiej parze kanałów, więc wszystkie niedokładności są kompensowane - mierzysz niejako różnice między kanałami. Jeżeli w ten sposób będziesz przeprowadzał pomiary, to będziesz miał taką dokładność. Jak chcesz zobaczyć, jak twój interfejs wygląda w rzeczywistości, odłącz pętlę referencyjną w oknie Preferences-Soundcard - będziesz miał jakieś +/-0,05dB na krańcach pasma albo coś koło tego (jeżeli używasz wejść liniowych bez preampów, nie wiem, czy takie masz).

Właśnie o tą pętle mi chodzi. 

Jeśli masz na myśli pole Loopback imput, to tam nie ma możliwości ustawienia oprócz wyboru kanału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

15 minut temu, slawek.xm napisał:

nigdy nie mów nigdy

Mam niestety wysoką wiedzę w tym konkretnym temacie 😉.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

daje Ci wskazówki a jednak trwasz przy własnym

Wolę wskazówki z ASR, tam mocno stąpają po Ziemi 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

48 minut temu, szpakowski napisał:

Z opisanych przez Ciebie reakcji najbardziej lubię opad szczęki 👍🏻

Ale do "opadu szczęki" potrzeba "wypełnienia", a tego wzmacniacze fabryczne nie potrafią (poza moim małym O, ale kto nie słyszał ten niech się nie wypowiada). Nie musisz już nic więcej pisać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Trzymaj się kolego.

To kwestia trwająca od lat, dla mnie nic nadzwyczajnego, do każdej sytuacji życiowej można się przyzwyczaić.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

tego wzmacniacze fabryczne nie potrafią (poza moim małym O

szczęściarz 🙂

19 minut temu, Lech36 napisał:

Wolę wskazówki z ASR, tam mocno stąpają po Ziemi 😉

mogą nawet smak myszowki opisywać tylko co z tego jak nie chcesz sprobować ? 🙂

34 minuty temu, jurek1 napisał:

Jeśli masz na myśli pole Loopback imput, to tam nie ma możliwości ustawienia oprócz wyboru kanału.

Ukryta Zawartość

Już jest  ok, wreszcie coś widać.

171421729_Zrzutekranu2022-10-22o16_26_58.thumb.jpeg.104407a5ba2e96aa44fc56c6ffcd27e1.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek1
11 minut temu, slawek.xm napisał:

mogą nawet smak myszowki opisywać

Co to jest myszowka?

Teraz, slawek.xm napisał:

krótka historia „rudej na myszach”

Ukryta Zawartość

"Ruda na myszach" to oczywiście znany mi termin, regularnie degustuje w weekendy niewielkie porcje. Nieznany był dla mnie termin "myszowka", choć trochę domyślałem się się że chodzi o "rudą na myszach", ale wolałem się upewnić. 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Panowie... po co to błoto...
Szanujmy się, będzie nam łatwiej...

Tak, masz rację, poniosło mnie, ale wk***ia mnie bufoniada i nadęcie 🤷‍♂️

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

poza tym ostatnio miałem pw ktoś chcial kupic ode mnie sprzęt bez względu na cenę  mam nadzieję , że to nie byłeś ty w końcu musisz składać na wygraną w kablarskim teście 🙂

Nie, nie muszę. Naprawdę, nic do Ciebie nie mam, ale ego masz rzeczywiście galaktyczne 😆

11 minut temu, slawek.xm napisał:

krótka historia „rudej na myszach”

Moje pytanie wynikło z braku kreski nad "o" w słowie "myszowka" a tu chodziło o "myszówkę", oczywiście zdarza się.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

a ja nie lubię .... tylko mineralna

Mineralną też spożywam, w życiu trzeba próbować różnych rozwiązań.

14 minut temu, Adi777 napisał:

@slawek.xm Nie no, momencik. To w końcu można testować kable, czy nie???

sorry ale ze względów tobie na pewno wiadomych od dawna jesteś u mnie w ignorowanych

czasem tylko dla poprawy humoru patrzę co stworzyłeś

a co do pytania to nawet trzeba 🙂

8 minut temu, Ajothe napisał:

Możliwe jest zrobienie przełącznika do szybkiego przełączania kabli bez ich przepinania? To jedyny sposób by wyczuc różnice 😋

Chyba nie 😆 Żarty żartami, ale w przypadku innych testów taki przełącznik pomaga. Nie wiem jak Ty, ale ja słuchając kolumn zdałem sobie sprawę, że pamięć słuchowa jest zajebiście krótka.

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Już jest  ok, wreszcie coś widać.

Ukryta Zawartość

I tak to mniej więcej wygląda po kalibracji, a przed niewiele się różni. Szczerze mówiąc nie przejmuję się kalibracją interfejsu, bo różnice, których szukam są dwa rzędy większe. Jeżeli ktoś chce coś pokazać i wyciągać wnioski, to wtedy ma to sens - tylko co z tego, jak połowa i tak nic nie skuma 😉

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Tak, ale można nie wybrać żadnego wejścia i wyjścia i wtedy mierzymy jak jest, bez kompensacji (która w dobrym interfejsie jest znikomą, jak widać). 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

I tak to mniej więcej wygląda po kalibracji, a przed niewiele się różni. Szczerze mówiąc nie przejmuję się kalibracją interfejsu, bo różnice, których szukam są dwa rzędy większe. Jeżeli ktoś chce coś pokazać i wyciągać wnioski, to wtedy ma to sens - tylko co z tego, jak połowa i tak nic nie skuma 😉

Tak, ale można nie wybrać żadnego wejścia i wyjścia i wtedy mierzymy jak jest, bez kompensacji (która w dobrym interfejsie jest znikomą, jak widać). 

Pomimo kalibracji, jak włączam okno RTA żeby cokolwiek zmierzyć, to pomiar jest na poziomie 40dBFS a nie tak jak pokazują inni w pomiarach -117dBFS czy podobnie.

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Nie, nie muszę. Naprawdę, nic do Ciebie nie mam, ale ego masz rzeczywiście galaktyczne 😆

Pozwolisz, że się nie zgodzę ... 

Sławka znam tylko z wpisów na forach ale odniosłem wręcz przeciwne wrażenie. 

30 minut temu, jurek1 napisał:

Pomimo kalibracji, jak włączam okno RTA żeby cokolwiek zmierzyć, to pomiar jest na poziomie 40dBFS a nie tak jak pokazują inni w pomiarach -117dBFS czy podobnie.

Bo inni może nie mają kalibracji 😉 Masz + i -, powiększ i przesuń sobie jak ci pasuje. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Możliwe jest zrobienie przełącznika do szybkiego przełączania kabli bez ich przepinania? To jedyny sposób by wyczuc różnice 😋

Dzisiaj tą metodą (czas przełączania poniżej 3ms) testowałem na gościach zmianę fazy głośnika szerokopasmowego. Pomiar niewiele wskazuje ale symulacje (VituixCAD) wyraźnie pokazują aby odwrócić fazę. 

No to zrobiłem test. 

Możliwe jest zrobienie przełącznika do szybkiego przełączania kabli bez ich przepinania? To jedyny sposób by wyczuc różnice
Nie wiem, czy o coś takiego pytasz, na fotografii Presonus Central Station. Pasywny symetryczny tor z regulowanym tłumieniem sygnału, przełącznikami źródeł oraz głośników/wzmacniaczy.
Wejścia: 2xstereo TRS, 1xstereo RCA oraz wejścia Toslink i Coaxial do wewnętrznego DAC.
Wyjścia: 2xstereo TRS przełączane oraz 1xstereo TRS do subwoofera.
Wyjścia są trymowanie czyli można na sztywno wyrównać wzmocnienia dla dołączonych głośników aktywnych lub wzmacniaczy.
Dodatkowo dwa niezłe wzmacniacze słuchawkowe.4eeadecbb1fc58eb037d0f4b3c7ed6ae.jpg
  • Pokaż nowe odpowiedzi