Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

33 minutes ago, tedi02 said:

No jesteś już znany ,wysmiewany na forum ,piszesz w kółko jedno i to samo. Masz jakiś uraz psychiczny do jak ty to określasz,,audio voodoo,, ? A może jak ty nazywasz ,,wyznawcy,, kupują produkty za twoja kasę? A może jesteś ich zyrantem ? Jeśli nie ,to jest chorobą psychiczną, lecz się, nie wtykaj nosa w czyjś portfel ,radzę byś sobie znalazł inne zajęcie, nie kompromitowal się na forum skoro nie masz nic merytorycznego do powiedzenia.

Co za bełkot 😄

19 minut temu, szpakowski napisał:

Bardzo mądrze czynią ...

Ale niestety tak robią. Ciekawe jakie kompetencje mają takie osoby do oceniania sprzętu.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 minuty temu, Misio38 napisał:

Ale niestety tak robią. Ciekawe jakie kompetencje mają takie osoby do oceniania sprzętu.

Myślę, że pomimo tego, że pewnie słuchają bardzo głośno, to sporo zawyżają podawane wartości ...

44 minuty temu, tedi02 napisał:

...piszesz w kółko jedno i to samo...

A prawa fizyki się zmieniły, albo sposób działania zmysłu słuchu?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szpakowski napisał:

Myślę, że pomimo tego, że pewnie słuchają bardzo głośno, to sporo zawyżają podawane wartości ...

Niekoniecznie. Na ostatnim AVS stojąc przy wielu osobach słychać było co słuchają. A na uszach słuchawki ZAMKINIĘTE. Ja sam przejmując po jednej z takich osób słuchawki doznałem szoku, zerwałem z uszu słuchawki i szybko sciszyłem sprzęt z 120 do 50 (poziom głosności z ekranu).

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

A po pewnym czasie jeszcze głoszą z zapałem godnym największych

inkwizytorów, że różnic pomiędzy kablami nie słychać 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, tedi02 napisał:

Pomiary ASR I testy różnicowe 🤣 jaki kolega monotonny i co chcesz jeszcze innym wmówić? Może lepiej zająć się swoim podwórkiem. 

Audio to monotonne hobby, widać to po dyskusjach na tym forum i opisach co słyszą jego uczestnicy. Pomiary na ASR to najlepsze spojrzenie na audio testy, rzetelnie pokazują co może i czego nie może sprzęt którego używamy.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Ja z powodu takiej głośności ostatecznie w 2008 roku odpuściłem sobie koncerty.

Rockowe koncerty też sobie odpuściłem, ale głównie z powodu bardzo niskiej jakości nagłośnienia w tych miejscach w których najczęściej bywałem, ale bywały też takie w których ta jakość była zadowalająca. Koncerty jazzowe wypadają tu lepiej, jak są dobrze nagłośnione to można mieć przyjemność jakościową na najwyższym poziomie. Filharmonia to najczęściej inna kategoria jakościowa jeżeli chodzi o dźwięk choć i tam zdarzają się słabe koncerty, ale tu nie mam pełnej oceny bo w filharmonii nie bywam zbyt często.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

10 godzin temu, bum1234 napisał:

Co za bełkot 😄

Pisałeś o sobie ? Trafiłeś w sedno.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

A prawa fizyki się zmieniły, albo sposób działania zmysłu słuchu?

Najpierw trzeba z tego organu korzystać. 

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Audio to monotonne hobby, widać to po dyskusjach na tym forum i opisach co słyszą jego uczestnicy. Pomiary na ASR to najlepsze spojrzenie na audio testy, rzetelnie pokazują co może i czego nie może sprzęt którego używamy.

Rockowe koncerty też sobie odpuściłem, ale głównie z powodu bardzo niskiej jakości nagłośnienia w tych miejscach w których najczęściej bywałem, ale bywały też takie w których ta jakość była zadowalająca. Koncerty jazzowe wypadają tu lepiej, jak są dobrze nagłośnione to można mieć przyjemność jakościową na najwyższym poziomie. Filharmonia to najczęściej inna kategoria jakościowa jeżeli chodzi o dźwięk choć i tam zdarzają się słabe koncerty, ale tu nie mam pełnej oceny bo w filharmonii nie bywam zbyt często.  

Acha  czyli wystarczy spojrzeć na pomiary by wiedzieć jak urządzenie gra ,kolega w ogóle coś teges 😁

1 hour ago, tedi02 said:

Pisałeś o sobie ? 

Nie, o tobie. Nie dziwię się że się nie zorientowałeś. Tak już przyzwyczaiłeś się do bełkotu, że nie potrafisz odróżnić go od normalnego języka 😄

Edytowane przez bum1234
Godzinę temu, tedi02 napisał:

czyli wystarczy spojrzeć na pomiary by wiedzieć jak urządzenie gra ,kolega w ogóle coś teges 😁

Tyle lat i nadal okazuje się, że próby nauczania i cały trud w piz*****du!

Jeszcze raz więc - pomiary przy tym co nas tu na forum głównie  interesuje, są nie po to by wiedzieć jak co gra, tylko by móc wstępnie PORÓWNAĆ dwa...porównywane.

12 godzin temu, tedi02 napisał:

No jesteś już znany ,wysmiewany na forum ,piszesz w kółko jedno i to samo

Ważne przez kogo wyśmiewany, bo  tacy "wyśmiewający", tylko potwierdzają swoją, znaną już wcześniej techniczną ignorancję. 

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Audio to monotonne hobby, widać to po dyskusjach na tym forum i opisach co słyszą jego uczestnicy.

Wyrazy współczucia. 

Chociaż w Twoim przypadku jak się ciągle tylko pisze o prawidłowych technicznie testach oraz pomiarach na ASR to rzeczywiście jest monotonnie. 

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Acha  czyli wystarczy spojrzeć na pomiary by wiedzieć jak urządzenie gra ,kolega w ogóle coś teges

Oczywiście że wystarczy, oczywiście trzeba mieć wiedzę jak je czytać. Na pewno jest to bardziej obiektywna ocena od wykonanej po amatorsku oceny "na ucho", która to ocena może być już z założenia subiektywna o ile nie przestrzega się w porównaniach procedur.

20 minut temu, szpakowski napisał:

Chociaż w Twoim przypadku jak się ciągle tylko pisze o prawidłowych technicznie testach oraz pomiarach na ASR to rzeczywiście jest monotonnie. 

Jak chcesz coś porównać obiektywnie to trzeba to zrobić chociaż semi profesjonalnie a najlepiej całkiem profesjonalnie czyli zgodnie z obecną wiedzą techniczną. Testy robione przez audiofilów rzadko zahaczają o nawet ten pierwszy wariant.  

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Najpierw trzeba z tego organu korzystać. 

Nie wystarczy, trzeba jeszcze myśleć 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Obiektywnie to jedne kolumny podłączone dwoma parami kabli na 

speakers A i B - proste przełączanie A/B ( czasem nawet pilotem )

wielu mało znającym się na tzw. procedurach pozwala coś wyjaśnić.

Podobnie z IC tylko w drugą stronę i wszystko jasne, tyle że zaraz

znajdzie się paru xyz kwestionujących oczywiste metody porównań.

Powtarzam się, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie tylko ja ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, iro III napisał:

Jeszcze raz więc - pomiary przy tym co nas tu na forum głównie  interesuje, są nie po to by wiedzieć jak co gra...

Z drugiej strony dzięki pomiarom (ogólnie dzięki świadomosci technicznej) możemy się dowiedzieć jak system na pewno nie zagra, i jesli ktoś twierdzi, że np wymianą kabla wyciagnął z monitorków bas jak z podłogówek a sub buczy i dudni i tylko do KD się nadaje, to śmiało możemy patrząc mu w oczy postukać się palcem w czoło.

36 minut temu, audioburak napisał:

Podobnie z IC tylko w drugą stronę i wszystko jasne, tyle że zaraz

Pewnie, że jasne, gdy widać/wiadomo co. Staje się niejasne, tylko wtedy, gdy nie widać/nie wiadomo. 

Oto jest "tajemnica wiary" 😁

50 minut temu, audioburak napisał:

Obiektywnie to jedne kolumny podłączone dwoma parami kabli na 

speakers A i B - proste przełączanie A/B ( czasem nawet pilotem )

wielu mało znającym się na tzw. procedurach pozwala coś wyjaśnić.

Wtedy jest subiektywnie. Obiektywnie to miernikiem. 

nagrywamy.com

A musisz sam przełączać, albo zasłonić wybór ... pozostawiając,

co może być dla wielu zbyt trudne - same uszy ...

@przemak   masz Pan słusznego 😉 

Fakt, ale tu chodzi o - głupia sprawa - słyszenie, a nie mierzenie ..

Edytowane przez audioburak

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, audioburak napisał:

Fakt, ale tu chodzi o - głupia sprawa - słyszenie, a nie mierzenie ..

wiesz jak fajnie jest gdy pomiar i odsłuch są zbieżne? 🙂

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

i jesli ktoś twierdzi, że np wymianą kabla wyciagnął z monitorków bas jak z podłogówek a sub buczy i dudni i tylko do KD się nadaje, to śmiało możemy patrząc mu w oczy postukać się palcem w czoło.

zauważ , że tworzysz hipotetyczne historie tylko po to by przeprowadzić dyskredytację słyszących

weź pod uwagę , że nie każdy potrafi zmierzyć a jeszcze mniej zinterpretować pomiar

za to słyszy zazwyczaj każdy i dlatego tego zmysłu używa do oceny dźwięku

@slawek.xm 

Mam pewność, że metrowe IC z linki 6 mm2 i drutu 0,2 mm2 nie wykażą

żadnych różnic w pomiarach, ale znam parę osób, co mimo to rozróżnią ...

Podobnie z głośnikowymi, ale tu i tak każdy pozostanie przy swoim ...

Tylko tym razem nie sałatki 😉 a klawiatury szkoda ...

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

tworzysz hipotetyczne historie tylko po to by przeprowadzić dyskredytację słyszących

Wybacz, ale nie jestem kolekcjonerem linków do durnych wypowiedzi i nie zacytuję Ci rzeczywistych wypowiedzi. A na Forum takich było raczej 100 niż 10, a łącznie z tymi, na które nie trafiłem to pewnie 1000 choć może 10000. Ja nie dyskredytuję WSZYSTKICH słyszacych, a tylko szerzenie głupoty przez NIEKTÓRYCH. A uwierz mi, głupoty jest na Forum sporo.

Problem jest ten sam co ze spojrzeniem z mojego okna na morze: każdy widzi, że Ziemia jest płaska. Oserwacje nie wystarczy poczynić, trzeba je umieć zgodnie z faktami naukowymi przeanalizować, ale jak piszesz...

nie każdy potrafi zmierzyć a jeszcze mniej zinterpretować pomiar

Edytowane przez szymon1977

8 minut temu, audioburak napisał:

Mam pewność, że metrowe IC z linki 6 mm2 i drutu 0,2 mm2 nie wykażą

żadnych różnic w pomiarach

Czyli obiektywnie nie ma różnic. 

9 minut temu, audioburak napisał:

znam parę osób, co mimo to rozróżnią ...

Subiektywnie. 

nagrywamy.com

38 minut temu, slawek.xm napisał:

Z tym że każdy słyszy co chwilę inaczej, nawet ten sam plik odtwarzany na tym samym urządzeniu, wystarczy powiedzieć że coś w technice się zmieniło. Przykłady takiego różnego słyszenia tego samego na tym samym były na forum opisywane.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Lech36 napisał:

Przykłady takiego różnego słyszenia tego samego na tym samym były na forum opisywane.

dla mnie to jest pieprzenie w bambus

jeśli zalezy ci na merytorycznej dyskusji to podawaj przykłady do ktorych mozna sie odnieść

nie interesuje mnie twoja interpretacja tylko fakt

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

dla mnie to jest pieprzenie w bambus

jeśli zalezy ci na merytorycznej dyskusji to podawaj przykłady do ktorych mozna sie odnieść

Ale to jest własnie fakt, że można nic w systemie nie zmieniać a usłyszeć inaczej. Audiofilski prąd czy szumy tła?  A może jednak psychoakustyka i inne wrażenie powstałe z identycznego bodźca?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Audiofilski prąd

nie znam takiego pojęcia

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

szumy tła?

należy eliminować przed odsłuchem lub krytyczne odsłuchy prowadzić nocą

41 minut temu, slawek.xm napisał:

Fakty masz na ASR i jemu podobnych. Niestety fakty nie do zaakceptowania dla wyznawców audio wiary.

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, Lech36 napisał:

Przykłady takiego różnego słyszenia tego samego na tym samym były na forum opisywane.

o te sytuacje mi chodzi więc nie udawaj niezorientowanego i nie wyjeżdżaj z asr bez sensu

• Pokaż nowe odpowiedzi