Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Skoro z góry wiedziałeś to po co ją stworzyłeś?

Było:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

...ankieta miała zaspokoić ciekawość kolegów.

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...sam sobie nią strzeliłeś w kolano.

Było:

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czy będzie mi się chciało tłumaczyć po raz setny co to jest grupa reprezentatywna? Chyba raczej nie, poprzestane na stwierdzeniu, że ta nie jest.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

W tak ukierunkowanej tematycznie i małej grupce jaką jest 150 userów, którym sie chcialo zagłosować to czemu nie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Padła tu zasadnicza kwestia:

"Skoro dwie grupy maja odmienne zdanie, to jedna z nich musi być w błędzie".

Nie o to chodzi.

1. Logika (a zwłaszcza klasyczna - tzw. zero-jedynkowa) to tylko model, który w konkretnych realiach jedynie czasami jest stosowalny.

2. Nie ma sposobu na wmówienie komukolwiek że jego wrażenie (albo jego opis) jest "błędem". Błądzenie, omylność wynika raczej z interpretacji. 

3. Podział na grupy jest zbyt uproszczony, bo pomija to że ktoś może mieć swoją odrębną opinię.

(Tyle uwag odnośnie generalizacji szymona1977).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

58 minut temu, xetras napisał:

1. Logika (a zwłaszcza klasyczna - tzw. zero-jedynkowa) to tylko model, który w konkretnych realiach jedynie czasami jest stosowalny.

To, że jedno wyklucza drugie wynika z istoty rozważanego zjawiska a nie Twoich filozoficznych rozważań.

Godzinę temu, xetras napisał:

2. Nie ma sposobu na wmówienie komukolwiek że jego wrażenie (albo jego opis) jest "błędem". Błądzenie, omylność wynika raczej z interpretacji. 

Nikt nikomu nie wmawia, że jego wrażenia są błędne. Ale, że wrażania mogą rozmijać się z bodźcem i bo nie ma między nimi bezpośredniej zależności to fakt naukowy, wynikający ze sposobu działania zmysłu słuchu (psychoakustyka).

Godzinę temu, xetras napisał:

3. Podział na grupy jest zbyt uproszczony, bo pomija to że ktoś może mieć swoją odrębną opinię.

Skoro nie wiesz co to jest grupa reprezentatywna dla ankiety to nie gdybaj.

13 godzin temu, elgreg napisał:

lepsze kable u mnie budują realizm przekazu, budują rozdzielczość dźwięku, dynamikę, ale rozumiem, że inni nie mają takich potrzeb jak ja i to szczerze szanuję

Tak, ciekawie to sobie wykoncypowałeś.

Ci co nie potrzebują "lepszych" kabli, to niby nie potrzebują też "realizmu przekazu, rozdziekczości dźwięku i dynamiki"?!!!

No to wyobraź sobie, że te "zapotrzebowania" można otrzymać zmieniając wyłącznie NAGRANIA.

Pomyśl, dlaczego te "walory", które wymieniłeś ( i wiele innych), niezmiennie na tych samych kablach (budżetowych z rynku pro), raz są wszystkie w komplecie, raz tylko częściowo, kiedy indziej ich brak ...a jedyną zmienną jest - jakość odtwarzanego nagrania, jego wydanie, master, remaster, remix.

???

Edytowane przez iro III
51 minut temu, iro III napisał:

Tak, ciekawie to sobie wykoncypowałeś.

Ci co nie potrzebują "lepszych" kabli, to niby nie potrzebują też "realizmu przekazu, rozdziekczości dźwięku i dynamiki"?!!!

No to wyobraź sobie, że te "zapotrzebowania" można otrzymać zmieniając wyłącznie NAGRANIA.

Pomyśl, dlaczego te "walory", które wymieniłeś ( i wiele innych), niezmiennie na tych samych kablach (budżetowych z rynku pro), raz są wszystkie w komplecie, raz tylko częściowo, kiedy indziej ich brak ...a jedyną zmienną jest - jakość odtwarzanego nagrania, jego wydanie, master, remaster, remix.

???

To dziwna koncepcja, faktycznie. Jeśli ktoś nie potrzebuje takich walorów, to i bluetooth mobilny JBL wystarczy. Gra zadziwiająco przyzwoicie. 

Kiedy jednak się chce usłyszeć takie „walory”, jeśli oczywiście są takie w materiale, w dobrej jakości, to przyzwoity zestaw stereo, akustyka i ten materiał. Wątpię, żeby lepszy kabel wpływał na "realizmu przekazu, rozdziekczości dźwięku i dynamikę”. Jakikolwiek zresztą. 

Pytanie mam tylko, dlaczego „z rynku pro”. Budżetowe z rynku „nie pro” coś ograniczają? Poważnie pytam się?

Edytowane przez audiosonik
… lepsze kable u mnie budują realizm przekazu, budują rozdzielczość dźwięku, dynamikę, ale rozumiem, że inni nie mają takich potrzeb jak ja i to szczerze szanuję, albo po prostu głośniki tego nie są wstanie przekazać.

budowanie realizmu przekazu, budowanie rozdzielczość dźwięku, dynamiki odgrywa dla mnie bardzo duza role i dlatego u mnie inwestuje w te elementy systemu, ktore naprawde maja wplyw na nie, ale rozumiem i to szczerze szanuję, ze że sa inni, ktorzy jeszcze nie pokapowali, ktore elementy sa decydujace i ciagle jeszcze wierza, ze mozna to ksztaltowac kabelkami i innymi gadzetami, albo po prostu nie sa w stanie tego zrozumiec.

No i jak to teraz brzmi? Niezle. Wystarczy poprzestawiac kilka slow
6 minut temu, audiosonik napisał:

Pytanie mam tylko, dlaczego „z rynku pro”. Budżetowe z rynku „nie pro” coś ograniczają? Poważnie pytam się?

Solidność: izolacji, konfekcji, wtyków.

Tylko tyle i aż tyle. 

1 minutę temu, iro III napisał:

Solidność: izolacji, konfekcji, wtyków.

Tylko tyle i aż tyle. 

O tym pomyślałem. Do tego ja również wagę przywiązuję, a czy pod izolacją miedź będzie sześcio dziewiątkowa czy monokrystaliczna już mniej 🙂

24 minuty temu, xajas napisał:

budowanie realizmu przekazu, budowanie rozdzielczość dźwięku, dynamiki odgrywa dla mnie bardzo duza role i dlatego u mnie inwestuje w te elementy systemu, ktore naprawde maja wplyw na nie, ale rozumiem i to szczerze szanuję, ze że sa inni, ktorzy jeszcze nie pokapowali, ktore elementy sa decydujace i ciagle jeszcze wierza, ze mozna to ksztaltowac kabelkami i innymi gadzetami, albo po prostu nie sa w stanie tego zrozumiec.

No i jak to teraz brzmi? Niezle. Wystarczy poprzestawiac kilka slow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji106.png

Nie brzmi nieźle. Brzmi lekceważąco i oddaje Twoje poczucie wyższości nad tymi, którzy nie podzielają tego w co wierzysz. To "szczerze szanuję" jest jak kwiatek przy kożuchu.

Ale trzeba przyznać że i tak napisałeś bardzo powściągliwie w porównaniu do postów innych osób o zbliżonych poglądach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
15 minutes ago, spokojnie said:

. Brzmi lekceważąco i oddaje Twoje poczucie wyższości nad tymi, którzy nie podzielają tego w co wierzysz.

A to już jest typowa reakcja zakompleksionego audiofila, który uparcie twierdzi, ze 2+2=5 i bardzo nie lubi osób, które próbują wyprowadzić go z błędu.

31 minut temu, audiosonik napisał:

czy pod izolacją miedź będzie sześcio dziewiątkowa czy monokrystaliczna już mniej

Ilość eNek i ich (oczywiście!) "wpływ" to inny, kuriozalny temat.

Gdzieś czytałem, że produkcja miedzi "tylko" 5N to już kosmos, przydatny tylko w ..."kosmosie".

Marketingowe bajki "producentów kabelków" o 6...7...8...9 N to ... (wężykiem, wężykiem), do tego nie do zweryfikowania... za wyjątkiem ucha audiofilskiego ofkors. 😉

10 minut temu, bum1234 napisał:

A to już jest typowa reakcja zakompleksionego audiofila, który uparcie twierdzi, ze 2+2=5 i bardzo nie lubi osób, które próbują wyprowadzić go z błędu.

Zabawne jest to co piszesz. Nie zrozumiałeś a komentujesz... dlatego Twój wpis świadczy tylko o Tobie i o niczym więcej.

1 minute ago, spokojnie said:

Zabawne jest to co piszesz. Nie zrozumiałeś a komentujesz... dlatego Twój wpis świadczy tylko o Tobie i o niczym więcej.

Now to samo. Audiofilski kompleks do kwadratu 😄

37 minut temu, spokojnie napisał:

Brzmi lekceważąco i oddaje Twoje poczucie wyższości...

Ma odczuwać niższosć z powodu świadomości, że się mylisz?

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Now to samo. Audiofilski kompleks do kwadratu 😄

Brnij kolego, brnij :) 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Niczego takiego nie napisałem, a co Ty sobie dośpiewasz do mojej wypowiedzi to już nie moja wina.

Cytuj moje posty w całości jeśli chcesz się do nich odnieść. Wyrwanie z kontekstu fragmentu i odnoszenie się do niego jest głupie i nieuczciwe. Ale dzięki takiej manipulacji możesz stosować swoją pokrętną logikę.

1 hour ago, spokojnie said:

Brzmi lekceważąco i oddaje Twoje poczucie wyższości nad tymi, którzy nie podzielają tego w co wierzysz.

Tak samo jak sugerowanie, że osobom, które nie zwracają większej uwagi na kable, nie zależy na realiźmie, rozdzielczości i dynamice.

Czyli jako parodia tamtej wypowiedzi spełniło swe zadanie znakomicie 🙂

32 minuty temu, iro III napisał:

Ilość eNek i ich (oczywiście!) "wpływ" to inny, kuriozalny temat.

Gdzieś czytałem, że produkcja miedzi "tylko" 5N to już kosmos, przydatny tylko w ..."kosmosie".

Marketingowe bajki "producentów kabelków" o 6...7...8...9 N to ... (wężykiem, wężykiem), do tego nie do zweryfikowania... za wyjątkiem ucha audiofilskiego ofkors. 😉

Czasami kiedy oglądam coś na temat pracy w laboratoriach, plątaninę kabli w studio nagraniowym, setki metrów kabli w serwerowniach, fabrykach samolotów, lądownikach pozaziemskich, sądach kosmicznych, przychodzi mi na myśl audiofilski przewodnik. Gdyby musieli kupować przewody, bo jakby nie było od lamki nocnej nie stosują, bo muszą być trwałe i solidne, po cenie tych audiofilskich, budżet wyczerpały się, zanim prace naukowe by zaczęli. Tam, gdzie przewodność, solidność, jakość jest bardzo istotna wystarczy 5N, pewnie za nieporównywalne mniejszy procent tych najdroższych audiofilskich. A jednak te kable wystarczą, żeby kontrolować i bez przekłamań odczytywać wyniki prac nad kwantami, pracować sprawnie sztucznym satelitom w ekstremalnych warunkach, tryliony bajtów na sekundę przesyłać z komputera w Polsce do drugiego komputera gdzieś na antypodach i literka A, dotrze jako A. Jednak tylko kable audio są jakieś wyjątkowe. Magiczne. Ten zwykły tani nie da rady otworzyć sceny 3D 🙂

18 minut temu, audiosonik napisał:

Tam, gdzie przewodność, solidność, jakość jest bardzo istotna wystarczy 5N, pewnie za nieporównywalne mniejszy procent tych najdroższych audiofilskich.

A takie przewody węglowe to jakie "N" lub jego odpowiednik mają?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Niczego takiego nie napisałem, a co Ty sobie dośpiewasz do mojej wypowiedzi to już nie moja wina.

Ja wiem co napisałeś, ale chyba nie bardzo rozumiesz co z tego wynika.

Cytuj moje posty w całości...

Nie, cytuję ten fragment, o który pytam, reszta postu nic tu nie zmienia. Powtorzyc pytanie, czy uznać, że odpowiedź była by dla Ciebie samobójem?

1 godzinę temu, audiosonik napisał:

A jednak te kable wystarczą, żeby kontrolować i bez przekłamań odczytywać wyniki prac nad kwantami, pracować sprawnie sztucznym satelitom w ekstremalnych warunkach, tryliony bajtów na sekundę przesyłać z komputera w Polsce do drugiego komputera gdzieś na antypodach i literka A, dotrze jako A.

Tak trochę odbiegając od głównego wątku, to jakie kable się stosuje w laboratorium zależy głównie od tego co mają przesyłać i z jakimi wymaganiami i jaką dokładnością. Podawałem już kilka razy przykłady drogich kabli w laboratoriach. Najdroższe z jakimi się spotkałem, były za prawie 100 tys. PLN/m, i był to zestaw kalibracyjny do wektorowego analizatora sieci. Kilka zakonfekcjonowanych kabelków, po ok 40-50 cm za ok 130 tys PLN. Wiem, że są jeszcze droższe. Oczywiście to są wyjątkowe przypadki, i cena wynika nie tylko z koniecznej precyzji i dokładności wykonania takich przewodów, ale i niskiego wolumenu sprzedaży, wysokiej ceny samych urządzeń do których są akcesoriami (tamten analizator w laboratorium kosztował nieco ponad 3 mln PLN, ale są i urządzenia za 12 mln PLN), jak i kosztów działalności producentów, obsługi przed i posprzedażowej itd. Generalnie takie zabawki są raczej nie do kupienia  w sklepie, ale jest to sprzedaż bezpośrednia dla uczelni, laboratoriów badawczych, centr technologicznych itp. No i jak było już wielokrotnie wspominane, te wszystkie urządzenia działają na dziesiątkach, a nawet setkach GHz, a nie częstotliwościach audio, gdzie max to kilkadziesiąt kHz w domenie analogowej, lub kilkadziesiąt MHz gdy rozmawiamy o cyfrze.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

Nie brzmi nieźle. Brzmi lekceważąco i oddaje Twoje poczucie wyższości nad tymi, którzy nie podzielają tego w co wierzysz. To "szczerze szanuję" jest jak kwiatek przy kożuchu.
Ale trzeba przyznać że i tak napisałeś bardzo powściągliwie w porównaniu do postów innych osób o zbliżonych poglądach.

Nie, to nie brzmi lekceważąco i nie oddaje ani mojego poczucia wyższości, ani moich pogladow

To swiadoma manipulacja cytowanego tekstu majaca na celu pokazac, obnazyc, jak coniektorzy forumowicze poprzez odpowiednia gre slow probuja „autorytatywnie“ podkreslic wlasna kompetencje, wlasna racje i rownoczesnie zarzucic brak tej kompetencji innym

I jak widac to dziala!

Wystarczy napisac „..przeciez kazdy to wie…“, „…jest oczywiste…“, „takie sa prawa fizyki…“ , doprawic calosc kilkoma „fachowymi“ haslami typu, dynamika, rozdzielczosc, realizm,.. i juz 90% Kowalskich traktuje takie wypowiedzi za racjonalnie uzasadnione.
Psinco prawda, takie slogany uzywaja ci, ktorzy o tych prawach fizyki nie maja zielonego pojecia

Znajdziesz mnostwo pdatnych na taka „demagogie“
Twoja reakcja jest najlepszym przykladem tego dowodem.

Ja wiem co napisałeś, ale chyba nie bardzo rozumiesz co z tego wynika.

Jeśli wiesz, to no to zacytuj mi gdzie napisałem że:

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

A co do tego:

Nie, cytuję ten fragment, o który pytam, reszta postu nic tu nie zmienia. Powtorzyc pytanie, czy uznać, że odpowiedź była by dla Ciebie samobójem?

to cytujesz tylko to, co jest wygodne dla Twojej manipulacji komentowanym tekstem.

Tutaj manipulacja polega na zadaniu pytania z tezą, która nie ma źródła w komentowanym tekście, a jest jedynie Twoją projekcją. Odpowiadanie byłoby realizacją celu tej manipulacji, czyli tłumaczeniem się z czegoś, czego nie napisałem.

Próbuj dalej :)

15 minut temu, spokojnie napisał:

Tutaj manipulacja polega na zadaniu pytania z tezą, która nie ma źródła w komentowanym tekście, a jest jedynie Twoją projekcją.

Bardzo częsta manipulacja szymona1977. Można powiedzieć, że to jego znak rozpoznawczy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, spokojnie napisał:

manipulacja

10 minut temu, Piopio napisał:

manipulacja

Skoro 2+2 równa się 4, to 2+2 nie równa się 5. Drogie dzieci: nie wystarczy wiedzieć co się napisało - trzeba sie zastanowić co z tego wynika.

Powtórzyc pytanie czy znów będziecie mnie obrażać byle uciec od odpowiedzi?

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro 2+2 równa się 4, to 2+2 nie równa się 5. Drogie dzieci: nie wystarczy wiedzieć co się napisało - trzeba sie zastanowić co z tego wynika.

Powtórzyc pytanie czy znów będziecie mnie obrażać byle uciec od odpowiedzi?

Nie obrażam Cię. Kiedy nazywam po imieniu i opisuję mechanizm manipulacji to nie jest obrażanie tylko analiza manipulacji. A że Ty to akurat stosujesz to nie moja wina.

I nadal nie podałeś cytatu gdzie piszę ze kolega: 

"Ma odczuwać niższosć z powodu świadomości, że się mylisz?"

Edytowane przez spokojnie

I nadal nie podałeś cytatu gdzie piszę ze...

Bierzeszna klatę nie tylko to co piszesz, ale też to, co z tego co napisałeś wynika.

Kiedy nazywam po imieniu...

Mam zacząć "nazwać po imieniu"?

3 godziny temu, barmanekm napisał:

Najdroższe z jakimi się spotkałem, były za prawie 100 tys. PLN/m, i był to zestaw kalibracyjny do wektorowego analizatora sieci. Kilka zakonfekcjonowanych kabelków, po ok 40-50 cm za ok 130 tys PLN. 

Siltech Royal Signature Emperor Double Crown, około 63, 5 tys. dolarów za 2x2,5m

Nordost Odin Supreme, około 23 800 funtów za 2x3m

Kimber Kable KS 6068, około 21 388 funtów za 2×3,5m

Sprzęt audio jest nie mniej wymagający 😉

8 minut temu, audiosonik napisał:

Kimber Kable KS 6068, około 21 388 funtów za 2×3,5m

Skoro jest ktoś kto chce za to płacić, to czemu nie. Ktoś ma, i da zarobić komuś innemu.
W przykładzie o jakim pisałem, było to po prostu niezbędne narzędzie. 

System gra dobrze, albo nie....

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Gdzie ktoś napisał że 2+2=5?

Drogie dziecko: nie wystarczy wiedzieć co się napisało - trzeba sie zastanowić co z tego wynika.

• Pokaż nowe odpowiedzi