Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przypominam sobie ... ... tym bardziej nie przypominam sobie co mogłem napisać, pewnie ważny był również kontekst dyskusji ... chyba, że chodziło o wypełnienie ... ?
Jeżeli chodzi o czarne tło to zapewne (sam raczej nie używam takiego określenia) rozumiane jest to jako brak szumów oraz klarowność i wyrazistość dźwięku.
Pewnie tak, rozmowa była chyba o wypełnieniu.
2 godziny temu, xetras napisał:

80 decybeli czego?

Po dalszej częsci wpisu widzę, że sam jesteś sobie w stanie odpowiedzieć na to i wszystkie inne pytania, a nawet wytłumaczyć sobie dlaczego 80dB a nie np 90dB.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, msankowski napisał:

Pewnie tak, rozmowa była chyba o wypełnieniu.

Nie jestem pewien czy dobrze mnie zrozumiałeś. Gdybyś usłyszał to co nieudolnie próbowałem opisać mielibyśmy pewność, że rozmawiamy o tym samym ...

25 minut temu, szpakowski napisał:

Nie jestem pewien czy dobrze mnie zrozumiałeś. Gdybyś usłyszał to co nieudolnie próbowałem opisać mielibyśmy pewność, że rozmawiamy o tym samym ...

Wszyscy znamy tę historię: kupiłeś dobry wzmacniacz, dźwięk Ci się spodobał, ale zamiast powiedzieć wprost "gra fajnie", usiłujesz zapunktować jakimś mądrze brzmiącym a nic nieznaczącym hasłem. Takich historii jak Twoja są tutaj setki.

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Po dalszej częsci wpisu widzę, że sam jesteś sobie w stanie odpowiedzieć na to i wszystkie inne pytania, a nawet wytłumaczyć sobie dlaczego 80dB a nie np 90dB.

Tyle że nie mam pewnika, czy chodzi o różnicę poziomów głośności.

Domyślam się, że zapewne tak, ale to jedynie przypuszczenie, które przypuszczam, że potwierdzisz.

|

Czarne tło zależy od poziomu szumów otoczenia. I tyle. Generalnie to jest puste pojęcie, bez znaczenia.

To tylko jakiś zamiennik z braku lepszej formułki.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Też nie mam pewności. Ale zarówno "wypełnienie" jak i "czarne tło", tak jak je opisałeś, odbieram jako zjawiska normalnie słyszalne. Nie cudowne.

Ale raczej kojarzę je z dobrymi realizacjami niż z subtelnościami sprzętu. O ile trzyma pewien poziom i jest poprawnie wykorzystywany.
15 minut temu, msankowski napisał:

Też nie mam pewności. Ale zarówno "wypełnienie" jak i "czarne tło", tak jak je opisałeś, odbieram jako zjawiska normalnie słyszalne. Nie cudowne.

Ale raczej kojarzę je z dobrymi realizacjami niż z subtelnościami sprzętu. O ile trzyma pewien poziom i jest poprawnie wykorzystywany.

To tylko dla wzrokowców.

Sam jestem ślepakiem i dla mnie to jest żaden termin, czyli pustosłowie.

Tu czyjaś opinia i garść komentarzy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, msankowski napisał:

Też nie mam pewności.

Mam raczej przeświadczenie, że nie rozumiemy się zbyt dobrze. 

7 godzin temu, msankowski napisał:

Ale zarówno "wypełnienie" jak i "czarne tło", tak jak je opisałeś, odbieram jako zjawiska normalnie słyszalne. Nie cudowne.

Odnośnie "czarnego tła" nie będę się dalej wypowiadał ale "wypełnienie" to jak najbardziej normalne zjawisko a raczej cecha dźwięku, nie ma w tym nic cudownego. Nie trzeba mieć również słuchu nietoperza żeby to usłyszeć. 

8 godzin temu, msankowski napisał:

Ale raczej kojarzę je z dobrymi realizacjami niż z subtelnościami sprzętu.

Wypełnienie to nie jest subtelność, to wyraźna cecha dźwięku która w największym stopniu zależy od elektroniki i mniejszym od kolumn jeżeli są wystarczająco dobre. 

Teraz, szpakowski napisał:

Mam raczej przeświadczenie, że nie rozumiemy się zbyt dobrze. 

Ale to dlatego, że tak jak pisalem trzeba tego doświadczyć, posłuchać ...

Chłopcy, czarne tło to fakt. 
Praca praca praca i sami do tego dojdziecie 🤗😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

16 godzin temu, Tadeiro napisał:

Jeszcze można się pobawić siłą docisku śrub we wtyczkach. Kolosalna różnica brzmienia. Czy czerń może być jeszcze czarniejsza?

Potem to już tylko "czarna dziura" 😁.

9 godzin temu, xetras napisał:

Tu czyjaś opinia i garść komentarzy:

Ukryta Zawartość

Czytając wpis na tym blogu odniosłem wrażenie, że człowiek jest lekko niezrównoważony emocjonalnie i ma mocno negatywny stosunek do audiofili. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, szpakowski napisał:

Czytając wpis na tym blogu odniosłem wrażenie, że człowiek jest lekko niezrównoważony emocjonalnie i ma mocno negatywny stosunek do audiofili. 

Tylko do kablofili a nie wszystkich audiofili, nie myl tych dwóch pojęć.

Ps.

A buraczenie jest spoko ale pod warunkiem, że to Ty buraczysz - prawda kolego?

Edytowane przez szymon1977

12 godzin temu, msankowski napisał:

Ale chyba da się to jakoś opisać?

Sluchajac utworu lokalizujesz zrodla pozorne a pomiedzy nimi jest wyrazna separacja/odleglosc . Z tych "pustych" przestrzeni miedzy zrodlami pozornymi nie wydobywa sie zaden dzwiek ani szum. Tak cos ala na zywo

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

To czarne czy białe?

Obrazkow nie da sie sluchac. Nie wiedziales?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, rafa napisał:

Sluchajac utworu lokalizujesz zrodla pozorne a pomiedzy nimi jest wyrazna separacja/odleglosc .

To kwestia akustyki a nie kabla.

3 minuty temu, rafa napisał:

Obrazkow nie da sie sluchac. Nie wiedziales?

Wiedziałem i właśnie dlatego obrazek a nie piosenka.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

To kwestia akustyki a nie kabla.

Nie. To kwestia calego systemu. Razem z akustyka.

4 minuty temu, rafa napisał:

Nie. To kwestia calego systemu. Razem z akustyka.

Niby napisałeś wszystko a jednak nic. Bo z jednej strony trudno rozważać akustykę bez grającego w niej systemu, a z drugiej zrozumienie jak powstają źródła pozorne wyklucza poprawianie ich lokalizacji za pomocą systemu (wyjątek DSP ale ono odejmuje punkty od audiofilizmu).

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

To czarne czy białe?

Ukryta Zawartość

Żadne krzyki nas nie przekonają, że czarne jest czarne, a białe jest białe 🤓

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

45 minut temu, rafa napisał:

Sluchajac utworu lokalizujesz zrodla pozorne a pomiedzy nimi jest wyrazna separacja/odleglosc . Z tych "pustych" przestrzeni miedzy zrodlami pozornymi nie wydobywa sie zaden dzwiek ani szum. Tak cos ala na zywo

Bardzo precyzyjna definicja. Dzięki "czarnemu tłu" słychać wyraźnie niuanse wybrzmień danego instrumentu. Chyba nie muszę dodawać, że dotyczy to głównie muzyki akustycznej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Bardzo precyzyjna definicja. Dzięki "czarnemu tłu" słychać wyraźnie niuanse wybrzmień danego instrumentu. Chyba nie muszę dodawać, że dotyczy to głównie muzyki akustycznej. 

To jest komentarz o samym pojęciu. 

Podpowiedź taka może być, ale dla mnie mieści to się w obszarze "separacja źródeł pozornych".

Mi wystarczy separacja bez zmyślania o jakimś "czarnym tle".

Co do klasycznej muzyki ...

Rzadko jej słucham, ale doceniam jakość, ważność, ...

Kilka lat temu jakaś opera była zachwycająca na AVS na Narodowym. Grały tam zestawy od dc10Audio, ale to dla koneserów operowych. Dla mnie to jedynie margines. Głównie słucham koszmarnie źle ogarniętych nagrań.

20 minut temu, xetras napisał:

To jest komentarz o samym pojęciu. 

Podpowiedź taka może być, ale dla mnie mieści to się w obszarze "separacja źródeł pozornych".

Tobie wystarczy. Mi nie. 😉 

Wg Twojej definicji nie można by w ogóle mówić o "separacji źródeł pozornych" podczas odtwarzania z analogu. Tam nigdy nie ma czarnego tła. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, xetras napisał:

To zdecydowanie nie jest to samo. Tobie moze wystarczac, twoja sprawa.

Ale separacja to bardziej tylko odleglosc miedzy zrodlami i ich wyrazistosc. A tzw czarne tlo to cisza i spokoj pomiedzy nimi.

Slaba separacja to scisniecie zrodel. Dobra separacja to dobre rozdzielenie zrodel. Ale przy dobrej separacji moze tez byc duze zaszumienie tych przestrzeni. To jest wlasnie brak "czarnego tla" i tak gra wiekszosc systemow. A w nielicznych jest to "czarne tlo". Lepsze badz gorsze. Oczywiście nie jest to kwestia zero jedynkowa nomen omen 😉

34 minuty temu, Piopio napisał:

Bardzo precyzyjna definicja...

...strzela precyzyjnie w audiofilskie kolano. No bo skoro już wiecie czym jest "czarne tło", to dlaczego szukacie go tam, gdzie nie znajdziecie?

4 minuty temu, rafa napisał:

...przy dobrej separacji moze tez byc duze zaszumienie tych przestrzeni. To jest wlasnie brak "czarnego tla" i tak gra wiekszosc systemow. A w nielicznych jest to "czarne tlo". Lepsze badz gorsze. Oczywiście nie jest to kwestia zero jedynkowa nomen omen 😉

No to u mnie zerojedynkowo jest, dzieki "naturalnemu" wytłumieniu pomieszczenia i wyrównaniu kanałów DSP

Edytowane przez szymon1977

14 godzin temu, xetras napisał:

Chodzi o różnicę poziomów Signal Noise Ratio?

Tak, chodzi o różnicę poziomów. Potem można to nanieść na uzyskiwaną w naszych warunkach wartość SPL, szczytową lub jakąkolwiek inną i porównać do SPL szumów tła, będzie widać co jest istotne. Pojedynczy element systemu ma znaczenie tylko w trakcie elektrycznego porównania na papierze.

1 godzinę temu, rafa napisał:

Z tych "pustych" przestrzeni miedzy zrodlami pozornymi nie wydobywa sie zaden dzwiek ani szum.

Musiałbyś słuchać w komorze bezechowej żeby zaistniał taki efekt. Niestety dźwięk w komorze bezechowej raczej nikomu się nie spodoba.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, Lech36 napisał:

Musiałbyś słuchać

Ja tylko wyjasniam zwyczajowa terminologie uzywana przez swiat audio zebyscie wiedzieli co mamy na mysli.

A reszta to..

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Przeczytaj więcej tekstów z w/w bloga, może zmienisz zdanie, choć w zmianę zdania pewnej grupy hobbystów trudno jest uwierzyć po totalnej krytycznej ocenie portalu ASR. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

34 minuty temu, Lech36 napisał:

Przeczytaj więcej tekstów z w/w bloga, może zmienisz zdanie

Wystarczy jeden tekst. To świadczy o tym człowieku. 

9 minut temu, Piopio napisał:

Chyba nie sugerujesz, że tylko słyszeniale kabli daje prawo do braku kultury? BTW forma kontrowersyjna, wiedza spora. Ale gdy skomentowanie treści zbyt trudne, to można przyczepić się do autora.

Godzinę temu, Piopio napisał:

O każdym człowieku dowiadujemy się wiele na podstawie jego tekstów/wypowiedzi. Ważne jest żeby umieć oddzielić voodoo od rzeczywistości.

• Pokaż nowe odpowiedzi