Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, raiwan napisał:

Rtv-Agd to skróty używane przez sieci sklepowe sprzedające też agd oraz serwisy tak samo naprawiające jeden i drugi typ urządzeń. 

To jest forum tylko i wyłącznie sprzętu RTV 

Nikt tu jeszcze chyba o lodówkach i pralkach nie zakładał tematu? 

Chociaż nowe lodówki i pralki mają kolorowe multimedialne wyświetlacze to kto wie, może można na nich oglądać filmy i słuchać muzyki? 😅

Nie kuś  losu...jakiś Meloman może się uaktywnić.

De gustibus non est disputandum

Godzinę temu, Yankes napisał:

Nie kuś  losu...jakiś Meloman może się uaktywnić.

Tak, racja ... już jedno monstrum wyrosło pod naszą nieuwagę ... 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Kable AC to AGD 🤣

Zawsze można gniazdo w lodówce dorobić i potestować różne kable 😉

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Kable AC to AGD 🤣

Tak się zdarzyło, że lodówkę mam podłączoną kabelkiem zasilającym Melodiki i jakąś lepszą wtyczką. Niestety zabrakło hajsu na gniazdo na magiczną literę F.🤣🤣🤣🙈

10 minut temu, NRK napisał:

Tak się zdarzyło, że lodówkę mam podłączoną kabelkiem zasilającym Melodiki i jakąś lepszą wtyczką.

Trzeba spróbować np Siltechem podłączyć ... może lodówka zamieni wodę w wino ... ? 😉

9 minut temu, NRK napisał:

Zawsze jest jeszcze pralka.🤣

Napchaj minerałki do lodówki i zasil Siltechem Triple Crown ... jest szansa, że wyjdzie jakieś dobre wytrawne ... 

Gość

(Konto usunięte)
Trzeba spróbować np Siltechem podłączyć ... może lodówka zamieni wodę w wino ... ?

Zawsze jest jeszcze pralka.

Rano wkładam brudne suche, wieczorem wyjmuję suche czyste i pachnące.
4 minuty temu, szpakowski napisał:

Napchaj minerałki do lodówki i zasil Siltechem Triple Crown ... jest szansa, że wyjdzie jakieś dobre wytrawne ... 

A nie lepiej pobogosławić lodówkę, to chyba jedno i to samo. 🤣

24 minuty temu, NRK napisał:

Zawsze jest jeszcze pralka.🤣

To może być ryzykowne, bo jak wskoczy na obroty x2 (dwie klasy wyższy poziom) to sytuacja może być trudna do opanowania a z ubrań zostaną strzępy.

W dniu 13.06.2023 o 18:48, przemak napisał:

Moze w takim razie dywagacje o okranowaniu kabli sygnałowych powinny być wsparte pomiarami ekranowanych i nie kabli sygnałowych, a nie sieciowych? Bo teraz wnioski są z czapy bo inne być nie mogą. 

Wnioski? Moje są takie, że przewody zasilające warto ekranować. Jeżeli chodzi o interkonekty to zależy. Ja widzę pętle masy i sprzężenia EM jako dwa zagadnienia do analiz, które są ze sobą powiązane . W zależności co boli w systemie takie lekarstwo trzeba zapodać. Dla pętli masy ekran to niska rezystancja masy w porównaniu z samym przewodem masy czyli korzyść. Dla sprzężeń elektromagnetycznych ekran to niekoniecznie korzyść bo powierzchnia ekranu jest duża i prądy wirowe z pola EM będą miały większe natężenie, ekran jest anteną i równocześnie przewodem sygnałowym bo analizujemy dla ścieżki prądu przemiennego audio. 

Zrobiłem mały eksperyment i wnioski potwierdzają moją tezę. Zapętliłem sygnał audio z karty i programem RMAA obejrzałem co się dzieje jak "styknę" przewód od zasilacza lampy LED do IC. Zmienną są przewody IC. Neotech symetryczna skrętka w ekranie przylutowanym od strony źródła sygnału i Neotech skrętka bez ekranu.

Ten bez ekranu lepiej zniósł bliskość przewodu od LED i zaindukowało sie w nim mniej "śmieci". Ten z ekranem zadziałał jak antena i zebrał większe zakłócenia do sygnału audio co widać na spektrogramie (zielone szpilki). Widać również w tabeli gdzie bez ekranu neotech dał wyższy zakres dynamiczny i niższy poziom szumu o ok. 4 dB "ważąc" wg jakiegoś algorytmu w całym paśmie pomiarowym. 

Poziom zakłóceń ogólnie jest niski ale warto przypomnieć, że te zakłócenia w IC będą jeszcze w torze wzmacniane i podlegają intermodulacji. Nie to jest celem dyskusji tylko wpływ ekranu IC na ogólna jakość SQ patrząc przez pryzmat sprzężeń EM. 

Wnioski ogólne są takie, że w zależności od konfiguracji systemu IC będą różnie reagowały na czynniki środowiskowe, a ekran nie zawsze będzie lepszy niż np. geometria skrętki, która też jest sposobem na zakłócenia. Każdy przypadek należałoby analizować osobno i nie wyciągać pochopnych wniosków 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20230614_204123 (Medium) (Small).jpg

ekran i bez (Medium).jpg

porównanie spektrum (Medium).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

symetryczna skrętka w ekranie przylutowanym od strony źródła sygnału

No i wiadomo 😉

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dla sprzężeń elektromagnetycznych ekran to niekoniecznie korzyść bo powierzchnia ekranu jest duża i prądy wirowe z pola EM będą miały większe natężenie, ekran jest anteną i równocześnie przewodem sygnałowym bo analizujemy dla ścieżki prądu przemiennego audio

To jest dziwna teza. Nie udowodniłeś jej, jakby co.

nagrywamy.com

Trzeba by Zygmunta Chajzera zapytać czy sieciówki na pralkach testował, jaki jest wpływ ekranowania seciówki na czystość skarpet? Idąc tokiem rozumowania tutejszego eksperymentatora: skoro nie wiem, że mały lub żaden, to uznam, że jest duży.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Trudno komentować idiotyzmy, prześmiewcy słuchającego muzyki na sprzęcie AGD, który cieszy się, że szum z głośników słychać tylko z 30 cm. 

Zapytaj lepiej Chajzera jak ustawić muzyczkę w pralce po zakończeniu programu, żebyś mógł delektować się wysokiej jakości dźwiękami czekając na pranie.

9 godzin temu, przemak napisał:

To jest dziwna teza. Nie udowodniłeś jej, jakby co.

Nie taki był zamiar. Mimo to obrazki dają do myślenia. Zachęcam w wolnym czasie żebyś obadał sprawę i podzielił się spostrzeżeniami.

13 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Trudno komentować idiotyzmy...

Staram się.

13 godzin temu, MariuszZ. napisał:

...obrazki dają do myślenia.

Ale jak ktoś nad tymi obrazkami pomyśli to Ci nie pasuje.

Gość

(Konto usunięte)
To może być ryzykowne, bo jak wskoczy na obroty x2 (dwie klasy wyższy poziom) to sytuacja może być trudna do opanowania a z ubrań zostaną strzępy.
Czyli ile tych obrotów, bo zaczynałem od 400 rpm

A co z mitem, że im więcej basu tym mniej wysokich i na odwrót? Chodzi o podbicie o kilka dB. Uważacie, że bas zagłusza wysokie a wysokie bas po zwiększeniu o kilka dB? 

Edytowane przez raiwan

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, raiwan napisał:

Uważacie, że bas zagłusza wysokie a wysokie bas po zwiększeniu o kilka dB? 

Że co!?

Chodzi o przesunięcie równowagi tonalnej.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

11 minut temu, Tajitsu napisał:

Chodzi o przesunięcie równowagi tonalnej.

Dlatego właśnie dziwi mnie pomysł, z zagłuszaniem wysokich basami.

Może rownolegle do wzrostu poziomu basu, zmniejsza poziom wysokich? I odwrotnie…

@raiwan tłumacz się 🙂🤭

42 minuty temu, raiwan napisał:

No o to mi chodzi 🙂

Ciągle słyszałem, że zwiększając ilość basu możemy mieć za mało wysokich, średnich itd. 

Jak jesteśmy głucholami to tak może być. Plusy ujemne to to że trochę nam mikro detali umyka a plusy dodatnie że masę nagrań jest spartolonych na średnicy i na górze i taka "głuchota" na własne życzenie uwalnia nas od dyskomfortu.

Jakimś połączeniem wody z ogniem jest użycie w kolumnach topowych głośników z bardzo małymi zniekształceniami i mocnych wzmacniaczy nie dopuszczających do poluzowania przez te przetworniki najmniejszej frazy. Wtedy słyszymy w nagraniu te niedoróbki i braki ale jest ono strawne bo w torze elektro akustycznym nie rozmnaża się i nie dodaje do sygnału źródłowego.

Sam bas zagłusza najbardziej resztę pasma jak głośnik niskotonowy jest słabo zasilany, bas jest poluzowany i nie ma nad nim kontroli, wtedy występują te "cuda" o których piszecie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gdy wejdziesz do ciemnego pomieszczenia gdzie widzisz jeszcze względnie na tyle by się poruszać wystarczy że ktoś zaświeci latarką i twój wzrok zaadaptuje się do tego rozświetlonego źródła. Problem polega na tym, że przestaniesz widzieć to co wcześniej było względnie dostrzegalne i podobnie jest ze słuchem, nie ma tutaj magii o poluzowanym basie i innych cudach na kiju 🙂

Zatem gdzie leży prawda? Audiofilska prawda…

Z wiekiem takie przyzwyczajenia słuchu i wzroku trwa dłużej, im człowiek starszy tym powrót do normalnych "parametrów" trwa dłużej. Problem polega na tym, że wtedy na początku słuchania byłby kiepski dźwięk i dopiero po paru godzinach dobry. Dodając do tego zmęczenie w czasie od hałasu i tak by ten dźwięk popsuło. Ta teoria nie do końca działa jeżeli chodzi o jakość dźwięku. Ze wzrokiemtez tak nie do końca z tą jasnością. 

Jak jest za jasny obraz lub za ciemny to mi się grafika w TV i w komputerze nie poprawia jakoś, tylko z czasem po prostu zaczynają boleć oczy i czuć zmęczenie a później zaczyna się rozmazywać obraz. Lecz jakość obrazu widzę cały czas taki sam, wzrok nie ulepsza w żaden sposób grafiki. Tak samo ze słuchem. Nie da się przyzwyczaić słuchu do denerwujących nas dźwięków. Cały czas słyszymy pisk lub zgrzyt itp. Ten dźwięk nie zaczyna z czasem zamieniać się w przyjemna muzykę. 

Twój przykład można przypisać do psucia się z czasem wzroku i słuchu, ale nie do przyzwyczajenia się do jakości. Tu bardziej działa ludzka psychika, która przyzwyczaja się do tego dźwięku po prostu. Tak samo jak z czasem do długo trwającego bólu niektórzy potrafią się przyzwyczaić a nawet pokochać te uczucie. 

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi