Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, bum1234 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Współpraca dwóch geniuszy audio 😄

Kiedyś robiło się takie pudełeczka na ZPT widać niektórym tak zostało 😄

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, NRK napisał:

Mistrz i uczeń, powinni nadać sobie nowe nazwy, Darth Asura i Imperator.🤣🤣

póki co Pacuła jest osobą opiniotwórczą

możesz sobie z Jerzykiem (lubię to imię , mój ojciec tak miał i synowi dałem ... )

periodyk załozyć anty audiofilski i czerpać z tego zyski

masz pomysł na business 🙂

To już chyba na zasadzie "nie ma co już wymyślać to wymyślimy coś nadwyraz" 

Coś jak w autach 6cio lub 7dmio biegowe skrzynie biegów. Różnica kolosalne mała, ale jest. Jadąc autami z 6cio biegowym autami nie widzę różnicy między 5tym a 6tym biegiem 

Edytowane przez raiwan

Skoro ludzie kupują różne absurdalne rzeczy.....

Potem ciężko napisać, że coś nie działa albo nie ma wpływu, a zwłaszcza jak podczas pierwszych emocji zawsze będzie system grał lepiej 😁

Najgorsza nie jest nieświadomość klienta czy nawet konstruktora, który coś tam ulepił i sprzedaje, ale takie działanie z premedytacją. Jak ktoś dobrze wie jak ten mechanizm działa i wie że wciska kit ludziom, to wówczas jest zwykłym oszustem.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Ukryta Zawartość

Współpraca dwóch geniuszy audio 😄

Dzięki 😉 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, raiwan napisał:

Gdzie tu w ogóle logika, żeby nagranie po przefiltrowaniu ma brzmieć jak najbardziej naturalnie?

Jest logika, tylko z wykonaniem gorzej. 

10 godzin temu, ASURA napisał:

Wielokrotnie by spalili sądząc po wpisie, no łaska Pańska nad nimi wisiała powinni teraz podziękować za ochronę od głupoty...

Tylko w jednym iskrzyło, pozostałe po prostu przestawały działać. Głupotą wykazali się co budowali blok ale dzięki za troskę.

Tylko, że to nie aluminium winne a wykonawca i użytkownik. 
Oczywiście, że miedziana lepsza niż aluminiowa. Jednak aluminiowe instalacje w wielu budynkach mają się świetnie. 
Wiele przyłączy jest z aluminium. 

45 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tylko, że to nie aluminium winne a wykonawca i użytkownik. 

Tu akurat IMHO wykonawca. Blok PRL, początek lat 80, technika łączenia kabli w gniazdkach. Nie masz puszek z łączeniami tylko w gniazdku kabel "wchodzący" i wychodzący do następnego gniazdka. Nie dość, że słabe mechanicznie to jeszcze przez gniazdo płynie suma prądu z wszystkich gniazd za nim. 

Dobra ale z audio to nie ma nic wspólnego, proponuję zakończyć.

3 hours ago, slawek.xm said:

póki co Pacuła jest osobą opiniotwórczą

🙂

Pytanie dla kogo, dla ignorantów, bo tylko ignorant może brać poważnie tę grafomanię, którą eks-polonista uprawia 😄

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, bum1234 napisał:

Pytanie dla kogo, dla ignorantów, bo tylko ignorant może brać poważnie tę grafomanię, którą eks-polonista uprawia 😄

wielu ubiega się o to by Pacuła o nich napisał i są dumni że raczył napisać recenzję na temat ich produktu

i mamy takich uzytkowników tu na forum róznież

i nie chodzi mi o Rafaela 🙂

kiedys na pokazie Avantgarde Acoustic gadam sobie z przedstawicielem firmy ... a Pacuła biega z aparatem i zdjęcia robi...

w pewnym momencie mówię,że podobała mi się gra tego setu i dla mnie to jest brzmienie hi-end

prowadzący przytrzymał mnie i mówi panie Sławku proszę zaczekać, zawołał Pacułę i prosił bym w jego obecności powtórzył swoją opinię

Pacuła się uśmiechnał i mówi ,że zapamięta 🙂

opisuję te scenkę dlatego ,że jest to dowód na estymę jaką ma wśród producnetów sprzętu audio Pacuła i ,że jego zdanie się liczy w naszym światku

59 minut temu, slawek.xm napisał:

opisuję te scenkę dlatego ,że jest to dowód na estymę jaką ma wśród producnetów sprzętu audio Pacuła i ,że jego zdanie się liczy w naszym światku

Dobrze że napisałeś "w naszym światku", to wiele wyjaśnia 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

z całego serca przepraszam , że nie piszę o twoim idolu

O którym, bo mam kilku?

P.S. Idol to tylko może być osoba z kręgów artystycznych, tak mi się wydaje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Lech36 napisał:

O którym, bo mam kilku?

P.S. Idol to tylko może być osoba z kręgów artystycznych, tak mi się wydaje.

aaaaaaaaa czyli Amir jest wg ciebie artystą?

1 hour ago, slawek.xm said:

wielu ubiega się o to by Pacuła o nich napisał i są dumni że raczył napisać recenzję na temat ich produktu

i mamy takich uzytkowników tu na forum róznież

i nie chodzi mi o Rafaela 🙂

kiedys na pokazie Avantgarde Acoustic gadam sobie z przedstawicielem firmy ... a Pacuła biega z aparatem i zdjęcia robi...

w pewnym momencie mówię,że podobała mi się gra tego setu i dla mnie to jest brzmienie hi-end

prowadzący przytrzymał mnie i mówi panie Sławku proszę zaczekać, zawołał Pacułę i prosił bym w jego obecności powtórzył swoją opinię

Pacuła się uśmiechnał i mówi ,że zapamięta 🙂

To tylko dowód na to, że audiofile niestety nie należą do ludzi, którym kultura techniczna nie jest obca.

Dla mnie ktoś słyszący różnice między plikami wale i flac nie powinien się wypowiadać na tematy techniczne, ponieważ nie jest w stanie zrozumieć podstaw technicznych audio.

6 minut temu, bum1234 napisał:

Dla mnie ktoś słyszący różnice między plikami wale i flac nie powinien się wypowiadać na tematy techniczne, ponieważ nie jest w stanie zrozumieć podstaw technicznych audio.

Są tacy, którzy słyszą różnice pomiędzy CD tłoczonym a jego kopiami i rozpoznają jakość płyty CDR (zwykła, złota). A co dopiero pomiędzy płytą a ripem do pliku. 😜

Edytowane przez marek666
3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Przy okazji, nie powiem, dość skromnie, że Twoje zdanie P. "zapamięta".

Nie uszło to mojej uwagi, brawo, cóż za "wyróżnienie"!

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, slawek.xm napisał:

aaaaaaaaa czyli Amir jest wg ciebie artystą?

Ciekawy wniosek. Skąd Tobie taki przyszedł do głowy?

Godzinę temu, marek666 napisał:

Są tacy, którzy słyszą różnice pomiędzy CD tłoczonym a jego kopiami i rozpoznają jakość płyty CDR (zwykła, złota). A co dopiero pomiędzy płytą a ripem do pliku. 😜

Ale tylko tacy co wiedzą co zostało umieszczone w napędzie 🙂.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, iro III napisał:

Przy okazji, nie powiem, dość skromnie, że Twoje zdanie P. "zapamięta".

Nie uszło to mojej uwagi, brawo, cóż za "wyróżnienie"!

bez przesady , jestem skromną nikomu nie znaną postacią i dobrze mi z tym 🙂

7 minut temu, Lech36 napisał:

Skąd Tobie taki przyszedł do głowy?

logika drogi Watsonie

gloryfikujesz Amira

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Idol to tylko może być osoba z kręgów artystycznych

czyli Amir jest dla ciebie artystą

prosty wniosek Lechu 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

gloryfikujesz Amira

Na razie lepszy od niego się nie znalazł, są tylko tacy co sami o sobie piszą że są lepsi. A co do gloryfikacji to chyba jeszcze daleka droga.

8 minut temu, slawek.xm napisał:

czyli Amir jest dla ciebie artystą

Ale rolę idola to Ty przypisałeś Amirowi a nie ja.  

10 minut temu, slawek.xm napisał:

prosty wniosek Lechu

Proste wnioski potrafią zadziwić na tym forum 😉.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Lech36 napisał:

Ale rolę idola to Ty przypisałeś Amirowi a nie ja

8 minut temu, Lech36 napisał:

Na razie lepszy od niego się nie znalazł,

znaczy Amir nie jest dla ciebie idolem???

Teraz, slawek.xm napisał:

znaczy Amir nie jest dla ciebie idolem???

Prowadzi bardzo ciekawy portal z pomiarami sprzętu i jest szanowany przez wielu ludzi z branży, którzy często wysyłają mu prototypy do testów, zdaje się że robi pomiary takich sprzętów z czystej ciekawości.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, Lech36 napisał:

Prowadzi bardzo ciekawy portal z pomiarami sprzętu i jest szanowany przez wielu ludzi z branży, którzy często wysyłają mu prototypy do testów, zdaje się że robi pomiary takich sprzętów z czystej ciekawości.

nie jest to odpowiedź na moje pytanie

pytanie było czy Amir jest dla ciebie idolem?

nie wykręcaj się sianem tylko odpowiedz

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

pytanie było czy Amir jest dla ciebie idolem?

nie wykręcaj się sianem tylko odpowiedz

Nigdy nie rozważałem takiej kwestii w stosunku do osób które nie są w jakiś sposób związane ze światem artystycznym. Generalnie to nie istnieje osoba którą mógłbym nazwać moim idolem. Amira oceniam/obserwuję tylko i wyłącznie na płaszczyźnie technicznej, ale obserwuje w ten sposób też innych.

Audiofil wydaje kilkadziesiąt do kilkuset tysięcy na to, żeby mieć w domu dźwięk zbliżony do naturalnego.
W studiu nagraniowym itd. robią upiększane i przebajerowane nagrania, które z naturalnością później mają mało wspólnego. 
Idzie ktoś później na koncerty lub występy i jest zdziwiony i zniesmaczony tym, że dźwięk był dużo gorszy niż z płyty i tak dalej. 
Gdzie tu w ogóle logika, żeby nagranie po przefiltrowaniu ma brzmieć jak najbardziej naturalnie? A audiofile za to płacą co raz więcej i więcej. Do tego odtwarzają to z utworów, które są kopią kopi. 
Za te kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy wydanych na sprzęt ile razy można pójść lub wyjechać na występy live?
Kończę piwo, więc może mam postrzeganie zaburzone...

Tak na poważnie? W studiach nagraniowych psują muzykę, którą potem audiofile muszą drogim sprzętem naprawiać?

Czy dobrze zrozumiałem?

Nie, ulepszaja. Chodzi o to, że audiofil chce 1:1 dźwięk instrumentów i wokalu a jak wszystko przechodzi przez Filtry w studiu to później odchodzi od oryginalnego brzmienia dla dobra ogółu utworu. Później audiofil znowu się wkurza, że gitary brzmią inaczej i tak dalej. 

6 minut temu, msankowski napisał:

W studiach nagraniowych psują muzykę,

Zdarza się ...

7 minut temu, msankowski napisał:

którą potem audiofile muszą drogim sprzętem naprawiać?

To raczej nie jest możliwe ... 

4 minuty temu, raiwan napisał:

Chodzi o to, że audiofil chce 1:1 dźwięk instrumentów i wokalu a jak wszystko przechodzi przez Filtry w studiu to później odchodzi od oryginalnego brzmienia dla dobra ogółu utworu.

Hmmm ... możesz rozwinąć co dkładnie masz na myśli?

Dla audiofil dźwięk z głośników ma być jak najbardziej naturalny a w studiu nagraniowym dążą do jak najlepszego brzmienia i jakości. Często nie ma to nic wspólnego z naturalnym lub oryginalnym brzmieniem instrumentów lub wykonawców. 

Czytałem gdzieś tu, że ktoś był na koncercie i dużo gorszy dźwięk była na tym koncercie niż na głośnikach w domu. 

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi