Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, bum1234 napisał:
W dniu 6.10.2023 o 20:11, slawek.xm napisał:

konstruuję kolumny kształtując odpowiednio ich charakterystykę np przy wykorzystaniu zależności krzywych izofonicznych

....zresztą nie tylko ja

Mało osób to rozumie co @slawek.xm bo poza liniową charakterystyką mierzoną przy stałym znormalizowanym napięciu same głośniki z racji budowy przy niższym napięciu nie pozostają dalej liniowe, przeważnie ale nie tylko tam ich liniowość spada mocniej na skrajach pasma

Jeśli dobierzemy np. za duże mocowo głośniki to one nie będą poprawnie grać przy niższym dostarczonym napięciu stąd musimy sprawdzić czy ich głośność jest poniżej lub powyżej danej krzywej izofonicznej czułości słuchu

Dla jurusia jest to bzdura ale dla rasowych konstruktorów i końcowego odbiorcy nie koniecznie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

17 minut temu, iro III napisał:

Byłeś kiedykolwiek na koncercie rockowym/ metalowym?

Tak.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, bum1234 napisał:

Rafałku, głupoty to wypisuje kto inny, nie będę przez grzeczność wskazywał palcem.

Super kabel już przetestowany?

Nie?

No tak, jak zwykle głowa w piasek ....

Testujesz jakiś kabel ? bo ja od 2017 zajmuję się hobbystycznie rozwiązywaniem problemów w innych miejscach toru audio. Aktualnie zajmuje się swoimi kolumnami o czym g.. wiesz

Nawet nie odpowiadaj jurusiu z konopii

2 minuty temu, szymon1977 napisał:
20 minut temu, iro III napisał:

Byłeś kiedykolwiek na koncercie rockowym/ metalowym?

Tak.

I co też później 5 dni szumów usznych i pisk?

Edytowane przez ASURA
literówki z tela

16 godzin temu, Ajothe napisał:

Hit czy mit?:

Supertweetery 50khz produkują dla piesków i kotków. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Adi777 napisał:

Ukryta Zawartość

O,głośnik plazmowy.
I nazwa taka nośna-Corona.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

O,głośnik plazmowy.
I nazwa taka nośna-Corona.

Co wy się zjadacze chleba tak TU brandzlujecie głośnikiem który jest szkodliwy dla zdrowia?

44 minuty temu, ASURA napisał:

co też później 5 dni szumów usznych i pisk?

Jeśli dla Ciebie jest to wyznacznik jakości brzmienia Slayera, to u mnie tego nie doświadczysz. Nie doświadczysz też wysokiej jakości, którą na moim systemiku ocenić możesz na bliższą zeru niż oczekiwaniom. Ale głośność? Na obecnej konfiguracji volume godz 10 wystarczy i nie odczuwam potrzeby podkręcać więcej. Będziesz w UK to zapraszam.

Kiedyś wykonywałem pracę dla fabryki, zrozumiałem po co są zatyczki do uszu.

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, Adi777 napisał:

Odezwał się miłośnik kawioru, urwa jego mać!

🤣

PS Nie jadam chleba 😄

Ja nie jadam ani rybich jaj ani chleba, jest coś lepszego…ale trzeba to sobie samemu umieć zrobić

Ukryta Zawartość

Podobnie jest z audio…

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, szpakowski napisał:

W moim przypadku wykluczam korzystanie z d-klasowych wzmacniaczy

Popełniasz błąd i omija Ciebie dużo dobrego ze strony tej klasy, przypominam że używam klasy D jak i AB i co ciekawe dwa z moich trzech systemów oparte są o klasę AB a tylko jeden oparty jest o klasę D. Ten z klasą D gra naprawdę świetnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

26 minutes ago, xajas said:

To pisze Slawek, a nie konstruktorzy/projektanci zestawow

Uważa się za konstruktora, poza tym pisze przecie "zresztą nie tylko ja" 😄

10 minutes ago, ASURA said:

Ja nie jadam ani rybich jaj ani chleba, jest coś lepszego…ale trzeba to sobie samemu umieć zrobić

Ukryta Zawartość

Podobnie jest z audio…

Omijałbym to z daleka, bo podejrzewam, że piekarz z ciebie taki sam jak elektronik/elektryk/elektroakustyk czyli żaden

Ukryta Zawartość

Odnośnie niewidomego kumpla...
Stracił wzrok mając 17lat. 2 lata nie wychodził z domu, psychika siadała gdy kumple opowiadali np o dziewczynach. Miał nauczycielkę, która uczyła go poruszania się po mieście z białą laską. Myślę, że słuch "wyostrzył" mu się bo musiał częściowo zastąpić wzrok. Był człowiekiem z ogromnym poczuciem humoru, jak opowiadał mnie i kilku innym jak stracił wzrok, co przecież nie jest niczym śmiesznym, byliśmy popłakani ze śmiechu. Mógł opowiadać kawał z brodą do kostek ale zanim go w ogóle zaczął opowiadać wszyscy ryli ze śmiechu.

Wracając do słuchu.
Kumplowi w pracy zaproponowałem przyłożenie do ucha jednego i drugiego mojego zegarka. Taki ze sprężyną automatic full mechaniczny. Był zdziwiony, że inaczej słyszy pracę mechanizmu w jednym i w drugim uchu 😉. Młody facet z uszami niezdemolowanymi dyskotekami i głośnym słuchaniem.

1 hour ago, ASURA said:

Testujesz jakiś kabel ? bo ja od 2017 zajmuję się hobbystycznie rozwiązywaniem problemów w innych miejscach toru audio. Aktualnie zajmuje się swoimi kolumnami o czym g.. wiesz

Nawet nie odpowiadaj jurusiu z konopii

Pięknie dziękuję za próbkę wyrafinowanego języka i proszę o więcej, bo na tym polu masz dużo do powiedzenia.

Nie wiem, czy zbijanie pudełek z desek w kuchni można nazwać zajmowaniem się kolumnami, ale każdy ma swoje pole widzenia.

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Sorry,ale w twierdzenia o wybitnej rozdzielczości,separacji,górze,mikrodetalach i mikrodynamice,scenie,transjentach itp. u 60 latka nie wierzę.

A może tak trochę wiary w słowo pisane? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Lech36 napisał:

A może tak trochę wiary w słowo pisane? 😉 

Przecież nie od dziś wiadomo, że jak w internecie to musi być prawda 😁.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Popełniasz błąd i omija Ciebie dużo dobrego ze strony tej klasy

Nic mnie nie omija a błąd Ty popełniasz. Żyj sobie w tym przeświadczeniu nic mi do tego. Wiem, że wpisami na forum nie jestem w stanie Cię przekonać. 

32 minutes ago, xajas said:

To pisze Slawek, a nie konstruktorzy/projektanci zestawow

P.S.

Może powinienem był napisać "dowiedzieliśmy się" 😄

29 minut temu, bum1234 napisał:
40 minut temu, ASURA napisał:

Ukryta Zawartość

Podobnie jest z audio…

Rozwiń  

Omijałbym to z daleka, bo podejrzewam, że piekarz z ciebie taki sam jak elektronik/elektryk/elektroakustyk czyli żaden

A wiesz że podejrzewanie wszystkich i wszystkiego nawet ze zdjęcia to poważna choroba i należy to juruś… leczyć!!!

Ukryta Zawartość

19 minut temu, szpakowski napisał:

Nic mnie nie omija a błąd Ty popełniasz. Żyj sobie w tym przeświadczeniu nic mi do tego. Wiem, że wpisami na forum nie jestem w stanie Cię przekonać. 

Sorry kolego, ale wszyscy na Forum już wiedzą, że masz fajny system i poza tym, że z nim się obnosisz, nie prezentuje w dyskusjach nic (wkład ujemny w postaci pyskówek pominę).

16 minutes ago, ASURA said:

A wiesz że podejrzewanie wszystkich i wszystkiego nawet ze zdjęcia to poważna choroba i należy to juruś… leczyć!!!

Jesteś ostatnią osobą, Rafałku, która powinna się na takie tematy wypowiadać.

Może będziesz w stanie się domyśleć czemu, ale wątpię 😄

27 minutes ago, xajas said:

Dowiedzielismy sie, jak to robi Slawek

I jeszcze, że wydaje mu się, że inni robią to samo.

18 minutes ago, ASURA said:

P.S.

Dobrze wiesz, że nie chodzi o zdjęcie, tylko o historię twoich "dokonań" na forum.

A lista jest długa 😄

2 godziny temu, ASURA napisał:

Testujesz jakiś kabel ? bo ja od 2017 zajmuję się hobbystycznie rozwiązywaniem problemów w innych miejscach

A jakie rozwiązałeś do tej pory problemy? 🙂

7 minut temu, malikali napisał:

A jakie rozwiązałeś do tej pory problemy? 🙂

Obalił mit o fantastycznym wpływie podstawki pod listwę 🙂.

Należy się szacunek, sporo lat na to poświęcił.

A te badania słuchu też do końca nie są wiarygodne, nie powiedzą Ci, że masz nacisnąć guzik kiedy nawet delikatne szmery usłyszysz a później wychodzą gorsze wyniki 

Ja przy pierwszych badaniach to myślałem, że to jakieś zakłócenia były i nic nie wciskałem 🤣

12 minut temu, raiwan napisał:

A te badania słuchu też do końca nie są wiarygodne, nie powiedzą Ci, że masz nacisnąć guzik kiedy nawet delikatne szmery usłyszysz a później wychodzą gorsze wyniki 

Ja przy pierwszych badaniach to myślałem, że to jakieś zakłócenia były i nic nie wciskałem 🤣

Trzeba było wciskać od samego początku! Z wyprzedzeniem 🤣

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Nic mnie nie omija a błąd Ty popełniasz.

Jaki? Przecież słucham i jednej i drugiej klasy końcówek. Genelec też używa klasy D w swoich nawet najpoważniejszych konstrukcjach tak jak wiele innych poważnych firm. Trudno jest zrozumieć stanowisko hobbystów którzy nie tolerują klasy D a główna krytyka z reguły zamiera w przypadku zrobienia prawidłowego technicznie testu porównawczego, ale najważniejszy jest czarny PIAR dotyczący klasy D. W takim prawidłowym porównaniu okazuje się że dobry wzmacniacz końcowy klasy D może spokojnie zastąpić nawet najlepszy wzmacniacz klasy AB czy nawet klasy A. Ale czarny PIAR jest ważniejszy bo hobbysta czuje się bardziej dowartościowany 😉.

21 minut temu, raiwan napisał:

Ja przy pierwszych badaniach to myślałem, że to jakieś zakłócenia były i nic nie wciskałem

A to ten test polega na myśleniu? A ja myślałem że na słuchaniu 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi