Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jak na poważnie, to siedzą potem tacy audiofile słuchając kolumn za pół miliona i  nie słysząc, że źródłem jest 40 letni kasetowiec Technics 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Teraz też pytanie na ile i jak prawidłowo grają, brzmią czy przetwarzają dźwięk tak drogie konstrukcje za ponad 100000 zł?

Czy to już jest na zasadzie, że brzmią idealnie bo są mega drogie i tego argumentu nikt nie przebije, czy rzeczywiście tak dobrze grają, że na nich koncert brzmi lepiej jak w rzeczywistości?

I co dalej, czy dlatego te tanie kolumny brzmią już nijak i źle, bo te bez granic drogie kolumny, bo ich cena teraz kreuje kierunek dźwięku?

Dla większości koszt nowych kolumn do 10 000 to już sporo, to już drogie kolumny. Takie do 30 000 to już hi end bo takie realia na polskim rynku audio. Taki już droższy sprzęt powinien być w jakimś dziale "Entuzjaści audio" czy coś.

Ile procentowo Polaków stać na kolumny w cenie średniej klasy mieszkania, gdzie mało, na prawdę mało kogo stać na własne przysłowiowe 3m za gotówkę?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, raiwan napisał:

Takie do 30 000 to już hi end bo takie realia na polskim rynku audio.

bez przesady .. tyle to wkład materialowy moich kolumn

a gdzie konstruowanie design odpowiednie wykończenie

a potem cały system marketingu dystrybucji marże , upusty itd

poniżej 100000 tysięcy w ofercie markowych kolumn nie ryzykowałbym szukania dobrego brzmeinia

... no chyba ,że sam coś zdziałasz

a wiesz dobrze ,że nawet wtedy warto sie oprzeć na czyimś doświadczeniu 🙂

• Moderatorzy
3 minuty temu, raiwan napisał:

Ile procentowo Polaków stać na kolumny w cenie średniej klasy mieszkania, gdzie mało, na prawdę mało kogo stać na własne przysłowiowe 3m za gotówkę?

Ale jest też nie mała grupa, którą na to stać. Jest zapotrzebowanie i rynek na to odpowiada. Są tacy, którym podoba się brzmienie R2R w trybie NOS i są takie DACe. Są tacy, którzy lubią winyl i po latach produkcja została wznowiona. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

I przez takich stary sprzęt nie kosztuje mniej jak na skupię złomu, tylko więcej niż nowe konstrukcje 

7 minut temu, slawek.xm napisał:

poniżej 100000 tysięcy w ofercie markowych kolumn nie ryzykowałbym szukania dobrego brzmeinia

Jeszcze raz zapytam. Na ile tu działa dźwięk a na ile już cena (efekt placebo)? 

Te droższe głośniki to robią masaż bębenkom w uszach, że tak dobrze brzmią? Przecież pasmo, moc i prędkość mają taką samą jak te tańsze 🙂

Edytowane przez raiwan
56 minut temu, slawek.xm napisał:

Przykro mi to stwierdzić, ale bzdury opowiadasz. Przewymiarowanie cen, zwłaszcza w tak zwanym segmencie luksusowym to normalna praktyka i to nie tylko w branży audio. Nie obchodzi mnie sposób w jaki ktoś dysponuje swoimi finansami i czym się kieruje kupując coś. Jest jednak druga strona medalu. Legendy i marketing towarzyszący tym produktom nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Pisząc takie rzeczy dołączasz do tych "artystów".

Edytowane przez Seyv
Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, raiwan napisał:

Jeszcze raz zapytam. Na ile tu działa dźwięk a na ile już cena? 

nawet biorąc pod uwagę prawdę taką , że cena nie gra

to nie da się skalkulować ceny kolumn na poziomie 30 tysi jeśli wkład materiałowy jest taki 🙂

gadamy na pw już 10 stron kilka fajnych wątków można by było z tego zrobić

jeśli Twój system gra lepiej od tego za  milion to masz szczęście i nie musisz nic zmieniać

ale są tacy co mają pierdolca na jednym aspekcie dźwięku i poszukując ideału właśnie w tym aspekcie wydadzą absolutnie każde pieniądze by ten jeden aspekt poprawić

nie da się jednoznacznie na Twoje pytanie odpowiedzieć dlatego sam musisz dużo słuchać i wyciągać wnioski

17 minut temu, Seyv napisał:

Ale jest też nie mała grupa, którą na to stać. Jest zapotrzebowanie i rynek na to odpowiada. Są tacy, którym podoba się brzmienie R2R w trybie NOS i są takie DACe. Są tacy, którzy lubią winyl i po latach produkcja została wznowiona. 

Słuchanie przetwornika bez filtra to bezpośredni odpowiednik słuchania kaset bez dolby - więcej góry i zniekształceń. Ja tego nie lubiłem i w "przegrywalniach" dopłacałem, żeby mi nagrywali bez dolby 😉

nagrywamy.com

Rozumiem 🙂

Tylko zastanawia mnie, jak brzmią i jaką robią robotę kolumny 50 razy droższe, skoro te za 10 tysi potrafią sprawić, że ma się wrażenie po zamknięciu oczu, że cały mini czy mega koncert odbywa się przed nami? 🙂 

• Moderatorzy
9 minut temu, raiwan napisał:

Przecież pasmo, moc i prędkość mają taką samą jak te tańsze

No nie do końca. Jeśli głośnik ma równe i szerokie pasmo, równą impedancję to zazwyczaj kosztuje więcej niż głośnik, który ma pasmo jak Karpaty. Oczywiście można się sprzeczać czy taki głośnik powinien kosztować dwa, trzy czy dziesięć razy więcej ale to już zazwyczaj kształtuje i weryfikuje rynek. 

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

To nie wyższa półka. To głupota.

Głupota to jak ktoś bierze na raty, które spłaca uszczuplając budżet na dzieciaki. Głupotą mogą być kolumny za 1.000, a za 100.000 nie muszą być. Głupota to jak niektórzy argumentują posiadaniem przeze mnie kolumn za 1000, podczas gdy 100.000 to ja... (byłoby to OT).

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

kolumny w cenie 50 tysi powinienem w sumie nazywać już budżetówką skoro te lepsze to już 10 razy więcej

Myślę, że średnia półka to nie kwestia ceny, a gdy system zaczyna grać bez wyraźnych dla amatora kompromisów.

29 minut temu, raiwan napisał:

Dla większości koszt nowych kolumn do 10 000 to już sporo, to już drogie kolumny. Takie do 30 000 to już hi end bo takie realia na polskim rynku audio

Na angielskim podobne (jak od angielskiej pensji odliczysz koszty angielskiego życia, to także zostanie angielskie 0).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minutes ago, slawek.xm said:

wydadzą absolutnie każde pieniądze by ten jeden aspekt poprawić

Pytanie jest tylko takie, czy rzeczywiście dostaną to czego chcą i czy rzeczywiście tego chcą.

W pewnych sytuacjach następuje zanik zdrowego rozsądku i oderwanie od rzeczywistości.

I to jest właśnie ten przypadek.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, raiwan napisał:

Rozumiem 🙂

Tylko zastanawia mnie, jak brzmią i jaką robią robotę kolumny 50 razy droższe, skoro te za 10 tysi potrafią sprawić, że ma się wrażenie po zamknięciu oczu, że cały mini czy mega koncert odbywa się przed nami? 🙂 

doprowadziłeś swoje kolumny do stanu najlepszego możliwego a teraz policz ile procentowo dopłaciłeś za nowe elementy w stosunku do ceny swoich kolumn

myślisz , że jeśli głośnik kosztuje 100zł to producent kupi do niego cewki taśmowe po 200 zł

stosując tłumienie woofera właściwie psuje się kolumnę

.... można to robić pod płaszczykiem "regulacji basu" ale zaden normalny konstruktor nie robi takich numerów .... i takich porzykładów można by podać wiele

dlatego kolumna z wyższej półki takiego producenta może zagrać lepiej tylko dlatego , że usunie z filtra woofera dwa rezystory i już cenę można podnieść o 50% 🙂

8 minutes ago, przemak said:

Słuchanie przetwornika bez filtra to bezpośredni odpowiednik słuchania kaset bez dolby - więcej góry i zniekształceń. Ja tego nie lubiłem i w "przegrywalniach" dopłacałem, żeby mi nagrywali bez dolby 😉

Dodam tylko dla uzupełnienia, bo nie wszyscy będą wiedzieć o co chodzi. A chodzi o kasety nagrane z dolby i słuchane bez dolby.

Teraz, bum1234 napisał:

Dodam tylko dla uzupełnienia, bo nie wszyscy będą wiedzieć o co chodzi. A chodzi o kasety nagrane z dolby i słuchane bez dolby.

Tak, w sumie warto wytłumaczyć, choć chyba wszyscy pamiętają 😉

nagrywamy.com

1 minute ago, slawek.xm said:

usunie z filtra woofera dwa rezystory i już cenę można podnieść o 50%

I to jest w porządku i oczywiście potwierdza to co napisałeś wcześniej o kosztach projektu, dystrybucji itd. 😄

2 minuty temu, przemak napisał:

Tak, w sumie warto wytłumaczyć, choć chyba wszyscy pamiętają 😉

Kasety magnetofonowe:

tC1k9kpTURBXy84YjI0ZDBmMGZhNjdjMDRkZTBiM

Edytowane przez szymon1977

47 minut temu, Seyv napisał:

Ale nie ma takich którzy by tęsknili za analogową TV, to dziwne i wyjątkowe zjawisko we współczesnym świecie 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Moderatorzy
32 minuty temu, przemak napisał:

Słuchanie przetwornika bez filtra to bezpośredni odpowiednik słuchania kaset bez dolby - więcej góry i zniekształceń

Tego typu przetworniki sprawdzają się przy słabszych realizacjach podnoszą wrażenie dynamiki i rozdzielczość. No i oczywiście gdy puszczamy gęste pliki. Jednak przy dobrych realizacjach zawsze brzmi gorzej przez co nigdy taki DAC nie trafił do mojego systemu na stałe.

Pewnym "pocieszeniem" dla wielbicieli takich DACów jest to, że głośniki i filtry zwrotnicy wygładzą schodki.

21 minut temu, przemak napisał:

Tak, w sumie warto wytłumaczyć, choć chyba wszyscy pamiętają

Przecież tak odtwarzane kasety lepiej brzmiały, miały więcej wysokich tonów a to urzekało 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ale nie ma takich którzy by tęsknili za analogową TV, to dziwne i wyjątkowe zjawisko we współczesnym świecie 😉.  

Ale spotkałem się z opiniami, że te schodki R2R bez filtra brzmią bardziej analogowo 😁

1 minutę temu, Seyv napisał:

głośniki i filtry zwrotnicy wygładzą schodki

Ale wzmacniacz już nie, wręcz przeciwnie. Tak czy inaczej są to bardzo silne znikeształcenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

To co widać ma 16 bit a schodków tyle na ile pozwalają mu 44.1 kHz. Jeśli podasz mu sygnał 192 kHz schodków będzie więcej.
Pewnie tak jest jak piszesz, parametry sygnału vs parametry konwertera to powodują.

Poniżej fragment manuala RME ADI-2 Pro dotyczący pracy w trybie NOS.

A konwersja z 44.1 do 192 kHz przed DAC NOS to faktycznie OS.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Lech36 napisał:

Ale nie ma takich którzy by tęsknili za analogową TV

Posiadam monitor CRT Sony Trinitron Cośtam kupiony 30lat temu. Gdyby miał 50''... musiałbym przebić ścianę do sąsiada żeby postawić go tu, gdzie stoi LED i chętnie bym to zrobił.

19 godzin temu, szpakowski napisał:

zamiast Tannoyów które o ile dobrze pamiętam chyba były modyfikowane ... proszę o naprostowanie o ile się mylę.

Wiec prostuje... Nigdy nie modyfikowalem zadnych z oryginalnych modeli Tannoy-i. Jedynie - jakies ponad 10 lat temu - posiadajac 12-to calowe gole glosniki Tannoy-a - model 3808 - zaprojektowalem sobie i w wiekszosci sam zbudowalem takie kolumny, jak na fotce.  Testy "Wielkopolskie" byly na oryginalnych kolumnach Tannoy-a, a o tych nie mozna przeciez mowic, ze to rowniez Tannoy-e.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Posiadam monitor CRT Sony Trinitron Cośtam kupiony 30lat temu. Gdyby miał 50''... musiałbym przebić ścianę do sąsiada żeby postawić go tu, gdzie stoi LED i chętnie bym to zrobił.

Tak się Tobie tylko wydaje.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Lutek napisał:

a o tych nie mozna przeciez mowic, ze to rowniez Tannoy-e.  

ale wyszły w stylu swarzędzko-westminsterskim

kawał robory i niezły też drewana  🙂

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

jesli możesz napisz jeszcze jaki konkretny model wzmacniacza napędza teraz Twoje kolumny

Do niedawna lampowy Cayin A-88T - 40W, na lampach 6550, w trybie ultralinearnym (pentodowym) i 22W w triodowym. A od ok. miesiaca Rotel RA 985BX - 100 W. Wprawdzie mialem zamiar kupic nowszy model o wiekszej mocy, ale po testach i zupelnie braku roznic w brzmieniu zdecydowalem sie na ten tani model i nie zaluje.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

ale wyszły w stylu swarzędzko-westminsterskim

kawał robory i niezły też drewana  🙂

Zgadza sie, bo projektujac wzorowalem sie na modelu Tannoy Turnberry i aby pasowaly do moich mebli ("wczesny Gierek" :-) ) Tyle, ze w moich typowe tunele b.r., a nie szczeliny wzdluz bocznych listew, no i nieporownywalna do oryginalow solidnosc konstrukcji i wewnetrznych wzmocmien - sklejka brzozowa 25 mm, pewne elementy (frezowane listwy) z pelnego debu i debowy fornir.  Oczywiscie frezowania byly przeze mnie zlecane, jak i fornirowanie, barwienie i lakierowanie. 

Edytowane przez Lutek
17 minut temu, Lech36 napisał:

Tak się Tobie tylko wydaje.

Wiem o tym, bo kineskop CRT 50'' musiałby przeskoczyć ponad fizyczne ograniczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi