Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

A pro pos - odwrócenie "polaryzacji" we wtyczce sieciowej.

Kiedyś, ok. 20 lat (?) temu był przedrukowany i u nas w którymś ze świerszczyków audio artykuł dotyczący potencjalnych zmian jakie są tego konsekwencją. Nawet mierzalnych...jednak nie do usłyszenia .

Sprawa dotyczyła wyłącznie transformatorów EI i wiązała się z tym czy faza była podana na początek uzwojenia pierwotnego czy na jego koniec.

Od tamtego czasu jak mniemam urodził się audiofilski MIT o "polaryzacji" wtyczki zasilającej i "wpływie".

Jak widać mit żyje po dziś dzień pod niektórymi beretami.

W toroidach, bez blach stalowych jako rdzeń, które stanowią obecnie 90% w sprzęcie audio - to zjawisko nie występuje.

Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że mając wszystkie elementy sprawne, a ZASILACZ W URZADZENIU PRAWIDLOWO SKONSTRUOWANY, nie na znaczenia gdzie podamy zero, a gdzie fazę.

Uwaga inkwizytorzy "słyszących"- nie piszę o bolcu ochronnym. (Żeby nie było wątów.)

"Kierunkowość metali" , oraz "sygnatura dzwiękowa metali" , ssie nie załapią jako wytłumaczenie ? :>

Trzeba było jeszcze napisać, że bezpiecznik jest na fazie i nie wolno zasilać go "pod prąd".

;-)

Kiedyś, ok. 20 lat (?) temu był przedrukowany i u nas w którymś ze świerszczyków audio artykuł dotyczący potencjalnych zmian jakie są tego konsekwencją. Nawet mierzalnych...jednak nie do usłyszenia .

W instalacjach II kl. ochronności często spotyka się efekt mrowienia na obudowie np. na anodowanej płycie czołowej. Po odwróceniu wtyczki ten efekt ustępuje. Nie ma on żadnego wpływu na brzmienie ani nawet na np. przydźwięk itp, ale użytkownika może to zjawisko niepokoić a niepokój źle wpływa na postrzeganie brzmienia. Oczywiście prawidłowo jest jak tego mrowienia nie ma. W instalacjach pracujących w I kl. ochronności ten efekt nie występuje.

A w połączeniu z bezpiecznikiem , to przenosi scene do kuchni

Mało tego porządkuje ją według ogólnie przyjętych zasad porządkowania ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Trzeba było jeszcze napisać, że bezpiecznik jest na fazie i nie wolno zasilać go "pod prąd".

A od czego jest "KIERUNKOWOŚĆ" bezpieczników??? :)))))

Nie ma on żadnego wpływu na brzmienie ani nawet na np. przydźwięk itp, ale użytkownika może to zjawisko niepokoić a niepokój źle wpływa na postrzeganie brzmienia. Oczywiście prawidłowo jest jak tego mrowienia nie ma.

Aby mrowienie nie zestresowało użytkownika właśnie instaluje się te "tajemnicze" wskaźniki fazy. Neonówka sie świeci - nie ma mrowienia - good job!

A od czego jest "KIERUNKOWOŚĆ" bezpieczników??? :)))))

Dobrze, że w torze sygnału nie mam bezpiecznika- zalożyłbym go odwrotnie i w pokoju wszystko by ucichło. A jak wsadzilbym odwrotnie do llistwy zasilającej, wyssałoby całą energię z systemu audio :-)

Takich [autocenzura] ze świecą szukac. Odwrócona polaryzacja nie ma wpływu, kerunek bezpiecznika nie ma wpływu. Stwórco widzisz i nie grzmisz!!! Jakim trzeba być [autocenzura]????

W instalacjach II kl. ochronności często spotyka się efekt mrowienia na obudowie np. na anodowanej płycie czołowej. Po odwróceniu wtyczki ten efekt ustępuje. Nie ma on żadnego wpływu na brzmienie ani nawet na np. przydźwięk itp, ale użytkownika może to zjawisko niepokoić a niepokój źle wpływa na postrzeganie brzmienia. Oczywiście prawidłowo jest jak tego mrowienia nie ma. W instalacjach pracujących w I kl. ochronności ten efekt nie występuje.

No popatrz! Jak opisałem zalety posiadania odstraszacza na komary i muchy w wątku o "rzeczach dziwnych" to kierownik LTD12 mnie zbanował.

Strzyga: Kierunek bezpiecznika ma wpływ? Na co?

Jak może mieć wpływ kierunek bezpiecznika, który jako taki i tak nie ma wpływu? To już jest kolejne dno pod dnem.

Edytowane przez szaman777

No włsnie Panowie :>

Też sie zastanawiam czy nie ściamniacie ? :>

Jak to nie ma wpływu ? :o

Coś to podejrzane jest

Przecież Pan P to usłyszał ! :o To jak może nie mieć wpływu ? :>

ha ha ha , żartowałem , :D

"... w kawiarniany gwar jak tornado jazz się wdarł, i ja też .... chciałem grać ... "

Takich [autocenzura] ze świecą szukac. Odwrócona polaryzacja nie ma wpływu, kerunek bezpiecznika nie ma wpływu. Stwórco widzisz i nie grzmisz!!! Jakim trzeba być [autocenzura]????

Napisz lepiej, jakiego nicka używałeś w saloniku, zanim stąd uciekłeś. Na forum [jestem spamerem] nudno, prawda? I trzeba sobie to rekompensować :)

A potem obgadywać tam?

No ty akurat jesteś znany z tego, że naiwnie wierzysz w każdą bzdurę.

W instalacjach II kl. ochronności często spotyka się efekt mrowienia na obudowie np. na anodowanej płycie czołowej.

Jak łączysz kilka takich urządzeń, to "mrowienie" wyrównuje się przez masy interkonektów. Czasami może być powodem przydźwięku.

Jak bezpiecznik może być kierunkowy, jeśli prąd przemienny z sieci zasuwa nim tam i z powrotem? Zastanów się trochę, zanim weźmiesz łopatę i zaczniesz kopać dół w dnie.

Jakim trzeba być [autocenzura]????

Jakim trzeba być "[autocenzura]" żeby wierzyć w odwracanie czegokolwiek w audio ;-).

Czasami może być powodem przydźwięku.

To możliwe, ale w tych przypadkach z którymi się spotkałem nie występowały w głośnikach żadne słyszalne efekty. Możliwe że pomiar coś by wykazał na wyjściu. Może słuchałem selektywnie i dlatego nie usłyszałem ;-). Jak koledzy którzy nie słyszeli dzwonka do drzwi masowanego głośną muzyką ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

przypadkach z którymi się spotkałem nie występowały w głośnikach żadne słyszalne efekty

Mnie się trafił taki problem w mieszanym układzie - komputer z zerowaniem i jakieś urządzenie bez, to chyba był magnetowid. Ewidentnie było mrowienie miedzy urządzeniami (przed połączeniem) i to zależało od ułożenia wtyczek.

Napisz lepiej, jakiego nicka używałeś w saloniku,

Nie wiem czy ja dobrze to kojarze

ALE , czy po to żeby pisać w "saloniku" , trzeba z własnej i nie przymuszonej woli przyznać że jest sie nieukiem ?

Dobrze to rozumiem ? :>

"... w kawiarniany gwar jak tornado jazz się wdarł, i ja też .... chciałem grać ... "

Nie wiem czy ja dobrze to kojarze

ALE , czy po to żeby pisać w "saloniku" , trzeba z własnej i nie przymuszonej woli przyznać że jest sie nieukiem ?

Dobrze to rozumiem ? :>

Myślę, że tak ;)

Strzyga: Kierunek bezpiecznika ma wpływ? Na co?

Na logo: jak zalozysz bezpiecznik w zla strone to audio-voodoo-filskie logo jest do gory nogami.

Czego???

Dalem Ci lajka za dostrzezenie dowcipu, jest szansa ze nastepny zrozumiesz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Trochę jest też tak, że fotograficzny sprzęt pro jest tak jak i pro audio mimo, że wygląda tak samo, jest trochę solidniej wykonany i ma lepszą kontrolę techniczną, co może uzasadniać wyższą cenę.

Tak to prawda, ale kto tu o mówi o trochę wyższej cenie. Chodzi o znacznie wyższą cenę.

Masakra.

Nie masz pojęcia o czym piszesz

Chyba nawet nie miałeś ich w reku. W tych pierwszych soczewki są z plastiku , a w tych drugich z polerowanego szkła

Jak ktoś daje takie przykłady "niewiedzy" , to zastanawiam sie czy w innych tematach jego "wiedza" jest na podobnym poziomie :/

Możesz sobie uważać co chcesz.. Mnie na tym nie zależy. Ale jak masz wątpliwości to sprawdź moją rzekomą niewiedzę czytając moje posty. Z całym szacunkiem, to Ty nie wiesz o czym piszesz.

Wypowiadasz się na podstawie jakiś plastikowych produktów, których ja nawet nie miałem na myśli. Gdzie pisałem o jakiś plastikach ???

Znasz pełen rynek produktów foto ? To się zapoznaj i wtedy wypowiadaj. Jest sporo amatorów fotografii, którzy wydają naprawdę duże pieniądze na sprzęt i czasem ich to bardzo boli. Twierdzisz że piszę bzdury o obiektywach ? proszę bardzo inny przykład:

Kiedyś za kabelek do lampy błyskowej Minolta zapłaciłem 250zł i nie był on wcale audiofilski. Aby mieć pełne połączenie z lampą trzeba jeszcze było kupić podstawkę za 150zł, albo zmienić lampę na w pełni profesjonalną (prawie dwa razy droższą), do której nie trzeba było podstawki. Ale amator mógł pozostać przy komunikacji bezprzewodowej między lampą, a korpusem aparatu.

Kabel był taką zachcianką profesjonalisty.

W internecie łatwo jest się oburzać na czyjeś wypowiedzi, oj łatwo.

Możesz przedstawić jakąś wiarygodną teorię związku wtyczki z dźwiękiem z głośników. Oczywiście pomijam iskrzący styk złączki kabel urządzenie które to iskrzenie rzeczywiście może mieć słyszalny efekt w głośnikach, ale chyba rozmawiamy o sprawnych kablach sieciowych i sprawnych połączeniach z systemem.

Ja też przyłączam się do tej prośby.

kerunek bezpiecznika nie ma wpływu.

A jeszcze ten kerunek proszę wytłumaczyć. Rozumiem że mówimy o prądzie zmiennym. :-)

Dalem Ci lajka za dostrzezenie dowcipu, jest szansa ze nastepny zrozumiesz.

Żart najlepiej oznaczyć ;-). Wtedy nie ma wątpliwości.

Żart najlepiej oznaczyć ;-). Wtedy nie ma wątpliwości.

Taka prawda, ze mlodziez bez emotikonek slowa pisanego nie rozumie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Tak to prawda, ale kto tu o mówi o trochę wyższej cenie. Chodzi o znacznie wyższą cenę.

A to już IMO nie ma znaczenia - jeżeli uznamy, że są różnice nie tylko w kolorze ale w kontroli jakości czy zastosowanych, nawet niewidocznych, innych komponentach, to różnica w cenie jest uzasadniona, natomiast wielkość tej różnicy jest podyktowana z jednej strony chłonnością a z drugiej wielkością rynków.

Mam się odnieść do tych Twoich cytatów, czy moich, które skopiowałeś?

Sądziłem, że wyraźnie zarysowałem problem, jaki widzę, ale OK, jeszcze raz inaczej: Wyznaczasz arbitralnie poziom wiedzy technicznej, nieprzypadkowo dokładnie równy poziomowi Twojej wiedzy. Ten poziom to mniej więcej zlutowanie kabla. Wszystko, co poniżej tego poziomu, to głupki, wszystko, co powyżej, to bełkot. Nie zauważasz, że są normalni ludzie z poziomem wiedzy technicznej zarówno poniżej, jak i powyżej Twojego, i jest ich zdecydowanie więcej, jak tych z poziomem idealnie równym, w związku z tym dla jednych z tej większości jesteś głupkiem a dla drugich bełkoczesz.

No chyba, że tylko ty możesz tak oceniać ludzi, inni nie ;)

Gniazdo poprawne:

GP-2VC.jpg

Gniazdo niepoprawne:

gpt6opbi.jpg

Jak do tego pierwszego wkładają kątowe wtyczki, to nie wiem ;)

nagrywamy.com

Słyszącym też trzeba oznaczać dowcipy, bo potem będą pisać, że potwierdzamy ich urojenia.

Rozumiem że mówimy o prądzie zmiennym. :-)

PRZEmiennym mam nadzieję, rzadko stosuje się bezpieczniki w obwodzie prądu zmiennego, to znaczy po mostku a przed kondensatorami. We wzmacniaczach lampowych bezpiecznik jeżeli jest to zwykle jest przed mostkiem, a więc w obwodzie prądu przemiennego.

nagrywamy.com

Troche sie zapętliłeś

było o

Np. w fotografii cena obiektywu zależy nie tylko od kosztów produkcji, ale od tego do kogo sprzęt jest adresowany

a za uzasanienie dajesz to

Kiedyś za kabelek do lampy błyskowej

ale mniejsza to. to nie forum o tym

>Przemak

Takie POPRAWNE gniazda były w pewnym hotelu w Pradze, który odwiedziłem parę lat temu.

Edytowane przez porlick

A to już IMO nie ma znaczenia - jeżeli uznamy, że są różnice nie tylko w kolorze ale w kontroli jakości czy zastosowanych, nawet niewidocznych, innych komponentach, to różnica w cenie jest uzasadniona, natomiast wielkość tej różnicy jest podyktowana z jednej strony chłonnością a z drugiej wielkością rynków.

Nie do końca widzę rozumiecie. To nie są jakieś tam moje osobiste żale. W fachowych pisemkach o sprzęcie foto typu Fotokurier, magazyn foto itd. można było jasno i wyraźnie przeczytać opinie specjalistów o rynku sprzętu foto, że od pewnego poziomu jakości ceny nie odzwierciedlają rzeczywistych kosztów produkcji+ jakaś tam marża, lecz są przez dużych producentów ustalane biorąc pod uwagę ile profesjonalista będzie na tym zarabiał. Czytaj nie dla amatora. Czytaj bardzo drogo. To prawda powszechnie znana w świecie foto.

PRZEmiennym

Tak oczywiście przemienny 230V.

Nie do końca widzę rozumiecie. To nie są jakieś tam moje osobiste żale. W fachowych pisemkach o sprzęcie foto typu Fotokurier, magazyn foto itd. można było jasno i wyraźnie przeczytać opinie specjalistów o rynku sprzętu foto, że od pewnego poziomu jakości ceny nie odzwierciedlają rzeczywistych kosztów produkcji+ jakaś tam marża, lecz są przez dużych producentów ustalane biorąc pod uwagę ile profesjonalista będzie na tym zarabiał. Czytaj nie dla amatora. Czytaj bardzo drogo. To prawda powszechnie znana w świecie foto.

Oczywiście. W audio przecież jest dokładnie tak samo, dla drogich niszowych produktów marża szybuje w kosmos. A w branży filmowej sprzęt audio jest droższy, niż audiofilski, i nikt nie protestuje.

Przypomnę jednak, że pisałeś o TAKICH SAMYCH produktach adresowanych na inne rynki, być może w nawiązaniu do kabli, o których pisałem, a teraz piszesz ogólnie, że sprzęt pro jest drogi.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Też mi się to zdarza (nie zrozumieć że ktoś żartuje) choć do młodzieży raczej trudno by było mnie zaliczyć ;-). Na forum przepełnionym voodoo trudno czasem odróżnić żart od poważnego pisania.

• Pokaż nowe odpowiedzi