Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

też chętnie zobacze te wykresy , pomiary, bedzie to dla mnie pouczające naprawdę:) szczególnie jesli chodzi o sluchawki pokaż na wykresie tę róznice która slyszysz :)

Kolejny :)

Wysil proszę swoje umęczone dyskusją ciało, i przewiń wątek do poprzedniej strony ;)

A jak jesteś biegły w odczytywaniu wykresów częstotliwościowych, to tutaj masz dwie strony gdzie wszystko ładnie na wykresach jest pokazane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiadomo, nie ma co do końca opierać się na tych wykresach - ale są fajnym przykładem jak różnie słuchawki potrafią zagrać.

Rzucenie okiem na wykres słuchawek da przybliżony obraz tego, co usłyszymy (jakie strojenie - jasne, ciemne, konturowe itp)

Jakaś strona z wykresami częstotliwościowymi wzmacniaczy? :D

Bo czytałem często w broszurach reklamowych, że charakterystyka danego sprzętu posiada wzorcową wręcz liniowość ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość

(Konto usunięte)

A jak jesteś biegły w odczytywaniu wykresów częstotliwościowych, to tutaj masz dwie strony gdzie wszystko ładnie na wykresach jest pokazane - jak różnie słuchawki grają.

:) Kolejny , który ocenia po wykresie brzmienie:):)

wysil umeczone dyskusja cialo i znajdź moje wykresy i odpowiedz choc na jedno pytanie skoro masz taki dar

:) Kolejny , który ocenia po wykresie brzmienie:):)

Milordzie, litości..

Przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem, następnie co Ty napisałeś.

Później otwórz flaszkę, opróżnij ją i wyjdź z matrixa :)))

Ale ty pisałeś, że łatwo takie pomiary zrobić, a nie ściągnąć z netu... :-)

Ale po co mam je robić skoro są już zrobione fachowo i ładnie zestawione?

Załóżmy że zrobiłbym pomiar - wyszłoby coś tam pewnie zdeka innego co jest już zawarte w zbiorach wykresów w linkach które podałem.

Bo raz, że nie mam odpowiedniego mikrofonu, a dwa że nie mam odpowiedniego samplera.

No ale nie wiem co miałoby Ci dać w naszej wesołej rozmowie - że zrobiłbym takie pomiary? :)

Po raz kolejny nie wiem do czego zmierzasz ;)

*EDIT*

Dobra, już zrozumiałem o co Ci chodzi.

Ok, moja errata - takich pomiarów nie można zrobić łatwo w domowych warunkach :)

Edytowane przez BeatX

Gość

(Konto usunięte)

Milordzie, litości..

Przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem, następnie co Ty napisałeś.

Później otwórz flaszkę, opróżnij ją i wyjdź z matrixa :)))

dobra daruje Ci bo jestes pasjonatem, ale uwierz mi ,ze do doopy jest wybieranie sprzętu po pomiarach i pewnie nie raz sie o tym przekonasz , chocby ze względu na przeklamane pomiary producentów:)

dobra daruje Ci bo jestes pasjonatem, ale uwierz mi ,ze do doopy jest wybieranie sprzętu po pomiarach i pewnie nie raz sie o tym przekonasz , chocby ze względu na przeklamane pomiary producentów:)

Ale trzeba niektóre parametry sprzętów znać.

Myślę, że jak napisałem kilka stron wczesniej, mamy spory problem czesto z określeniem o co nam chodzi kiedy widzimy wykresy. Bo na pewno to jesteśmy w stanie określić w przyblizonym zakresie "CO MOŻEMY SIĘ SPODZIEWAĆ" widząc dany wykres lub parametry…ale na pewno nie możemy określić jak brzmi dany sprzęt.

A pomiędzy "spodziewanym efektem", a rzeczywistym brzmieniem jest tak daleko, jak to napisał Kolega Sly "słuchanie wystawionego sprzętu audio na wystawie przez szybę wystawową sklepu".

Czyli widzimy wszystko i nic nie słyszymy.

Wykresy są dobre by wyznaczyć pewien spodziewany efekt…bo jeśli producent podaje 50-20000 to wiemy jak nisko (niby) schodzi lub wysoko jest w stanie zagrać…ale znów to samo - czy na pewno?

Bo z praktyki odsłuchowej, nawet tej słuchawkowej wiemy, że to co pisze to jedno, a w praktyce wygląda to tak, że okazuje się na wykresie lub parametry mają mniej - a w odsłuchach odbieramy np. niskie w większym zakresie i bardziej dobitne.

Przykładem - skoro mowa o słuchawkach niech będzie Musical Fidelity M1 HPA, wzmacniacz słuchawkowy.

Niby z parametrów - ok, ponad normatywne zdolności słuchowe człowieka…ale w praktyce po przerobieniu 3 par słuchawek - za kazdym razem wrażenie, że ten wzmacniacz grał gdzieś w zakresie 150-10000!

Powód? Na pewno wykres tego nam nie powie. A w odsłuchu pozbawiony zycia kawałek klocka, który w dniu premiery wcale nie tani jak na ten segment - okazał się być ślepą drogą.

Dopiero zestawienie z innymi słuchawkami wyciągnęło z tego słuchawkowca zycie…niestety zrobił to juz inny właściciel.

Sam kilka stron wczesniej napisałem, że po parametrach mozna spodziewać się zakresu pracy (po to te dane są podawane), ale jak się okazuje (o czym warto zawsze pamiętać) dla jednego sprzętu 20-20000 wcale nie oznacza brzmienia takiego samego, jak dla sprzętu innej firmy, która tez podaje 20-20000.

A my zamiast słuchać muzyki i jak ktoś lubi sprzetu…tłuczemy kolejne strony - oczekując dowodów naukowych, że istnieje powietrze i nim oddychamy.

;)

chocby ze względu na przeklamane pomiary producentów:)

I to też jeden z ważnych aspektów - napisać mogą wszystko.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Ale trzeba niektóre parametry sprzętów znać.

Dokładnie. Tylko czy to daje nam odpowiedz jak gra dany sprzęt?

Dlatego słuchacz muzyki przyjdzie do sklepu i powie "proszę sprzęt, który gra w zakresie 20-20000, ma 100W itd."

Audiofil przyjdzie, poprosi o odsłuch sprzętu i zacznie wybrzydzać zmieniając kabelki, źródła itd.

Meloman przyjdzie, nie zapyta o nic, wyciągnie płytę Lang Lang'a "The Chopin Album", posłucha 3-4 zestawów i wybierze pod siebie wybrany zestaw, najlepiej tej samej firmy, by mu ładnie komponowało się w salonie :)

Jak różne światy to są - widać nawet po tym jakże skrótowym opisie.

I jeszcze jedno. słuchacz muzyki kupi nie słuchając i poleci do domu pełen radości, że sprzet ma super parametry.

Audiofil wyjdzie z salonu szukajac zazwyczaj dalej czegość innego

Meloman jak usłyszy i mu się spodoba - przytarga sprzęt do domu, podłączy i słucha w zaciszu domowym płyt, przeszukjąc w sieci gdzie i kiedy będzie jakieś ciekawe wydarzenie muzyczne :)

Pozdr.

Myślicie, że ten sprzęt jest w nawet minimalnym zainteresowaniu prawdziwego audiofila? Nie!

Natomiast jest powodem do sentymentalnego wzdychania wielu melomanów ;) (jak moim)

Ukryta Zawartość

W modelu A1 i A2 przy opisie nie podaje się nawet zakresu czestotliwości :)

ls-a1.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

hehe ;)

Niektóre parametry elektryczne wzmacniaczy warto wziąć pod uwagę, jak np. impedancja wyjściowa, moc wyjściowa, S/N ratio, pasmo przenoszenia, klasa wzmacniacza (A, A+B, D, itp), czy chociażby pobór prądu (jestem proekologiczny) :D

Te parametry powinny wystarczyć, żeby rozważyć konkretny model do brania pod uwagę przy zakupie, czy też nie.

Może jakieś istotne przeoczyłem, ale w gruncie rzeczy to co zmierzalne i mające realny wpływ na dźwięk (czyt. możliwy do usłyszenia przez człowieka) wymieniłem wyżej :)

(chociaż pewny nie jestem co do klas wzmacniaczy, tzn czy różnie grają A+B od D powiedzmy)

Idę na fajkę :)

Edytowane przez BeatX

Gość

(Konto usunięte)

Ale trzeba niektóre parametry sprzętów znać

To jest zbyt infantylene podejście.

nie wystarczy ,że masz idealny słuch , jesli chcesz złozyc system najwyższych lotów musisz wciąz poglębiac swoja wiedze na temat sprzętu , który posiadasz lub poszukujesz , jesli ktos zaniedba ten aspekt audiohobby zabrnie w ślepa uliczke .. lub nie znajdzie swojego ideału ....

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

"Witam,

Chcę spróbować pograć po wyjściu optycznym z napędu do DACa. Jakoś nie zauważyłem rankingu kabli optycznych. Jakie

warto spróbować? jakie zagięcia są dozwolone bez wpływu na dźwięk?"

Kto ma z tym problemy i chciałby porozmawiać ? :)

Problemów nie mam - to raczej doświadczenie.

Posiadałem optyka klasy :

http://allegro.pl/prolink-futura-kabel-przewod-optyczny-toslink-1m-i5392368396.html

Zamieniłem go na THE OPTOCOUPLER MK II w dwóch urządzeniach.

Oczywiście zaczynałem na coxialach ( 10 - 700 zł /m).

Ale skończyłem na optyku.

Nie żałuję - do tej próby skłonił mnie artykuł który znajduje się w linku poniżej.

Wszystko się u mnie pokryło z tym co tam napisano i jestem zadowolony.

http://www.6moons.com/audioreviews/toslink/toslink.html

Edytowane przez BOBSAPP
Gość

(Konto usunięte)

Niektóre parametry elektryczne wzmacniaczy warto wziąć pod uwagę, jak np. impedancja wyjściowa, moc wyjściowa, S/N ratio, pasmo przenoszenia, klasa wzmacniacza (A, A+B, D, itp), czy chociażby pobór prądu (jestem proekologiczny) :D

Te parametry powinny wystarczyć, żeby rozważyć konkretny model do brania pod uwagę przy zakupie, czy też nie.

impedancja wyjściowa wzmacniaczy jest bardzo niska i nie ma praktycznego znaczenia , za to bardzo ważna jest impedancja wejściowa , którą nalezy dobrac do impedacncji wyjściowej porzedniego stopnia np. pre

reszta parametrów moze poza klasa A i AB , nie ma znaczenia dla jakości dźwieku i nie mozna ich brac pod uwage jesli chodzi o wartości soniczne

To jest zbyt infantylene podejście.

nie wystarczy ,że masz idealny słuch , jesli chcesz złozyc system najwyższych lotów musisz wciąz poglębiac swoja wiedze na temat sprzętu , który posiadasz lub poszukujesz , jesli ktos zaniedba ten aspekt audiohobby zabrnie w ślepa uliczke .. lub nie znajdzie swojego ideału ....

Trzeba jedno i drugie stosować i wtedy można coś sensownego złożyć. Bez pomiarów nie jesteś w stanie ocenić przykładowo: jak bardzo charakterystyka jest poszarpana, jakie rejony są osłabione, czy są jakieś wąskie podbicia, jak kolumny zachowują się pod różnymi kątami, jaką mają minimalną impedancję, jakie jest użyteczne pasmo przenoszenia, jaką mają efektywność... Można jeszcze długo wymieniać, ale co z tego płynie no brzmienia nie ocenisz, ale wiesz przynajmniej z jaką konstrukcją masz do czynienia i czy konstruktor wykonał dobrą robotę.

Dla przykładu ile można się dowiedzieć na podstawie samych pomiarów.

Ukryta Zawartość

Oczywiście zaczynałem na coxialach ( 10 - 700 zł /m).

Ale skończyłem na optyku.

Ciekawe jeszcze się nie spotkałem z teorią, że optyk jest lepszy od coaxiala :) toslink to zawsze zło, bo nie da się sensownie wyjaśnić lepszości droższych kabli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali

Niesamowite .

Cały dzień w robocie spędziłem ale sądziłem że przynajmniej jeden"słyszacy" poważnie odniesie się do linku który podałem. Poważnie zechce podyskutować. Ale widzę że chęć zachowania nienaruszonej piaskownicy z zabawkami audiofilskimi jest tak przemożna że jedyne na co stać nietoperków to szydera, spłycenie tematu ew. dryfowanie na inny kurs "bezpieczniejszy" dla audiofilskiej głowy.

Edytowane przez M-K
Gość

(Konto usunięte)

Bez pomiarów nie jesteś w stanie ocenić przykładowo: jak bardzo charakterystyka jest poszarpana, jakie rejony są osłabione, czy są jakieś wąskie podbicia, jak kolumny zachowują się pod różnymi kątam

ogólnie jest to prawda

przykladów na wyjątki jest na pęczki

podam Ci jeden

post-28119-0-05638600-1459363495_thumb.jpg

Kisiel tego 6 db wąskiego podbicia nie usłyszłał i zakwalifikował jako top-hi-end

kupilbys taka kolumne po pomiarze?

impedancja

focal wielszość swoich kolumn określa jako 8-omowe

przy impedancji minimalnej pomiżej 3om

uważasz ,że to jest rzetelne?

nie mowiąc juz o zawyżaniu skuteczności przez wiekszośc firm , co z tego ,ze napisza iz kolumna ma 95 db jak okazuje sie ,że jest 4 krotnie cichsza znów focal

Edytowane przez slawek.xm

Im bardziej "muzykalny" sound, tym większa "V-ka" :)

Audiofile zazwyczaj szukają muzykalnego dźwięku :D

Gość

(Konto usunięte)

Można jeszcze długo wymieniać, ale co z tego płynie no brzmienia nie ocenisz, ale wiesz przynajmniej z jaką konstrukcją masz do czynienia i czy konstruktor wykonał dobrą robotę.

przyklad z drugiej strony barykady podbicie rewelatora scana na ok 600Hz , jedni konstruktorzy walcza z t a górka inni zostawiają, bo np wokale brzmia zdecydowanie lepiej z delikatnym podbiciem tego zakresu

po pomiarze tez tego nie ocenisz wiec zawsze nalezy posłuchać

Ciekawe jeszcze się nie spotkałem z teorią, że optyk jest lepszy od coaxiala :) toslink to zawsze zło, bo nie da się sensownie wyjaśnić lepszości droższych kabli.

Kabel, jak kabel, ale nadajniki i odbiorniki sa kiepskie. Najpierw trzeba SPDIF zamienić na światło a w odbiorniku z powrotem na SPDiF.

Czyli po drodze dwie dodatkowe konwersje bez możliwości korekcji błędów.

Edytowane przez jar1

Ja watpię. Musisz przedstawić dowody.

A jak tam twój sprzęcik? Buczy jak się zadzwoni na położoną przy nim komórkę?

Coś mi się wydaje, że buczy i wstyd się przyznać ;)

Kisiel tego 6 db wąskiego podbicia nie usłyszłał i zakwalifikował jako top-hi-end

impedancja

nie mowiąc juz o zawyżaniu skuteczności przez wiekszośc firm , co z tego ,ze napisza iz kolumna ma 95 db jak okazuje sie ,że jest 4 krotnie cichsza znów focal

A kto by się tam pomiarami przejmował. Najważniejszy jest słuch i informacje z popijaw na targach ;)

Gość

(Konto usunięte)

A kto by się tam pomiarami przejmował. Najważniejszy jest słuch i informacje z popijaw na targach

to tez jest istotne :) kazdy sposób zdobycia informacji jest dobry, bo w dzisiejszym świecie najbardziej wartościowa jest właśnie informacja:)

Ty nie uczestniczysz w zakrapianych odsłuchach? Pass powtarza ,ze kieliszek dobrego wina podnosi klase słuchanego dźwieku:)

Im bardziej "muzykalny" sound, tym większa "V-ka" :)

Audiofile zazwyczaj szukają muzykalnego dźwięku :D

Zanadto upraszczasz. To wcale nie jest "v-ka" na charakterystyce. Pewne zakresy częstotliwości warto ciut wycofać, a inne trochę uwypuklić - zależnie od cech brzmienia, które chce się uzyskać. Nawet studyjne monitory Lipińskiego, które zdobyły od cholery nagród na świecie (głównie z rynku profi), nie miały charakterystyki "równej jak stół".

to tez jest istotne :) kazdy sposób zdobycia informacji jest dobry, bo w dzisiejszym świecie najbardziej wartościowa jest właśnie informacja:)

Ty nie uczestniczysz w zakrapianych odsłuchach? Pass powtarza ,ze kieliszek dobrego wina podnosi klase słuchanego dźwieku:)

On nie uczestniczy w żadnych odsłuchach. Audio zupełnie go nie interesuje.

Ale tu nie o odsłuchy chodzi, tylko o popijawy na targach. Z tzw. "inżynierami". Specjalność Sly'a, który napuszcza ( tak przynajmniej twierdzi) jednych na drugich i stąd czerpie wiedzę. A zupełnie nie bierze pod uwagę, że jak ktoś zorientuje się z kim ma doczynienia (co przecież jest dziecinnie łatwe w tym przypadku), to bardzo łatwo go wkręci;)

On nie uczestniczy w żadnych odsłuchach. Audio zupełnie go nie interesuje.

Mylisz się. Nie lubię tylko głupoty, pozerstwa, nieuzasadnionej pewności siebie, braku wychowania i ignorancji.

Kieliszek tak, ale butelka wódy już nie.

Edytowane przez robert1
Gość

(Konto usunięte)

Pewne zakresy częstotliwości warto ciut wycofać, a inne trochę uwypuklić - zależnie od cech brzmienia, które chce się uzyskać.

To jest własnie to. inaczej nazywa sie to szkoła brzmienia, niektórych równo strojonych zespołów głośnikowych nie da sie po prostu słuchać lub sa przerażliwie nudne:)

Po samym pomiarze nie i po tym, że ktoś zakwalifikował to do hiendu tez nie.

impedancja

I widzisz przynajmniej tyle wiesz dobrego z tych pomiarów, że ktoś chce zrobić Cię w trąbę na parametrach.

Edytowane przez malikali
  • Pokaż nowe odpowiedzi