Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To może jeszcze raz:

Jak to możliwe, że konwertery USB to SPDIF grają różnie? Czy z tego samego pliku FLAC jakiś kozacki konwerter USB to SPDIF wytworzy ciąg bitów identyczny z tym w pliku, a mój pcm2704 któreś bity przekłamie? Bo innej możliwości wpływu na brzmienie chyba nie ma?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jak to możliwe, że konwertery USB to SPDIF grają różnie? Czy z tego samego pliku FLAC jakiś kozacki konwerter USB to SPDIF wytworzy ciąg bitów identyczny z tym w pliku, a mój pcm2704 któreś bity przekłamie? Bo innej możliwości wpływu na brzmienie chyba nie ma?

Tyle razy zadajesz to "głupie" pytanie i jeszcze Ci Twoi Koledzy techniczni sceptycy nie odpowiedzieli?

Przecież to jasne - nie mogą grać różnie. To tylko efekt Twojej wyobraźni.

Audio - voodoo.

Tyle razy zadajesz to "głupie"...

Pytanie nie może być głupie - głupia może być tylko odpowiedź. A Twoja jest wyjątkowo głupia. Bo skąd niby pomysł, że ja różnice słyszę?

a mój pcm2704 któreś bity przekłamie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powtórzyć pytanie czy sam sobie do niego wrócisz zanim znów zamieścisz coś, co niczego nie wyjaśnia?

Bo skąd niby pomysł, że ja różnice słyszę?

Właśnie zdziwiłem się, że coś w końcu usłyszałeś i zadałeś pytanie sceptykom.

Ale teraz już wiem, że to było tylko pytanie retoryczne.

Jak mogłem uwierzyć...:(

Właśnie zdziwiłem się...

Zamiast tracić czas na pisanie, trzeba było go troszeczkę na czytanie poświęcić, a przebieg dyskusji by Cię nie zdziwił.

Edytowane przez szymon1977

Zamiast tracić czas na pisanie, trzeba było go troszeczkę na czytanie poświęcić, a przebieg dyskusji by Cię nie zdziwił.

Problem w tym, że ja nie wszystko co przeczytam traktuję jako prawdę absolutną, tak jak Ty.

Trzeba umieć odróżnić ziarno od plew, a Ty tego zdaje się nie potrafisz, stąd ten bełkot, który wypisujesz na okrągło.

Edytowane przez soundchaser

Problem w tym, że ja nie wszystko co przeczytam traktuję jako prawdę absolutną, tak jak Ty.

Trzeba umieć odróżnić ziarno od plew

Wszystko ma wpływ na brzmienie, nawet jakość powietrza w pokoju odsłuchowym

Tak w skrócie - gra cały system

Im dalej od źródła, tym "bardziej gra", czyli więcej od siebie dodaje.

Najwięcej dodawane jest w głowie słuchacza.

Szymon1977, jakie dwa konwertery porównywałeś?

Jeden grał zdecydowanie lepiej a drugi gorzej, czy grały inaczej ale nie w tym sensie że jeden lepiej, a drugi gorzej?

Szymon1977, jakie dwa konwertery porównywałeś?

Zadne. Szukam wyjasnienia fenomenu. Bo moj pcm2704 wymaganie techniczne spelnia w 100%, a jednak pokazanie sie z nim na Forum to wstyd. Przemak sporo staran dolozyl aby ciag bitow wychodzacych przez SPDIF byl identyczny z tym w pliku. O co chodzi?

...jeden ze sceptyków rozważa możliwość róznego grania w źródle cyfrowym :)

Jezeli o mnie chodzi to rozwazania nt. domeny cyfrowej koncze na "bitperfect".

sprawdz jakikolwiek na xmosie czy amanero i różnica będzie oczywista do usłyszenia

pcm2704 to relikt

Jezeli o mnie chodzi to rozwazania nt. domeny cyfrowej koncze na "bitperfect".

konwertery nie maja wplywu na bit perfect a działaja w domenie cyfrowej

Edytowane przez biniek

Bzdura! Głowa nie jest elementem toru audio, więc nie może wpływać na brzmienie.

Dziwne, bo Tobie dodała wpływ bezpiecznika.

Dla wielu voodoofili to nr1 w torze audio!

Edytowane przez porlick
dawno tu nie zaglądałem ale widze ze jeden ze sceptyków rozważa możliwość róznego grania w źródle cyfrowym :)

może coś w końcu ruszy

Możemy tak poudawać, ale logicznie takiej możliwości nie ma ;)

Przemak sporo staran dolozyl aby ciag bitow wychodzacych przez SPDIF byl identyczny z tym w pliku. O co chodzi?

Przesłałeś mu plik ze twojego konwertera czy Przemak sprawdzał jakiś własny sprzęt?

Moje trzy grosze:

Może być problem niewystarczającego bufora na dane, i być może niemożność ustawienia odpowiedniej pojemności bufora

Albo urządzenie ma możliwość obróbki cyfrowej dźwięku, wtedy jest możliwe że ma ustawioną podkręconą głośność (i przester cyfrowy w efekcie).

Tę możliwość łatwo przetestować transmitując sygnał znacząco przyciszony cyfrowo, i pogłaśniając go dopiero w analogu.

Obydwa konwertery brzmiały by wtedy tak samo.

Albo ostania opcja, jedno z urządzeń ma źle rozwiązanie zasilanie i wyłapuje zakłócenia (RF czy inne), za mało skutecznie zwiera je do masy.

W chińszczyźnie z ebaya wszystko jest możliwe, skoro markowe urządzenia też czasem są świadectwem czyjejś nieudaczności lub nieuczciwości.

Na przyszłość po prostu nie oszczędzaj w ten sposób.

Dać to nie tylko "cyfrówka". Jest jeszcze analogowy stopień wyjściowy- to tam należy szukać różnic brzmienia. Jak już pisalem, niektórzy celowo go robią tak by wprowadzał własne naleciałosci by brzmienie wydawało się być "bardziej analogowe".

Dla ludzi otwartych na nowe

Co to jest to "nowe" w przypadku bezpiecznika sieciowego ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

Dać to nie tylko "cyfrówka". Jest jeszcze analogowy stopień wyjściowy- to tam należy szukać różnic brzmienia. Jak już pisalem, niektórzy celowo go robią tak by wprowadzał własne naleciałosci by brzmienie wydawało się być "bardziej analogowe".

Prosty fakt, który mnóstwo ludzi pomija twierdząc, że "cyfra to cyfra". Jasne, ale z odtwarzacza CD bynajmniej nie "cyfra" wychodzi. A i filtracja cyfrowa może być różna.

Co to jest to "nowe" w przypadku bezpiecznika sieciowego ?

Nowy bezpiecznik.

Znasz takie powiedzenie, że syty nigdy nie zrozumie głodnego?

Podobnie jak głuchy słyszącego.

Też można rozwinąć tą kwestię człowiek bez wiedzy nie zrozumie człowieka z wiedzą a przynajmniej będzie miał bardzo poważne problemy z tym zrozumieniem co pokazała ostatnia dyskusja w tym wątku.

Sądząc po twoich wypowiedziach słyszych każdy przedmiot przewodzący prąd.

To mało są tacy co "słyszą" wpływ izolacji na kablach a nawet jej kierunkowość. To dopiero przechlapane ;-).

Nowy bezpiecznik.

Tylko tak ogólnie, myślałem że pojawi się jakaś teoria np. kwantowa do tego zagadnienia ;-). Czyli pozostaje tylko oddziaływanie psychologiczne - nowy bezpiecznik ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Dać to nie tylko "cyfrówka". Jest jeszcze analogowy stopień wyjściowy- to tam należy szukać różnic brzmienia.

Nie zapominajmy o tum że w przypadku takich konwerterów usb/spdif dochodzi jeszcze sprawa oprogramowania sterującego.

Czy może to mięć wpływ na dźwięk to już inna kwestia.

Bezpiecznik jest w torze audio.

To przez logikę osiedlowa stacja trafo i wszystko aż do elektrowni też jest w torze audio. Audiofil ma przechlapane.

• Pokaż nowe odpowiedzi