Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tiaaa... A błogosławił go (gluta) Dalajlama przy pełni księżyca.

Jeśli Rezystory generują mikroszum, to co w takim razie robią w puszkach na tych super wypasionych kabliszczach???

Edytowane przez porlick

Dla wszystkich znużonych niskim DR współczesnych nagrań ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Tutaj prosze kwiecisty opis bezpieczników pewnej firmy:

"Bezpieczniki w torze zasilania lub torze sygnałowym urządzeń elektronicznych mają wpływ na dźwięk, ponieważ w swej istocie działania stanowią istotną barierę rezystancyjną w stopniu zasilania. Generują mikro-szum jak każdy rezystor. Ich wykonanie może zatem w sposób znaczący przekładać się na brzmienie i tak się dzieje"

jednak skubani zawsze napiszą: może... wiec mają dupochron :)

Tak, ich wykonanie, proces Quantum Tunneling, bla bla bla i tak się dzieje, że pomaga.

A naprawdę to dzieje się to, że odlepiła się nalepka ze zwykłego bezpiecznika rurkowego za 2 zł i w efekcie nastąpił subsoniczny wręcz pierd wykwintnego audiofila.

Jakie znowu płyty. Proszę mi tu faktów nie podważać. Sceptycy nie słuchają muzyki.

Bo właśnie słuchamy- w przeciwieństwie do voodoofilów słuchających kabli, bezpieczników i innego szajsu.

Jakie znowu płyty. Proszę mi tu faktów nie podważać. Sceptycy nie słuchają muzyki.

"Pukpukpuk, kanal lewy, szzzzzzz. Pukupukpuk, kanal prawy, szzzzzzz."

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jakie znowu płyty.

Kafelki

z WC

W LA nie maja takich wzorów :>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Test ... drugi raz w tym temacie zaproponowałem i co??

Ano nic, zlecieli się tylko wszyscy hejterzy, bo przecież nie zależy wam na jakimkolwiek wyjaśnieniu. Chcecie mieć tylko temat aby zupełnie bezkarnie podreperować zapewne swoje ego i ... mądrze i naukowo poutyskiwać nad głupotą i beznadziejnością "innych". Tylko te posty jakieś takie miałkie ( no i pojawiły się również wulgarne, brawo temat osiąga swoje kolejne szczyty, choć pewno do Rowu Mariańskiego jeszcze trochę...).

Kończy się dzień św. Mikołaja, kończy się również moja oferta. Zabawne, wystraszyliście się starego człowieka. Widocznie silni jesteście tylko na papierze.

A ten najodważniejszy ( co to w "mysiej norce", napisał kiedyś

Sprawy są, dwie: po pierwsze wyedytowaem post, bo pomyliłem nazwę tego urządzenia, a po drugie to wszytsko nie oznacza, że się nie będę czepiał ;)

ja ze swojej strony mogę napisać, to wszystko nie oznacza, że nie będę przyglądał się twoim postom. Serio.

...nie zależy wam na jakimkolwiek wyjaśnieniu.

Masz rację, na jakimkolwiek nam nie zależy, zależy nam na wyjaśnieniu logicznym i mądrym.

... mądrze i naukowo poutyskiwać nad głupotą i beznadziejnością "innych".

Wprost przeciwnie, tęsknimy za czasami, gdy nie trzeba tu było doszukiwać się wartościowych treści z pomiędzy głupich i beznadziejnych postów oraz komentarzy do nich.

Chcecie mieć tylko temat aby zupełnie bezkarnie podreperować zapewne swoje ego...

I kto tu podbudowuje swoje ego? Bo merytorycznie nadal ani słowa.

...wystraszyliście się starego człowieka. Widocznie silni jesteście tylko na papierze.

Edytowane przez szymon1977

LTD12: Ja bym się bal ciebie do domu zaprosić. Nie wiadomo co tam ze sobą przyniesiesz. Jakieś demagnetyzery, i inne kwantowe cuda. Może na zdrowie to dobrze nie wpływać a ja o zdrowie staram się dbać.

Tutaj prosze kwiecisty opis bezpieczników pewnej firmy:

"Bezpieczniki w torze zasilania lub torze sygnałowym urządzeń elektronicznych mają wpływ na dźwięk, ponieważ w swej istocie działania stanowią istotną barierę rezystancyjną w stopniu zasilania. Generują mikro-szum jak każdy rezystor. Ich wykonanie może zatem w sposób znaczący przekładać się na brzmienie i tak się dzieje"

jednak skubani zawsze napiszą: może... wiec mają dupochron :)

Na końi tu już nie ma żadnego „może”. Na stronie synergistic research, do której linki podawałem opisy są też bezwarunkowe :)

Gość

(Konto usunięte)

Bo właśnie słuchamy- w przeciwieństwie do voodoofilów słuchających kabli, bezpieczników i innego szajsu.

E tam...co to za słuchanie, 10 albumów dziennie to ciul nie słuchanie ;-)

Nauka na pamięć 3 kawałków co by można o kablach, DACach i innych pierdołach popisać to jest "osłuchanie"...

Edytowane przez Gość

wystraszyliście się starego człowieka.

Jaki jest twój audiogram w wieku dojrzałym? Bo statystyka, już nie audio, twierdzi, że z wiekiem słuch ogranicza znacznie pasmo od góry, niezależnie od wykonywanej działalności zarobkowej. Nadal słyszysz bezpieczniki sieciowe?

Dla wszystkich znużonych niskim DR współczesnych nagrań ;)

Ukryta Zawartość

Ehhh szkoda :(

Niedawno zastanawiałem się czy dałoby się trochę poprawić ostatnia płytę MUSE

Ukryta Zawartość

Zapanowal wzgledny spokuj pozwole wiec sobie powtorzyc:

Czy moje Onkyo A-5VL to dual-mono, a jeśli tak to co mi po tym?

PS. Ktos, gdzies, kiedys pisal, ze ma dwa DAC zamiast jednego.

611SMrDBgvL.jpg

=====

W ten sposób nasz kolega stał się jedynym męczennikiem zbanowanym w tym wątku.

Meczennik dostalby bana za swoje poglady, trol dostal bana za sposob ich prezentowania.

Edytowane przez szymon1977

Wg specyfikacji producenta, jest do dual mono: "A-5VL employs separate transformers for the left and right audio channels"

A co to daje dla ciebie, dzieki temu powinna byc lepsza separacja kanałów, czyli mniej przesłuchów, czyli lepsza scena w rezultacie. Lepsza kontrola basu bo jednak kazda kolumna ma swoj osobny transformator, wiec wiekszy zapas mocy. No ale to moje zdanie na ten temat :)

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Jaki jest twój audiogram w wieku dojrzałym? Bo statystyka, już nie audio, twierdzi, że z wiekiem słuch ogranicza znacznie pasmo od góry, niezależnie od wykonywanej działalności zarobkowej. Nadal słyszysz bezpieczniki sieciowe?

No dobra, będę odpowiadał na twoje pytania (choć upierdliwy jesteś ) :).

Nie robiłem audiogramu już wiele lat, nie był mi do niczego potrzebny.

Tak, z wiekiem pasmo od góry wyraźnie mam ograniczone (kilkukrotnie już o tym pisałem).

Co do bezpiecznika to jestem przekonany, że zmiany bym usłyszał (nie uczestniczyłem w tego typu zmianach).

Zmiany elementów w torze zasilającym (nie tylko) skutkują zazwyczaj słyszalnymi zmianami w całym paśmie, w "ogólnym" odbiorze muzyki. Określa się to np. przestrzeń, złudzenie stereofonii itp. W szczególności inaczej możemy usłyszeć detale (jeżeli ktoś będzie chciał się na nich koncentrować :)), ale również w całym paśmie

A teraz pytanie do ciebie .

Skąd taki wybór nicka, intryguje mnie to jednak :).

Edytowane przez LTD12

Ach! Zapytać miałem - jak się mają MONO-kryształy miedzi i ich szlachetna ciągłość- nie przerwalność w takim z puszką (pół?)przewodniku???

Monokryształy miedzi nie są ciągłe są tylko dłuższe od zwykłych kryształów. Mono w nazwie to tylko zabieg marketingowy.

Co do bezpiecznika to jestem przekonany, że zmiany bym usłyszał (nie uczestniczyłem w tego typu zmianach).

Pstryk, pstryk i już wiesz czy słyszysz a jak jeszcze to zrobisz komisyjnie na ślepo i wytypujesz kiedy jest bezpiecznik a kiedy go nie ma, 10/10, to nawet innych przekonasz że słyszysz.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co do bezpiecznika to jestem przekonany, że zmiany bym usłyszał

Ja nie bede bij piany po raz kolejny, uważasz ze słyszysz, niech ci będzie.

Ale nie jest dla ciebie zastanawiające, że słyszysz element element którego parametry wzgledem zwykłego bezpiecznika sa praktycznie niemierzalne a nie słyszysz 10% wahań napięcia zasilania ? Nie jest to dla Ciebie zastanawiające ?

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Pstryk, pstryk

Miałeś już dwukrotnie możliwość się o tym przekonać :), ale pozostał ci tylko "pstryk, pstryk..."

Ja nie bede bij piany po raz kolejny, uważasz ze słyszysz, niech ci będzie.

Ale nie jest dla ciebie zastanawiające, że słyszysz element element którego parametry wzgledem zwykłego bezpiecznika sa praktycznie niemierzalne a nie słyszysz 10% wahań napięcia zasilania ? Nie jest to dla Ciebie zastanawiające ?

Nie bij również żadnych zwierząt ...

Jestem osobą bezrefleksyjną :), nie zastanawiam się nad wieloma sprawami, które są mi zupełnie niepotrzebne.

Moja dewiza to "carpe diem".

Miałeś już dwukrotnie możliwość się o tym przekonać :), ale pozostał ci tylko "pstryk, pstryk..."

Ja już się przekonałem. To propozycja dla innych którzy z rozsądkiem podchodzą do swojego hobby i nie chcą dać się naciągnąć, choć uważny obserwator może też wyciągnąć wnioski na podstawie wcześniej prezentowanego filmu pokazującego zależność brzmienia wzmacniacza od zmieniającego się napięcia sieci, choć zdaje sobie sprawę że to w kryteriach audiofilskich mało precyzyjny test. Z drugiej strony skala tego testu jest tak ogromna że nawet przy tym braku precyzji powinno być coś słychać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie bij również żadnych zwierząt ...

Jestem osobą bezrefleksyjną :), nie zastanawiam się nad wieloma sprawami, które są mi zupełnie niepotrzebne.

Moja dewiza to "carpe diem".

Nie wiem skąd pomysł o tych zwierzętach... niby zart ale jakiś nie śmieszny.

Czyli rozumiem, że wbrew logice działasz tak ? od tak sobie, sprzedają to kupie ?

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Nie wiem skąd pomysł o tych zwierzętach... niby zart ale jakiś nie śmieszny.

Czyli rozumiem, że wbrew logice działasz tak ? od tak sobie, sprzedają to kupie ?

Jeżeli to nie jest śmieszne ( to o zwierzętach :) ), to skąd wiesz, że to miał być żart??

Nie, niestety nie rozumiesz. Starasz się tylko dopasować odpowiedź do z góry założonej tezy, a ponieważ już ją wyartykułowałeś to dyskusja jest zakończona.

PS. Ktos, gdzies, kiedys pisal, ze ma dwa DAC zamiast jednego.

Może firma dała osobny konwerter dla SACD.

Raczej nie zobaczymy nigdy osobnych wejść cyfrowych mono.

Chociaż jest to może przeoczenie ze strony pomysłodawców audiovoodoo, i stracili w ten sposób potencjalne źródło dochodów?

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Z drugiej strony skala tego

Proooszę..., nie "zmuszaj" mnie do tak oczywistych odpowiedzi ( to trochę krępujące ).

Występowanie A w tym przypadku nie wyklucza występowania B.

Lub jakoś tak :) (nie jestem dobry w tłumaczeniu, nigdy nie lubiłem uczyć)

Raczej nie zobaczymy nigdy osobnych wejść cyfrowych mono.

Chociaż jest to może przeoczenie ze strony pomysłodawców audiovoodoo, i stracili w ten sposób potencjalne źródło dochodów?

Monitory z wejściami cyfrowymi mają dwa wejścia. Standard dual aes ma dwa oddzielne kable przy 96k. Tak więc potencjał jest ;)

nagrywamy.com

Monitory z wejściami cyfrowymi mają dwa wejścia.

Ale to chyba w tym sensie, że tych wejść może być i trzy?

Standard dual aes ma dwa oddzielne kable przy 96k. Tak więc potencjał jest ;)

Z tego tematu kojarzę tylko kable xlr opisywane jako cyfrowe w internetach.

Nie, niestety nie rozumiesz. Starasz się tylko dopasować odpowiedź do z góry założonej tezy, a ponieważ już ją wyartykułowałeś to dyskusja jest zakończona.

Tylko to nie jest teza, a fakt naukowy. Różnice parametrów bezpiecznika "audifilskiego" nie roznią sie niczym od zwykłego lub są w zakresie błedu pomiarowego. A wahania w naszej sieci sięgają czasem i 10% i mozna to bez problemu sprawdzić. Nie chodzi mi o to aby się teraz z tobą wykłócać, słysze nie słysze.. słyszysz to świetnie. Jednak napisałeś, że jesteś osobą bezrefleksyjna i nie zastanawiasz ze nad niektorymi sprawami, zatem przypuszczam, że możesz nie wiedzieć dlaczego taki element nie ma prawa działać.

Ale to chyba w tym sensie, że tych wejść może być i trzy?

Z tego tematu kojarzę tylko kable xlr opisywane jako cyfrowe w internetach.

W sensie że w jednym monitorze jest jedno wejście a w drugim drugie. Jasne, że to samo, ale jeden sobie bierze lewy a drugi prawy kanał.

Tak, aes/ebu to symetryczna transmisja cyfrowa wykorzystująca złącza xlr. Jak wchodziły wyższe czestotliwosci probkowania to pierwszy pomysł był taki, że jednym kablem lewy kanał a drugim prawy. Na szczęście okazało się, że do 192 jeden wystarcza, ale standard dual został.

nagrywamy.com

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Panowie to jest męczące!

Tylko to nie jest teza, a fakt naukowy. Różnice parametrów bezpiecznika "audifilskiego" nie roznią sie niczym od zwykłego lub są w zakresie błedu pomiarowego. A wahania w naszej sieci sięgają czasem i 10% i mozna to bez problemu sprawdzić. Nie chodzi mi o to aby się teraz z tobą wykłócać, słysze nie słysze.. słyszysz to świetnie. Jednak napisałeś, że jesteś osobą bezrefleksyjna i nie zastanawiasz ze nad niektorymi sprawami, zatem przypuszczam, że możesz nie wiedzieć dlaczego taki element nie ma prawa działać.

Tylko, że teza, którą koniecznie! chciałeś napisać to:

"Czyli rozumiem, że wbrew logice działasz tak ? od tak sobie, sprzedają to kupie ?"

A z "naukowych faktów" nie wynika zupełnie, że "taki element nie ma prawa działać".

Daj sobie spokój, to nie ma najmniejszego sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi