Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Lity drut lepiej przewodzi prund. Linka go rozprasza.

Pasuje takie uzasadnienie? ;-)

Oj, tam- co za różnica, czy dostaniesz stówę po piątaku, czy w jednym papierku?

Czy po za chamstwem i prostactwem coś sobą jeszcze reprezentujesz

Pragnę zauważyć, że Twoje poprzednie wpisy właśnie dokładnie obnażyły chamstwo i prostactwo,

a ja jedynie humorystycznie je skomentowałem.

Czujesz się urażony?

Witam,

Przeczytałem CAŁY temat "od deski do deski". Panowie, jesteście wielcy. :)

Do sceptyków: usłyszałem różnicę w kablach IC i głośnikowych. I nie, nie był to test ABX czy inny ślepy. Ale moje odczucia potwierdziło kilka osób. Dla nich, można powiedzieć, był to test ślepy.

Do słyszących: na sprzęcie za 150 000zł potrafię w objętości 10 000 000 m^3 (słownie: dziesięć milionów metrów sześciennych) powietrza znaleźć 1 atom (słownie: JEDEN atom) taki, którego nie powinno być. I stosuję do tego zwykłe kable zasilające, zwykłe IC...

I nie, nie jestem w stosowaniu takich kabli odosobniony. Takie same same są stosowane w podobnych jak moje laboratoriach na całym świecie. Może nawet w CERN...

Pozdrawiam wszystkich i czekam na więcej.

Pozdrawiam,

Adam

Edytowane przez Adam_51896

Pragnę zauważyć, że Twoje poprzednie wpisy właśnie dokładnie obnażyły chamstwo i prostactwo,

Aby mnie urazić musiałaby to zrobić osoba na której opinii mi zależy, więc nie czuję się urażony.

a ja jedynie humorystycznie je skomentowałem.

Za taki humor , w pewnym miejscu byś....... nie ważne.

Nigdy nie neguję czyiś odczuć, ale nie zgodzę się na stosowanie takowych jako pewnika obowiązującego wszystkich, bez przedstawienia grama dowodów.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Witam,

Pozdrawiam,

Adam

Przeczytałeś od pierwszej strony ??????

Ludzie !!!! Dać mu browara :))

Aby mnie urazić musiałaby to zrobić osoba na której opinii mi zależy, więc nie czuję się urażony.

To dobrze. W takim razie mogę Ci jeszcze za Twoje wpisy dać parę razy "po pysku" bez urazy.

Dzięki.

nie zgodzę się na stosowanie takowych jako pewnika obowiązującego wszystkich, bez przedstawienia grama dowodów

O jakich dowodach piszesz, bo nie rozumiem?

Czy ja mam udowadniać Tobie, że coś słyszę, czego Ty nie jesteś w stanie?

Edytowane przez soundchaser

Witam,

Pozdrawiam,

Adam

Tego tematu nie da się przeczytać od deski do deski. Jeśli tak zrobiłeś to gratulacje składam. :)

Ile Ci to zajęło? Koran lub biblia chyba mniej czasu zajmuje.

Przeczytałeś od pierwszej strony ??????

Ludzie !!!! Dać mu browara :))

Tylko jednego? :P

Tego tematu nie da się przeczytać od deski do deski. Jeśli tak zrobiłeś to gratulacje składam. :)

Ile Ci to zajęło? Koran lub biblia chyba mniej czasu zajmuje.

Da się, uwierz. A zajęło mi to ok. półtora miesiąca. :-)

Mimo wszystko wątek (dzięki kilku userom) jest fascynujący. :-)

Pozdrawiam,

Adam

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Mimo wszystko wątek (dzięki kilku userom) jest fascynujący. :-)

Może kiedyś wydadzą to książkowo, w tysiącach nakładach. :))))

Jeszcze autografy by się przydały piszących tutaj. Kto wie, może by to ktoś kupił. :))

Edytowane przez mircysko

jak tam pomiary kabli zasilajacych ?

coś cisza z wynikami

może dlatego że żadnych różnic nie było ?

:o

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Może kiedyś wydadzą to książkowo, w tysiącach nakładach. :))))

Jeszcze autografy by się przydały piszących tutaj. Kto wie, może by to ktoś kupił. :))

Być może, ale może "najlepsze" wypowiedzi należałoby poskładać w rozdziały wg autorów.

Spis treści

1. Janusz X.

2. Jacek K.

.

.

.

.

Pozdrawiam,

Adam

PS. Może jednak wątek by na tym stracił, osobiste "wycieczki" wyrwane z kontekstu...

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Być może, ale może "najlepsze" wypowiedzi należałoby poskładać w rozdziały wg autorów.

Spis treści

1. Janusz X.

2. Jacek K.

.

.

.

.

Pozdrawiam,

Adam

PS. Może jednak wątek by na tym stracił, osobiste "wycieczki" wyrwane z kontekstu...

i już jest pomysł na Biblię Hi-End :)))

Tego tematu nie da się przeczytać od deski do deski

Zapewniam Cię, że niektórzy Twoi Koledzy (Lechu, porlick, Szymon...i paru innych) potrafią.

Dla nich to taka telenowela jak M jak Miłość, czy Barwy Szczęścia.

;-)

Do sceptyków: usłyszałem różnicę w kablach IC i głośnikowych. I nie, nie był to test ABX czy inny ślepy. Ale moje odczucia potwierdziło kilka osób. Dla nich, można powiedzieć, był to test ślepy.

Usłyszenie różnicy to nic dziwnego, ważne żeby tą różnicę usłyszeć w eksperymencie, który został przeprowadzony prawidłowo technicznie. Nie muszą go potwierdzać osoby trzecie, ale oczywiście mogą. Eksperyment zrobiony niezgodnie z zasadami technicznymi niczego nie jest w stanie potwierdzić. Jest całkowicie bezwartościowy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Usłyszenie różnicy to nic dziwnego, ważne żeby tą różnicę usłyszeć w eksperymencie, który został przeprowadzony prawidłowo technicznie. Nie muszą go potwierdzać osoby trzecie, ale oczywiście mogą. Eksperyment zrobiony niezgodnie z zasadami technicznymi niczego nie jest w stanie potwierdzić. Jest całkowicie bezwartościowy.

Lechu, Ty dalej ciągniesz swoją mantrę.

Te pstryczki elektryczki wiesz gdzie są dobre ? Do lampek, itp. pierdół.

ważne żeby tą różnicę usłyszeć w eksperymencie, który został przeprowadzony prawidłowo technicznie

Lechu , a Ty myślisz , że po co zostało wymyślone "wygrzewanie" wszelkich kabli ?

Które trwa 3 do 4 tygodni ?

:>

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Po to by nie można było oddać do sklepu?

Wygrałem talon?

O, kurczaki! To nie po to, by wtyczki przyzwyczaiły się do gniazd, a w przewodach utworzyły się autostrady dla elektronów???

...po co zostało wymyślone "wygrzewanie"...?

Aby uniemozliwic test porownawczy, a nawet wprost podwazyc jego wynik.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Po to by nie można było oddać do sklepu?

to 1 powód

drugim był taki , żebyś nie mógł zrobić bezpośredniego porównania

Wygrałem talon?

tak

zniżka na niebieski kabel zasilający , z żółtą "puszką"

1 % zniżki + wysyłka gratis

:D

• Redaktorzy

jak tam pomiary kabli zasilajacych? coś cisza z wynikami

A jaki parametr proponowano mierzyć?

Szczęka mi opadła. Może mógłbym ten pierścień wykorzystać jako amulet. Hmmm

Szczęka opadła... A co innego? Przecież to może być erection ring.

Witam z rana,

ZAWSZE znajdzie się ktoś, kto będzie miał obiekcje do nawet najbardziej "prawidłowo przeprowadzonego eksperymentu".

Ja byłem sceptykiem, ale podczas kompletowania nowego zestawu usłyszałem wpływ przewodów na dźwięk. I nie były to przewody za jakieś straszne pieniądze. Były to głośnikowce:

- Chord Clearway,

- Kimber 4TC,

- Kimber 4VS,

- QED XT300.

Oraz IC:

- Chord Clearway,

- CA Pacific.

Jak widać jest to mniej więcej ta sama półka cenowa.

Pozdrawiam,

Adam

Ja też 25 lat temu posłyszałem różnicę pomiędzy przewodami połączeniowymi dodawanych do sprzętu a wykonanymi własnoręcznie z instrumentalnego z metra i porządnych wtyczek.

Nie znaczy to jednak, że miałbym wyrzucać kasę w bloto, kupując kable za cenę wyższą jak max 5% ceny klocków. Piękne oploty, "koraliki" z drewna, czy inne pierdółki nie są do funkcjonowania przewodu potrzebne, zwłaszcza, ze u mnie przewodów NIE WIDAĆ.

Edytowane przez porlick

Lechu , a Ty myślisz , że po co zostało wymyślone "wygrzewanie" wszelkich kabli ?

Które trwa 3 do 4 tygodni ?

:>

To ja proponuję jeszcze kwarantannę dla kabli: należy spiąć oba końce kabla razem i zostawić na 2-3 tygodnie.

Wtedy już na pewno elektrony z przewodu nie przekleją żadnego choróbska naszemu systemowi. :D

Pozdrawiam,

Adam

To ja proponuję jeszcze kwarantannę dla kabli: należy spiąć oba końce kabla razem i zostawić na 2-3 tygodnie.

Wtedy już na pewno elektrony z przewodu nie przekleją żadnego choróbska naszemu systemowi. :D

Pozdrawiam,

Adam

No i wykrakałeś!

Teraz w handlu pojawią się audiofilskie łączniki do nieużywanych chwilowo kabli, żeby "nie traciły właściwości nabytych podczas wygrzewania". Jak się je zepnie "w kółko", autostrada elektronową nie będzie się ulatniać przez końce.

Edytowane przez porlick

Te pstryczki elektryczki wiesz gdzie są dobre ? Do lampek, itp. pierdół.

I do sprzętów używanych w studiach np. nagraniowych nawet tych najpoważniejszych :-). Audiofile związani z marketingiem dużym lub małym nie lubią ich bo pokazują prawdę o różnicach pomiędzy sprzętami lub elementami które oni chcą lansować ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No i wykrakałeś!

Teraz w handlu pojawią się audiofilskie łączniki do nieużywanych chwilowo kabli, żeby "nie traciły właściwości nabytych podczas wygrzewania". Jak się je zepnie "w kółko", autostrada elektronową nie będzie się ulatniać przez końce.

Oczywiście taki łącznik będzie pokryty skórą wieloryba lub wysadzany minerałem występującym tylko w odległym krańcu Patagonii, by można było zaśpiewać cenę pół pierdyliona za komplet!

Eee..., to się nie liczy. System już został zainfekowany. :-)

Pozdrawiam,

Adam

Porównywać można też sprzęty wygrzane ;-).

Lechu, Ty dalej ciągniesz swoją mantrę.

Mantrę to mają audiofile szczególnie, szczególnie w wątkach o kablach ;-).

No i wykrakałeś!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi