Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Co tu się wypisuje, to ja już nie ogarniam o_O

Trzeba płynąć z prądem...

Z prądem nawet na Altusach słychać i każdy będzie potakiwał. Ale jak na Altusach nie słychać...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Co tu się wypisuje, to ja już nie ogarniam o_O

Wszystko się może zdarzyć...

Tam na polu stoi krowa...

Z twarzą...

Edytowane przez Zwykły Drut

Wszystko się może zdarzyć...

Tam na polu stoi krowa...

Z twarzą...

I podobno "gada". A przynajmniej tak twierdzi ten, co z nią rozmawiał.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

W studio gdzie realizuje się nagrania ma to sens.

Dlaczego ? Przecież w rozwiązaniach domowych najwyżej ceniona jest prostota. Wskazuje na to rynek sprzętu najdroższego.

Po co Ci to w domu?

Mnie nie jest potrzebne. Prawie nie używam, ale czasem na niektórych płytach (zwłaszcza starszych) zdarza mi się skorygować dół w niewielkim zakresie (do +/-4 dB).

Ustawienie regulatorów na "0", dawało dźwięk nijaki.

Może ustawienie na 0 nie dawało rzeczywistego zera ? Tak się czasem zdarza w fabrycznych wzmacniaczach z niskiej półki. Poza tym porównanie testowe też trzeba zrobić prawidłowo technicznie. Takie porównanie pokazuje właśnie różnice jakościowe. Oczywiście o ile istnieją.

Musiałbyś być fantastą, że uwierzyć że firma która zamierza robić kasę liczy na omamienie całej masy klientów bez konkretnych podstaw.

Zapewniam Ciebie że nie trzeba być fantastą.

Jakby ta jedna gała była związana jedynie z ceną,

Nie rozumiem tego fragmentu. Nie zauważyłem związku "jednej gały" z ceną całego urządzenia. Accuphase ma więcej niż jedną gałę a należy do najdroższych na rynku.

Ale lepiej dla zdrowia pogodzić się z rzeczywistością.

Pytanie tylko czyja/która rzeczywistość jest rzeczywista ? ;-)

Gdy ja chciałem zobaczyć na czym gracie, to odpowiedz była...spier...

To ja teraz odpowiem....wzajemnie... :-)

Forum chyba nie jest od tego żeby się chwalić. To buduje niezdrowe emocje. Zauważyłem to nawet w tak łagodnym wątku jak o magnetofonach szpulowych. W innych wątkach tych niezdrowych emocji było znacznie więcej.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Forum chyba nie jest od tego żeby się chwalić. To buduje niezdrowe emocje. Zauważyłem to nawet w tak łagodnym wątku jak o magnetofonach szpulowych. W innych wątkach tych niezdrowych emocji było znacznie więcej.

Sprzętem można się pochwalić, ale słuchem już nie bardzo. Szkoda bo może rzeczywiście niektórzy audiofile mają fenomenalny słuch i z tego wynika ich słyszenie podstawek pod kable ;)

Najzabawniejsze że o głuchotę posądza się sceptycznie nastawionych do audio voodoo.

Wrócę do rozmowy, jak ustalicie z kennijczyk, czy na kolumnach ADAM A7X idzie wyłapać takie niuanse w dźwięku, jakie wprowadzają interkonekty.

Ty twierdzisz, że nie - tak samo jak sly30, rambo1234, Kyle (coś kojarzę, że autor tego wątku biniek84 też nie pochwalił A7X) i jeszcze wiele, wiele osób.

Ci w/w dobrze twierdzą. Na poprawnie skonstruowanym sprzęcie nie powinno się usłyszeć różnic pomiędzy interkonektami. Chyba że kabel jest tak mocno spreparowany że zaczyna wpływać na pasmo akustyczne. Były już na forum prezentowane obliczenia co może kabel zepsuć. Jak różnicę słychać to znaczy że interkonekt jest spieprzony albo wejście i wyjście w sprzęcie mają dziwne parametry, ale oczywiście o tym każdy powinien przekonać się sam robiąc prawidłowy technicznie test odsłuchowy. To działa najlepiej.

Najzabawniejsze że o głuchotę posądza się sceptycznie nastawionych do audio voodoo.

Opisałem już porównanie "głuchot" osób "słyszących" z osobą "głuchą". "Głuchy" więcej słyszał od takich co twierdzą że słyszą.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jak tam fachowcy od ABX? Mogę każdemu łatwo udowodnić, że w teście ABX dwóch kolorów od siebie nie odróżnią, takich które różnią się w sposób oczywisty. I jak sie to ma do waszych testów?

Testy ABX zakłamują rzeczywistość i nie nadają się do testów zmysłów człowieka.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jedni twierdzą, że słychać, drudzy że to niemożliwe, bo sprzęt za mało szczegółowy.

I, choć to zaskakujące jedni i drudzy mają rację. Paradoks? Wcale nie. Jest to zupełnie proste.

Od jakiegoś czasu często można przeczytać tu opinię, że po to by porównać np. dwa interkonekty konieczny jest pewien okres czasu, wszystkie procedury, które opierają się na przełączaniu i krótkich odsłuchach są niedobre, z różnych powodów.

I jest to prawda. Takie porownania wymagają czasu i oswojenia się z przedmiotem testu. Każdy z nas przyzwyczajony jest do jakiegoś rodzaju brzmienia, wie co lubi i czego oczekuje, a także, jeśli już nadszedł odpowiedni czas, wie co by chciał zmienić w brzmieniu. Dostajemy nowy kabelek, o którym wiemy, że powinien te wymagania spełnić. Pisaliśmy o tym na forum, pytaliśmy kolegów i dostaliśmy parę propozycji. Wybieramy jedną, podłączamy i .....

kicha! Ale przecież koledzy pisali, że wszystko będzie tak jak sobie wymarzyliśmy, więc postanawiamy dać kabelkowi szansę. Czekamy jakiś czas sluchając naszego kabelka i pewnego dnia .... jest, jest, pojawiło się nasze wymarzone brzmienie. To działa!

Otóż moi drodzy panowie, jak zwykle nie doceniacie potęgi ludzkiego mózgu. Jeśli tylko dostatecznie długo będziecie myśleć o pożądanych cechach brzmienia, poprzecie to dodatkowymi informacjami na ten temat od kolegów, z recenzji, z materiałów firmowych, to w końcu mozg nauczy się je wychwytywać i będziecie na te aspekty zwracać szczególną uwagę, marginalizując pozostałe. I tak będzie dopóki świadomość posiadania tego konkretnego kabelka się wam nie znudzi. Wtedy wszystko zacznie się od początku.

Tak więc rzeczywiście w krótkich odsłuchach różnice pomiędzy kabelkami znikają. Trzeba czasu by je usłyszeć.

A że różnice te nie mają nic wspólnego z parametrami kabelka, to już nie ma znaczenia. Uwierz to usłyszysz - to jest zdanie, które każdy rasowy audiofil powinien sobie powtarzać każdego ranka. I wtedy pogoń za króliczkiem będzie zawsze aktualna.

Powiem wam w tajemnicy, że dotyczy to nie tylko kabelków.

ja mam bardzo prosty sposób na rozróżnianie daców i zawsze jest 100% skuteczny i śmiało mogę w swoim systemie zrobić test który odróżni mój dac od zewnętrznego - nie potrzebuję w sumie długich odsłuchów jak w przypadku kabli

mój DAC pewien określony dzwięk (trzaski wprowadzone celowo przez realizatora) w kawałku który znam bardzo dobrze odtwarza na wysokości kaloryfera z boku kanapy (kiedy siedzę na wprost zestawu) - inne DACi tego dzwięku albo nie odtwarzają albo jest on umiejscowiony gdzie indziej w przestrzeni (z boku kolumn ale przede mną, lub blizej)

warto do testów mieć takie ulubione smaczki w kawalkach po ktorych pozniej sie latwo rozpoznaje róznice

ja mam bardzo prosty sposób na rozróżnianie daców i zawsze jest 100% skuteczny i śmiało mogę w swoim systemie zrobić test który odróżni mój dac od zewnętrznego - nie potrzebuję w sumie długich odsłuchów jak w przypadku kabli

mój DAC pewien określony dzwięk (trzaski wprowadzone celowo przez realizatora) w kawałku który znam bardzo dobrze odtwarza na wysokości kaloryfera z boku kanapy (kiedy siedzę na wprost zestawu) - inne DACi tego dzwięku albo nie odtwarzają albo jest on umiejscowiony gdzie indziej w przestrzeni (z boku kolumn ale przede mną, lub blizej)

warto do testów mieć takie ulubione smaczki w kawalkach po ktorych pozniej sie latwo rozpoznaje róznice

Pytanie jest takie:

na ile fakt możności, czy też nie możności odtworzenia takich specyficznych i z pewnością nienaturalnych efektów wpływa na różnice w odbiorze muzyki przy pomocy tych urządzeń?

Jak tam fachowcy od ABX? Mogę każdemu łatwo udowodnić, że w teście ABX dwóch kolorów od siebie nie odróżnią, takich które różnią się w sposób oczywisty. I jak sie to ma do waszych testów?

Testy ABX zakłamują rzeczywistość i nie nadają się do testów zmysłów człowieka.

Zapraszam do testu jaki zaproponowałem Sly30, Kennijczykowi i Jar1. Wykaż się słuchem.

I tu napisałeś sedno tego czym w większości wypadków różnią się między sobą daci (przynajmniej te których ja słuchałem u siebie). Pomijając różnicę głośności i funkcjonalność to głownie różnice w scenie i może rozdzielczości wysokich tonów a co za tym idzie całego pasma.

myslalem, ze caly czas mowimy o sprzetach sprawnych technicznie.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

nei wiem dlaczego nie działa ten test mi ostatnio w 3 próbie wyszło poniżej 1hz

Niezły wynik.

Strona nie działa?

Może Sly30 i reszta hakuje stronkę ;)

nigdy nie twierdziłem ze daci wprowadzaja ogromne roznice ale scena to jest aspekt o ktory warto walczyc i w tej materii roznice są uchwytne

moje doswiadczenie z dacami wskazuja ze własnie scena i umiejscowienie pewnych specyficznych dzwiekow w przestrzeni zmienia sie najbardziej

Edytowane przez biniek84

mam to gdzieś :)

a takie smaczki bardoz sobie cenie jako realizator

A jakie to nagranie? Czy jest dostępne? Chętnie bym posłuchał u siebie.

Swoją drogą jesteś pierwszą osobą, która podaje jakiś konkret jeśli chodzi o różnice w odtwarzaniu nagrania przez różne urządzenia. Inni po prośbie o podanie tytułu i miejsca, w którym zmianę można usłyszeć nabierają z niewiadomych przyczyn wody w usta ;)

nigdy nie twierdziłem ze daci wprowadzaja ogromne roznice ale scena to jest aspekt o ktory warto walczyc i w tej materii roznice są uchwytne

moje doswiadczenie z dacami wskazuja ze własnie scena i umiejscowienie pewnych specyficznych dzwiekow w przestrzeni zmienia sie najbardziej

Podejrzewam że po wyrównaniu poziomów głośności zostanie tylko to (pomijam te które mają mają jakieś bufory lampowe czy niestandardową konstrukcję).

A jakie to nagranie? Czy jest dostępne? Chętnie bym posłuchał u siebie.

Swoją drogą jesteś pierwszą osobą, która podaje jakiś konkret jeśli chodzi o różnice w odtwarzaniu nagrania przez różne urządzenia. Inni po prośbie o podanie tytułu i miejsca, w którym zmianę można usłyszeć nabierają z niewiadomych przyczyn wody w usta ;)

Bo większość nie słyszy różnic a tylko oczytała się recenzji i powiela zasłyszane lub ulega autosugestii.

Takie zmiany mogą wynikać ze znanego zjawiska akustycznego czyli filtracji grzebieniowej. Opisywana już tu na forum. Żeby wpływu tego zjawiska uniknąć przy porównaniach trzeba zachować dokładnie tą samą pozycję odsłuchową przy słuchaniu jednego i drugiego.

Takie zmiany mogą wynikać ze znanego zjawiska akustycznego czyli filtracji grzebieniowej. Opisywana już tu na forum. Żeby wpływu tego zjawiska uniknąć przy porównaniach trzeba zachować dokładnie tą samą pozycję odsłuchową przy słuchaniu jednego i drugiego.

jeśli jest powtarzalne to wątpię zeby o to chodziło

zreszta umiejscowienie to rozpoznaja 2 osoby siedzace obok siebie na kanapie

Edytowane przez biniek84

jeśli jest powtarzalne to wątpię zeby o to chodziło

zreszta umiejscowienie to rozpoznaja 2 osoby siedzace obok siebie na kanapie

Podpowiadam tylko jakie są pułapki czekające na audiofila przy porównaniach.

Edytowane przez Lech36

• Pokaż nowe odpowiedzi