Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To kiepskie porównanie w stosunku do tematu związanego z systemem obudowy. Dobry LCD to też problemy technologiczne bo przeważnie ma tylne podświetlenie ze strefowym przygasaniem a to nie jest takie proste jak się wielu wydaje.

Oczywiście że jest trudniejsze, więcej operacji technologicznych wymagających sporej precyzji. Sądzisz że obudowa BR nie musi być sztywna? To dlaczego firma BW w starej serii swoich kolumn stosowała ten wrednie rudny do wykonania system Matrix ?

Nic mi się nie wydaje - nie ma tanio i dobrze szczególnie w tym segmencie. Wystarczy postawić koło siebie dwa modele i widać jak na dłoni za co się płaci.

Dobry LCD to przede wszystkim cena. Technologia jest dawno opanowana, choć ma swoje ograniczenia, których nie da się przeskoczyć, a producenci muszą mydlić oczy klientom.

Wielu producentów kolumn ma swoje patenty na solidność (lub nie) obudowy. B&W nie jest wyjątkiem.

Edytowane przez konradskala

Moi Drodzy,

kto nie uwierzy niech se trwa w niewiedzy, a kto uwierzy niech wpływ zaślepek wypróbuje, bo może okazać się tenże całkiem zbawienny. A jeśli nie zbawienny to przynajmniej spory i na pewno nie na granicy percepcji. Jestem po serii testów. .."

Wg mnie takie zaślepki sa potrzebne i dużo dają

Bo dzięki nim częśc dzwięku nie "ucieka" przez nie zaślepione gniazda sygnałowe

A jakie "uzasadnienie pojawiło sie w "teście" ? Chciało sie komuś czytac te brednie ? :>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Zauważyłam też że to furkotanie można mocno ograniczyć wykładając ścianki otworu BR cienkim filcem.

Ciągle dowiaduję się czegoś nowego. ;-) Poważnie Wam furkocze bass reflex? Jak to się objawia?

Czemu ja tego nie słyszę? Mam za słabe głośniki, czy za kiepski słuch? ;-)

Ciągle dowiaduję się czegoś nowego. ;-) Poważnie Wam furkocze bass reflex? Jak to się objawia?

Za CICHO słuchasz SAMEGO basu. Wtedy byś posłyszał furkotanie.

Za CICHO słuchasz SAMEGO basu. Wtedy byś posłyszał furkotanie.

Coś takiego...A skąd wiesz jak głośno ja słucham?

Czasem dość głośno...a w jaki sposób można słuchać samego basu?

Korektorem wyłączyć pozostałe zakresy pasma? ;-)

Masz może płytę lub sygnały testowe? Możesz poszukać w internecie, jak nie znajdziesz mogę Ci wysłać.

Masz może płytę lub sygnały testowe? Możesz poszukać w internecie, jak nie znajdziesz mogę Ci wysłać.

Chodzi o to by przy pomocy takiej testowej płyty posłuchać głośno różnych zakresów basu i usłyszeć ten furkot,

którego nie ma gdy słucha się normalnej muzyki?

Ponad 90% kolumn na rynku to BR, coś w tym musi być że producenci i użytkownicy wolą ten system który w wykonaniu jest trudniejszy od OZ. Dlaczego rynek i producenci nie wybierają OZ ?

Przy dobrym profilowaniu otworu furkot można zmniejszyć do bardzo małych wartości. Oczywiście nie wyeliminuje się go w 100%-ach. W OZ pozostaje problem silnej kompresji, który można łagodzić tylko przez stosowanie bardzo dużych głośników i to najlepiej nie jednego w jednej obudowie. Nie zawsze takie ogromne konstrukcje się dobrze wpisują w nasze pomieszczenia i na pewno zaburzają swoją wielkością lokalizację pozornych źródeł którą musi wytworzyć układ dwóch kolumn.

Kolumny BR są stosowane od niedawna i związane jest to z opracowaniem teorii i praktycznym jej wykorzystaniem. Jeszcze w latach '70 to było macanie na oślep czy raczej na słuch. Po "rozpoznaniu" teorii można zbudować odpowiedni głośnik i wykorzystać go w 200%. Zyskujemy moc i pasmo, tracimy fazę. Klient wybiera moc i pasmo. Kolumny zamknięte muszą być duże, jeżeli mają mieć takie samo pasmo, jak BR, ale kto powiedział, że tak musi być? A może odwrócić zagadnienie i spytać o kolumny BR, które w sensownym dole mają zbliżone zniekształcenia fazowe do obudów zamkniętych? Trochę głupio, bo wyjdzie coś w stylu Tannoy Arden ;)

Każdy BR furkocze, wystarczy sobie uświadomić, że jego powierzchnia to 1/3-1/4 powierzchni głośnika, więc powietrze w tunelu musi się poruszać szybciej niż membrana, a przy małych membranach jest go stosunkowo dużo (powietrza) i zaczyna stanowić to poważny problem. Producenci obudów mają na to różne patenty - kształt, przekrój, wloty i wyloty - ale chyba nikt nie twierdzi, że jakieś rozwiązanie likwiduje to zjawisko całkowicie, a inne nie. Łatwo samemu posłuchać i sprawdzić, wystarczy generator z darmowego REW.

nagrywamy.com

Ja pierdzielę...na tym forum to zamiast dowiedzieć się czegoś mądrego to chyba można jedynie zgłupieć.

Jakiś wyimaginowany furkot z bass reflexu, którego nie słychać.

Zaczynam rozumieć filozofię techników sceptyków - wszędzie szukanie dziury w całym...wynajdowanie sztucznych problemów, których faktycznie nie ma.

Takie audio hobby. ;-)

Chodzi o to by przy pomocy takiej testowej płyty posłuchać głośno różnych zakresów basu i usłyszeć ten furkot,

którego nie ma gdy słucha się normalnej muzyki?

Dokładnie - masz czyste sygnały od najniższych do najwyższych częstotliwości. Do tego jeszcze nagrany szum różowy i inne takie.

Wrzucasz płytę, wciskasz play i leci.

Nie wolno tego robić na dużej głośności!

W ten sposób "znajdziesz" co Ci w domu jeszcze brzęczy np. szyba w drzwiach, szklanki w witrynie itd.

Mi na przykład brzęczała śrubka w szyldzie pod klamką, gwint za słabo dokręconej żarówki, oparcie w starym krześle itd.

Fajna i jak najbardziej potrzebna zabawa.

Edytowane przez konradskala

Każdy BR furkocze, wystarczy sobie uświadomić, że jego powierzchnia to 1/3-1/4 powierzchni głośnika, więc powietrze w tunelu musi się poruszać szybciej niż membrana, a przy małych membranach jest go stosunkowo dużo (powietrza) i zaczyna stanowić to poważny problem.

Każda OZ wprowadza kompresję. W moim przypadku nie jest ona do zaakceptowania, ale to oczywiście tylko moje zdanie. Mały wpływ kompresji do wielkie głośniki i skrzynka też a to może budzić sprzeciw wizualny i zaburzać lokalizację pozornych źródeł promieniowania wytwarzanych przez system stereo.

Producenci obudów mają na to różne patenty - kształt, przekrój, wloty i wyloty - ale chyba nikt nie twierdzi, że jakieś rozwiązanie likwiduje to zjawisko całkowicie, a inne nie.

Oczywiście że nikt tak nie twierdzi, ale można to zjawisko silnie ograniczyć.

Łatwo samemu posłuchać i sprawdzić, wystarczy generator z darmowego REW.

W systemie aktywnym ze zwrotnicą DSP łatwo też zaznajomić się w układzie trzy drożnym z niskim podziałem jak wpływa na brzmienie przesunięcie sekcji niskotonowej w domenie wirtualnej o kilka a nawet kilkanaście metrów do tyłu wprowadzając tym sposobem opóźnienie czasowe. Każdy może ocenić sam jaki wpływ na postrzeganie brzmienia całości ma taka operacja. Można to zrobić płynnie z miejsca odsłuchu żeby precyzyjniej ocenić zjawiska występujące w trakcie tej operacji. Oczywiście wiadomo że przesuwanie w domenie wirtualnej to nie to samo co przesuwanie fizyczne bo głośnik fizycznie cały czas będzie znajdował się w stałym środowisku akustycznym (fizycznie położenia nie zmienia).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja pierdzielę...na tym forum to zamiast dowiedzieć się czegoś mądrego to chyba można jedynie zgłupieć.

Jakiś wyimaginowany furkot z bass reflexu, którego nie słychać.

Zaczynam rozumieć filozofię techników sceptyków - wszędzie szukanie dziury w całym...wynajdowanie sztucznych problemów, których faktycznie nie ma.

Takie audio hobby. ;-)

Udajesz czy naprawdę taki jesteś?

Dokładnie - masz czyste sygnały od najniższych do najwyższych częstotliwości. Do tego jeszcze nagrany szum różowy i inne takie.

Wrzucasz płytę, wciskasz play i leci.

Nie wolno tego robić na dużej głośności!

W ten sposób "znajdziesz" co Ci w domu jeszcze brzęczy np. szyba w drzwiach, szklanki w witrynie itd.

Mi na przykład brzęczała śrubka w szyldzie pod klamką, gwint za słabo dokręconej żarówki, oparcie w starym krześle itd.

Fajna i jak najbardziej potrzebna zabawa.

No ale do takiej zabawy musisz posiadać sprzęt odtwarzający te niskie tony.

Udajesz czy naprawdę taki jesteś?

Jaki? Normalny jestem, ale jak tu czytam te Wasze mądrości jak np. o furkocie bass reflexu, albo o zawartości basu w basie

to włos mi się na głowie jeży. Nie macie większych problemów?

A może ktoś lubi żyć w słodkiej niewiedzy?

Od tego jest forum, żeby pewne sprawy rozwiązywać, ale jak komuś się nie chce to jego sprawa.

No chyba, że konto jest założone w zupełnie innych celach...

Poważnie Wam furkocze bass reflex? Jak to się objawia?

Na materiale muzycznym raczej tego nie usłyszysz, chyba że na jakichś specyficznych próbkach. Najlepiej to słychać wpuszczając z generatora np. 10 Hz z dużą amplitudą wychylenia membrany. 10 Hz już nie słychać, ale hałas powietrza na krawędziach otworu BR już tak bo to są częstotliwości wyższe od podstawowej. Na muzyce ten efekt też może wystąpić, ale jest silnie maskowany tą muzyką.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Przecież takie rzeczy to słychać jak gra normalna muzyka. Nie trzeba do tego płyty testowej.

Wczoraj na Discovery leciał program przedstawiający proces produkcji ciężarówek Scania. Na etapie testów silnika ( silnik umieszczony w specjalnej komorze) pokazano starszego pana ( zaznaczono, że z wieloletnim doświadczeniem) który na słuch testował poprawność montażu, wsłuchiwał się w odgłos silnika. Dlaczego nie wystarczyło pomierzyć co trzeba-nie wiem :)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

A może ktoś lubi żyć w słodkiej niewiedzy?

No przepraszam...rzeczywiście całe życie żyłem w niewiedzy, że mi bass reflex furkocze, a ja przez tyle lat tego nie słyszałem.

Teraz pewnie usłyszę, bo już o tym wiem. ;-)

Jaki? Normalny jestem, ale jak tu czytam te Wasze mądrości jak np. o furkocie bass reflexu, albo o zawartości basu w basie

to włos mi się na głowie jeży. Nie macie większych problemów?

Zjawisko, a właściwie problem furkotania jest powszechnie znany. Szkoda, że dowiedziałeś się o tym dopiero teraz.

Ja akurat nie mam tego efektu bo nie ma bassreflexu.

Na materiale muzycznym raczej tego nie usłyszysz, chyba że na jakichś specyficznych próbkach. Najlepiej to słychać wpuszczając z generatora np. 10 Hz z dużą amplitudą wychylenia membrany. 10 Hz już nie słychać, ale hałas powietrza na krawędziach otworu BR już tak bo to są częstotliwości wyższe od podstawowej. Na muzyce ten efekt też może wystąpić, ale jest silnie maskowany tą muzyką.

Otóż to, dużo poniżej pasma przenoszenia. Ale może byc problem z generatorem. Parę stron temu jak zaproponowałem posłuchanie jednocześnie 40Hz i 1kHz to ktoś zapytał skąd taki sygnał. Napisałem, że np, z generatora, z komputera. Ten ktoś odpisał, że nie słucha z plików haha.

Na materiale muzycznym raczej tego nie usłyszysz

No, wreszcie się zgadzamy. ;-)

Najlepiej to słychać wpuszczając z generatora np. 10 Hz z dużą amplitudą wychylenia membrany.

Ale po co? W jakim celu? Żeby usłyszeć to, co jest w normalnych warunkach niesłyszalne?

To już wolę słuchać bezpieczników. ;-)

Zjawisko, a właściwie problem furkotania jest powszechnie znany. Szkoda, że dowiedziałeś się o tym dopiero teraz.

Ja akurat nie mam tego efektu bo nie ma bassreflexu.

I tu Cię mam. Dlatego nie lubisz bass reflexu. ;-)

Ja jestem inny...mimo, iż dowiedziałem się o jego niesłyszalnym furkotaniu, to nie stanę się jego wrogiem.

Edytowane przez soundchaser

Przecież takie rzeczy to słychać jak gra normalna muzyka. Nie trzeba do tego płyty testowej.

Zależy jaka muzyka i jak głośno.

Z pamięci kojarzę kilka pozycji gdzie łatwo namierzyć nieporządane efekty np:

Emerson Lake and Palmer - Live in Poland

U2 - Achtug Baby, POP

Voo Voo - Plyta

Dead Can Dance - Spiritchaser, Into the Labirynth.

Marcus Miller - Live&More, M2

Z płyta testową to banalnie proste, nie trzeba się wsłuchiwać i czekać na odpowiedni moment na płycie z normalną muzyką.

Z pamięci kojarzę kilka pozycji gdzie łatwo namierzyć nieporządane efekty np:

Dam sobie spokój, bo nigdy nie słyszałem u siebie niepożądanych efektów, o których piszesz.

Ale jak usłyszę, to nabędę płytę testową. ;-)

I tu Cię mam. Dlatego nie lubisz bass reflexu. ;-)

Ja jestem inny...mimo, iż dowiedziałem się o jego niesłyszalnym furkotaniu, to nie stanę się jego wrogiem.

Nie lubię basreflexu bo mi się nie podoba taki sposób prezentacji.

Napiszę inaczej - po dłuższym zaprzyjaźnieniu z obudowami zamkniętymi przesiadka na bassreflex jest bardzo bolesna.

Nie potrafię Ci tego wytłumaczyć na piśmie. Jakbyś z pół roku posłuchał OZ i chciał wrócić do BR to byś na pewno zrozumiał o czym tu się pisze.

Ale po co? W jakim celu? Żeby usłyszeć to, co jest w normalnych warunkach niesłyszalne?

To już wolę słuchać bezpieczników.

Wiedza o furkoczącym powietrzu przydaje się do tego żeby to zjawisko ograniczyć. "Słuchanie" zmian, które rzekomo wnoszą bezpieczniki sieciowe do dźwięku na wyjściu urządzenia to całkowita strata czasu.

Edytowane przez Lech36

Gość

(Konto usunięte)

Pierdziawki masz ;-)))

Wiedza o furkoczącym powietrzu przydaje się do tego żeby to zjawisko ograniczyć

Ograniczyć coś czego nie słychać to nie jest strata czasu?

BTW - jest gdzieś w internecie jakaś wiedza na temat tego furkotu bass reflexu, bo jakoś nie mogę znaleźć?

Czy może to tylko wytwór techników sceptyków z nadwrażliwością zmysłu słuchu? ;-)

Wracając do bardzo dobrych APS AEON kolegi Przemaka to bardzo dobre monitory bliskiego-średniego pola do 12-20m2, właśnie w większych pomieszczeniach pokazują swą ułomność na basie z racji za małej średnicy przetwornika i konieczności uzyskania dużych amplitud głośnika, bas staje się mniej wiarygodny mz. Bardzo fajnie grały w małej 12m2 realizatorce z bardzo silną adaptacją akustyczną pomieszczenia tam bas jak na takie warunki był moim zdaniem bardzo OK.

Mam WF ale słaby zrzut, a plik się zagubił. To było robione podczas adaptacji, więc jest jeszcze trochę z wysokości i szerokości, i szczerze mówiąc nie pamiętam, czy to z pozycji odsłuchowej czy z metra czy jak. Bardzo dobre monitory ze względu na średnicę. Zresztą "darowanemu koniu nie zagląda się wew uzębienie", jak mawiał Kolega Kierownik ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi