Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcę wiedzieć jakie możliwości techniczne posiada mój wzmacniacz i ZG to słucham częstotliwości. To pozwala mi określić, na słuch oczywiście, czy nie ma podbić czy osłabień. Bo widzisz, żeby dobrze odtwarzać muzykę potrzebny jest dobry technicznie sprzęt. A, odpowiadając na twoje wcześniejsze zdanie, że jaki jest cel schodzenia do tak niskich częstotliwości to ci odpowiem jak rasowy audiofil: żeby zachować NIUANSE, które w tym zakresie również są obecne, nawet przy muzyce oraz żeby nie musieć zrzucać koców za pomocą przewodów 220V.

O jakich niuansach wspominasz? Syntetycznie wygenerowanym sygnale o częstotliwości 16 Hz?

Dlaczego napisałeś tylko 50 cm???

A dlaczego mi nie wolno ironicznie przesadzić? Tylko Tobie i innym sceptykom wolno naśmiewać się z głupot?

Widocznie wtedy też macie poziom technicznego zrozumienia = 0. ;-)

A tak na marginesie Iro - skoro 20 cm to pierdziawki, które nie są zdaniem Bunka, czy Konradaskali dać dobry bas, to ile cm Twoim zdaniem wystarczy, ha?

Edytowane przez soundchaser

Tradycyjnie trzy metry albo więcej:

To ja słucham w dalekim polu.

Hi hi :-) Ja pisząc codziennie z Wami siedzę właśnie 2 - 2,5m od wspomnianych monitorów BR wentylowanych do przodu oczywiście :-) I słucham sobie cóś co mi koresponduje z dyskusją :-)

Ja też w jednym z systemów mam taką możliwość :-).

Z fotelika isofix się nie prowadzi, w nim się tylko siedzi/leży

Fotel w samochodzie rajdowym to trochę taki większy isofix.

A standardowy wybór realizatora pokazuje moje zdjęcie.

Chyba nie wszystkie studia mają identyczny wybór.

BR 2way i bas rozkazly,

Wybierz BR 2 way z nierozlazłym basem, najlepiej układ aktywny ;-).

A jeszcze trzeba na wzmacniacz odlozyc, coby to napedzil.

W układzie aktywnym wzmacniacze są często już w cenie. Mogą być też trzy drożne w rozsądnej cenie np. M-audio M3-8.

Zastanawiam się więc czy głuchy jednak jestem czy kolumny do d.... bo nie furkoczą :)

Może jedno i drugie ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czy słyszałeś by ktoś chciał dociążać od góry ZG OZ?

Nie przesadzaj, hobbyści dociążają wszystko nawet wzmacniacze ;-).

W przypadku BR to częste zjawisko?

Ja nie dociążam, może dlatego że moje są z natury ciężkie ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeśli chodzi o koszt obudowy, wytłumienia - twierdzisz, że w przypadku BR są wyższe?

Bo trzeba wykonać otwory z tunelami i wytłumienie wnętrza mocować do ścianek ponieważ nie wypełnia całej przestrzeni. To cała masa czynności technologicznych zwiększających pracochłonność czas wykonania a co za tym idzie następuje wzrost kosztów produkcji. Yamahy które kiedyś miałem to była prosta skrzynka i w środku wypełnienie luźno wrzuconą wełną.

Edytowane przez Lech36

...te śmieszne smukłe słupki, udające kolumnę "podłogową" (nawet 3way, o 2way nie wspominam bo to żałość), które dziecko ledwie nauczone postawy wyprostowanej, jednym paluszkiem małej rączki odchyla od pionu swobodnie i dla zabawy - nie widziałem wśród takich typu OZ.

Nie rozmawiamy chyba o śmiesznych słupkach choć i te potrafią zaskoczyć. Kiedyś na wystawie w Berlinie usłyszałem system firmy Bose złożony z wielu małych satelitów i sub basu. W dużym pomieszczeniu z dużą ilością publiki potęga brzmienia była mocno zaskakująca.

Napisano dziś, 13:25

Wyświetl postUżytkownik przemak dnia 22.03.2018 - 11:22 napisał

Tradycyjnie trzy metry albo więcej:

To ja słucham w dalekim polu.

Lechu - ale przecież najpierw pisałeś, że słuchasz z odległości 3m. Później skorygowałeś, że 2,2 - 2,5.

Teraz znów piszesz, że słuchasz w dalekim polu.

Codziennie zmieniasz odległość swoich monitorów od miejsca odsłuchu? ;-)

A tak na marginesie Iro - skoro 20 cm to pierdziawki, które nie są zdaniem Bunka, czy Konradaskali dać dobry bas, to ile cm Twoim zdaniem wystarczy, ha?

Albo celowo omijasz pewne kwestie albo nieświadomie wyrywasz z kontekstu pojedyncze zdania albo nie łapiesz istoty sprawy.

Rozmawialiśmy przecież o subach. Startując do tematu z pojedynczym głośnikiem 20cm to najdelikatniej mówiąc głupi pomysł. Potrzeba większego min. 25 albo najlepiej 30 w górę.

Co innego jak zastosujemy np 4 szt. 20 cm głośników.

Edytowane przez konradskala

Potrzeba większego min. 25 albo najlepiej 30 w górę.

A jak napisałem o głośniku 50 cm, to Iro odebrał to jako mocną przesadę. ;-)

nie łapiesz istoty sprawy.

Dla mnie istotą sprawy jest nie wielkość, ale JAKOŚĆ głośnika i wszystkich elementów z nim współpracujących, które

mają wpływ na jego efektywność w zakresie niskich tonów.

Kochani, bardzo proszę nie piszcie o rozlazłym basie z obudowy BR. Rozlazły bass jest wynikiem "umiejętności" konstruktora i "klasą" danego Zg. Nie rodzaju zastosowanej obudowy. Słuchaliście choćby JBL? Duże skrzynie, duże przetworniki a bass suchy i punktowo energetyczny, do tego mocny że małe dziecko przewróci w impulsie a nie buczy :-)

Jeśli mamy dalej sobie dyskutować, ale w sposób poważny, wnoszący cokolwiek wartościowego dla czytelników, to bardzo proszę rozmawiajmy jak przyjaciele i dorośli audiofile.

Sound - porzuć manierę odpysknięć z wykorzystaniem wyrwanych z kontekstu zdań interlokutorów, to brak kultury z Twojej strony.

@dyzman69 już nie będzie wpadać potrollować sobie w tym wątku.

Chyba coś zniknęło w międzyczasie a chciałem dopowiedzieć, bo ludzie nie czytają, na co odpowiadają. W podanym przeze mnie linku do badań

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zajmowano się zniekształceniami wnoszonymi przez port BR. Badający zjawisko wykryli, że odpowiedni kształt tak wlotu jak i wylotu otworu BR ma bardzo duży wpływ na to zjawisko i pozwala o 8dB zmniejszyć zniekształcenia spowodowane turbulencjami. Obecnie chyba wszyscy producenci stosują tego typu otwory o zmiennym przekroju.

post-64427-0-37046000-1521727503_thumb.jpg

Ktoś może nie chcieć doczytać (albo nie znać angielskiego), o jakich wartościach zniekształceń jest tu mowa. Wyjaśnia to ten rysunek, również z pracy:

post-64427-0-42979800-1521727603_thumb.jpg

Jest to sygnał przy zasilaniu głośnika sygnałem 40Hz, więc spokojnie mieszczącym się w paśmie, z poziomem 90dB, więc nie taki znów wyczyn dla zestawów o maxSPL 114dB. Po modyfikacji uzyskano 8dB obniżenie szczególnie denerwującej składowej w okolicy 1kHz(!) do poziomu 32dB. Oznacza to zniekształcenia na poziomie 0,126% (przed modyfikacją tunelu było to ok. 0,3%). No niby nic, zważywszy, że producent np. Opali deklaruje przy dokładnie tym poziomie zniekształcenia w niskim paśmie na poziomie 1,5%. Wiadomo, że przy normalnych poziomach odsłuchowych są to raczej akademickie dyskusje, ale jak w takim razie nazwać dyskusje o wpływie kabla sieciowego, którego sam producent deklaruje wpływ na poziomie 0,01%, a który to wpływ jest doskonale wręcz ewidentnie słyszalny?

W dodatku ten badany wpływ dotyczy jednego aspektu obudowy BR, bo furkotanie to nie tylko turbulencje wywołujące gwizdy, ale również zakłócenia i zniekształcenia w niższych pasmach, które nie były tematem badań opisanych w tym artykule, w nim zajmują się zjawiskami powyżej 500Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Teraz znów piszesz, że słuchasz w dalekim polu.

Nie zapominaj że mam trzy zestawy stojące w różnych pomieszczeniach.

Codziennie zmieniasz odległość swoich monitorów od miejsca odsłuchu?

Dwa z trzech zestawów to nie są monitory tylko zestawy podłogowe. Tylko jeden zestaw jest oparty o monitory.

Krezus. ;-)

Dużo w tym wkładu własnej twórczości czyli DIY. Oczywiście nie wszystko.

A jak napisałem o głośniku 50 cm, to Iro odebrał to jako mocną przesadę. ;-)

Dla mnie istotą sprawy jest nie wielkość, ale JAKOŚĆ głośnika i wszystkich elementów z nim współpracujących, które

mają wpływ na jego efektywność w zakresie niskich tonów.

I bardzo dobrze, ale racz uświadomić obie, że przy małych głośnikach 2-way nigdy nie było, nie ma i będzie tej jakości.

To piąta woda po kisielu, tylko jakiś tam kompromis.

No chyba, że Ty uważasz, że taka konstrukcja i taka jakość jest sukcesem to już teraz możemy powrócić do rozmowy o bezpiecznikach.

przy małych głośnikach 2-way nigdy nie było, nie ma i będzie tej jakości

Nie zgadzam się. Wszystko zależy od preferencji.

Nie mógłbym słuchać muzyki mając w domu takie "potwory", które Ty preferujesz.

Dla mnie byłoby za dużo niskiego basu.

jakiś tam kompromis

Zdążyłem się zorientować co dla Ciebie jest kompromisem, a co wykładnikiem prawdziwego brzmienia.

Niestety to zupełnie coś innego niż moje oczekiwania względem jakości brzmienia.

I bardzo dobrze, ale racz uświadomić obie, że przy małych głośnikach 2-way nigdy nie było, nie ma i będzie tej jakości.

Jako monitory to zespoły 2-way są bardzo cenione od lat.

Tylko proszę zauważyć jak są budowane ich obudowy.

Np. AN-K

Ukryta Zawartość

post-27095-0-58321500-1521744170_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mógłbym słuchać muzyki mając w domu takie "potwory", które Ty preferujesz.

Dla mnie byłoby za dużo niskiego basu.

Mój Boże, a ty ciągle swoje jak małe dziecko :-)))

Basu obojętnie z jak wielkich ZG będziesz miał dokładnie tyle, ile go będzie w zapisanej muzyce. I z taka głośnością z jaką sam sobie ustawisz własny wzmacniacz.

Piszesz jakby według Ciebie same z siebie duże głośniki generowały ci ogromny bass. Przecież to bzdura. Ogólnie w nagraniach muzyki uważanej za rozrywkowa nie ma niskiego basu. W muzyce organowej i elektronicznej mozna go częściej spotkać.

I w takim właśnie podejściu potwierdzasz to o czym ciągle piszemy. Ty znasz jedynie bass rezonansowy generowany przez obudowy BR swych zestawów, które jak mozna wnioskować wzbudzają się przy byle sygnale od prawdziwego basu jeszcze dalekim. A nie powinny same tworzyć basu jeśli go w zapisie jeszcze nie ma. W małych zespołach BR podbicie w przedziale 70 - 130Hz to zabieg służący wywołaniu złudzenia potęgi brzmienia ZG.

Włodek.

Niestety to zupełnie coś innego niż moje oczekiwania względem jakości brzmienia.

Twoje oczekiwania są zależne bezpośrednio od Twoich doświadczeń i przyzwyczajeń. ( piszę ogólnie - nie personalnie)

Nie są one obiektywne, a ich miara nie jest wymierna i nie odzwierciedla w żaden sposób nawet tak chętnie przywoływanego tu często bzdurnie wzorca brzmienia instrumentów na żywo.

To, że ktoś rozróżnia odtworzone brzmienie instrumentów basowych ( i nie tylko ;) ) , nie oznacza, że je słyszy i zna... w pełni.

Co usłyszymy słuchając zestawu timpani odtworzonego na 1x 6,5 "? - Nawet niezależnie od kompresji nagrania do poziomu zapisu CD?

Moje rozumowanie idzie nawet dalej. ;)

Co faktycznie usłyszymy w konkretnych warunkach - w pokoju z tego już obiektywnie limitowanego 6,5". - niestety tylko kolejne limity i degradacje. Statystycznie mniej więcej o kolejne 50%.

Ale gdzie tam, tak to tylko przy słuchaniu z "naturalną" głośnością, w domowych warunkach z domową głośnością można to nawet rozciągnąć na pięciocalowe monitorki BR, chyba, że ktoś prostego poprocka słucha z prawdziwą głośnością jak poniżej, to sory ;)

Ukryta Zawartość

Prosta kalkulacja pokazuje, że w zestawy o efektywności 86dB by trzeba wpompować 400W mocy, a to tylko bębny, obok stoi wzmacniacz basowy, z drugiej strony gitara a od wszystkiego głośniejszy jest wokal ;)

No tak, pomiar muzycznego źródła dźwięku z jednego metra! Gratuluję! Proponuję następnym razem pomierzyć z tej odległości wyładowanie atmosferyczne! ;)

Nawet naturalnym rozstawieniem instrumentów między nimi się to od zawsze reguluje. Słuchacz na żywo, zwłaszcza muzyki akustycznej też ma zazwyczaj jakąś konkretnie narzuconą minimalną perspektywę i odległość.

Chyba mylimy tu wiele rzeczy. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

No tak, pomiar muzycznego źródła dźwięku z jednego metra! Gratuluję! Proponuję następnym razem pomierzyć z tej odległości wyładowanie atmosferyczne! ;)

Nawet naturalnym rozstawieniem instrumentów między nimi się to od zawsze reguluje. Słuchacz na żywo, zwłaszcza muzyki akustycznej też ma zazwyczaj jakąś konkretnie narzuconą minimalną perspektywę i odległość.

Chyba mylimy tu wiele rzeczy. ;)

Mówisz mylimy? Chyba masz rację, bo nie tylko z metra ale jeszcze z nagłośnienia ;)

Ukryta Zawartość

BTW - te same bębny ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Mój Boże, a ty ciągle swoje jak małe dziecko :-)))

Basu obojętnie z jak wielkich ZG będziesz miał dokładnie tyle, ile go będzie w zapisanej muzyce. I z taka głośnością z jaką sam sobie ustawisz własny wzmacniacz.

Piszesz jakby według Ciebie same z siebie duże głośniki generowały ci ogromny bass. Przecież to bzdura

Może w takim razie napisz to Koledze Konradowi, który stwierdził wcześniej, że kompromisowe rozwiązania go nie interesują i dlatego próbuje sobie stworzyć potężne kolumny z basem takim, by nie musiał szukać go dopiero jak gałkę głośności sobie podkręci.

To jest dopiero bzdura. Dobry bas można osiągnąć z systemów 2-way nawet cicho słuchając, ale Kolega Konrad wiecznie temu zaprzecza.

No i jak tu dyskutować? Kto pisze jak dziecko?

Mówisz mylimy? Chyba masz rację, bo nie tylko z metra ale jeszcze z nagłośnienia ;)

Ukryta Zawartość

BTW - te same bębny ;)

Wszystko można spaprać! ;) Niestety nie widać, jak źle to było faktycznie słychać zwłaszcza w pierwszych rzędach. - Tak byś to nagrał? ;)

A może ktoś to zrobił i chce się pochwalić wynikiem?! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ty znasz jedynie bass rezonansowy generowany przez obudowy BR swych zestawów, które jak mozna wnioskować wzbudzają się przy byle sygnale od prawdziwego basu jeszcze dalekim. A nie powinny same tworzyć basu jeśli go w zapisie jeszcze nie ma. W małych zespołach BR podbicie w przedziale 70 - 130Hz to zabieg służący wywołaniu złudzenia potęgi brzmienia ZG.

Nie zgadzam się z Tobą. Ale nie będę polemizował, bo to nie ma sensu.

Nigdy nie słyszałeś moich głośników, a jedynie teoretyzujesz.

Z drugiej strony piszesz, że głośniki nie powinny same tworzyć basu jeśli go nie ma. A czy moje go tworzą?

Moje są wierne do bólu. Przecież to wysokiej klasy monitory studyjne, jakbyś zapomniał.

One nie koloryzują i nie "dodają" basu.

Tworzą go głośniki takie jak preferuje Konrad. To jest ten wg. niego "prawdziwy" bas.

Twoje oczekiwania są zależne bezpośrednio od Twoich doświadczeń i przyzwyczajeń. ( piszę ogólnie - nie personalnie)

Nie są one obiektywne, a ich miara nie jest wymierna i nie odzwierciedla w żaden sposób nawet tak chętnie przywoływanego tu często bzdurnie wzorca brzmienia instrumentów na żywo.

To, że ktoś rozróżnia odtworzone brzmienie instrumentów basowych ( i nie tylko ;) ) , nie oznacza, że je słyszy i zna... w pełni.

Co usłyszymy słuchając zestawu timpani odtworzonego na 1x 6,5 "? - Nawet niezależnie od kompresji nagrania do poziomu zapisu CD?

Moje rozumowanie idzie nawet dalej. ;)

Co faktycznie usłyszymy w konkretnych warunkach - w pokoju z tego już obiektywnie limitowanego 6,5". - niestety tylko kolejne limity i degradacje. Statystycznie mniej więcej o kolejne 50%.

Co wynika z tego wpisu? Nic. Tylko tyle, że moje doświadczenia i przyzwyczajenia są subiektywne, z czym się zgadzam.

Wszystko można spaprać! ;) Niestety nie widać, jak źle to było faktycznie słychać zwłaszcza w pierwszych rzędach. - Tak byś to nagrał? ;)

A może ktoś to zrobił i chce się pochwalić wynikiem?! :)

Stoją metr od bębnów? Stoją metr od marszala, który spokojnie z metra umie 125dBSPL?

Stoją. Wystarczy.

Zgrywałem koncert Turbo z innego niewiele większego klubu

Ukryta Zawartość

(miks video ze stemów już nie ja, "nieco" zmienili sobie proporcje miszczowie. ;)

Bogusz (basista) i Struś (wokalista) grają w stoperach. Na scenie jest taki poziom głośności, że są spore przesłuchy wokalu z monitorów na mikrofonie od stopy ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Czyli wychodzi i tak na moje; - im gorzej tym lepiej, a każde nagranie i tak ma się nijak do "wzorcowej" dla wielu, i zazwyczaj marnej "rzeczywistości" ?! :)

Edytowane przez globtroter1

Jakość koncertów rockowych w polskich salach jest żenująco słaba.

Często nie da się słuchać. Nie ma żadnego wzorca jeśli chodzi o tzw. muzykę live.

• Pokaż nowe odpowiedzi