Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Chicago napisał:

Oj, nie pamiętam wysokości 801 Matrix III - ale wydawało mi się, że nie są o wiele wyższe niż Matrix 802 III - moje 802 M III ma mój przyjaciel z Chicago do dziś, i są w stanie 'mint'. Znakomite kolumienki - bardzo je lubię. Ale wybacz, ta różnica w masie dżwięku jest kolosalna - do dziś pamiętam.

Styczność osobistą miałem tylko z 801M, 802M znam tylko z fotografii w katalogu i postawiłbym że jest wyższa od 801M, ale mogę się mylić, nie analizowałem tematu precyzyjnie. Położenie głośników nad podłogą może dawać spore różnice w postrzeganiu dźwięku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Myślę, że różnica w wysokości między 801M III, a 802M III jest podobna jak w przypadku N801 i N802, ale nie pamiętam. Jest do sprawdzenia bezproblemowo. Moje N802 mają numery seryjne 1267 i 1268, więc łatwo sobie wyobrazić, jak wcześnie je miałem - niemalże kultowa seria '-). Pamiętam pierwszą, bardzo optymistyczną recenzję N802 w Audio - było to chyba w 1998 roku??? Już wtedy miałem te głośniki u siebie w pokoju.

Parker's Mood

3 minuty temu, Chicago napisał:

Myślę, że różnica w wysokości między 801M III, a 802M III jest podobna jak w przypadku N801 i N802, ale nie pamiętam. Jest do sprawdzenia bezproblemowo. Moje N802 mają numery seryjne 1267 i 1268, więc łatwo sobie wyobrazić, jak wcześnie je miałem - niemalże kultowa seria '-). Pamiętam pierwszą, bardzo optymistyczną recenzję N802 w Audio - było to chyba w 1998 roku??? Już wtedy miałem te głośniki u siebie w pokoju.

Może ta wysokość była różna dla różnych serii? Sprawdzałem przed chwilą fotki i dalej mi się wydaje że 802M jest wyższa od 801M, ale sprawdzałem dla niższych serii niż III. W sumie czy to jest ważne? I tak ich nie mam. Słuchałem tylko 801M w warunkach domowych w dobrym akustycznie pomieszczeniu i w kiepskim. W tym dobrym grały wspaniale w tym kiepskim (ten sam dom) tak sobie, choć też był to dźwięk z wysokiej półki, ale detale audiofilskie mocno rozmazane

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Moja uwaga co do B&W N802 i tym bardziej N801 jest taka, że znakomicie sprawdzają się w dobrze wytłumionych pomieszczeniach, powiedzmy studyjnych, mocno wygaszonych - natomiast w 'żywych akustycznie' pokojach już jest nie za bardzo.

Parker's Mood

A co sądzicie o Klipchs Forte III ?

Choruję na nie bo zakochałem się w ich wyglądzie ale nigdy nie słyszałem. Prostota, vintage w jednym. Wiem, śmieszne, ale jak tylko na nie patrzę to chcę je mieć. ? Trochę za duży wydatek by tak w ciemno je transportować. Ta pasywna membrana z tyłu mnie intryguje. 

5 godzin temu, Lech36 napisał:

To prawda, ale jak już wcześniej zostało powiedziane zniekształcenia poniżej 100-200 Hz nie angażują tak słuchu hobbysty jak w innych zakresach pasma akustycznego. Akceptowalne są nawet duże procenty.

Ja nie akceptuję tych procentów. Zapobiegawczo zbudowałem sztywną, mocną konstrukcję, 30 cm głośnik, 200W wzmacniacz na jeden głośnik. Brak kompromisów Panowie. Czy jestem audiofilem? Nie, przewód sieciowy zwyczajnie przedłuża mi druty w ścianie.

Edytowane przez Bunk
4 minuty temu, Bunk napisał:

Ja nie akceptuję tych procentów. Zapobiegawczo zbudowałem sztywną, mocną konstrukcję, 30 cm głośnik, 200W wzmacniacz na jeden głośnik.

Mierzyłeś zniekształcenia? Moje JBL4410 mają w dole większe zniekształcenia niż aeony.

nagrywamy.com

48 minut temu, Chicago napisał:

Moja uwaga co do B&W N802 i tym bardziej N801 jest taka, że znakomicie sprawdzają się w dobrze wytłumionych pomieszczeniach, powiedzmy studyjnych, mocno wygaszonych - natomiast w 'żywych akustycznie' pokojach już jest nie za bardzo.

Dokładnie tak samo było w tym opisanym przeze mnie przypadku z 801M.

11 minut temu, Bunk napisał:

Ja nie akceptuję tych procentów. Zapobiegawczo zbudowałem sztywną, mocną konstrukcję, 30 cm głośnik, 200W wzmacniacz na jeden głośnik. Brak kompromisów Panowie. Czy jestem audiofilem?

Tak ;-).

Teraz, przemak napisał:

Mierzyłeś zniekształcenia? Moje JBL4410 mają w dole większe zniekształcenia niż aeony.

Nie mierzyłem, skupiłem się na doświadczeniach mądrzejszych od siebie. Do cichego słuchania to pewnie 90% pierdziawek jest HiEnd.

Teraz, Bunk napisał:

Nie mierzyłem, skupiłem się na doświadczeniach mądrzejszych od siebie. Do cichego słuchania to pewnie 90% pierdziawek jest HiEnd.

Przecież oczywiste jest, że piszę o tym samym SPL. A aeony mają tylko 150W, soundchaserowe pierdziawki dwa razy tyle ?

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Przecież oczywiste jest, że piszę o tym samym SPL. A aeony mają tylko 150W, soundchaserowe pierdziawki dwa razy tyle ?

poniżej 20cm na basie, nie toleruję takiego wychylenia membrany.

13 minut temu, Bunk napisał:

poniżej 20cm na basie, nie toleruję takiego wychylenia membrany.

Ale skąd wiesz, a jakby to zasłonić i byś wychyleń nie widział? Pisałeś, że nie tolerujesz zniekształceń, wolisz niższe, czyli na słuch wolisz małe aktywne ? 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Ale skąd wiesz, a jakby to zasłonić i byś wychyleń nie widział? Pisałeś, że nie tolerujesz zniekształceń, wolisz niższe, czyli na słuch wolisz małe aktywne ? 

Ja nie mierzę wychyleń. Jak widzisz opracowania mądrzejszych od siebie to robisz zgodnie z opracowaniem i własnym doświadczeniem. A moje doświadczenie wskazuje na to, że im bardziej wychylałem membranę głośnika palcami, tym bardziej zawieszenie stawiało opór. Takie chłopięce doświadczenia.

Godzinę temu, szaman777 napisał:

Choruję na nie bo zakochałem się w ich wyglądzie ale nigdy nie słyszałem.

Ja mam odwrotnie. Dla mnie sprzęt może wyglądać jak kupa, byleby pasował mi brzmieniem.

I to jest właściwa droga. Czasem jednak coś Cię estetycznie zachwyci i jeżeli jeszcze potem okaże się, że gra to już tylko musisz kryć się przed rodziną z wydatkiem. ?

10 minut temu, szaman777 napisał:

I to jest właściwa droga. Czasem jednak coś Cię estetycznie zachwyci i jeżeli jeszcze potem okaże się, że gra to już tylko musisz kryć się przed rodziną z wydatkiem. ?

Doskonale to rozumiem. Lubię piękno w zupełnie innych dziedzinach, ale w audio nie interesuje mnie wygląd, tylko samo brzmienie.
Zupełnie inaczej jeśli chodzi o obraz w TV - nie przykładam do niego żadnej wagi...może być jakość VHS, ale jak oglądam koncerty to już zwracam uwagę na dźwięk.
Natomiast jak robię zdjęcia to ich jakość ma dla mnie duże znaczenie.
Zawsze powtarzam, że każdy z nas ma swojego pierdolca. cool_grin.gif

38 minut temu, Bunk napisał:

A moje doświadczenie wskazuje na to, że im bardziej wychylałem membranę głośnika palcami, tym bardziej zawieszenie stawiało opór. Takie chłopięce doświadczenia.

To już wiem skąd się biorą te wciśnięte kopułki membran w głośnikach niskotonowych. 
Do tej pory myślałem, że tylko małe dzieci je robią. mixedsmiley042.gif

Edytowane przez soundchaser
15 minut temu, soundchaser napisał:

Doskonale to rozumiem. Lubię piękno w zupełnie innych dziedzinach, ale w audio nie interesuje mnie wygląd, tylko samo brzmienie.naprawdę
Zupełnie inaczej jeśli chodzi o obraz w TV - nie przykładam do niego żadnej wagi...może być jakość VHS, ale jak oglądam koncerty to już zwracam uwagę na dźwięk.
Natomiast jak robię zdjęcia to ich jakość ma dla mnie duże znaczenie.
Zawsze powtarzam, że każdy z nas ma swojego pierdolca. cool_grin.gif

To już wiem skąd się biorą te wciśnięte kopułki membran w głośnikach niskotonowych. 
Do tej pory myślałem, że tylko małe dzieci je robią. mixedsmiley042.gif

Nie rozróżniasz osłony przeciwpyłowej głośnika niskotonowego od membrany, nieprawdaż? A napisałem wyraźnie. Sound, naprawdę, może pisz po prostu, że słyszysz.

15 minut temu, soundchaser napisał:

Ja mam odwrotnie. Dla mnie sprzęt może wyglądać jak kupa, byleby pasował mi brzmieniem.

Najważniejsze żeby kolumny nie wyglądały jak podstawki na doniczki, bo to się może źle skończyć ?

6 minut temu, Bunk napisał:

Nie rozróżniasz osłony przeciwpyłowej głośnika niskotonowego od membrany, nieprawdaż? A napisałem wyraźnie

Godzinę temu, Bunk napisał:

im bardziej wychylałem membranę głośnika palcami

Membrana głośnika to dla Ciebie osłona? Brawo!

Zdajesz sobie sprawę z tego, że starasz się robić idiotów z wszystkich tu czytających, a tak naprawdę to robisz idiotę z siebie Bunku? ?

3 minuty temu, soundchaser napisał:

Membrana głośnika to dla Ciebie osłona? Brawo!

Zdajesz sobie sprawę z tego, że starasz się robić idiotów z wszystkich tu czytających, a tak naprawdę to robisz idiotę z siebie Bunku? ?

Ojej. Czy to nie ty wspomniałeś o jakiejś kopułce?

30 minut temu, soundchaser napisał:

Sound, po raz kolejny nie zrozumiałeś prostego tekstu z konkretami dotyczącymi audio sprzętu.

Edytowane przez Bunk
8 minut temu, Bunk napisał:

Ojej. Czy to nie ty wspomniałeś o jakiejś kopułce?

Ojej...
Dla Ciebie kopułka to tylko w głośniku wysokotonowym jest?
Czy może kojarzy Ci się z kopulowaniem, jak Chicago? jupi2.gif

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Ojej...
Dla Ciebie kopułka to tylko w głośniku wysokotonowym jest?
Czy może kojarzy Ci się z kopulowaniem, jak Chicago? jupi2.gif

Gdzie ja napisałem o kopułce? tylko ty o tym piszesz.

Może śpiewałeś Hey Jude za młodu, ale na starość widzisz kopułki w głośniku niskotonowym. Słabo z TV.

Edytowane przez Bunk
2 minuty temu, Bunk napisał:

Gdzie ja napisałem o kopułce? tylko ty o tym piszesz. 

No przecież wyraźnie napisałeś, że paluchami wciskasz membranę by sprawdzać jak bardzo się wychyla, a kopułka jest właśnie w środku membrany, czyż nie? smile.gif

1 minutę temu, soundchaser napisał:

No przecież wyraźnie napisałeś, że paluchami wciskasz membranę by sprawdzać jak bardzo się wychyla, a kopułka jest właśnie w środku membrany, czyż nie? smile.gif

Nie, w środku jest osłona przeciwpyłowa. 

Edit. Paluszkami gburze, paluszkami.

Edytowane przez Bunk
1 minutę temu, Bunk napisał:

Doczytaj, przecież potrafisz czytać

Dobra...koniec tej głupiej dyskusji. Sam widzisz, że nie można Cię traktować poważnie.
A teraz napisz jeszcze coś o bezpieczniku, który usłyszałem, żeby się "wybielić" i odwrócić uwagę od tego co tu napisałeś. upup.gif

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Dobra...koniec tej głupiej dyskusji. Sam widzisz, że nie można Cię traktować poważnie.
A teraz napisz jeszcze coś o bezpieczniku, który usłyszałem, żeby się "wybielić" i odwrócić uwagę od tego co tu napisałeś. upup.gif

A co jesteś w stanie zanegować co właśnie napisałem?

1 minutę temu, Bunk napisał:

A co jesteś w stanie zanegować co właśnie napisałem?

Nie no, skąd? Piszesz same mądre rzeczy, tylko nie wiedziałeś, że osłona przeciwpyłowa i kopułka to jedno i to samo. wysmiewa.gif

• Pokaż nowe odpowiedzi