Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Lech36 napisał:

Wielu na forum baja i się nie wstydzą, mnie chyba też wolno, ale spróbuj kiedyś takiej dobrej miniwieży w bardzo dobrych warunkach akustycznych 🙂.

Ułomności sprzętowej nie przeskoczysz. Trudno z słabych kolumn i elektroniki wydobyć aksamitną górę, soczystą średnicę  i dobre zejście na basie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ułomności sprzętowej nie przeskoczysz. Trudno z słabych kolumn i elektroniki wydobyć aksamitną górę, soczystą średnicę  i dobre zejście na basie. 

ale Lechu36 nie miał - jak mniemam - na myśli cudu i miodu, a jedynie orzeszki 😉

4 minuty temu, Piopio napisał:

Trudno z słabych kolumn i elektroniki wydobyć aksamitną górę, soczystą średnicę  i dobre zejście na basie. 

To prawda, ale takie LS3/5A dają radę i nawet zachwycają. Tylko bas tam jest mało zachwycający choć w dobrej akustyce jest całkiem obfity i nie powoduje jakiegoś ogromnego dyskomfortu w słuchaniu. A to zestawy głośnikowe nadające się właśnie do takich małych instalacji audio, obecnie jest parę podróbek, ale na początek spróbowałbym z takimi od wyposażenia takiej wieży, które nierzadko pochodzą od znanych producentów tylko mają nadruk Sony lub Yamaha. Zejścia na basie oczywiście nie będzie, wynagrodzone to będzie w przypadku tych w/w LS3/5A wspaniałą przestrzenią, 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 godzin temu, Piopio napisał:

A tego właśnie doświadczyłem i może zaprzeczyć z całą stanowczością.

Nie słuchałem wiele sprzętu audio, ale moim skromnym zdaniem najsensowniejsze porównania są wtedy, gdy mamy możliwość jak najszybszego przełączania się między sprzętami. Pamięć jest strasznie krótka.

10 minut temu, Adi777 napisał:

Nie słuchałem wiele sprzętu audio, ale moim skromnym zdaniem najsensowniejsze porównania są wtedy, gdy mamy możliwość jak najszybszego przełączania się między sprzętami. Pamięć jest strasznie krótka.

Chyba, że różnica jest tak ogromna, że nawet totalny laik usłyszy. 

12 minut temu, Lech36 napisał:

LS3/5A

To jest przecież legenda ! Manipulujesz strasznie. Wpierw piszesz o miniwieży a potem piszesz o znakomitych kolumnach. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Chyba, że różnica jest tak ogromna, że nawet totalny laik usłyszy. 

Tak, ale mimo wszystko dobrze mieć taką opcję. 

22 minuty temu, Adi777 napisał:

Jak posluchasz duzo sprzetu to przekonasz sie jak to jest z tym u ciebie. Pamiec skojarzeniowa mozna wycwiczyc.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 minut temu, rafa napisał:

Jak posluchasz duzo sprzetu to przekonasz sie jak to jest z tym u ciebie. Pamiec skojarzeniowa mozna wycwiczyc.

Szczególnie jeśli słuchamy ulubionych kawałków i ich charakterystycznych momentów.

2 hours ago, rafa said:

Kolejny mit.

Chociaż nie. Coś w tym jest.

Pamięć skojarzeniową rzeczywiście można wyćwiczyć. Mistrzami w ćwiczeniu takiej pamięci, oczywiście nie swojej są np. producenci kabli 😄

Spiseq wszedzie spiseq 

image.png.ad5729250648d84c8b20848154c6e10f.png

No tak, to przecie wasz idol. Opowiada takie same bzdury jak producenci waszych cudeniek.

Edytowane przez bum1234
1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Szczególnie jeśli słuchamy ulubionych kawałków i ich charakterystycznych momentów.

To prawda, robimy to dziesiatki razy.

Taki maly efekt uboczny audiofilizmu. Zupelnie nie szkodliwy dla nikogo 🙂

Teraz, bum1234 napisał:

to przecie wasz idol

Nie, to twoj idol. Tez widzi same spisqi

34 minuty temu, bum1234 napisał:

Kolejny mit.

To nie jest żaden mit. Od zawsze słucham Yello. W niektórych kawałkach są specyficzne zejścia basu.
Będąc u kumpla rozmawiamy o sprawach zupełnie nie związanych z audio ale w tle leci Yello.
I w pewnym momencie zwróciłem uwagę, że mu ten bass ucięło. Dopiero jak dał się przekonać do włożenia słuchawek dowiedział się, że tam jeszcze bas schodzi niżej. Podejrzewam, że to wina akustyki pomieszczenia choć o nią zadbał.
Ja pamiętałem, że ten bass tam jest i wręcz podświadomie coś mi nie spasowało...

Skąd pewność, że to nagranie było specjalnie zrealizowane do słuchawek,

albo w innej wersji - z pasmem od 25 Hz czyli np. z subwooferem 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Możesz podzielić się, o który kawałek Yello chodzi i minutę zejścia? 😁

Mogę 😆

1 minutę temu, audioburak napisał:

Skąd pewność, że to nagranie było specjalnie zrealizowane do słuchawek,

albo w innej wersji - z pasmem od 25 Hz czyli np. z subwooferem 😉 

Nie pisałem, że do słuchawek... Ale kumpel ma przy okazji niezłe słuchawki.
A bas słyszę u mnie.

To może do subwoofera - a o pewnych dźwiękach w nagraniu, które są

poniżej np. 45 Hz sam realizator nie miał pojęcia, że istnieją ... 😉 

Chodzi mi o to, że pewne dźwięki traktowane przez wielu "konsumentów"

jako wzorcowa część nagrania w zamyśle realizatora pełniły rolę wręcz

marginalną, o ile w ogóle brał je pod uwagę w odsłuchach.

Zostały natomiast różnymi sztuczkami: subem, korektorami, czy akustyką

wnętrza sprowadzone do roli czasem nawet dominującej w nagraniu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 minut temu, audioburak napisał:

To może do subwoofera - a o pewnych dźwiękach w nagraniu, które są

poniżej np. 45 Hz sam realizator nie miał pojęcia, że istnieją ... 😉 

Chodzi mi o to, że pewne dźwięki traktowane przez wielu "konsumentów"

jako wzorcowa część nagrania w zamyśle realizatora pełniły rolę wręcz

marginalną, o ile w ogóle brał je pod uwagę w odsłuchach.

Zostały natomiast różnymi sztuczkami: subem, korektorami, czy akustyką

wnętrza sprowadzone do roli czasem nawet dominującej w nagraniu.

Słuchałeś kiedyś Yello ?

To jest przecież legenda ! Manipulujesz strasznie. Wpierw piszesz o miniwieży a potem piszesz o znakomitych kolumnach. 

Moze i legenda, ale mimo to miniwieza
1 hour ago, rafa said:

Nie, to twoj idol. Tez widzi same spisqi

A gdzie ty tu widzisz spisek?

Tu nie ma żadnego spisku. Tu jest tylko brak umijętności samodzielnego myślenia połączony z głęboką wiarą we własną nieomylność.  Każdy z was dja się nabirać na własne życzenie.

Nie ma tu żadnego spisku. Jak widać. 😄

3 godziny temu, Piopio napisał:

To jest przecież legenda ! Manipulujesz strasznie.

Mam podstawy do takiego traktowania tematu bo słyszałem bezpośrednie porównanie głośników DIY opartych o zestaw na starym Tonsilu (dół-środek) takim z zawieszeniem górnym gumowym i Isophonie (wysokie) chyba któryś z SKK, który wcale nie ustępował oryginałowi LS pomimo różnicy w wykonaniu zwrotnicy. To nie było wtedy tylko moje zdanie, ale wszystkich którzy w tym porównaniu brali udział (4 osoby), tak że legenda legendą a praktyka swoje. Te miniwieże potrafią w komplecie mieć całkiem fajne zestawy głośnikowe do kompletu i to nierzadko wyprodukowane w Danii dla producenta kompletu. Ja tych mini wieży nigdy osobiście nie używałem, ale zdarzało mi się z nimi zetknąć w praktyce w różnych okolicznościach. To ma wiele wspólnego z opinią niejakiego E.R. Geddesa porównującego zestaw Orion S. Linkwitza do tanich monitorów aktywnych B2031A, ta opinia była już na forum przytaczana w czasie "grillowania" Pawła XYZ 😉.

1 minutę temu, xajas napisał:

Moze i legenda, ale mimo to miniwieza

Legenda to Rogers LS3/5A.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

41 minutes ago, Kalasanty Ciaputko said:

To nie jest żaden mit. Od zawsze słucham Yello. W niektórych kawałkach są specyficzne zejścia basu.
Będąc u kumpla rozmawiamy o sprawach zupełnie nie związanych z audio ale w tle leci Yello.
I w pewnym momencie zwróciłem uwagę, że mu ten bass ucięło. Dopiero jak dał się przekonać do włożenia słuchawek dowiedział się, że tam jeszcze bas schodzi niżej. Podejrzewam, że to wina akustyki pomieszczenia choć o nią zadbał.
Ja pamiętałem, że ten bass tam jest i wręcz podświadomie coś mi nie spasowało...

Dobra, ale tu nie chodzi orzeczy oczywiste jak obcięte pasmo. Tu chodzi o bajki o przedłużonym wybrzmiewaniu po zmianie kabla cyfrowego albo zasilającego. Przecież to wierutna bzdura jest.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Dobra, ale tu nie chodzi orzeczy oczywiste jak obcięte pasmo. Tu chodzi o bajki o przedłużonym wybrzmiewaniu po zmianie kabla cyfrowego albo zasilającego. Przecież to wierutna bzdura jest.

Proszę o nie mieszanie tematów. Mowa była o porównywaniu sprzętu gdziekolwiek u kogokolwiek.
I wspomniane było, że można nawet po dość długim czasie stwierdzić, że gra inaczej. Znając dokładnie jakieś swoje ulubione kawałki i ich specyficzne fragmenty możemy określić co jest inaczej w odsłuchu innego sprzętu. I nie ma to nic wspólnego z wybrzmiewaniem po zmianie kabla zasilającego albo USB.
Dla ścisłości, mam kilka kabli USB i jak najbardziej wszystkie grają, GRAJĄ TAK SAMO. O sieciówkach wpływających na scenę i tym podobnych iluzjach nawet nie chce mi się pisać...

Ale jeśli komuś grają to nie mam zamiaru pozbawiać go zadowolenia z takiego czy innego kabla, szczególnie na siłę.

8 godzin temu, rafa napisał:

Bo Szymon lubi gmerac w cudzych sprawach mio ze mowi ze nie 😉

Nie mam nic przeciwko jeśli chcesz pisać bzdury, ale skończ o mnie a zacznij na temat.

8 godzin temu, rafa napisał:

A co to znaczy poprawa?

B&W608 uzupełnia ta część pasma, gdzie B&W606 ma już braki, nic nie na to wspólnego z "umcyk-umcyk".

-----

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

poza tym subwooferowy bas w audiofilii ma wydźwięk pejoratywny 🙂

Po pierwsze nie każdy audiofil bedąc w niewiedzy kieruje się zabobonem, a po drugie nie każdy forumowicz jest audiofilem (obstawiam 90% nie jest).

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

ale co Ci to przeszkadza?

Gdy ktoś pyta to oczekuje pomocy a nie utwierdzenia w błędzie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Gdy ktoś pyta to oczekuje pomocy a nie utwierdzenia w błędzie.

masz zatem "misję" nawracania na siłę .... zresztą nie tylko Ty 🙂

25 minut temu, slawek.xm napisał:

masz zatem "misję" nawracania na siłę .... zresztą nie tylko Ty 🙂

Ostatnio co raz więcej fantazjujesz: w dyskusje, kórych przedmiotem jest kabel się nie wtrącam - piszę jeśli przedmiotem jest co innego. A co, mam zakaz się udzielać bo się wcześniej kablofike zlecieli? A kto ma "misję" to widać po reakcjach na próbę rzeczowej dyskusji.

6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...w tle leci Yello.
I w pewnym momencie zwróciłem uwagę, że mu ten bass ucięło.

Podaaz tytuł i jaki czas, czy mamy pęknąć z ciekawości?

• Pokaż nowe odpowiedzi