Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, slawek.xm napisał:

zdecyduj się

Do solidnego wykonania eksperymentu to oczywiste że wiedza jest potrzebna, ale można eksperyment wykonać w oparciu o czyjąś wiedzę w tej kwestii wtedy wiedza własna nie jest potrzebna, trzeba tylko przestrzegać procedur określonych przez osobę uznana za wiarygodną.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz, Lech36 napisał:

Do solidnego wykonania eksperymentu to oczywiste że wiedza jest potrzebna, ale można eksperyment wykonać w oparciu o czyjąś wiedzę w tej kwestii wtedy wiedza własna nie jest potrzebna, trzeba tylko przestrzegać procedur określonych przez osobę uznana za wiarygodną.

Motasz się Lechu ... 

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Nie mam nic wspólnego z audio voodoo.

O.K, wierzę Tobie na słowo 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

trzeba tylko przestrzegać procedur określonych przez osobę uznana za wiarygodną.

Nie ma takich osób 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Motasz się Lechu ... 

Nie sądzę żebym się motał. Może czegoś po prostu nie zrozumiałeś?

4 minuty temu, Piopio napisał:

Nie ma takich osób

Ciekawe jak zdobywałeś wiedzę która pozwoliła Tobie skończyć szkoły?

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie sądzę żebym się motał. Może czegoś po prostu nie zrozumiałeś?

Ja czegoś nie zrozumiałem? Raczej Ty. 

4 minuty temu, Lech36 napisał:

O.K, wierzę Tobie na słowo 😉.

Wierzysz na słowo? Wystarczy znaleźć odpowiedni cytat ... albo zrobić pomiar ...

31 minut temu, slawek.xm napisał:

Ty...

Tego tam nie ma. Nie dopowiadaj mi czegoś, co po przeczytaniu mojego wpisu przyszło Ci do głowy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Ciekawe jak zdobywałeś wiedzę która pozwoliła Tobie skończyć szkoły?

Miałem na myśli dziedzinę audio 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, szpakowski napisał:

Wierzysz na słowo? Wystarczy znaleźć odpowiedni cytat ... albo zrobić pomiar ...

I tak nie uwierzysz, ktoś kto permanentnie podważa nawet najdokładniejsze pomiary i powołuje się na zjawiska w audio których nauka jeszcze nie rozpoznała nigdy nie da wiary adwersarzowi. 

16 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli element wpływa na aspekty niemierzalne to co ?

W fizyce stosuje się metody mostkowe i jakoś nikt nie protestuje. Tylko na forum takie metody, pozwalające określić wszystkie różnice powodują dziwne emocje. Co więcej, jak jakiś bałwan absurdalnie źle przeprowadzi test i wyjdą różnice (w kablach USB na przykład), to taka metoda jest super i pokazuje rzeczywistość, ale jak różnic nie ma, to nie jest super 😉

nagrywamy.com

10 minut temu, Lech36 napisał:

Czyli zmierzymy ale nie wiemy co?

To tak jak pójście do salonu i wiara, że sprzedawca zna się bo przecież tym handluje.
Przychodzimy do domu z klockiem pod pachą i ... rozczarowanie 😕 .
A miało być tak pięknie.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, szpakowski napisał:

Motasz się Lechu ... 

od lat Lechu wypisuje herezje.... jak choćby to , że wiedza jest niepotrzebna

a innych o voodoo posądza

w każdym przypadku wiedza jest nieodzowna np przy interpretacji zmierzonych wartości

Lechu gloryfikuje Amira nie zdając sobie sprawy do czego właściwie pomiary na portalu asr są przydatne bo nie jest w stanie ich interpretować

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Tego tam nie ma. Nie dopowiadaj mi czegoś, co po przeczytaniu mojego wpisu przyszło Ci do głowy.

sorry Szymon ale tym razem się nie wykręcisz

napisałeś bzdurę i Ci to jasno wykazałem

żadne odwracanie kota ogonem nie ma sensu

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Lechu gloryfikuje Amira nie zdając sobie sprawy do czego właściwie pomiary na portalu asr są przydatne bo nie jest w stanie ich interpretować

O to ! Fiksuje się na tym co mu pasuje 😉 Resztę odrzuca bo nie pasuje do jego przekonań. 

5 minut temu, Piopio napisał:

Miałem na myśli dziedzinę audio

Wiedza o audio to między innymi fizyka a właściwie głównie fizyka a fizyka to podstawowe lekcje w szkołach wszystkich rodzajów od podstawowej a skończywszy na wyższej.

1 minutę temu, Piopio napisał:

O to ! Fiksuje się na tym co mu pasuje

Na niczym się nie fiksuję, ale wątpliwej jakości opisy w stylu "ja słyszę" nie przekonają mnie, tak samo jak nie przekona mnie Twoje słowo że wpadka w Wielkopolsce wynikała z niewłaściwej jakości ZG tam użytych. 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Wiedza o audio to między innymi fizyka a właściwie głównie fizyka a fizyka to podstawowe lekcje w szkołach wszystkich rodzajów od podstawowej a skończywszy na wyższej.

To jak zmierzyć wielkość sceny, separację, barwę brzmienia instrumentów, mikrodynamikę ? ? Póki co to są wartości niemierzalne. 

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lech36 napisał:

W dniu 2.10.2019 o 18:06, Lech36 napisał:

wiedza nie jest potrzebna

🙂 🙂 🙂

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli zmierzymy ale nie wiemy co?

Jak mamy wiedzę to będziemy wiedzieć co mierzymy. Bez wiedzy pomiar też może być przydatny bo można go porównać z pomiarem robionym przez osobę z wiedzą a to zawsze jest jakaś nauka.  

To jak zmierzyć wielkość sceny, separację, barwę brzmienia instrumentów, mikrodynamikę ? ? Póki co to są wartości niemierzalne. 
Należałoby je najpierw zdefiniować. Spróbujesz?

A potem zastanowimy się wspólnie czy się je da zmierzyć.

A już myślałem, że do oceny wartości sonicznych zestawu potrzebne są uszy,

a tu czarno na białym, że nawet uniemożliwiają dojście do prawdy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, slawek.xm napisał:
W dniu 2.10.2019 o 18:06, Lech36 napisał:

wiedza nie jest potrzebna

🙂 🙂 🙂

Wielu osobom z tego forum wiedza z np. fizyki się nie przydaje, kierują się wiarą np. w to że nauka jeszcze wszystkiego nie zbadała a słuch niektórych wybitnych audiofilów już to zbadał.  

10 minut temu, Piopio napisał:

No właśnie jak to zmierzyć i podać w jakich jednostkach? 

2 minuty temu, audioburak napisał:

A już myślałem, że do oceny wartości sonicznych zestawu potrzebne są uszy,

To prawda, ale do właściwej oceny porównawczej, bo takie najczęściej są podstawą badań audio hobbystów potrzebne są oprócz uszu procedury testowe a z tym u audio hobbystów jest problem.

17 minut temu, Lech36 napisał:

I tak nie uwierzysz, ktoś kto permanentnie podważa nawet najdokładniejsze pomiary i powołuje się na zjawiska w audio których nauka jeszcze nie rozpoznała nigdy nie da wiary adwersarzowi. 

Lechu, ja nie podważam sensu pomiarów i pisałem o tym wielokrotnie. Pomiary w audio są niezbędne tak samo jak umiejętność ich interpretacji oraz wyciągnięcia właściwych wniosków. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Lech36 napisał:

nauka jeszcze wszystkiego nie zbadała a słuch niektórych wybitnych audiofilów już to zbadał.  

fakt i tego bym się trzymał na twoim miejscu

zwłaszcza , że jeszcze niedawno pisałeś , że jestem autorytetem więc przyjmij to za pewnik 🙂

44 minutes ago, Piopio said:

Nie do końca. Jeśli element wpływa na aspekty niemierzalne to co ? 

Jeśli wpływa, to powoduje zmiany w sygnale. Jeśli zmian w sygnale nie ma, wpływu też nie ma.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Lechu, ja nie podważam sensu pomiarów i pisałem o tym wielokrotnie. Pomiary w audio są niezbędne tak samo jak umiejętność ich interpretacji oraz wyciągnięcia właściwych wniosków. 

To skąd permanentne podważanie tego co robią na ASR?

54 minuty temu, Tajitsu napisał:

Audio-mity i porady medyczne 😛

To się nie ma co śmiać. Myślę, że niektórzy z nas dożyją jeszcze czasów kiedy poważnie dyskutowana na forum będzie chirurgiczna audiofilska korekta małżowin usznych. Dyskusja oczywiście będzie poparta argumentami pro i contra, pomiarami oraz odpowiednią ilością opinii autorytetów medycznych.

4 minuty temu, spokojnie napisał:

To się nie ma co śmiać. Myślę, że niektórzy z nas dożyją jeszcze czasów kiedy poważnie dyskutowana na forum będzie chirurgiczna audiofilska korekta małżowin usznych. Dyskusja oczywiście będzie poparta argumentami pro i contra, pomiarami oraz odpowiednią ilością opinii autorytetów medycznych.

Następcy J. Zięby w obszarze audio? 

• Pokaż nowe odpowiedzi