Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, iro III napisał:

Daj spokój, przestań już tylko o sobie, nie jesteś tu (nawet z samokrytyką) najważniejszy.

Mniej pij, częściej chadzaj do laryngologa, np. takie zwykłe przepłukanie uszu, sprawi, że już więcej takich głupot, nawet nawalony nie napiszesz.

Widzisz trafiłem w czuły punkt twojego mula 🤣 a ja rozmawiałem nawet z Schafferem  zapraszał do odwiedzenia fabryki ,w której pracują dwaj Polacy., i wyobraź sobie że że o Emiterze wyrażał się w podobny sposób. Natomiast ostatnia wersja jest bardziej przezroczysta brzmieniowo..

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

znów błyszczysz swoją obsesją

Jak już wskazujesz moje obsesje to może napisz coś o swoich.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nic nie próbowałem tylko taki efekt słyszałem z tych w/w glośników.

nie wiesz co to za efekt bo nie słyszałeś utworu o którym pisałem

by wiedzieć trzeba posłuchać piosenki i mieć system który w pełni odtworzy to co zapisane na płycie

Amir ci tego na pomiarach nie pokaże 🙂

2 minuty temu, tedi02 napisał:

a ja rozmawiałem nawet z Schafferem  zapraszał do odwiedzenia fabryki ,w której pracują dwaj Polacy

I co odwiedziłeś tą fabrykę?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Amir ci tego na pomiarach nie pokaże

Oczywiście że nie pokaże, ale ja wiem dlaczego nie pokaże.

moją jest audio tak pod kątem konstrukcji jak i odsłuchów

Na pewno?

3 minuty temu, tedi02 napisał:

No nie ,nie mam już tego wzmaka.Inna firma.

Ja bym mimo wszystko fabrykę odwiedził, audio to moje hobby i takie zaproszenie to nie lada gratka. 

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, szymon1977 napisał:

ja też czegoś nie rozumiem wyrównując kanały za pomocą DSP czy ten, co scenę poprawia żonglując sieciówkami?

obaj macie okazję przekonać się czy to ma sens 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

obaj macie okazję przekonać się czy to ma sens

Sieciówkami na pewno nie ma sensu, DSP jak kto uważa, efekt na pewno jest słyszalny w zależności od zakresu użycia DSP.

13 minut temu, Lech36 napisał:

Widzisz z góry zakładasz że że jakiś sprzęt Ciebie nie interesuje, to efekt braku rzetelnego podejścia do testowania w Twoim przypadku. 

Widzisz, znowu coś z góry błędnie zakładasz odnośnie mojej osoby i mojego podejścia. Chińszczyzna mnie interesuje ponieważ kiepsko gra. 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Chińszczyzna mnie interesuje ponieważ kiepsko gra. 

A test porównawczy prawidłowo wykonany też Ciebie interesuje czy może już mniej? 😉 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, szpakowski napisał:

Chińszczyzna mnie interesuje ponieważ kiepsko gra. 

coś chyba nie tegez? 🙂 🙂 🙂

3 minuty temu, Lech36 napisał:

A test porównawczy prawidłowo wykonany też Ciebie interesuje czy może już mniej? 😉 

nie uszczęśliwiaj innych własnymi obsesjami 🙂

5 minut temu, Lech36 napisał:

nie uszczęśliwiaj innych własnymi obsesjami 🙂

Czyli jak okazuje się, że można coś jednak zmierzyć, to jest to obsesja 😉

nagrywamy.com

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie muszę nic testować, wystarczy chwilę posłuchać i już wiadomo co ma do zaoferowania. 

coś chyba nie tegez? 🙂 🙂 🙂

Wszystko tegez, chyba widziałeś pomiary na ASR jak świetnie w nich wypada 😉

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, przemak napisał:

Czyli jak okazuje się, że można coś jednak zmierzyć, to jest to obsesja 😉

Jeśli przedkłada się pomiar nad odsłuch to wg mnie jak najbardziej

28 minut temu, Lech36 napisał:

Widzisz z góry zakładasz że że jakiś sprzęt Ciebie nie interesuje, to efekt braku rzetelnego podejścia do testowania w Twoim przypadku. 

Testowałem te badziewia z czołówki listy dac na ASR - stracony rok czasu. Szkoda że zamiast ufać swoim odczuciom, próbowałem resztę toru dopasować, tylko prawda taka że zaokrąglonego dzwieku z dudniącym basem i utraty detali nie naprostujesz ani sprzętem ani DSP 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Nie muszę nic testować, wystarczy chwilę posłuchać i już wiadomo co ma do zaoferowania. 

Czemu jeszcze nie zaoferowałeś właściwości swojego słuchu jakiemuś producentowi muzyki? To duża strata dla produkcji muzycznej. Świetni masteringowcy z wybitnym i nie uszkodzonym słuchem powinni być w branży muzycznej bardzo cenieni.  

Gość

(Konto usunięte)

kazdy pomiar każdego elementu systemu powinien słuzyć ostatecznie temu co słyszymy , i to jest cel pomiarów, konstruowania

ma słuzyć do słuchania i zapewnienia radochy słuchaczowi

bez oceny uchem wszystkie poprzedzające ten etap elementy konstruowania niczemu nie służą

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Testowałem te badziewia z czołówki listy dac na ASR - stracony rok czasu.

Rozumiem że wykonywałeś kompletny test odsłuchowy i pomiarowy i wyciągałeś z nich właściwe wnioski? Bo jeżeli robiłeś inaczej to rzeczywiście traciłeś czas.  

kazdy pomiar każdego elementu systemu powinien słuzyć ostatecznie temu co słyszymy , i to jest cel pomiarów, konstruowania

A czy w pomiarach ASR jest inaczej? 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Lech36 napisał:

A czy w pomiarach ASR jest inaczej? 

problem w tym , że próbujesz wyciągać na podstawie danych z asr wnioski odsłuchowe bez przeprowadzenia odsłuchu

za to powinieneś dostać dożywocie 🙂

13 minut temu, slawek.xm napisał:

Jeśli przedkłada się pomiar nad odsłuch to wg mnie jak najbardziej

To większość tu ma obsesję, bo przedkłada odsłuch nad pomiar. 

nagrywamy.com

Czy ktoś by kupił to gdyby nie rozpropagowanie po całym świecie i wciśnięcie bajki że jak się mierzy to musi też świetnie grać... 

Po czasie wychodzi ze król jest nagi... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, slawek.xm napisał:

za to powinieneś dostać dożywocie

Chcesz na forum wprowadzać system autorytarny? Jestem mocno zaskoczony.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

tak samo jak nie przekona mnie Twoje słowo że wpadka w Wielkopolsce wynikała z niewłaściwej jakości ZG tam użytych. 

Czyli się fiksujesz. Dałem Ci przykład innego odsłuchu gdzie łatwo było rozróżnić wzmacniacze. Ignorujesz to choć przecież to też moje słowa. Tylko akurat niewygodne dla Twoich przekonań.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

przekręciłes moja definicję

ale możesz miec takie zdanie

wg mnie odsłuch zawsze ma najwyższa wartość a jesli ktoś uważa to za obsesję.... na tym polega to hobby

Ty chyba też ostatecznie słuchasz zarówno tego co nagrałeś jak i porównujesz z innymi nagraniami

uzywasz zatem słuchu do oceny ostatecznej.... znaczy wg swojej definicji równiez masz obsesję 🙂

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Czy ktoś by kupił to gdyby nie rozpropagowanie po całym świecie i wciśnięcie bajki że jak się mierzy to musi też świetnie grać... 

Nie musi, może świetnie grać mimo że się źle mierzy, ale to temat do osobnej dyskusji nie związanej z audio techniką. Były na forum przykłady takich urządzeń które się źle mierzą ale mają dobrą opinię wśród audiofilów.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Lech36 napisał:

Chcesz na forum wprowadzać system autorytarny? Jestem mocno zaskoczony.

a skąd... ja piszę tylko za siebie i oceniam wg własnego doświadczenia

2 minuty temu, Lech36 napisał:

może świetnie grać mimo że się źle mierzy

pierwsza od lat wyważona opinia , tylko ciekaw jestem czy wyrażona na podstawie doświadczenia własnego czy pod wpływem krytyki innych? 🙂

3 minuty temu, Piopio napisał:

Czyli się fiksujesz.

I to zarzuca mi człowiek który poległ w Wielkopolsce w teście na słyszenie różnic? 

5 minut temu, Piopio napisał:

Tylko akurat niewygodne dla Twoich przekonań.

Moje przekonania są takie jak podpowiada mi technika a nie wiara w audio cuda.

• Moderatorzy
5 minut temu, przemak napisał:

Bo dla większości udzielających się tu osób posiadamy sprzęt służy do wywoływania subiektywnej przyjemność ze słuchanej muzyki i to w kontekście swojego wyobrażenia o niej. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

pierwsza od lat wyważona opinia , tylko ciekaw jestem czy wyrażona na podstawie doświadczenia własnego czy pod wpływem krytyki innych?

Tak, mam magnetofon szpulowy który pomimo przeciętnych pomiarów jest trudny do odróżnieniu od oryginalnego nagrania z płyty czy pliku, ale to efekt ograniczeń ludzkiego organu odbioru dźwięków. Tak działają wszystkie analogowe źródła, które pomimo kiepskich parametrów technicznych są przez ludzki słuch tolerowane a nawet w pewnych grupach opisywane entuzjastycznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi