Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

🙂

ok napiszę

jeśli uda Ci się zaaranżować akustycznie pokój wtedy wiele różnych kolumn zagra dobrze i nie będziesz musiał używać DSP do korekcji akustyki a najwyżej do uzyskania charakterystyki ,która będzie dla Ciebie ideałem

poza tym "właściwa kombinacja" to temat rzeka i na palcach jednej ręki policzyłbym tych z którymi na ten temat można merytorycznie pogadać przy czym dwóch już na forum przestało się udzielać 🙂

59 minut temu, slawek.xm napisał:

zaczynasz mnie irytować swoimi nadinterpretacjami 🙂

Widac bardziej uważnie czytam niż Ty piszesz.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

prosiłbym Cię byś był uprzejmy przyswoić sobie te wyszczególnione moje poglądy i byś więcej nie wypisywał głupot i własnych konfabulacji na temat moich wpisów

Jak zwykle niby masz rację, ale jak zwykle pomijasz jedną trywialną rzecz: być może w hiend stromy filtr 20Hz DSP to poważny problem, ale poza hi-fi ten problem nie wystąpi bo nie wystąpi taki filtr.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

ale poza hi-fi ten problem nie wystąpi bo nie wystąpi taki filtr.

alternatywą jest wyplucie membran np przez monitory

i jeśli się to stanie będziesz mógł napisać z całą świadomością racji...było sobie subsonik zainstalować  🙂

a może się to zdarzyć np wtedy gdy jakiemuś nieobeznanemu z tematem przyjdzie do głowy puścić bas test na monitorach na 18cm głośniku ze słuszną głośnością

.

Teraz probuje sklecic to wszystko razem.
Czy moj tok myslowy ma sens?

Twoj program mowi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie latencja nie jest wazna, wazniejsza jest liniowosc fazy. Pozostaje problem z pre-ringing

Czy to jest to co pokazales i co slysze jako „mmmmm-tok“?

IMG_4548.thumb.jpg.1b90a4087495bd6e7ed3f6bb3f08abe7.jpg

U mnie mam mozliwosc obserwowania tego w pomiarach i zastosowania odpowiedniej korekcji

IMG_4549.thumb.jpg.ccb947c4dd61877db1e5b9161b7140bd.jpg

Niestety nie mozna tej korekcji zautomatyzowac, i musze wyprobowac kilka roznych wartosci (po lewej na dole) i generowac nowe filtry, az trafie wartosci z najmniejszym pre-ringing. Ale dziala to dosc skutecznie

IMG_9117.thumb.jpg.58854f1a51f8ca36ccbb06a99a106126.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, slawek.xm napisał:

To też w hi-fi nie występuje.

14 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli się to stanie będziesz mógł napisać z całą świadomością racji...było sobie subsonik zainstalować  🙂

a może się to zdarzyć np wtedy gdy jakiemuś nieobeznanemu z tematem przyjdzie do głowy puścić bas test na monitorach na 18cm głośniku ze słuszną głośnością

Sugerujesz, żeby przed bastestem 20Hz wyciąć 20Hz za pomocą DSP? Super! 

Edytowane przez szymon1977

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

ok napiszę

jeśli uda Ci się zaaranżować akustycznie pokój wtedy wiele różnych kolumn zagra dobrze i nie będziesz musiał używać DSP do korekcji akustyki a najwyżej do uzyskania charakterystyki ,która będzie dla Ciebie ideałem

poza tym "właściwa kombinacja" to temat rzeka i na palcach jednej ręki policzyłbym tych z którymi na ten temat można merytorycznie pogadać przy czym dwóch już na forum przestało się udzielać 🙂

ok, też napiszę

idealna aranżacja akustycznie pokoju jest utopią, szczególnie w zakresie niskich f. W pełni świadomy ograniczeń nie dążę do utopi. Generalnie nawet gdyby utopia stała się faktem i tak świadomie w jakimś zakresie użyłbym DSP.

DSP to również możliwość korekty w dziedzinie fazy, co w dyskusji tu na forum jest prawie całkowiecie pomijane.

Z "właściwa kombinacją" jest jak ze wszystkim, im więcej wiesz tym masz szansę na właściwszą, im mniej tym bardziej powierzchownie działasz🙂

Edytowane przez Zwykły Drut
21 minut temu, Zwykły Drut napisał:

DSP to również możliwość korekty w dziedzinie fazy, co w dyskusji tu na forum jest prawie całkowiecie pomijane.

Pytałem dzisiaj o korekcji fazy przez DSP I nikt się nie odniósł, ja sobie próbowałem zabawy z programem rePhase i daje to słyszalny skutek. 

Efekt jest taki, że scena jest bardziej poukładana, czy to dobrze sam nie wiem ... 

36 minut temu, slawek.xm napisał:

i jeśli się to stanie będziesz mógł napisać z całą świadomością racji...było sobie subsonik zainstalować  🙂

Myślę, że o wiele łatwiej jest ro***bać sobie membrany podłączając gramofon bez filtra subsonicznego. Sam doświadczyłem efektu jak igła spadła, albo się stuknęło gramofon i nastąpiło trzęsienie ziemii z mocnym wychyłem membran. 

Godzinę temu, xajas napisał:

Super, wielkie dzieki. Takiej przelanczanej wersji jeszcze nie widzialem.
Podejrzewam, ze jest to wynik grupy docelowej Pro, ktora ma inne wymagania (use case), niz koncowy konsumencki uzytkownik

Zainteresuj się sonarworksem - on powstał do słuchawek 😉 Generalnie tak, te dwa (czy trzy) rodzaje filtrów służą do innych zastosowań - do nagrywania bezlatencyjnie a do miksu jak ktoś chce to z liniową fazą. Mi tam się nie chce przełączać, różnice są dla mnie nieistotne. 

1 godzinę temu, Zwykły Drut napisał:

Klasyczny filtr też słychać tyle, że jest bardziej fizjologiczny dla ucha bo niesie efekt na końcu, a nie z przodu.

Słychać mocno i to IMO bardziej niż ten preringing. Ale trzeba wiedzieć, czego słuchać. 

58 minut temu, xajas napisał:

Dla mnie latencja nie jest wazna, wazniejsza jest liniowosc fazy. Pozostaje problem z pre-ringing

Czy to jest to co pokazales i co slysze jako „mmmmm-tok“?

Na to wychodzi - w pewnych warunkach może to być słyszalne. Latencja w odsłuchu domowym jest nieistotna, dlatego jest łatwiej. Ale nie ma cudów, to jest nieuniknione - jeżeli chcemy mieć mocny filtr (znaczy z dużą dobrocią) w niskim zakresie to mamy silne przesunięcia fazowe a jak chcemy je zlikwidować, to filtr fir przesuwa niektóre składowe, więc wystąpią wcześniej i później. Jedynym rozwiązaniem jest nie używać w dole filtrów - żadnych. Niestety, każdy głośnik takim filtrem górnoprzepustowy jest a obudowa dodaje rzędy czyli dobroć. Cudów nie ma i to słychać. Aczkolwiek w czasie testów tego:

Ukryta Zawartość

Zasadniczo zaniemówiłem, aż zmusilem kumpla żeby wyciągnąl i podłączył smaarta czy co tam miał, bo bo nie wierzyłem uszom - nie ma żadnych większych problemów fazowych w dole. To od razu słychać, chociaż faktycznie kolega musiał dopiero zobaczyć fazę żeby usłyszeć. Tylko cena... Trzeba się umówić z Grzesiem i pociagnac go za język, jak to zrobił ;) 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Myślę, że o wiele łatwiej jest ro***bać sobie membrany podłączając gramofon bez filtra subsonicznego. Sam doświadczyłem efektu jak igła spadła, albo się stuknęło gramofon i nastąpiło trzęsienie ziemii z mocnym wychyłem membran. 

Zdecydowanie łatwiej, zwłaszcza gdy przed puszczeniem 20Hz wytniesz 20Hz za pomocą DSP

10 godzin temu, Zwykły Drut napisał:

idealna aranżacja akustycznie pokoju jest utopią, szczególnie w zakresie niskich f

Dokładnie. 

DSP nie jest oczywiście lekarstwem na wszystkie problemy świata, bo np nie poradzi sobie dolinami powstałymi na skutek znoszenia fal głównej i odbitej. Z tym również nie poradzi sobie aranżacja, bo musiałaby mieć monstrualne wymiary a i tak co w jednym miejscu by zasypała - w innym odkopała.

Pozostaje pokochać nierównomierności w najniższej oktawie. 

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Pytałem dzisiaj o korekcji fazy przez DSP I nikt się nie odniósł...

Nie wiem dlaczego, ale mi korektę fazy odradzili Ci sami, co teraz nad rozjechaną fazą biadolą.

-----

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

jeśli uda Ci się zaaranżować akustycznie pokój wtedy wiele różnych kolumn zagra dobrze i nie będziesz musiał używać DSP do korekcji akustyki

Biorąc pod uwagę, że nie jesteśmy w dziale hi-end, i zamiast dedykowanego pomieszczenia odsłuchowego prawie każdy wciska system audio do skrajnie niesymtrycznego salonu umeblowanego przez żonę, a do tego dochodzi  nierozwiazywalny propelem czyli stan konta, to zaryzykować można stwierdzenie: nie uda Ci się zaaranżować akustycznie pokoju, więc będziesz musiał używać DSP do korekcji akustyki. Oczywiście nie zrozumie tego ktoś, dla kogo dywan i kwiatek to już adaptacja akustyczna, ale dla niego mój salon to adaptacja akustyczna profesjonalna.

Edytowane przez szymon1977

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zdecydowanie łatwiej, zwłaszcza gdy przed puszczeniem 20Hz wytniesz 20Hz za pomocą DSP

Nie mam jak przepuścić gramofon przez dsp 😁 w preampach lub wzmacniaczach z phono często jest filtr subsoniczny pod przyciskiem 😋

11 hours ago, przemak said:

Trzeba się umówić z Grzesiem i pociagnac go za język, jak to zrobił 😉

Devialet zrobil cos takiego już dawno poprzez tak zwane profile SAM. 
Tu jest podstawowy opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niestety whitepaper w PDF zniknął z ich strony jakiś czas temu. W nim tłumacza, podajac sporo szczegółów „jak”, ze podstawowym zadaniem SAM jest korekcja fazy a nie jak twierdzą niektórzy forumowi eksperci, ekualizacja. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, maxijazz napisał:

Devialet zrobil cos takiego już dawno poprzez tak zwane profile SAM. 
Tu jest podstawowy opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niestety whitepaper w PDF zniknął z ich strony jakiś czas temu. W nim tłumacza, podajac sporo szczegółów „jak”, ze podstawowym zadaniem SAM jest korekcja fazy a nie jak twierdzą niektórzy forumowi eksperci, ekualizacja. 

Zupełnie nie o to chodzi. Wręcz przeciwnie. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Nie mam jak przepuścić gramofon przez dsp

E tam.
Pojedyncze 555pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z opisu w manualu wynika, że poza DSP są tam 24-bitowe przetworniki A/D i D/A.

Zatem, wykorzystując passive output,  pomiędzy preamp gramofonowy a resztę toru analogowego.

9 hours ago, przemak said:

Zupełnie nie o to chodzi. Wręcz przeciwnie. 

Myślałem ze clue to "nie ma żadnych większych problemów fazowych w dole". Z włączonym SAM w Devialecie tez nie ma.

3 minuty temu, maxijazz napisał:

Myślałem ze clue to "nie ma żadnych większych problemów fazowych w dole". Z włączonym SAM w Devialecie tez nie ma.

I z rephase (jeżeli dobrze piszę) i innymi rzeczami też. Tylko, że to dsp. A Aether to są monitory całkowicie analogowe, bez żadnego wspomagania dsp. Normalne monitory tych rozmiarów (one są jak widać takie same jak aeony, tylko głębsze) mają opóźnienie grupowe w dole rzędu 30ms. Te nie mają. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Z opisu w manualu wynika, że poza DSP są tam 24-bitowe przetworniki A/D i D/A.
Zatem, wykorzystując passive output,  pomiędzy preamp gramofonowy a resztę toru analogowego.

A jesli phono preamp jest zintegrowany w amp?
Ciekawy artykuł

Ukryta Zawartość

Mało ciekawy. Wierszówka.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, msankowski napisał:
Godzinę temu, Krzychu72 napisał:
Ciekawy artykuł

Ukryta Zawartość

Mało ciekawy. Wierszówka.

Bo rzecz z zewnątrz jest nieciekawa: audiofil - wariat ale nieszkodliwy. Z pewnością nie jest to cecha społecznie postrzegana pozytywnie, jak np czarny pas w karate.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Nie o to chodzi. Grający Ethernet to jest margines wypowiedzi nawet na naszym forum. W artykule pojawia się to jako problem główny. A nie jest.

Nie grają mi ani switche, ani kable, ani podstawki. Ale od ludzi tutaj dużo się dowiedziałem. A artykuł bije we wszystkich "audiofilów".

Odkąd poczytałem co różni pismacy piszą o tym, czym się zajmuję zawodowo, nie przywiązuję wagi do tego co "w sensie ogólnym" piszą osoby, które się na opisywanym temacie nie znają.

Jaki wpływ na dźwięk ma ułożenie przewodów na "estakadzie" -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Jaki wpływ na dźwięk ma ułożenie przewodów na "estakadzie" -

Ukryta Zawartość

Pomiar tanim multimetrem takiego poziomu zmian w mikroomach, pikohenrach i pikofaradach? Przewody pomiarowe i ich podłączenie mogą robić tę różnicę.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, msankowski napisał:

Nie grają mi ani switche, ani kable, ani podstawki. Ale od ludzi tutaj dużo się dowiedziałem. A artykuł bije we wszystkich "audiofilów".

Pomijając absurdy typu 60cm kabla za 10tys i specjalistyczne podkładki artykuł nie jest czymś wyjątkowym. Takie teksty można pisać praktycznie o każdej grupie hobbystów, począwszy od wędkarzy na rowerzystach kończąc. Kto nie zajmujący się danym hobby w takim stopniu jak niektórzy audiofile kupi sobie wędkę za 10tys czy rower za 100tys? 

Audiofilem można być posiadając sprzęt za parę tysięcy, można również mieć sprzęt za milion. To tylko kwesia zasobności portfela i stopnia "zaangażowania się" w hobby. 

37 minut temu, msankowski napisał:

Odkąd poczytałem co różni pismacy piszą o tym, czym się zajmuję zawodowo, nie przywiązuję wagi do tego co "w sensie ogólnym" piszą osoby, które się na opisywanym temacie nie znają.

Chyba w każdej dziedzinie znajdzie się firma która będzie chciała zarobić na takich produktach, towarzyszyć im będą "profesjonalni" recenzenci szerzący marketingowy pseudotechniczny bełkot oraz tzw "naganiacze" wypisujący różne bzdury w sieci ... i jedni i drudzy rzetelnej wiedzy w opisywanym zakresie raczej nie mają ...

• Pokaż nowe odpowiedzi