Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze płyty ( laserdisc ) miały 30 cm, jak LP, a artyleria miała też swój udział

w obowiązkowej kiedyś przy odsłuchach płycie "Rok 1812" ...

I pamiętam jak kolega na zrąbanych kolumnach na Isophonach po wysłuchaniu

tego fragmentu stwierdził - ale ktoś nagranie sp ...lił 😉 

Pozdrawiam @slawek.xm bo znów mnie ubiegł 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, audioburak napisał:

Pozdrawiam @slawek.xm bo znów mnie ubiegł 😉

dzięki za pozdrowienia , również pozdrawiam

trza było napisać mi wcześniej ,że chcesz komentować wpis rafa, to bym się wstrzymał 🙂

A ja nie pozdrawiam nikogo i co? 😛

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

20 minut temu, audioburak napisał:

w obowiązkowej kiedyś przy odsłuchach płycie "Rok 1812" ...

I pamiętam jak kolega na zrąbanych kolumnach na Isophonach po wysłuchaniu

tego fragmentu stwierdził - ale ktoś nagranie sp ...lił 😉

Nikt na vinylu tego nagrania nie sp. bo przy ramionach gramofonu o małej masie czytaj bezwładności dynamika a za tym odchylenia boczne rowka były tak duże że igła przy standardowym nacisku wylatywała z rowka gubiąc prowadzenie

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

A ja nie pozdrawiam nikogo i co? 😛

nikt nie może się czuć niepozdrowiony🤪

32 minuty temu, slawek.xm napisał:

do nagrania uwertury użyto właśnie armat

Słaba realizacja! nie piszą ile wtedy trupów było 😉

36 minut temu, slawek.xm napisał:

od 12 min

do nagrania uwertury użyto właśnie armat

Sławek jak Ty możesz słuchać utworu w którym rozstrzeliwują francuzów i Marsyliankę a zaraz potem wchodzi z cerkiewnym obrządkiem Iwan razem z onucami ?😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

Co do wystrzałów z broni palnej - czy pamiętacie "Banditen Galopp" Straussa? Ktoś z "naszych" straszył kiedyś kolegów i ci ponoć podskakiwali w fotelu ze strachu.

O ile dobrze pamiętam był to @pmcomp

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś ma małe głośniczki to membrany wylecą....😁

Kiedyś filmik widziałem jak w zwolnionym tempie drgają membrany w piecu z podpiętą gitarą basową. Miały wylatać przy niskich częstotliwościach, ale nie wylatały 😀

5 minut temu, kangie napisał:

Co do wystrzałów z broni palnej - czy pamiętacie "Banditen Galopp" Straussa? Ktoś z "naszych" straszył kiedyś kolegów i ci ponoć podskakiwali w fotelu ze strachu.

O ile dobrze pamiętam był to @pmcomp

Helloł kangie! Jak Twój żółwik? Ćwiczy z kolegami sztafetę 4x400m? 😉

7 minut temu, Kostucha napisał:

Kiedyś filmik widziałem jak w zwolnionym tempie drgają membrany w piecu z podpiętą gitarą basową. Miały wylatać przy niskich częstotliwościach, ale nie wylatały 😀

Gitara to nie niskie częstotliwości tylko 50-60Hz raz tylko mi się dało usłyszeć specyficznie ustawionym mikrofonem nagraną gitarę gdzie najgrubsza struna pociągnięta piórkiem bez dotknięcia palcami na gryfie zeszła poniżej 30Hz

Moje ulubione nagranie do pokazywania słabości sprzętów za setki tysięcy złotych

1 minutę temu, xajas napisał:

Klaro. Przeciez 50-60Hz to srednica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do masowania brzuchów piwnych na koncertach🤭

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś ma małe głośniczki to membrany wylecą

To mi przypomina palenie głośniczków od kieszonkowego radia na baterię eltronem 100U. Tak że mnie takie testy nie bawią ani nie interesują. Albo przeniesie z odpowiednią mocą albo nie . 

Edytowane przez Wojtek 1959
39 minut temu, kangie napisał:

czy pamiętacie "Banditen Galopp" Straussa?

Bardzo ciekawe efekty zwłaszcza z płyty firmy Telarc "Ein Straussfest", chyba nie miała ta płyta wersji analogowej. 1812 z Telarc-a miał wersję analogową (LP),ale przy wystrzałach armatnich czasem igła wkładki opuszczała rowek i zjeżdżała do środka płyty.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, ASURA napisał:

nikt nie może się czuć niepozdrowiony🤪

nikt nie może się czuć pozdrowiony... 🙂

22 minuty temu, xajas napisał:

Klaro. Przeciez 50-60Hz to srednica emoji3.png

to średni zakres basu

@przemak, do Ciebie jako dźwiękowca mam pytanie. Wczoraj dyskutowałem trochę na temat kabli. Nie przywiązuję uwagi do kabli. Może dużo trącę, tego nie wiem. Nie porównuję, nie testuję, nie odsłuchuję 🙂 Kiedy wymieniałem coś ze sprzętu, pozbywałem się również kabli. Bez powodu. Od tak, gratis/komplet. Od jakiegoś czasu korzystam z kabli Melodika. Wybór padł tylko ze względu na fabryczne zakończenie bananami. 
Dowiedziałem się wczoraj, że bardzo zamulają/tłumią dźwięk. Myślę sobie, skoro podobno tak uważa wiele osób, dlaczego nie odmulić dźwięku, wymieniając kable na inne. 
Tylko weźmy pod uwagę dla przykładu utwór Maanamu „Kocham Cię, kochanie moje”. Album "Miłość jest cudowna", i np. „The Singles Collection”. W przypadku pierwszego bachy, Hi-hat cichy, stłumiony. Na tym drugim głośniejsze, wyraźniejsze. Czy są to zwyczajnie inne mastery? Co niby wtedy inny kabel miałby mi odmulić? Na pierwszym by odmulił, a na drugim „od od mulił”, podwójnie odmulił”. A jak mi przesterowywać zacznie i kaleczyć uszy będzie? 🤔🙂

Mam w szafie Purple Rain, mulenia nie odnotowałem. To są raczej bajki wynikające z budowy kabla. 

Skoro jest solid core to znaczy, że podbija bas, a to znaczy że zamula 😁

Nic z tych rzeczy się nie dzieje. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

Mam w szafie Purple Rain, mulenia nie odnotowałem. To są raczej bajki wynikające z budowy kabla. 

Skoro jest solid core to znaczy, że podbija bas, a to znaczy że zamula 😁

Nic z tych rzeczy się nie dzieje. 

Nie zdawałem sobie sprawy, że "solid core" podbija bas!😉

De gustibus non est disputandum

Teraz, Yankes napisał:

Nie zdawałem sobie sprawy, że "solid core" podbija bas!😉

Ja sądzę, że to zwyczajny żart był. Drucik basowy dodaje basu. Drucik Air Tube dodaje powietrza itd. 

3 minuty temu, Kostucha napisał:

Ja sądzę, że to zwyczajny żart był. Drucik basowy dodaje basu. Drucik Air Tube dodaje powietrza itd. 

Tak to odebrałem👍

1 minutę temu, Kostucha napisał:

A czy są kable z drucikiem „Guitar Bass Core”, bo uwielbiam dźwięk gitary basowej 😀

Za chwilę mogą się takowe objawić.

7 minut temu, Yankes napisał:

Za chwilę mogą się takowe objawić.

Nie wątpię. Tyle jeszcze tajemnic drzemie w z pozoru mało znaczących akcesoriach audio 🙂

Edytowane przez Kostucha
dżemie 😁
2 minuty temu, Kostucha napisał:

Nie wątpię. Tyle jeszcze tajemnic dżemie w z pozoru mało znaczących akcesoriach audio 🙂

Napisaliśmy o tym już tysiące stron, i ... nadal piszemy.😁

8 minut temu, Yankes napisał:

Napisaliśmy o tym już tysiące stron, i ... nadal piszemy.😁

To jeszcze nic. Zdażyło Ci się czytać tę samą książkę trzy razy z rzędu? 

Z jakiego powodu pytanie się nasuwa 😁

Edytowane przez Kostucha

To jeszcze nic. Zdażyło Ci się czytać tę samą książkę trzy razy z rzędu? 

Na tym Forum bardzo często...cały czas sobie przypominamy ważne aspekty słuchania muzyki.😜

Teraz, Yankes napisał:

Na tym Forum bardzo często...cały czas sobie przypominamy ważne aspekty słuchania muzyki.😜

Mało tego. Następne trzy razy z rzędu, kiedy słuchowisko wydali 😁

Mało tego. Następne trzy razy z rzędu, kiedy słuchowisko wydali 😁

To wcale nie jest takie proste, podłączyć sprzęt audio, spiąć go odpowiednimi kablami, ustawić optymalnie kolumny itd. Jesteś jeszcze Młody, ale nauczysz się tego wszystkiego. Najważniejsze to mieć zdrowe i rozsądne podejście to tego trudnego tematu.

• Pokaż nowe odpowiedzi