Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Lech36 napisał:

na wyjściu jakiegoś dobrego urządzenia

Szczególnie tych odpadków z "cudownymi" pomiarami 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 godzin temu, Lech36 napisał:

Z ciekawości co @tedi02 ma do powiedzenia w temacie techniki audio.  

Mógłbyś mnie znaleźć w różnych wątkach ,ciebie tylko tu 😁

5 godzin temu, tedi02 napisał:

Mógłbyś mnie znaleźć w różnych wątkach ,ciebie tylko tu

Nie jestem trollem 😉. Ten wątek jest do prawdziwej dyskusji o tym co może zmienić obwiednię sygnału elektrycznego na wyjściu jakiegoś urządzenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy
15 minut temu, Lech36 napisał:

Nie jestem trollem 😉.

To puszczone oczko nie utwierdza mnie do końca w tym przekonaniu. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 godzinę temu, kangie napisał:

To puszczone oczko nie utwierdza mnie do końca w tym przekonaniu. 😉

To "oczko" to dla tego że to tylko samoocena, która nie musi być prawdziwa, tak jak nie muszą być prawdziwe oceny sprzętu dokonywane metodami subiektywnymi.  

16 godzin temu, slawek.xm napisał:

ale sam przyznałeś ze ci twoje wzmacniacze w klasie D szumią .... tylko ciszej

Ale te wzmacniacze mają wzmocnienie umożliwiające uzyskanie poziomów dopuszczalnych dla nich przy sterowaniu z rozsądną rezerwą, wg danych firmy to 1V napięcia wejściowego do 400W/4. Sprzęt który nie szumi a wzmacnia i to sporo nie istnieje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Co wy z tym SSSSZZUMEM?

Co to w ogole jest?

Na codzień używam ASR Emitter 1 plus.

teraz sprawdzałem, bo nigdy nie słyszałem 🤔

Acha, źródło podpięte i wystopowane a gała wzmocnienia do przodu, no...gdzieś tak w połowie mocy (400W) coś "szumi" słychać z odległości ok. 20 cm od głośników...z 0,5 m już nie.

No i co z tego wynika, skoro z taką mocą nigdy nie słucham, z tej odległości też, oraz ...gdy słucham muzyki, źrodło przecież nie jest "stop/pauza", tak więc nic, null, zero szumu z tego wynika, nieprawdaż?

OK. Teraz kolejny test "szumów".

Jakiś czas temu z czystej ciekawości, bo sporo o klasieD czytałem, kupiłem najtańszy jaki był, wielkości 4 paczek fajek za 150 zł (!), za to ciężżżki, tak ze 2 kg.

Moc 40 W, jakiś no name, tylko symbol literowo-cyfrowy. Tego akurat wybrałem, bo miał aż trzy pokrętełka regulacji tonów; bas/mid/treble. 

Podobny test na "szszszum" jak wyżej i...wynik dokładnie taki sam.

Tak wiec dywagujcie sobie o tym szszszszumie dalej, na zdrówko, u mnie problem nie występuje i to na wzmacniaczach z ekstremalnie różnych półek. 🙂

• Redaktorzy
13 minut temu, iro III napisał:

Co wy z tym SSSSZZUMEM?

iro III, chociażby posiadacze wysokoskutecznych paczek i drutem spiętych wzmacniaczy zwłaszcza lampowych. Niektórzy narzekają, ze słyszą szum.

5 minut temu, kangie napisał:

iro III, chociażby posiadacze wysokoskutecznych paczek i drutem spiętych wzmacniaczy zwłaszcza lampowych. Niektórzy narzekają, ze słyszą szum.

Od lamp jestem tak daleko jak od Alfa Centauri...więc też raczej nie usłyszę.

Gdybym był zmuszony, to wolałbym słuchać na tym wzmacniaczyku D niż na jakiejkolwiek lampie 😉

moje ZG mają skuteczność o ile pamiętam 88-89 dB

Edytowane przez iro III
  • Redaktorzy
12 minut temu, iro III napisał:

Od lamp jestem tak daleko jak od Alfa Centauri...więc też raczej nie usłyszę.

Gdybym był zmuszony, to wolałbym słuchać na tym wzmacniaczyku D niż na jakiejkolwiek lampie 😉

No widzisz, a u mnie gra lampa z powodzeniem. I szumy słuchać tylko po przyłożeniu ucha do głośnika.

Nawet phono pre z wkładką MC z 0,4mV na wyjściu też nie szumi.

Mam też dwa tranzystory jako piece zastępcze.

Skuteczność moich ZG 90dB.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Mam pre BATa do końcówek Audimatusa i szumi ,ale też trzeba ucho włożyć do glosnika .szum jest stały bez względu na "wzmocnienie" w pre . Mimo to gra pięknie jak dla mnie.

• Redaktorzy
5 minut temu, lemo napisał:

Mimo to gra pięknie jak dla mnie.

Lemo, wiele tematów jest prostych gdy spotkać się w realu i wspólnie posłuchać. Na forum ludzie piszą, piszą miliony postów, a i tak często niewiele z tego pisania wynika.

Ten lamp na oczy nie chce widzieć, tamten ma gdzieś klasę D. Ludzie sluchają w przeróżnych jaskiniach. Warto opuścić swą jaskinię i posłuchać jak w innej gra. 😉

Edytowane przez kangie

Pamiętam jak z moim lampowcem jechałem kolumny kupić. Gość z takim politowaniem na te lampki popatrzył. 
Włączyłem, dałem mu się trochę rozgrać, muza start

Gość słucha, słucha i w końcu stwierdza : 
"To gra... to naprawdę gra..."
😁

W dniu 10.02.2023 o 19:54, szymon1977 napisał:

Skoro większosć ich wpływu nie usłyszy, to faktycznie poprawa nie jest na a poniżej progu percepcji... o ile wogóle jest.

Ta wypowiedź o kablach sprowokowała mnie do zadania tego pytania:

W dniu 10.02.2023 o 20:28, spokojnie napisał:

Ciekawi mnie ta większość na którą się tu często niektórzy powołują. Czy da się na tym forum ustawić ankietę żeby sprawdzić jak wygląda proporcja kabloentuzjastów i kablosceptyków? Byłoby wiadomo.

I taki był początek idei ankiety. Z czasem, kiedy ustaliły się w ankiecie proporcje opinii Szymon tak obrócił to sobie w głowie o 180 stopni, żeby 9 kwietnia, post #66062 wyszło mu to:

Cytat

Pisałem co chciałem, nie przypisuj mi swoich urojeń. Co więcej geneza Ankiety jest taka, że kiedyś w dyskusji napisałem, że większość forumowiczów to kablofile, a jeden z oponentów wpadł na pomysł by sprawdzić to za pomocą ankiety.

I na tej podstawie zaczął festiwal samouwielbienia, 9 kwietnia, post #66064 :

Cytat

Nie, przed Ankietą je przewidziałem. Po orawdzie Ankieta powstała bo moi oponenci byli ciekawi, czy w rzeczywistości jest tak, jak ja wygdybałem.

Żeby skończyć na łajaniu innych podpierając się Bogu ducha winnym, zmanipulowanym kolegą, 16 kwietnia, post #66205: 

Cytat

@xetras potwierdził jak i dlaczego powstała Ankieta, przestań wmawiać, że było inaczej. Sam będziesz mieć do czynienia z moderacją jeśli nie przestaniesz kłamać na mój temat. Ankieta potwierdziła moje słowa, przyjmij to w końcu do wiadomości.

Fakty i cytaty. W internecie nic nie ginie.

Edytowane przez spokojnie
9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

lampowcem... To gra... to naprawdę gra...

Jeżeli był sprawny to zagrał i tyle. Niewiele powie o uniwersalności wzmacniacza odtwarzanie DS.

Łagodne wchodzenie w przesterowanie typowe dla wzmacniaczy lampowych świetnie zgrywa się z chropowatym głosem Knopflera, jego setką gitar ze wzmacniaczami a jakże - lampowymi i saksofonem. 

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

"To gra... to naprawdę gra..."

A dlaczego miałoby nie grać? Przecież to chyba jest wzmacniacz a nie coś innego. 😉 

1 godzinę temu, colcolcol napisał:

Łagodne wchodzenie w przesterowanie typowe dla wzmacniaczy lampowych świetnie zgrywa się z chropowatym głosem Knopflera, jego setką gitar ze wzmacniaczami a jakże - lampowymi i saksofonem. 

Ja tam wolę żeby wzmacniacz pracował z daleka od przesterowania i tak mam w swoich systemach. Nawet jak słucham z SPL koncertowym co czasem mi się zdarza, ale rzadko. Chyba się starzeję 😉.

3 godziny temu, kangie napisał:

Skuteczność moich ZG 90dB.

Elementy składowe ZG tak jak wszystko się starzeją, nie wiadomo czy mają w dalszym ciągu te 90dB, oczywiście piszę o NS1000M. 

1 godzinę temu, colcolcol napisał:

Jeżeli był sprawny to zagrał i tyle. Niewiele powie o uniwersalności wzmacniacza odtwarzanie DS.

To nie był test na uniwersalność wzmacniacz a kawałek zarzucił właściciel kolumn. Do przesterowania było bardzo daleko, nie wiem skąd taki wniosek.
Chciał sprzedać kolumny bo... bo mu wierciły w uszach.
Napędzał je jakimś Marantzem ( nie pamiętam modelu ), kolumn nie sprzedał.
Miałem też swojego DAC-ka, on głównie z CD słuchał.

13 minut temu, Lech36 napisał:

A dlaczego miałoby nie grać? Przecież to chyba jest wzmacniacz a nie coś innego. 😉 

Może dlatego, że ludziom lampy kojarzą się z TV Rubin. Myślę, że nie spodziewał się takiego "brzmienia" i był zaskoczony. Naprawdę ten Marantz wyszedł trochę blado.

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Może dlatego, że ludziom lampy kojarzą się z TV Rubin.

Mi lampy kojarzą się z wieloma wadami i ponieważ wiem o nich to trudno jest je zaakceptować pomimo tego że niektóre z tych wad mogą być odbierane jako przyjemne dla ucha. Nigdy jednak nie będę krytykował fanów lampy bo hobby ma swoje prawa. Staram się tylko dyskutować o przyczynach takiego czy innego odbioru dźwięku ze sprzętu grającego leżącego w zakresie techniki tego sprzętu.

P.S. TV Rubin to było straszne gówno pomimo że był lampowy 😉

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

TV Rubin to było straszne gówno pomimo że był lampowy 😉

Ale dźwięk w porównaniu z dzisiejszymi plastykowymi TV miał zdecydowanie lepszy 😁.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Mi lampy kojarzą się z wieloma wadami

Ponad 50 lat temu zbudowałem sobie wzmacniacz na 2xEL34 i jakieś ECC na wejściu. Problem miałem z wystrojeniem bo wszystkie elementy nie trzymały parametrów. Czasy się zmieniły ale uraz pozostał.

10 godzin temu, Lech36 napisał:

Nie jestem trollem 😉. Ten wątek jest do prawdziwej dyskusji o tym co może zmienić obwiednię sygnału elektrycznego na wyjściu jakiegoś urządzenia.

Schlebiasz sobie 🤣 od dawna kojarzony jesteś z trzema słowami :Amir ,ASR ,pomiary,gdzie mógłbyś jeszcze Lechu zaistnieć ?

14 minut temu, tedi02 napisał:

Amir ,ASR ,pomiary,gdzie mógłbyś jeszcze Lechu zaistnieć ?

Poza tym co wymieniłeś Lechu "istniał" jeszcze, ba ... wręcz błyszczał w: prawidłowych technicznie testach porównawczych, filtracji grzebieniowej i wyrównywaniu poziomów ... 

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

O żesz... 😬.
Może mój lampiak zagrałby tak samo jak ten Marantz tylko głośności nie wyrównałem 😏

W prawidłowych technicznie testach porównawczych jest to nieodzowne ... 😉

Wszystko gra tak samo, tak jak dace za kolegi Betix'a 😉

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Coś Ci kolego umknęło, nie będę szukać co - wystarczy mi opinia osoby trzeciej.

A jednak znalazłem chwilę czasu by poszukać co Ci umknęło, powtórzę więc to, co już pisałem:

Przed powstaniem Ankiety przewidziałem jakie będą wyniki i pisałem dlaczego takie będą. Moje komentarze otrzymanych wyników nie różnią się niczym od tego, co pisałem przed jej powstaniem.

Wierzę w Twoje szczere intencje, dlatego podejrzewam pomyłkę i nie będę oskarżać o świadome manipulowanie wyrwanymi z kontekstu fragmentami. Poproszę tylko, żebyś choć raz przeczytał uważnie całą wymianę zdań. Dla jasności, owszem przed powstaniem Ankiety napisałem "skoro większosć ich wpływu nie usłyszy", ale to nie było o ilości niesłyszących wśród forumowiczów, i również przed powstaniem Ankiety napisałem dlaczego tej większości niesłyszących wśród ankietowanych nie będzie. Jeżeli ktoś chce, to może sobie poszukać i sprawdzić. A jeśli ktokolwiek napisze, że wyniki Ankiety mnie zaskoczyły bo spodziewałem się przewagi forumowiczów niesłyszących i dlatego próbuję podważać jej wiarygodność, to zostanie przeze mnie zgłoszony do Moderacji za Atak personalny.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale dźwięk w porównaniu z dzisiejszymi plastykowymi TV miał zdecydowanie lepszy 😁.

Lepszy bo mialy wiecej sredniego i wysokiego basu?

Cala lepszosc polegala na duzej skrzyni z drewna jako obudowa. Ale sama jakosc driverow w dziedzinie srednicy i wysokich nie koniecznie moglaby dzis rywalizowac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, rafa napisał:

Lepszy bo mialy wiecej sredniego i wysokiego basu?

Cala lepszosc polegala na duzej skrzyni z drewna jako obudowa. Ale sama jakosc driverow w dziedzinie srednicy i wysokich nie koniecznie moglaby dzis rywalizowac.

Pewnie, że skrzynia robiła robotę. Ale głośniki też były lepsze niż te dzisiejsze montowane w TV w których wymiary nie pozwalają zamontować przyzwoitego przetwornika. 
Gdyby takie głośniki wymontować z Rubina i ze współczesnego TV ( klasy dla Kowalskiego ), zapakować do jakiś skrzynek to te z Rubina były by przyjemniejsze w odsłuchu . 

• Pokaż nowe odpowiedzi