Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Były nawet mniejsze od Rubina z przyzwoitym dźwiękiem - chyba Temp 6.

Ale co do dzisiejszych TV mam inne doświadczenie - dość dawno kupiony

Sharp Aquos 32" i dźwięk tragedia, mimo, że promieniował jeszcze wtedy

do przodu, bo były szerokie ale dziurkowane ramki na dole.

Otworzyłem, obejrzałem i wymieniłem na dostępne wtedy jeszcze Tonsile

w tym samym rozmiarze.  Różnica była w dźwięku oczywiście ogromna.

Taka sama jak w wielkości magnesów - Tonsil miał 3x taki, jak "oryginał"

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

52 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

klasy dla Kowalskiego

Topowe modele tez maja slaby dzwiek. tylko troche lepszy od tych w tanszych wersjach.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Kupiłem kilka miesięcy temu nowy TV. Dźwięk jest bardzo fajny. Kiedy czasami włączę coś z YT, nie chce mi się nawet łączyć z przetwornikiem i dalej na kolumny. Bas pozytywnie mnie zaskoczył.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co kryje się pod pojęciem siłowniki? 

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Kostucha napisał:

Kupiłem kilka miesięcy temu nowy TV. Dźwięk jest bardzo fajny. Kiedy czasami włączę coś z YT, nie chce mi się nawet łączyć z przetwornikiem i dalej na kolumny. Bas pozytywnie mnie zaskoczył.

Ukryta Zawartość

Zapomniałem jak się nazywają te głośniki a raczej technologia. Ale kładzie się je na płaską powierzchnię i zaczyna właśnie ona emitować dźwięk. Cytat: 
"Różnorodne wyroby głośnikopodobne, które wykorzystują w celu wzmocnienia twarde powierzchnie mebli, nie są niczym nowym. Używają ich dzieciaki na imprezach czy w szkole gdy potrzebują pohałasować na przerwie… aż tu proszę: jakie kreatywne zastosowanie dla tego pomysłu wykombinował Sony - Acoustic Surface."

Możliwe że to właśnie masz 🙂 

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Kostucha napisał:

Ukryta Zawartość

siłowniki to takie małe "pudziany",  które wbudowane w urządzenie zostały rozmieszczone w taki sposób, by dźwięk wydobywał się bezpośrednio z ekranu – dzięki temu brzmi on niezwykle naturalnie. Dwa umieszczone z tyłu pudziany/siłowniki wywołują drgania, które powodują, że efekty dźwiękowe „poruszają się” wraz z obrazem. Zapewnia to widzowi niepowtarzalne, dojmująco realistyczne doznania. Dwa subwoofery emitują głębokie niskie tony, a cztery skierowane do przodu głośniki odtwarzaj dźwięk idealnie zharmonizowany z wyświetlanym obrazem...

Podsumowując, te małe pudziany/siłowniki szarpią się z matrycą, która w dużym uproszczeniu jest membraną o przekątnej np. 65"  🤗

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zapomniałem jak się nazywają te głośniki a raczej technologia. Ale kładzie się je na płaską powierzchnię i zaczyna właśnie ona emitować dźwięk. Cytat: 
"Różnorodne wyroby głośnikopodobne, które wykorzystują w celu wzmocnienia twarde powierzchnie mebli, nie są niczym nowym. Używają ich dzieciaki na imprezach czy w szkole gdy potrzebują pohałasować na przerwie… aż tu proszę: jakie kreatywne zastosowanie dla tego pomysłu wykombinował Sony - Acoustic Surface."

Możliwe że to właśnie masz 🙂 

No proszę. Kreatywnie, a i bas przedni bez konieczności basowej sieciówki dokupywania 😉

2 minuty temu, Kostucha napisał:

No proszę. Kreatywnie, a i bas przedni bez konieczności basowej sieciówki dokupywania 😉

Wymień, sprawdź, może będzie schodzić niżej 😁

4 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Podsumowując, te małe pudziany/siłowniki szarpią się z matrycą, która w dużym uproszczeniu jest membraną o przekątnej np. 65"  🤗

Tak właśnie się zastanawiałem, czy to nie jakiś pudziani muskuł za tym się kryje 🙂

17 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wymień, sprawdź, może będzie schodzić niżej 😁

Boję się, żeby matrycy z ramki nie wypluło 😁

6 minut temu, Kostucha napisał:

Tak właśnie się zastanawiałem, czy to nie jakiś pudziani muskuł za tym się kryje 🙂

"pudziany" czy inne czary, ale dobrze szarpią matrycą. Generowane tym "szarpaniem" brzmienie jest co najmniej niezłe

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

"pudziany" czy inne czary, ale dobrze szarpią matrycą. Generowane tym "szarpaniem" brzmienie jest co najmniej niezłe

Dla mnie super. Basem na próżno nie wali. W czasie filmu fajnie potrafi zabuczeć podczas jakichś scen. Nie w czasie jakichś wybuchów baniaków z benzyną na głupawych filmach akcji, tylko przy efektach dźwiękowych w jakichś thrillerach, potęgując dreszczyk w takcie niektórych scen.

6 minut temu, Kostucha napisał:

Dla mnie super. Basem na próżno nie wali. W czasie filmu fajnie potrafi zabuczeć podczas jakichś scen. Nie w czasie jakichś wybuchów baniaków z benzyną na głupawych filmach akcji, tylko przy efektach dźwiękowych w jakichś thrillerach, potęgując dreszczyk w takcie niektórych scen.

Podsumowując, podobnie ja Ty nie czuję potrzeby włączania stereo aby jak w przypadku poprzednich tv nie być torturowany brzmieniem

16 godzin temu, tedi02 napisał:

gdzie mógłbyś jeszcze Lechu zaistnieć ?

A Ty w jakiej dziedzinie audio już zaistniałeś? Może w audio voodoo? Tollem jesteś na pewno w mojej ocenie, ilość głupawych e-motek pod moimi postami. Teraz może pochwal się swoją wiedzą z zakresu audio.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale dźwięk w porównaniu z dzisiejszymi plastykowymi TV miał zdecydowanie lepszy 😁.

Weź pod uwagę trudności techniczne przy nowych cienkich TV z umieszczeniem w nich odpowiedniego systemu dźwięku. Tylko Sound-bar jest w stanie poprawić sytuację. Mam TV w którym taki ZG był na jego wyposażeniu i dźwięk jest całkiem przyzwoity, nawet nie mam parcia na podłączanie tego TV do systemu stereo. Oczywiście jak oglądam na nim koncerty z płyt to dźwięk leci przez system a efekty są spektakularne, zarówno pod względem obrazu jak i dźwięku bo często dźwięk na płytach BD jest wydawany w gęstej formie i ma doskonały mastering dla tej formy prezentacji zdarzenia jakim jest koncert na żywo. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

53 minuty temu, Lech36 napisał:

Weź pod uwagę trudności techniczne przy nowych cienkich TV z umieszczeniem w nich odpowiedniego systemu dźwięku. Tylko Sound-bar jest w stanie poprawić sytuację. Mam TV w którym taki ZG był na jego wyposażeniu i dźwięk jest całkiem przyzwoity, nawet nie mam parcia na podłączanie tego TV do systemu stereo. Oczywiście jak oglądam na nim koncerty z płyt to dźwięk leci przez system a efekty są spektakularne, zarówno pod względem obrazu jak i dźwięku bo często dźwięk na płytach BD jest wydawany w gęstej formie i ma doskonały mastering dla tej formy prezentacji zdarzenia jakim jest koncert na żywo. 

Ale co mają do rzeczy trudności techniczne. Rubin miał zdecydowanie lepszy dźwięk od większości płaskich LCD z malutkimi, zapakowanymi w plastykowe puszki głośniczkami. 
Po co dorabiać filozofię do tego? Czy Kowalskiego interesują jakieś trudności? Nie, włącza TV i ocenia jakość obrazu i dźwięku, dźwięku którego Rubinowi nie da się odebrać.  

58 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Rubin miał zdecydowanie lepszy dźwięk od większości płaskich LCD z malutkimi, zapakowanymi w plastykowe puszki głośniczkami. 

Tobie się podobał a mi nie i nie tęsknie za nim. Lubię przestrzeń w nowych konstrukcjach i szersze pasmo. Również jakość dźwięku w moim LG jest nieporównywalnie lepsza od Rubina. 

Komuś tu sentymenty mieszają się z realiami. 

9 minut temu, colcolcol napisał:

Również jakość dźwięku w moim LG jest nieporównywalnie lepsza od Rubina. 

A wyrównałeś głośność 😁?

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale co mają do rzeczy trudności techniczne. Rubin miał zdecydowanie lepszy dźwięk od większości płaskich LCD z malutkimi, zapakowanymi w plastykowe puszki głośniczkami. 

Może jeszcze gdzieś znajdziesz sprawny egzemplarz 😉.

Głośniki z TV Rubin

Ukryta Zawartość

gonikirubin.jpeg.612b89b90cbe4bc19fc0d782dfbd9ccd.jpeg

W dużej drewnianej obudowie 😉

I żaden sentyment, nigdy nie miałem TV Rubin. Miałem Heliosa, później składaka Neptuna.

A ta lepsza jakość to pewnie różnica w jakości przesyłu.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Może jeszcze gdzieś znajdziesz sprawny egzemplarz 😉.

Nie dziękuję, praktycznie nie oglądam TV 😜.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Po co dorabiać filozofię do tego? Czy Kowalskiego interesują jakieś trudności?

TV w dzisiejszych czasach jest kupowany dla obrazu, dźwięk jest drugorzędny bo zawsze można go podłączyć do systemu audio zewnętrznego.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

TV w dzisiejszych czasach jest kupowany dla obrazu, dźwięk jest drugorzędny bo zawsze można go podłączyć do systemu audio zewnętrznego.

Nie wiem z jakich powódek ludzie kupują TV i co dla niech jest w nich ważniejsze.
Co to ma do rzeczy, że TV Rubin miał dobry dźwięk?

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

Co to ma do rzeczy, że TV Rubin miał dobry dźwięk?

Możliwe że miał, nie miałem Rubina więc trudno mi się wypowiadać na ten temat. Znajomi ostatnio wymieniali TV ze względu na awarię poprzedniego, która była nienaprawialna. Kupili 77 calowego OLED-a LG. Dźwięk był odtwarzany przez wzmacniacz KD Cambridge z odtwarzacza BD też tej firmy. Kupili też dwa aktywne monitory trzy drożne firmy KRK. Byli zdziwieni jak się okazało że cały system uprościł im się a jakość dźwięku mocno się poprawiła. To uproszczenie systemu spowodowało też znaczną poprawę wyglądu całości w pokoju. Są zachwyceni efektami jakie uzyskali z tego zestawu. TV podłączony jest do odtwarzacza BD dla wizji i fonii, więc normalną TV też można odtwarzać  przez system. Na razie są zachwyceni, obraz i dźwięk na wysokim poziomie. Zwolnił im się potężny wzmacniacz KD i będą mogli odzyskać trochę kasy po jego ewentualnym upłynnieniu.

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie wiem z jakich powódek ludzie kupują TV

Dobry koncert na dobrym TV z dobrym systemem audio to najlepsze co może się zdarzyć w życiu audio hobbysty, ciarki na plecach przy niektórych dobrze zrealizowanych rejestracjach murowane. 

5 godzin temu, Lech36 napisał:

A Ty w jakiej dziedzinie audio już zaistniałeś? Może w audio voodoo? Tollem jesteś na pewno w mojej ocenie, ilość głupawych e-motek pod moimi postami. Teraz może pochwal się swoją wiedzą z zakresu audio.

Kolego ,dostajesz ,jak napisałeś uśmieszki za śmieszne ,oderwane od  praktyki ,rzeczywistości wpisy  .Ja słucham muzyki ,każdy sprzęt  ,klocek ,kabel ,podstawkę pod kabel ,wtyki do kabli zasilających  ,itd  oceniam jednym najważniejszym organem jakim jest ucho ludzkie nie przyrządem pomiarowym . Wszystkie pomiary ,dane techniczne mam w głębokiej dooopie.🙂 

21 godzin temu, szpakowski napisał:

Poza tym co wymieniłeś Lechu "istniał" jeszcze, ba ... wręcz błyszczał w: prawidłowych technicznie testach porównawczych, filtracji grzebieniowej i wyrównywaniu poziomów ... 

Czyli ,Amir ,ASR i pomiary.

15 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe że miał, nie miałem Rubina więc trudno mi się wypowiadać na ten temat. Znajomi ostatnio wymieniali TV ze względu na awarię poprzedniego, która była nienaprawialna. Kupili 77 calowego OLED-a LG. Dźwięk był odtwarzany przez wzmacniacz KD Cambridge z odtwarzacza BD też tej firmy. Kupili też dwa aktywne monitory trzy drożne firmy KRK. Byli zdziwieni jak się okazało że cały system uprościł im się a jakość dźwięku mocno się poprawiła. To uproszczenie systemu spowodowało też znaczną poprawę wyglądu całości w pokoju. Są zachwyceni efektami jakie uzyskali z tego zestawu. TV podłączony jest do odtwarzacza BD dla wizji i fonii, więc normalną TV też można odtwarzać  przez system. Na razie są zachwyceni, obraz i dźwięk na wysokim poziomie. Zwolnił im się potężny wzmacniacz KD i będą mogli odzyskać trochę kasy po jego ewentualnym upłynnieniu.

Dobry koncert na dobrym TV z dobrym systemem audio to najlepsze co może się zdarzyć w życiu audio hobbysty, ciarki na plecach przy niektórych dobrze zrealizowanych rejestracjach murowane. 

A jak to się ma w konfrontacji z pójściem filharmonii?

Ja pisze o TV lampowym z przed 40lat, nie wiem dlaczego porównujesz go do TV OLED z aktywnymi monitorami. To ABSURD. Piszę o dźwięku tylko i wyłącznie samych TV a nie z dodatkami w postaci KD soundbarów, aktywnych monitorów itp.
Porównaj dźwięk TV Rubin z np takim LCD :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, tedi02 napisał:

Kolego ,dostajesz ,jak napisałeś uśmieszki za śmieszne ,oderwane od  praktyki ,rzeczywistości wpisy 

Wpisy są merytoryczne i mocno oparte w doświadczeniu praktycznym. Stawianie takich znaczników pod takimi wpisami nie najlepiej świadczy o dojrzałości adwersarza. Jak się z nimi ktoś nie zgadza to się wstawia jakieś zdanie rozpoczynające dyskusję a nie zachowuje się jak dziecko z przedszkola.  

Widzę, że nadal dzielnie walczycie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja pisze o TV lampowym z przed 40lat, nie wiem dlaczego porównujesz go do TV OLED

To Ty zacząłeś porównanie pisząc o kiepskim dźwięku ze współczesnych cienkich TV i porównując do TV Rubina z dawnych lat, który podobno miał dźwięk dużo lepszy. Po prostu nawiązała się dyskusja, której podstawą jest też moja krytyczna ocena dźwięku ze współczesnych TV. Wyjaśniłem dlaczego dźwięk we współczesnych TV bywa bardzo słaby.  

14 minut temu, Tajitsu napisał:

Widzę, że nadal dzielnie walczycie.

Nie zauważyłeś że Lech jest ,był ,i będzie ,zmieniają się tylko z nim polemizujacy .,Choć trudno nazwać to polemika ,jak ktoś ma tylko jeden ,jeden jedyny punkt widzenia słuszny dla wszystkich.🙂

21 minut temu, Lech36 napisał:

Wpisy są merytoryczne i mocno oparte w doświadczeniu praktycznym. Stawianie takich znaczników pod takimi wpisami nie najlepiej świadczy o dojrzałości adwersarza. Jak się z nimi ktoś nie zgadza to się wstawia jakieś zdanie rozpoczynające dyskusję a nie zachowuje się jak dziecko z przedszkola.  

Jakoś praktyki w twoich wpisach nie widziałem i wątpię bym zobaczył. Tak ,zachowujesz się jak rozwydrzony przedszkolak, wszyscy mają korzystać z pomiarów !!!!Reszta to audiovoodo, może czas na refleksję , kiedy przestaniesz np.mnie wciskać ten kot ?

Przepraszam ,miało być kit.

26 minut temu, Lech36 napisał:

To Ty zacząłeś porównanie pisząc o kiepskim dźwięku ze współczesnych cienkich TV i porównując do TV Rubina z dawnych lat, który podobno miał dźwięk dużo lepszy. Po prostu nawiązała się dyskusja, której podstawą jest też moja krytyczna ocena dźwięku ze współczesnych TV. Wyjaśniłem dlaczego dźwięk we współczesnych TV bywa bardzo słaby.  

Może nie do końca zrozumiałem Twoje intencje, przepraszam. 
Nie podobno tylko miał lepszy dźwięk od zwykłego TV LCD z fabrycznymi głośnikami. Do wszystkiego da się podłączyć coś zewnętrznego. Ale piszę o fabryce.

• Pokaż nowe odpowiedzi