Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko gdzie go przyłożyć do zera czy do jedynki a może do obu, ale w jakich proporcjach 😉.

Najpierw trzeba do wygrzewacza zaladowac wyngiel Bareji razem z rozpalka. Podpalić audiofilska zapalka z Sianowa. Poczekać aż scianki wygrzewacza zrobią się lampowo czerwone. To oznacza że temperatura do wygrzrewania wlasciwa. Wsadzic daca do otworu gornego. Drzwiczki gorne. Wygrzewac bez przerwy przez dwie doby prowadząc odsłuch aż do uzyskania zadowalajacego brzmienia. Pamiętać że po wlozeniu daca drzwiczki gorne maja byc zamknięte a dolne otwarte .

Edytowane przez Wojtek 1959
4 godziny temu, danadam napisał:

Może jestem naiwny, ale wydaje mi się jasne, że chodzi o fazę sygnału reprezentowanego przez dane cyfrowe, a nie o fazę danych cyfrowych.

Chyba nie powiesz, że te dwa sygnały nie mają fazy bo są cyfrowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie są cyfrowe. Przesunięcie w fazie znika przy doborze punktu startu podstawy czasowej.

Nie są cyfrowe - próbkowane są cyfrowo.

Aha - w związku z cytowanym rysunkiem i podstawą czasową taka mała obserwacja:  diametralnie różne energetycznie są te szybkozmienne od wolnozmiennych.

Wolnozmienne to te energetyczne i mocne, szybkozmienne są energooszczędne.

No i...

Dla różnych zmienności (czyli długości fal lub inaczej niskich-wysokich częstotliwości) przesunięcia fazy mogą być różne.

Wtedy - faktycznie jest źle i ja to nazywam że jest niespójnie.

Jeszcze o tym*:

"dwa sygnały nie mają fazy bo są cyfrowe"

Fazy to według tych moich śledztw i poszukiwań przyczyn - (odnośnie tego że: "w cyfrze nie ma problemu z fazą" - to ktoś cytował nie ja, a ja jedynie podałem czemu tak jest wg mnie)- n i e i s t o t n e cechy sygnału (cyfrowego).

*O tym, ale właściwie co? Otóż to:

Dla dwóch sygnałów faza nie istnieje bo nie ma znaczenia.Wcale nie pisałem że nie mają fazy, mnie ona nie obchodzi bo nie ma znaczenia. W tym znaczeniu nie istnieje, bo nic nie wyraża.Cały czas chodzi o przełączany sygnał (cyfrowy). Przełącza tylko skokowo między 2 stanami- L,H czyli "zerojedynkowo".

Rysunek wprowadza w błąd sugerując łuki i krzywe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Naprawdę ominąłeś dyskusje o wadach analogu i cyfry w kilku wątkach? 

Po co mi dyskusja i teoretyzowanie, skoro mam to na wyciągnięcie ręki i...ucha?

4 godziny temu, danadam napisał:

Może jestem naiwny, ale wydaje mi się jasne, że chodzi o fazę sygnału reprezentowanego przez dane cyfrowe, a nie o fazę danych cyfrowych.

Chyba nie powiesz, że te dwa sygnały nie mają fazy bo są cyfrowe:

Ukryta Zawartość

Nijak to nie pasuje do przebiegów cyfrowych [węższych od szerokości impulsu 🙂 

]

Przebieg cyfrowy ma umownie  kształt prostokąta (podstawa czasowa to podstawowy parametr), a to i tak jedynie jego odwzorowanie, a nie sam przebieg, czyli "cyfra".

Teza jest taka:

cyfra nie ma i nie może "mieć problemu z fazą", bo faza w cyfrze nie ma znaczenia.

Sorry, to są tylko potoczne hasła i o nie właściwie się kłócimy.

Ukryta Zawartość

To po co @danadam podaje sygnał sinusoidalnie zmienny, przesunięty czasowo z graficzną prezentacją (owszem) cyfrową?

Cyfrowe bywały i przekaźniki i hydraulika (nie dokończona maszyna różnicowa).

10 godzin temu, bum1234 napisał:

Co trzeba mieć w głowie, żeby zrobić coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zdjęcie pochodzi z portalu audiomaniacy, na którym spółka Miniabyr i Michał Flaga rozpoczęli kolejną aukcję marketingową promującą wyroby duńskich firm szukających jeleni. Tym  razem na tapecie przedwzmacniacz gramofonowy z cewkami Tesli (!) rzekomo redukującymi szumy 😄 😄 😄

Trzeba by Reduktora Szumu zapytać, co sądzi o takiej redukcji szumu.

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Na odwrót nie może być. Filtr analogowy zawsze przesunie fazę. 

Nie musi.

1 godzinę temu, xetras napisał:

Przesunięcie w fazie znika przy doborze punktu startu podstawy czasowej.

Bzdury piszesz niestety.

nagrywamy.com

Na szybko telefon to napisał i teraz nie pamiętam słowa na  podmiankę któregoś wadliwego. Teraz to nie rozumiem o co tam chodziło - w cytacie  i poza cytatem.

15 godzin temu, Piopio napisał:

Ok. Może. Ale są na to sposoby by jednak nie wpływała:

"Większość korektorów określana jest jako „minimalnofazowe”. Jeśli za pomocą korektora programowego bądź sprzętowego podbijesz lub stłumisz wybrane pasmo częstotliwości, to najprawdopodobniej korektor ów, wprowadzając przesunięcie fazowe, lekko je opóźni względem pozostałych częstotliwości. Powstałe przesunięcie fazowe może powodować rozmycie transjentów i zakolorowanie sygnału, co może, ale nie musi, być efektem, jakiego oczekujemy. Oczywiście specyficzna koloryzacja w wydaniu dobrej klasy korektorów jest zawsze mile widziana. Z kolei korektory z liniową fazą działają w ten sposób, że dokonują opóźnienia całego pasma o tę samą wartość, dzięki czemu zachowują zgodność fazową oraz absolutną transparentność brzmieniową."f

Przypominam że kwestia była taka że korekta cyfrowa może wpływać i wpływa na przesunięcia fazowe.

To cieszy:

"korektory z liniową fazą działają w ten sposób, że dokonują opóźnienia całego pasma o tę samą wartość, dzięki czemu zachowują zgodność fazową"

Ciekawe skąd pochodzi powyższy cytat. 

9 godzin temu, przemak napisał:

Nie musi.

Bzdury piszesz niestety.

Tam miało być - innym doborze punktu startu podstawy czasowej.

Czyli prościej - kiedy przestaną mieć przesunięcie czasowe to i (chyba nie powinny mieć na rysunku) nie będą mieć przesunięcia fazowego.

(Odnosiłem się do tego wykresu z 2 różnymi przebiegami )

Wybacz, ale na razie to jakby rozważania o przynoszeniu wiaderka fazy bo sama <faza> jest słowem używanym w wielu znaczeniach. Często jako skrótowe hasło i chyba tak jest w obecnych wpisach.

Może przydałoby się określić z którą fazą w cyfrze nie ma problemu? Od tego zaczęły się tu dość luźne i (czasem jak moje - ryzykowne) wpisy.

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, xetras napisał:

Nijak to nie pasuje do przebiegów cyfrowych [węższych od szerokości impulsu 🙂 

]

Przebieg cyfrowy ma umownie  kształt prostokąta (podstawa czasowa to podstawowy parametr), a to i tak jedynie jego odwzorowanie, a nie sam przebieg, czyli "cyfra".

Teza jest taka:

cyfra nie ma i nie może "mieć problemu z fazą", bo faza w cyfrze nie ma znaczenia.

Sorry, to są tylko potoczne hasła i o nie właściwie się kłócimy.

Poczytajcie sobie. Podstawy techniki cyfrowej w układach ttl Pienkos Turczyński zanim zaczniecie pisać brednie. Książka stara , ale była jedynym referencjalem w Polsce w tamtych latach na podstawie ktorej mozna było zbudować już poważny projekt. Jest jeszcze książka analogowe uklady scalone Kulka Nadachowski. Chyba tam był lopatologicznie opisany przetfornik AC. Dawno było tak że mogę się mylić 

W dniu 3.03.2023 o 21:30, przemak napisał:

żeby czoło fali się pojawiło w niezmienionej formie, to dół musi przyjść szybciej. Generalnie "rozmywanie transjentów" czyli standardowa gadka przeciwko filtrom fir to właśnie to - dźwięk się zaczyna wcześniej. Tak wygląda stopa perkusji jakaś - pierwszy ślad oryginalny, drugi ślad filtr HPF 150Hz linear phase a trzeci taki sam filtr normalny nieliniowy. Widać, że podstawowa częstotliwość zaczyna się wcześniej.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xetras napisał:

Tam miało być

Praktycznie wszystkie Twoje wywody o fazie to filozofowanie. 

cieszy:

"korektory z liniową fazą działają w ten sposób, że dokonują opóźnienia całego pasma o tę samą wartość, dzięki czemu zachowują zgodność fazową"

To też bzdura, niestety, jak widać na rysunku. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

3 godziny temu, xetras napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

57 minut temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Ten artykuł jest o czym innym. W dodatku niestety (powszechny błąd) miesza przesunięcie w fazie i w czasie. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

16 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Najpierw trzeba do wygrzewacza zaladowac wyngiel Bareji razem z rozpalka. Podpalić audiofilska zapalka z Sianowa. Poczekać aż scianki wygrzewacza zrobią się lampowo czerwone. To oznacza że temperatura do wygrzrewania wlasciwa. Wsadzic daca do otworu gornego. Drzwiczki gorne. Wygrzewac bez przerwy przez dwie doby prowadząc odsłuch aż do uzyskania zadowalajacego brzmienia. Pamiętać że po wlozeniu daca drzwiczki gorne maja byc zamknięte a dolne otwarte .

🙂 Dobre, dobre.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Obawiam się, że "niektórzy" mogą w to uwierzyć !😉

De gustibus non est disputandum

Moglbys podac kontekst? Zadaklam, ze wiesz co i jak, ale to co napisales tu w takiej wersji przeczy fizyce, ktorej uzywamy na codzien 😉

17 hours ago, xetras said:

Wolnozmienne to te energetyczne i mocne, szybkozmienne są energooszczędne.

3 godziny temu, Biedronek napisał:

Moglbys podac kontekst? Zadaklam, ze wiesz co i jak, ale to co napisales tu w takiej wersji przeczy fizyce, ktorej uzywamy na codzien 😉

Powiedzmy że to skojarzenie "filozoficzne" z porcjami energii (nie z fazą), to spostrzeżenie natury  bardziej ogólnej (spoza tematu przesunięć w fazie i przesunięć w czasie).

Niskie częstotliwości kojarzą się większymi potrzebami energetycznymi natomiast wyższe z mniejszymi.

Fascynująca jest miniaturyzacja zasilania (chyba właśnie przez większą częstotliwosć). Mniej strat cieplnych.

Przy wzroście częstotliwości też więcej sygnałów jednocześnie można przesłać.

7 godzin temu, przemak napisał:

Praktycznie wszystkie Twoje wywody o fazie to filozofowanie.

Czyż ja temu kiedykolwiek zaprzeczałem?

Może jest jakieś wademekum, które by potwierdzało lub zaprzeczało tezie (czy potocznej?),  że "w cyfrze nie ma problemu z fazą".

Jeśli jest na poziomie podobnym jak np. "Ciągłość"(Jerzy Mioduszewski) to proszę o wskazanie lektury do poczytania.

Właściwie niepotrzebnie zastanawiałem się (o tym co ma wpływ na co) po tej odpowiedzi:

(Wtorek,16.49)

No to jak : czy faktycznie to co niżej zgadza się?

(Kalasanty Ciaputko podał tam swoje wpływy i to co mu się zdaje):

"Z tego co wiem to wpływ na fazę mają indukcyjności i pojemności stosowane w filtrach. 

W cyfrowym EQ ich nie ma, to i problemu fazy nie ma".

8 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Poczytajcie sobie. Podstawy techniki cyfrowej w układach ttl Pienkos Turczyński zanim zaczniecie pisać brednie. Książka stara , ale była jedynym referencjalem w Polsce w tamtych latach na podstawie ktorej mozna było zbudować już poważny projekt. Jest jeszcze książka analogowe uklady scalone Kulka Nadachowski. Chyba tam był lopatologicznie opisany przetfornik AC. Dawno było tak że mogę się mylić 

Tylko inny tytuł ujawnia się. Mianowicie:

Układy scalone TTL w systemach cyfrowych

Jan Pienkos, Janusz Turczynski WKiŁ

(Dalszej, głębszej kwerendy nie robię, bo nie mam na to czasu)

Brak jest w tytule:

Podstawy techniki cyfrowej

Czy to coś innego czy to samo?

Czy "Podstawy elektroniki cyfrowej" (Józef Kalisz, WKIŁ, 1988) jest poczytalne?

I czy... obejmuje temat przyczyn braku problemu z fazą?

Edytowane przez xetras
Dopisek

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Myślałem, że Przemak temat już wyjaśnił.

Tobie tak, ale jego skrót skrótu może będzie przyswajalny dla mnie w sobotę, 22 lipca.

Czyli wpis #67513 z wtorku, 14.54

Tzn. nie było tam odpowiedzi wprost.

Nie dziwię się temu bo też nie umiałbym odpowiadać na fantazjowania.

Może jest jakieś wademekum, które by potwierdzało lub zaprzeczało tezie (czy potocznej?),  że "w cyfrze nie ma problemu z fazą".

Nie wiem, nie znam się na filozofii. Mieszasz twierdząc, że nie wiadomo, o co chodzi - wiadomo, chodzi o zniekształcenia fazowe filtrów analogowych i cyfrowych a nie o dywagacje co to jest cyfra i co kto przez to rozumie albo nie rozumie.

No to jak : czy faktycznie to co niżej zgadza się?

(Kalasanty Ciaputko podał tam swoje wpływy i to co mu się zdaje):

Cytat

"Z tego co wiem to wpływ na fazę mają indukcyjności i pojemności stosowane w filtrach. 

W cyfrowym EQ ich nie ma, to i problemu fazy nie ma".

To mu się zdaje.

nagrywamy.com

Czyli to

Ukryta Zawartość

A nie

"Poczytajcie sobie. Podstawy techniki cyfrowej w układach ttl Pienkos Turczyński zanim zaczniecie pisać brednie. Książka stara , ale była jedynym referencjalem w Polsce w tamtych latach na podstawie ktorej mozna było zbudować już poważny projekt. Jest jeszcze książka analogowe uklady scalone Kulka Nadachowski. Chyba tam był lopatologicznie opisany przetfornik AC. Dawno było tak że mogę się mylić"

Sugestie od @Wojtek 1959 tylko czasami wskazują drogę do odpowiedzi, tym niemniej są ciekawe.

4 minuty temu, przemak napisał:

chodzi o zniekształcenia fazowe filtrów analogowych i cyfrowych

O!

W punkt!

5 minut temu, przemak napisał:

Mieszasz twierdząc, że nie wiadomo, o co chodzi [...]

nie [chodzi] o dywagacje co to jest cyfra i co kto przez to rozumie albo nie rozumie.

Potwierdzam.

Kiedy @Kalasanty CiaputkoC oś

takiego napisze:

[#67490]

Z tego co wiem to wpływ na fazę mają indukcyjności i pojemności stosowane w filtrach. 

W cyfrowym EQ ich nie ma, to i problemu fazy nie ma. 

Zaraz to działa na mnie jak płachta na byka, zwłaszcza w porze gradobicia [Pisałem czasem o mojej meteoropatii. Ogromnie na mnie meteoryty (w przyrodzie) oddziałują]

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Pracuję w miernictwie 40 lat. W układach analogowyc jest tylko jeden błąd przetwarzania nieliniowosc . W cyfrze tych błędów jest chyba coś około 27. I to jest klu calego problemu daców. Tylko malo kto o tym wie. Tu na forum nigdy nie słyszałem żeby ktoś to poruszal.

Mieszam ja (oczywiście), ale to @szymon1977 "prosi o sprostowanie"

Czyli, innymi słowy, chce "żeby go wyprowadzić z błędu" (to mój dopisek)

To jest całkiem sensowne, bo "obiło mu się o uszy". Tzn. też słucham i zbieram zasłyszane ogólniki z mowy potocznej i czasami kompletnie nie mają pokrycia w realiach za to wynikają z wyobraźni i chodzenia twórcy na skróty.

Weryfikacja prawd zasłyszanych od amatora wymaga potwierdzeń u praktyka, chociażby od filtrów (w zależności od tego czy analogowych czy cyfrowych). Amator właściwych przyczyn  różnic nie potrafi wskazać i zmyśla ogólniki.

Ad rem:

No to po co w ogóle robić... i robi się... tę błędy?

(Te, którym potrzebne są  sprostowania)

Lepiej jest po prostu (czyli - używać twierdzeń, a nie zaprzeczeń)

[18.07- g.0.05,#67489]

Cytat

Proszę o sprostowanie:

Ktoś napisał, że EQ cyfrowe jest wolne od zniekształceń. Obiło mi się o uszy, że głównym problemem EQ analogowego jest wprowadzanie zaburzeń fazy, ale też, że te zaburzenia fazowe w EQ cyfrowym są takie same jak w EQ analogowym... o co chodzi?

Sezon burz minie:

A po nocy przychodzi dzień 

A po burzy spokój

(Txt- Adam Sikorski, Jest taki samotny dom -wyk. Budka Suflera)

4 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

W układach analogowyc jest tylko jeden błąd przetwarzania niemożliwość. W cyfrze tych błędów jest chyba coś około 27.

I to jest klu calego problemu daców. Tylko malo kto o tym wie. Tu na forum nigdy nie słyszałem żeby ktoś to poruszal.

Dotyczy to rozbieżności między przetwarzaniem sygnałów (analogowym i cyfrowym?)

No to @szymon1977 powinien otrzymać "medal z ziemniaka", że bezwiednie ten temat wywołał 🙂

Edytowane przez xetras
-

Tyle mądrości na forum, tyle krytyki, tyle porad... Już tyle lat to forum czytam i jeszcze się nie doczekałem idealnego zestawienia kolumn i wzmacniacza dla większości typowych pomieszczeń w rozsądnej cenie do 5 tysięcy złotych, w których się wiele osób zakocha jak kiedyś Jamo, Tonsil, Unitra... I kilka jeszcze. To były piękne czasy kiedy sprzęt kosztował grosze a grał lepiej niż dzisiejsze sprzęty po kilkanaście tysięcy. Chodzi o całokształt a nie o jakość dźwięku. Bez bajerów, o te klimat co tworzyły te sprzety. Nawet jak ktoś sobie kupi Hi end vintage to to i tak to nie będzie już to samo. Musiałby być klimat z tamtych lat i współczesna jakość dźwięku, czyli ma grać fajnie a nie naturalnie bądź ekstra szczegółowo 

Taka wiedza się marnuje na zbędne dyskusje kto ma i nie ma racji... Szkoda bo paru znawców mogło by połączyć siły i stworzyć coś po prostu przyjemnego dla ucha🙂 

(załączyła mi się filozofia heh) 

Oczywiście gdzieś po 5 tysi na element bo za mniej to dziś ciężko dobre obudowy zbudować dla Głosków 😕

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi