Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, iro III napisał:

Pralkom mówimy zdecydowane NIE!

To nie może być sprzęt dla audjofilla!

Nie trywializowałbym.Kierunkowośc prania tez może mieć znaczenie-w kontekscie,że to ubranie ktos poźniej przeciez nosi,a więc wyprane z nieprawidłowym kierunkiem,zaburzy przekaz słuchaczowi,który jest w nie ubrany.
Zatem Pralki lewo i prawo obrotowe,i specjalna edycja Hiend-z mozliwością przestawienia kierunku obrotów.
Oczywiście,przydałby sie certyfikat,sygnowany przez eksperta (np pan Sulek),co do kierunkowosci bebna,wężyka (tu ma to najwieksze znaczenie),programatora prali,czy szklanej szyby w dzrzwiach/drzwiczkach/klapie pralki.
Ba,wczesniej koszulki bawełniane muszą przejśc proces weryfikacji kazdego włókna bawełny-bez tego nie ma co mówic o rzetelnych działaniach.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Zatem Pralki lewo i prawo obrotowe

...do skarpet na lewą i prawą nogę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

...do skarpet na lewą i prawą nogę.

Zapraszam:

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 godziny temu, slawek.xm napisał:

wrażenie słuchowe wywołane falą dźwiękową jest dźwiękiem

wrażenie słuchowe np typu urojenia już dźwiękiem nie jest

tylko wrażeniem powstałym bez udziału fali akustycznej

rozumiesz teraz?

To, że Twoim zdaniem tak jest, to rozumiem, tylko że to nie jest dyskutowana definicja "dźwięk jako wrażenie", tylko jakaś inna, własna. Daleko szukać nie trzeba, parę linków do wikipedii było, a tam jest link do publikacji uniwersytetu Stanforda:

"Modern philosophical accounts of sounds informed by psychology of perception construe sounds as “sensations”, or states/properties of hearers.

(...)

The sound-as-sensations theory is justified by some facts about auditory experience. People report hearing voices and bells even when no one is speaking and no bell is ringing. Various examples of subjective sounds are documented under the label of tinnitus."

I dalej o szumach usznych, w których terminologia jest jak poniżej:

"Szumy uszne to wrażenie słyszenia dźwięku przy braku jego obiektywnego źródła wewnętrznego lub zewnętrznego. Niezależnie od brzmienia i charakteru odczuwanych dźwięków wszystkie nazywane są szumami usznymi"

Tak więc według tej definicji "wrażeniowej" jeżeli ktoś coś słyszy to to jest dźwięk, nieważne, czym spowodowany.

Jest to definicja zupełnie bez sensu z punktu widzenia fizyki, konstruktora itp, ale jest jaka jest. Wydaje się, że z kolei taka definicja powinna się bardzo podobać audiofilom, bo spełnia warunek "ja słyszę więc tak jest i nic mi się nie zdaje".

PS ten pierwszy z brzegu cytat o szumach usznych pomija fakt, że są ich dwa rodzaje, więc koniec pierwszego zdania jest błędny, ale to tak tylko dla uściślenia.

nagrywamy.com

2 minuty temu, romeksz napisał:

O k... co Ty za buty nosisz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawy i Lewy.
Niektórym to sie w głowie nie mieści.
I jaka krzywizna czasoprzestrzeni.....
To wina pralki,zniekształciła obraz stóp poprzez niewłaściwą kierunkowośc skarpetek.

Ukryta Zawartość

10 hours ago, Ajothe said:

Ciężko stwierdzić, pralka kręci raz w jednym, a raz w drugim kierunku 🤔

Prąd w kablu (czy to zasilającym czy głośnikowym) też płynie raz w jednym, a raz w drugim kierunku i dla audiofilów to żadna przeszkoda 🙂

1 minutę temu, danadam napisał:

Prąd w kablu (czy to zasilającym czy głośnikowym) też płynie raz w jednym, a raz w drugim kierunku i dla audiofilów to żadna przeszkoda 🙂

Ja nie do końca jestem pewien czy nie zburzyłeś niektórym światopoglądu 😉

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Masakra w co ludzie wierzą by poczuć się lepszym. No bo jak inaczej uzasadnić twierdzenie, że czyjeś Onkyo gra lepiej od mojego, bo mu Sułek dobrał kierunek koszulek na kablu zasilającym?

Od twojego high end Onkyo to nic lepiej nie gra i ty jestes mentorem 🤣 NIC nie wiesz a wprowadzasz tylko zamęt na forum .

33 minuty temu, tedi02 napisał:

Od twojego high end Onkyo to nic lepiej nie gra i ty jestes mentorem 🤣 NIC nie wiesz a wprowadzasz tylko zamęt na forum .

Zapewne "nic" nie wie, tym bardzej, że sama słynna sułkowa listwa swego czasu była pewnie ok. 3x droższa od tego Onkyo 🥴

Ty "wiesz" winyj, a co tam, pyknij tu swobodnie jakiś wykład o "kierunkowościach", zacznij może od koszulek...

W dniu 13.03.2024 o 18:35, iro III napisał:

Co wy macie z tymi "lajkami"? 

Przecież ich nie widać kto ile ma w ogóle, ja widzę tylko ich ilość przy konkretnym wpisie...

O czymś nie wiem? 🧐

Qurde mol, minęło kilka dni i w wersji mobil już widać. Nic w tym kierunku nie zrobiłem, bo i po co jak było dobrze?

Teraz w każdym wpisie widać na wstępie "laurkę", moderacja coś pokombinowała, ktoś na "skrzydlatym koniku" wjechał mi na tel.? Znowu czegoś w tym względzie nie wiem?

Wszyscy na mobil tak mają?

Po dziobła mi to?

12 minut temu, msankowski napisał:

Co to za wersja mobil. Korzystam z Tapatalk i tutaj widać tylko liczbę lajków pod postami.

Normalną z przeglądarki w telefonie. 

No właśnie. Jak taki Sulek tłumaczy kierunkowość w sytuacji, gdy prąd płynie raz w tą, raz w tamtą?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 minutę temu, Misio38 napisał:

No właśnie. Jak taki Sulek tłumaczy kierunkowość w sytuacji, gdy prąd płynie raz w tą, raz w tamtą?

Bo pobierany jest tylko z jednej strony sieci za tym jest brany tylko ten płynący do odbiorcy za tym tylko prąd płynący zgodnie z kierunkiem do odbiorcy korzysta z dobrodziejstwa kierunkowości linii

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeżeli odbierzecie kabel z ilozacji i prawa ręka kręcicie druciki w prawą stronę, później odwrócie i lewą ręką też zaczniecie kręcić w prawo to te druciki się będą się skręcały mocniej, czy się rozkręca? 

Dokładnie o to chodzi w tej kierunkowości całej. Głównie o to jak kabel pod izolacja został skręcony i po to, żeby wiedzieć jak prawidłowo skręcić te druciki, czy w prawo, czy w lewo. No i same kable minusowe z plusowym jak prawidłowo dalej przekręcić po obraniu głównej izolacji. 

Poza tym skoro producent dał kierunkowość to znaczy też, że zastosował jąkać technologie, która tego wymaga. Prąd idzie po najmniejszym oporze, czyli najkrótsza drogą. Nic nie musi to wpływać, zauważalnie na dźwięk, ale może coś robi. 

Edytowane przez raiwan
3 minuty temu, raiwan napisał:

Jeżeli odbierzecie kabel z ilozacji i prawa ręka kręcicie druciki w prawą stronę, później odwrócie i lewą ręką też zaczniecie kręcić w prawo to te druciki się będą się skręcały mocniej, czy się rozkręca? 

Dokładnie o to chodzi w tej kierunkowości całej. Głównie o to jak kabel pod izolacja został skręcony i po to, żeby wiedzieć jak prawidłowo skręcić te druciki, czy w prawo, czy w lewo. No i same kable minusowe z plusowym jak prawidłowo dalej przekręcić po obraniu głównej izolacji. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Wszyscy, mam nadzieję że szybko nastąpi powrót do poprzedniej wersji 😁

Ja się tak po troszku zaczynam obawiać, czy to czasem mój wpis z środy, że "nie widzę w wersji  tel. ogółu lajków", tu w tym wątku, nie spowodował tej "akcji" ...no bałbym się mieć aż taki wpływ na to forum. 

Mam nadzieję, że to przypadek.

Ale i też pisałem, że na uja mi to potrzebne...może durnowata AI coś pokręciła.

Edytowane przez iro III
8 minut temu, Misio38 napisał:

Ukryta Zawartość

Jaja se robię 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
3 godziny temu, tedi02 napisał:

twojego high end Onkyo to nic lepiej nie gra

Jak gra moje Onkyo z Sulkiem? Nie "testowałeś", więc...

3 godziny temu, tedi02 napisał:

ty jestes mentorem 🤣 NIC nie wiesz a wprowadzasz tylko zamęt na forum .

Ale to dzięki "audiofilom" takim jak Ty audio umiera. Wiesz dlaczego? Bo młody przychodząc, czyta z zapałem o wspaniałym świecie dźwięku, który tylko czeka by zostać przez niego odkrytym. Szok następuje jak policzy, ile do jego wymarzonego stereo kosztować będzie biżuteria (kable, sieciówki, listwy, podstawki...), bez których "nie da się słuchać".

Wielu już na tym etapie odpada, a nieszczęśnicy brną dalej z fatalnie rozdysponowany budżetem, gdzie połowa to "audiofilskie" gadżety bez znaczenia, "audiofilski" streamer hi-res i równie "audiofilski" DAC, a do tego rachityczny wzmacniaczyk i budżetowe monitorki sprzed lat, bo tylko na takie zostało (o akustyce nie wspominam, bo o tym często zapomniano). Po euforii posiadania pierwszego audio następuje ogromne rozczarowanie. Rozpaczliwe próby wybrnięcia z wpadki żonglerką gadżetami, nie przynoszą oczekiwanych efektów, a tylko pogłębiają porażkę. Odchodzi dobity "świadomością", że za słaby sprzęt, za słaby słuch i za słabe doświadczenie, a z takim budżetem...

Ofiary for internetowych w realnym świecie chodzą po ulicach. Czasem, któryś do mnie wpada, ale o audio nie rozmawiamy, bo "audiofilskie" dogmaty zbyt głębokie im bruzdy wyryły pod beretem by kontakt nawiązać. A ja też "wiem", że Spotify, Onkyo, B&W i subwoofer - to przecież grać nie może. Czasem któryś zerknie na kolumny czy wzmacniacz - wtedy podstępem zagaduję:

- Czego słuchasz? Puszczę sobie.

Po kilku minutach odsłuchu zawsze następuje pytanie:

- Ale te B&W mają bas! Po co Ci sub, do KD?

- To jest z subem, wyłączę - no bo po co tłumaczyć, skoro może pokazać. Ale upadek z dziesiątego piętra na beton następuje po odpowiedzi na pytanie ostateczne:

- Jakie masz kable?

- Kupiłem w Wilko, tańszych w mieście nie znalazłem - kończę szczerością. Ale zazwyczaj po jakimś czasie nieszczęśnik wraca z pytaniem:

- Mam takie coś, chciałbym zmienić to, żeby osiągnąć tamto - nigdy nie prowadzę za rękę, a tylko systematycznie i mozolnie wybijam durne pomysły z głowy. Ostatnio spotkała mnie nagroda:

- Dzięki szymon1977, wydałem sporo, ale ten system to już będzie do końca życia - ktoś mi powiedział. A Ty zbieraj lajki za trolowanie Forum pisaniem po raz setny, że szymon1977 ma Onkyo i się nie zna, nic więcej sobą nie prezentujesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, iro III napisał:

Ja się tak po troszku zaczynam obawiać, czy to czasem mój wpis z środy, że "nie widzę w wersji  tel. ogółu lajków", tu w tym wątku, nie spowodował tej "akcji" ...no bałbym się mieć aż taki wpływ na to forum. 

Mam nadzieję, że to przypadek.

Ale i też pisałem, że na uja mi to potrzebne...może durnowata AI coś pokręciła.

Próba rozmowy z zarządem co raz częściej pozostawia niesmak kontaktu z AI. Ale jakbyś nie kręcił to się nie wykręcisz: wina jest Twoja, nie widziałeś liczników, to teraz musimy na nie patrzeć wszyscy.

Teraz, iro III napisał:

Co? Zmienię nick na "Franek Dolas" 😅

Zmień na "szymon1997" - gwarantuję, że nikt już Cię nigdy z dawnym sobą nie skojarzy, a zawsze z kimś innym.

• Pokaż nowe odpowiedzi