Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
18 minut temu, ProjectPi napisał:

Bo ponizej?

A gdybyś chciał odtworzyć sygnał żółty? Otrzymałbyś niebieski - widać różnią się trochę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy takie sygnały w muzyce występują? Wystarczy zobaczyć jak wygląda przebieg spółgłoski "Z" 

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

10 minut temu, tedi02 napisał:

Nie interesuje mnie ta wypowiedź ,powtarzam ,wróć do tematu ,daj odpowiedź, w tej chwili jesteś kłamcą .

Mnie też Twoje wypowiedzi nie interesują.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Seyv napisał:

A gdybyś chciał odtworzyć sygnał żółty? Otrzymałbyś niebieski - widać różnią się trochę.

Spróbuj ten sygnał odtworzyć w analogu z dostępnych obecnie nośników. Zobaczymy co wyjdzie. 

2 minuty temu, tedi02 napisał:

Dlaczego trollujesz wątek ,forumowy kłamco ?

Może nim coś napiszesz ,policz do dziesięciu .

Czy można prosić uprzejmie Kolegę o odczepienie się od mojej osoby?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, slawek.xm napisał:

a kiedy ostatnio testowałeś nowy element systemu?

wystarczy podać rok 🙂

Co rozumiesz przez Test?

10 minut temu, Seyv napisał:

Kombinacja sinusoid z najwyzsza harmoniczna ponizej czestotliwosci Nyquista, jak dla przebiegu prostokatnego.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Lech36 napisał:

Co rozumiesz przez Test?

tylko twoje rozumienie się liczy 🙂

9 minut temu, paww napisał:

Ale człowiek chyba nie słyszy sygnałów prostokątnych czy trójkątnych, raczej częstotliwości sinusoidalne z harmonicznymi?

sinusoida to tylko jeden dźwięk

sygnał muzyczny wygląda np tak i nie ma nic wspólnego z sinusoidą

sygna-dwikowy-zapis-cyfrowy-ropnia-graf-gosowy-wykres-izolowany-na-biaym-tle-255435984.thumb.webp.ffc689e758461c73040500869f26831e.webp

Edytowane przez slawek.xm
2 minuty temu, paww napisał:

Ale człowiek chyba nie słyszy sygnałów prostokątnych czy trójkątnych, raczej częstotliwości sinusoidalne z harmonicznymi?

Jak miałaby wyglądać fala dźwiękowa (w granicach czułości narządu słuchu), która dawałaby "sygnał prostokątny lub trójkątny", nie słyszalny dla tego narządu? I pytam o narząd słuchu w rozumieniu najdalej do ucha wewnętrznego.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

Dlatego napisałem sinusoida z harmonicznymi, muzyka to oczywiście kombinacja tego wszystkiego.

Ten sam ton podstawowy inaczej brzmi z fortepianu, gitary, czy skrzypiec, odpowiadają za to wszelkie harmoniczne, trudno np. pomylić brzmienie fortepianu i gitary. Podejrzewam, że ważne są jeszcze kwestie długości wybrzmienia, narastania, wygaszania brzmienia, głośności oraz wzajemna kombinacja tego wszystkiego, co na końcu nazywamy muzyką 🙂 

Edytowane przez paww
24 minuty temu, Seyv napisał:

Ukryta Zawartość

Czy takie sygnały w muzyce występują? Wystarczy zobaczyć jak wygląda przebieg spółgłoski "Z" 

A gdzie widzisz problem? Co w żółtej funkcji jest niemożliwego do odtworzenia? Jest ciągła i nawet okresowa.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, paww napisał:

Dlatego napisałem sinusoida z harmonicznymi, muzyka to oczywiście kombinacja tego wszystkiego.

Ten sam ton podstawowy inaczej brzmi z fortepianu, gitary, czy skrzypiec, odpowiadają za to wszelkie harmoniczne, trudno np. pomylić brzmienie fortepianu i gitary. Podejrzewam, że ważne są jeszcze kwestie długości wybrzmienia, narastania, wygaszania brzmienia oraz wzajemna kombinacja tego wszystkiego, co na końcu nazywamy muzyką 🙂 

tak

ale muzyka nie jest sinusoidą nigdy

np pokaż mi sinusoidę werbla... 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

tak

np pokaż mi sinusoidę werbla... 🙂

Przecież to bardzo prosto zobaczyć, nagrywasz, robisz wykres czasowy lub widmowy i już widzisz jak "wygląda" werbel 🙂 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Ton prosty to sinusoida. Wiekszosc instumentow to kombinacja tonu prostego z harmonicznymi - co daje sume sinusoid.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

Nie wyglada tak. Tak, to wyglada kwantyzacja.

7 minut temu, slawek.xm napisał:

każdy sygnał audio jest sumą skończonej liczby sygnałów sinusoidalnych o różnych częstotliwościach

43 minuty temu, slawek.xm napisał:

tylko twoje rozumienie się liczy

Ja nie powołuje się na moje testy, więc chcę przybliżyć Twoje zrozumienie słowa test, oczywiście dotyczący audio.

• Moderatorzy
33 minuty temu, A co tam napisał:

A gdzie widzisz problem?

W częstotliwości próbkowania. Bo tego dotyczył ten obrazek. Tylko tych kropek z próbkowania nie przeniosłem prostopadle na niebieski i żółty wykres.

46 minut temu, paww napisał:

Ale człowiek chyba nie słyszy sygnałów prostokątnych czy trójkątnych

To nie słyszysz spółgłoski "z" czy "r" ?

2 godziny temu, paww napisał:

Jeśli słyszysz jeszcze 18 kH

2 godziny temu, iro III napisał:

20 kHz - zdrowe niemowlaki*.

18 lat* - 16-17 KHz to max.

(* za wyjątkiem przyszłych i 18 letnich audiofilów ofkors)

1 godzinę temu, xajas napisał:

Samochwala

Ukryta Zawartość

Panowie skupcie się: od 18kHz w górę na pewno nie słyszę, a ile słyszę poniżej 18kHz nie pisał bo nie wiem.

-----

2 godziny temu, iro III napisał:

słyszę tyle albo tyle - to nieistotne, ważne z jakim spadkiem to słyszę, czyli inaczej - o ile trza to podgłośnić bym słyszał tak samo jak niższe f.

Podgłośnić należy nic, bo inaczej dźwięk z hifi rozminie się z żywym i będzie  nienaturalny.

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

26 minut temu, Seyv napisał:

To nie słyszysz spółgłoski "z" czy "r" ?

Slyszy fale dzwiekowe, a te nie maja przebiegow trojkatnych. Sa sinusoidami.

• Moderatorzy
5 minut temu, ProjectPi napisał:

Slyszy fale dzwiekowe, a te nie maja przebiegow trojkatnych. Sa sinusoidami.

O to ciekawe, ja przebieg spółgłoski "Z" widziałem tak jak na obrazku (żółty przebieg) chyba, że ktoś sepleni to wtedy jest sinus.

5 minut temu, Seyv napisał:

ja przebieg spółgłoski "Z" widziałem tak jak na obrazku (żółty przebieg)

A jak ow przebieg uzyskales?

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Ton prosty to sinusoida. Wiekszosc instumentow to kombinacja tonu prostego z harmonicznymi - co daje sume sinusoid.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Nie wyglada tak. Tak, to wyglada kwantyzacja.

Zobrazowanie dźwięku w domenie elektrycznej to bardzo ciekawa sprawa. Jak PCMa wrzuci się do Audacity to wychodzi, że każdy z Was ma trochę racji. Powiększając taką próbkę można zobaczyć od obwiedni przypominającej Himalaje poprzez modulowany sinus do pojedyńczych sampli (kwantów). Na każdym etapie można określić przyglądając się okresowi sinusów jaka jest częstotliwość czy amplituda.

Bez kwantyzacji nie da się zajrzeć w strukturę sygnału i go zobrazować dla "oka". Taka ciekawostka 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

Zobrazowanie dźwięku w domenie elektrycznej to bardzo ciekawa sprawa. Jak PCMa wrzuci się do Audacity to wychodzi, że każdy z Was ma trochę racji. Powiększając taką próbkę można zobaczyć od obwiedni przypominającej Himalaje poprzez modulowany sinus do pojedyńczych sampli (kwantów). Na każdym etapie można określić przyglądając się okresowi sinusów jaka jest częstotliwość czy amplituda.

Bez kwantyzacji nie da się zajrzeć w strukturę sygnału i go zobrazować dla "oka". Taka ciekawostka 😉 

Ukryta Zawartość

Audacity domyslnie wykresla kwantyzacje, bez interpolacji, wiec kropki nie sa laczone miedzy soba. Laczenie jest siłą wyobrazni 😉 Mozna ewentualnie wlaczyc interpolacje liniowa, ale nie interpolacje sinc, ktora przedstawialem wczesniej.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Audacity domyslnie wykresla kwantyzacje, bez interpolacji, wiec kropki nie sa laczone miedzy soba. Laczenie jest siłą wyobrazni 😉

Siła wyobraźni jest ogromna i ja tego nie neguję, a jedynie odniosłem się do słów Sławka "sygnał muzyczny wygląda np tak i nie ma nic wspólnego z sinusoidą" i twojej riposty "Nie wyglada tak. Tak, to wyglada kwantyzacja".

Jak wygląda naprawdę zatem i czy są tam "sinusy" i kwanty? W tym gifie widać i jedno i drugie chyba 😉 

2 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Siła wyobraźni jest ogromna i ja tego nie neguję, a jedynie odniosłem się do słów Sławka "sygnał muzyczny wygląda np tak i nie ma nic wspólnego z sinusoidą" i twojej riposty "Nie wyglada tak. Tak, to wyglada kwantyzacja".

Jak wygląda naprawdę zatem i czy są tam "sinusy" i kwanty? W tym gifie widać i jedno i drugie chyba 😉 

To troszke inaczej.

Bez zblizen Audacity interpoluje liniowo. Przy zblizeniach albo liniowo, albo w ogole, i dodaje w zamian slupki kwantyzacji. Zatem, moze byc tak

Ukryta Zawartość

albo tak

ezgif.com-crop(3).thumb.gif.9a846d6f3bd1e9b7f196325215785b5a.gif

Ale sygnal muzyczny w swej istocie jest ciagly, bo jest analogowy. Nieciagla moze byc postac dyskretna jak przy kwantyzacji, a do tego czegos sie odnioslem - prostokatne slupki z przerwami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minutes ago, Seyv said:

O to ciekawe, ja przebieg spółgłoski "Z" widziałem tak jak na obrazku (żółty przebieg) chyba, że ktoś sepleni to wtedy jest sinus.

Przebieg "jak na obrazku" wymaga nieskończonego pasma. To "nieskończonego" może stanowić mały problem, gdyby ktoś chciał wygenerować taki sygnał w rzeczywistości.

Poza tym, z kontekstu zgaduję, że zielony sinus ma 11 kHz, a żółty trójkąt ma jeszcze wyższą częstotliwość. To musiał być niezły super-human, co wydobył z siebie ton podstawowy powyżej 11 kHz 🙂 

@MariuszZ.

Zatem nie tak

Ukryta Zawartość

a tak, z sinc

image.thumb.png.1282ad6941e7b87a66f95a686ed34683.png

co po kompresji na osi czasu moze wygladac tak

image.thumb.png.f183d4d9617a0410c354e0f31a41bd6f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, danadam napisał:

Przebieg "jak na obrazku" wymaga nieskończonego pasma. To "nieskończonego" może stanowić mały problem, gdyby ktoś chciał wygenerować taki sygnał w rzeczywistości.

Poza tym, z kontekstu zgaduję, że zielony sinus ma 11 kHz, a żółty trójkąt ma jeszcze wyższą częstotliwość. To musiał być niezły super-human, co wydobył z siebie ton podstawowy powyżej 11 kHz 🙂 

No,okazuje się,że nie tylko "słyszą",ale i "mówią".
Zdolnosci chodza parami,podobnie jak..
Ale nie ma co się czepiać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

dla mnie od 18kHz w górę panuje cisza absolutna.

Dlatego one bezwiednie męczą

Nie słychać ich a działają 

Ultradźwięki służą też do utwardzania, zgrzewania, zabiegu sonoforezy, itd.

(Nie ma czegoś takiego, czego wrażenie zawiera Twój opis)

3 godziny temu, paww napisał:

Mhm...

Człowiek "słyszy" i m p u l s o w o (tak działa układ nerwowy)

Tak jest kodowana intensywność w neuronach:

Ukryta Zawartość

(Porównaj górną i dolną połowę rysunku)

Mózg to potem rozkodowuje

(Rysunek z: "Procesy przetwarzania informacji u czlowieka", Lindzey Norman)

Ja go czasami załączam bo to jak dla mnie było nieoczywiste że tak przebiega salwa impulsów neuronalnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Konkluzja jest taka że próbkowanie i słuch wykonuje.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi