Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Biedronek napisał:

Dlatego wspomnialem o maksimum lokalnym...

Dobrze prawisz, zgadzam się z tobą. Poza tym nie warto kontynuować dalej..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, raiwan napisał:

Jak robiłem testy (z Youtu) 20 Hz - 20 kHz to myślałem, że nie słyszę już nic powyżej 16 kHz przez jakość nagrania YouTub. Zapytałem córki, czy coś słyszy i powiedziała, że tak, taki pisk... Załamałem się

A trzeba było moje posty czytać.

Mimo tego słyszę idealnie szczegóły, szelesty i inne odgłosy w muzyce i filmie.

Nic dziwnego,wszak w filmach i muzyce.ten zakres to zasadniczo tylko wyższe harmoniczne niższych dźwięków.

Choć przy badaniu słuchu mam sprawność 97%...

Standardowe badanie kończy się na (o ile dobrze pamiętam) 8kHz.

Starość nie radość 🙂

E tam. Swój trzeba szanować, a nie pajacować udając młodzika.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, xajas napisał:

Co znaczy „spektakularnie zrabac charakterystyke“?

Jesli popatrzymy na zalecane przebiegi charakterystyk w miejscu odsluchu, to widzimy, ze nawet doswiadczeni sluchacze lubia podbicie, o ktorym pisal Slawek. Dzieki temu latwiej ten cel.

A to rozmawiamy kto co lubi czy o szeroko pojętym hiendzie? Jak lubisz podbicie to sobie EQ podbij jak Ci przejdzie to wrócisz do macierzy, a tak na sztywno to lipa 🙂

To zastanowmy sie, co napisales: wskazales konkretna krzywa (TRAINED), ktora o ile dobrze widze przechodzi ponizej poziomu 0. Zmniejszenie tlumienia nie jest podbiciem. Podobnie jak zmniejszenie opadania nie jest wznoszeniem. Ergo - formalnie nie masz tu racji.
A tak w ogole ten wykres obrazuje pewien kontekst rzeczywistosci ale nie da sie na jego podstawie tworzyc uogolnionych wnioskow, ktory bylyby zawsze prawdziwe. Dlatego wspomnialem o maksimum lokalnym...

G prawda

Tak wyglada wyidealizowana krzywa w miejscu odsluchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale zgodnie z badaniami, nikt nie lubi tej wyidealizowanej krzywej. W zaleznosci od stopnia zaawansowania sluchacza, przyjmuje ona nie tylko rozne pochylenie, co widac gdybym ja kontynuowal (patrz zielony kolor) ale takze rozne stopnie PODBICIA w stosunku do tych wyidealizowanych krzywych zarowno zakresu basu jak i wysokich, o ktorych mowa. I trzeba byc slepym, by tego podbicia tych wysokich (patrz kolor czerwony), i to dla wszystkich stopni zaawansowania nie dostrzegac.

IMG_3712.thumb.jpg.c4f8f6458ebd5836f85c44bf43d9be1b.jpg

I to sa oczywiste, czerwono na bialym widoczne uogolnione wnioski a nie jakies tam gdybania o jakims kontekscie rzeczywistosci albo lokalnym maksimum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.06.2024 o 16:42, slawek.xm napisał:

Zazwyczaj niewyrobiona młodzież lubi jednak podbicie zarówno wysokich tonów jak i basu

tzw charakterystyka w kształcie litery V

Tak było dawniej jak na topie był Hendrix i dzieci kwiaty i sporo z tamtej badanej populacji było wcześniej głuchych na własne życzenie...

OT
co jest w tych Lilium i wielu innych kolumnach że na 100Hz jest górka?

14 godzin temu, xajas napisał:

PODBICIA w stosunku do tych wyidealizowanych krzywych zarowno zakresu basu jak i wysokich, o ktorych mowa. I trzeba byc slepym, by tego podbicia tych wysokich (patrz kolor czerwony), i to dla wszystkich stopni zaawansowania nie dostrzegac.

Ukryta Zawartość

I to sa oczywiste, czerwono na bialym widoczne uogolnione wnioski a nie jakies tam gdybania o jakims kontekscie rzeczywistosci albo lokalnym maksimumemoji3.png

Jak weźmiesz wiele kopułek wysoko tonowych od producentów to tak mają i ciężko to później wyprostować; widocznie inaczej nie "umiom" zrobić?

Mnie najbardziej wkurza górka między 9-12KHz bo wbrew pozorom bardzo dużo tam się dzieje i tak niepotrzebnie słychać wiele nie wyłapanego przez realizatora nagrań syfu drapiącego ucho niemiłosiernie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, ASURA napisał:

Myślę, że istota może być nie tyle w kolumnach, co w realizacji nagrań: około 100Hz stopa miarowo rytm wybija. A, że harmonicznymi na 100Hz nadrabia się braki podstawowych 50Hz, to już urok małych monitorków.

Ps

Choć akurat charakterystyka basu tych kolumn wydaje się być dość dziwaczna.

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ASURA napisał:

akurat to nieduże wzniesienie charki na 100 hz wynika ze złożenia wszystkich trzech zespołów grających bas

43527-sonus_faber_lilium_audiocompl_lab3.thumb.jpg.ad7226ee15664bfe338c01faa59259cc.jpg

w innych przyczyny mogą być różne

Tylko, że taka charakterystyka nie wyszła im przez przypadek, a jest świadomą decyzją. Chcieli mieć rozciągnięte pasmo to je mają, choć tym samym nakładem mogliby powalczyć o wyrównanie zakresu 30-150Hz bez górek 50 i 100Hz. I co z tego, że 999 płyt zagrałoby wtedy lepiej, skoro teraz lepiej gra ta jedna z muzyką organową, którą nabywca puści raz w życiu, by upewnić co do zaje...stości posiadanego systemu, a w specyfikacji można napisać, że pasmo zaczyna się od (szczelam) 20Hz? Jak ktoś ma rock'n'roll we krwi, to lepszy bas znajdzie gdzie indziej.

Muzykę komponują zazwyczaj osoby po 30 stce i są to ludzie, którzy nadużywali słuch przy głośnych koncertach i tak dalej. Do słuchania muzyki na pewno nie potrzeba pełnej charakterystyki, nie wiem czy w gole utwory przekraczają słyszalne 10 kHz? 

16 godzin temu, raiwan napisał:

Do słuchania muzyki na pewno nie potrzeba pełnej charakterystyki, nie wiem czy w gole utwory przekraczają słyszalne 10 kHz? 

Grubo pojechane 😉

Łatwo zweryfikować odpalając jakieś software'owe DSP i wycinając od 10kHz w górę..

16 godzin temu, raiwan napisał:

Muzykę komponują zazwyczaj osoby po 30 stce i są to ludzie, którzy nadużywali słuch przy głośnych koncertach i tak dalej.

Oczywiście, a taki np Beethoven to jak już całkiem głuchy był to jeszcze komponował ... 😁

48 minut temu, rafa napisał:

Grubo pojechane 😉

Skoro do "słuchania muzyki" wystarczy radyjko kuchenne czy głośnik bt to nie ma się co dziwić powyższym "stwierdzeniom" ... 😁

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Oczywiście, a taki np Beethoven to jak już całkiem głuchy był to jeszcze komponował ... 😁

Dokładnie, skomponował chyba słynną dziewiątą symfonię mając już kompletnie zdemolowany słuch, a audio ani koncertów rockowych jeszcze wtedy nie było 😉.

W dniu 21.06.2024 o 15:54, szymon1977 napisał:

Standardowe badanie kończy się na (o ile dobrze pamiętam) 8kHz.

Audiofil może je prywatnie łatwo poszerzyć.

P.S. Ale uwaga, poszerzenie może spowodować szok poznawczy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Będąc gfuchym faktycznie mógł użyć niespotykanych w muzyce dźwięków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Jedna z najbardziej renomowanych perkusistek i wspolczesnych kompozytorow w muzyce klasycznej (obok Grubingera) jest od dziecinstwa zupelnie glucha Evelyn Glennie

Ukryta Zawartość

IMG_3750.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a takie tam, znalezione 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.06.2024 o 20:08, raiwan napisał:

Muzykę komponują zazwyczaj osoby po 30 stce i są to ludzie, którzy nadużywali słuch przy głośnych koncertach i tak dalej. Do słuchania muzyki na pewno nie potrzeba pełnej charakterystyki, nie wiem czy w gole utwory przekraczają słyszalne 10 kHz? 

A realizatorzy czy nagraniowcy także będą mieli już swoje uszczerbki i spaczenia.

Jednak z tym 10 kHz to myślę że byłoby spore ograniczenie

W dniu 22.06.2024 o 20:08, raiwan napisał:

oprócz Mozarta i kilkunastu tysięcy innych

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ciekawy, 6-kanałowy regulator głośności f-my Lundahl:

Recenzja 6-kanałowego regulatora głośności Lundahl Sound VC2361:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Podali cenę tego w/w "potencjometru", jest lekko szokująca, ponad 1000$, ciekawe ile sztuk sprzedadzą, ale wiadomo to Lundahl, pewnie będą szły jak "ciepłe bułki" 😉

W dniu 24.06.2024 o 15:44, Piotr Sonido napisał:

A realizatorzy czy nagraniowcy także będą mieli już swoje uszczerbki i spaczenia.

Jednak z tym 10 kHz to myślę że byłoby spore ograniczenie

W dniu 24.06.2024 o 17:14, Pseudodrummer napisał:

oprócz Mozarta i kilkunastu tysięcy innych

Taka ciekawostka i obserwacja. Kupiłem ostatnio wentylator metalowy, który przy obrocie wydaje irytujący pisk. Odpaliłem apke i pokazało peak na 14khz. 

Czasami sobie obserwuję na apce Spectroid jak gra muzyka i powiem szczerze, że nigdy nie widziałem takiego peaku na 14khz w żadnej muzyce, a pomiarowo (Rew+mic liniowy) mój system spokojnie odtwarza 14khz. 

Wniosek? 

26 minut temu, Ajothe napisał:

Taka ciekawostka i obserwacja. Kupiłem ostatnio wentylator metalowy, który przy obrocie wydaje irytujący pisk. Odpaliłem apke i pokazało peak na 14khz. 

Czasami sobie obserwuję na apce Spectroid jak gra muzyka i powiem szczerze, że nigdy nie widziałem takiego peaku na 14khz w żadnej muzyce, a pomiarowo (Rew+mic liniowy) mój system spokojnie odtwarza 14khz. 

Wniosek? 

Jest bardzo dobrze 😉. Zaleca się słuchać muzyki jak najwięcej 🙂.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Podali cenę tego w/w "potencjometru", jest lekko szokująca, ponad 1000$,

W sensie, że tak niska? 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

lundahl.thumb.png.6674219261039bde7ab53ba1bb958356.png

4 godziny temu, Lech36 napisał:

ale wiadomo to Lundahl, pewnie będą szły jak "ciepłe bułki" 😉.

Ja się nie bardzo orientuję, ale podobno znany Lundahl to jest od transformatorów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a ten od "potencjometru" to inny Lundahl:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam
5 godzin temu, Ajothe napisał:

Wniosek? 

Sluchaj muzyki, nie wentylatorow?

4 godziny temu, rafa napisał:

Sluchaj muzyki, nie wentylatorow?

Słucham, peaków powyżej 10khz brak. Masz jakieś ciekawsze wnioski? 😄

8 minut temu, raiwan napisał:

Albo inny wentylator 🙂

Ten leci do zwrotu....tortury 😁....a metalowy..amerykański...

.....no dobra wygłupiłem się trochę na 12khz coś tam skacze 😁

Ale już w nietoperzowe częstotliwości supertweeterowe to nie uwierzę 😋

59 minut temu, Ajothe napisał:

Słucham, peaków powyżej 10khz brak. Masz jakieś ciekawsze wnioski? 😄

Ten leci do zwrotu....tortury 😁....a metalowy..amerykański...

.....no dobra wygłupiłem się trochę na 12khz coś tam skacze 😁

Ale już w nietoperzowe częstotliwości supertweeterowe to nie uwierzę 😋

słucham dalej....
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 godziny temu, Ajothe napisał:

Wniosek? 

Słyszysz?

Że przeszkadza?

Że musisz jednak poczekać na chłodniejsze dni aby posłuchać 

Żeby wymienić wentylator.

• Pokaż nowe odpowiedzi