Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To mi się nawet podoba :) - niepoważna dziecinada, czyli drugi krok w kierunku rezygnacji ze spotkania.

Mistrzu, może pospisuj sobie te Twoje wszystkie uszczypliwości w stronę bum1234 i podczas ewentualnego spotkania zacytuj Jerzemu aka bum1234 ? :)

Przez internet - sami tfardziele i złotousi, arogantccy i butni.

Przez telefon - full kulturka i już brak zażartości w głoszeniu prawd absolutnych o grających kabelkach.

A na spotkaniu w realu to każdy milusiński i traci słuch przy odsłuchach, testowaniu (przynajmniej w mojej obecności)

Ty chcesz zachęcić do spotkania, czy zniechęcić?

Bo jak zachęcić to KOMPLETNIE nie tędy droga ;]

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Nie wiem, może się mylę, ale tak coś mi tu kręcisz. Ja już tyle testow przeprowadzilem, że nie trzeba mi kolejnego dowodu na to, że sieciówki i brzmienie to zwykła bujda.

Nie wiem, czemu tak ci na tym zależy, bo ostatecznie ludzie tacy jak ja stanowią tu mniejszość. Więc czym się przejmować?

Chyba, że chodzi tu o co innego.

I krok trzeci.

Pokaż mi czyjkowiek wpis, w którym ktoś coś takiego stwierdza. Oczywiście za wyjątkiem wpisów Jara, bo ten sobie jak zwykle kpi ;)

Bum to nie o tobie, ty nawet przyznałeś ostatnio, ze kable głosnikowe słychać.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Mistrzu, może pospisuj sobie te Twoje wszystkie uszczypliwości w stronę bum1234 i podczas ewentualnego spotkania zacytuj Jerzemu aka bum1234 ? :)

Przez internet - sami tfardziele i złotousi, arogantccy i butni.

Przez telefon - full kulturka i już brak zażartości w głoszeniu prawd absolutnych o grających kabelkach.

A na spotkaniu w realu to każdy milusiński i traci słuch przy odsłuchach, testowaniu (przynajmniej w mojej obecności)

Ty chcesz zachęcić do spotkania, czy zniechęcić?

Bo jak zachęcić to KOMPLETNIE nie tędy droga ;]

A te uszczypliwości to gdzie???

Bo niepoważna dziecinada to było o mnie!

Nigdy nie wypieram się moich słów, tym bardziej pisanych, szczególnie, że staram się pisać poprawną polszczyzna żeby nie było problemu ze zrozumieniem.

Edytowane przez LTD12

Bum to nie o tobie, ty nawet przyznałeś ostatnio, ze kable głosnikowe słychać.

Nie chodzi o mnie. Prosiłem o wskazanie jakiegokolwiek wpisu, w którym ktoś twierdzi "wszystko gra tak samo"

A co do kabli głośnikowych to sam wiesz jak się sprawy mają ;)

A te uszczypliwości to gdzie???

Bo niepoważna dziecinada to było o mnie!

Nigdy nie wypieram się moich słów, tym bardziej pisanych, szczególnie, że staram się pisać poprawną polszczyzna żeby nie było problemu ze zrozumieniem.

Nie udawaj, twoja nieznajomość angielskiego to pewnie też fikcja.

Nie chodzi o mnie. Prosiłem o wskazanie jakiegokolwiek wpisu, w którym ktoś twierdzi "wszystko gra tak samo"

A co do kabli głośnikowych to sam wiesz jak się sprawy mają ;)

Co najmniej 3/4 wpisów w tym watku. Dlatego nie będę cytował.

Wiem, że korzystasz jako rasowy antyaudiowfil tylko z pamięci krótkotrwałej, ale jakbyś sięgnął do swoich postów z wczoraj, to znajdziesz taki, na temat kabli, które mogą grac ;)

Syndrom chwilowej głuchoty krąży w świecie złotouchych od zawsze i zawsze dopada na odsłuchach testowych :D

Jasne, skoro nie rozumiesz tego co napisałem, rzeczywiście nie odpowiesz. Chciałem cię delikatnie naprowadzić.

To przecież oczywiste i proste. Skoro impedancja kabla jest zaniedbywalna, to jego wpływ na kształt sygnału również i stąd wniosek o braku wpływu kabla na brzmienie. Przecież sygnał na początku kabla i na końcu będzie wygłądał tak samo, więc skąd zmiany?

Dalej nie rozumiesz?

Ale co to ma wspólnego z naukowym dowodem? Absolutnie nic. To tylko dywagacje o impedancji. I to Twoje dywagacje. To co piszesz to się nazywa "przesłanka", "argument", nie dowód, a dowodu nie ma, więc go nie podasz.

W porządku, to napiszę tak - kłamie albo nieświadomie wprowadza innych w błąd. Teraz jest dobrze?

Ty też wprowadzasz innych w błąd pisząc, że jest jakikolwiek naukowy dowód na to że kable nie mają wpływu na dźwięk. A czy to robisz świadomie, czy nieświadomie tego jeszcze nie wiem.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Syndrom chwilowej głuchoty krąży w świecie złotouchych od zawsze i zawsze dopada na odsłuchach testowych :D

I mimo tego chcę przyjechać na test kabli???

Idę do lekarza.

Tłuszcza wszystko zagłuszy. Wrzaskliwa jest.

>bum,

To twój wpis z wczoraj. Nie wiem, ale dla mnie to już okresliłeś się jako audiofil, może jeszcze nie kompletny, ale już ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To twój wpis z wczoraj. Nie wiem, ale dla mnie to już okresliłeś się jako audiofil, może jeszcze nie kompletny, ale już ;)

Podpierasz swoją ocenę buma1234 oficjalną definicją pojęcia "audiofil" według wikipedii? :D

Ukryta Zawartość

Fragment z wikipedii:

Środowisko ludzi zainteresowanych techniką audio nie jest jednorodne, można je podzielić na dwie zasadnicze grupy[6]:

"subiektywiści", "believers", "złotousi"[2] – swoje "wrażenia odsłuchowe" przekładają ponad jakiekolwiek zobiektywizowane testy i pomiary,

"sceptycy", "obiektywiści" – często biorą pod uwagę właściwą metodologię przeprowadzania testów, nie określają się audiofilami.

Pomiędzy członkami obu grup odbywają się dyskusje, często o dużej temperaturze. Członkowie pierwszej grupy przeprowadzają testy "odsłuchowe" i "porównawcze" różnorakiego sprzętu bez uwzględnienia metodologii psychoakustyki. Druga grupa zarzuca im, że ich wrażenia są pochodzenia wyłącznie psychicznego, a w prawidłowo przeprowadzonych testach wręcz nie są w stanie rozróżnić porównywanych sprzętów[7][8].

I nawet w wikipedii pada pojęcie "złotousi" :D

(Tak na marginesie, autorem obecnej definicji określenia "audiofil" w wikipedii jest XYZPawel) ;)

Wyrównanie poziomów? - a po co to komu.

Wikipedia kłamie.

Rząd też.

I kościół :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

I raczej nie takie jak wasze.

Dlaczego zwracasz się do mnie w liczbie mnogiej ?

Ja tutaj nikogo oprócz siebie nie reprezentuję.

A może towarzyszu to jakieś stare nawyki z czasów PZPR ?

Ale nie krępuj się i pisz dalej namiętnie , idziesz na rekord i może jak dobijecie do 1000 stron to zarząd AS jakieś okolicznościowe nagrody ufunduje . ;)

P.S.

Widzę ,że nasza ostatnia wymiana poglądów strasznie Ciebie zabolała bo do moderacji pobiegłeś na skargę a ona (oczywiście dbając o "merytoryczny poziom dyskusji" ) nagrodziła mnie punktami ;)

Cieszę się ,że trzymacie razem sztamę ... oby tak dalej , może za zasługi nawet do zarządu SITE wejdziesz ;)

Co by tutaj nie pisać lubię Ciebie poczytać bo ciekawe rzeczy piszesz ;)

Alleluja i do przodu ...

Podpierasz swoją ocenę buma1234 oficjalną definicją pojęcia "audiofil" według wikipedii? :D

Ukryta Zawartość

Fragment z wikipedii:

I nawet w wikipedii pada pojęcie "złotousi" :D

Wpisz jeszcze w Wikipedia "Zawiść"

do której grupy pasuje ?

Miałeś do czynienia ze sprzętem gdzie było ciężko odróżnić, ja to rozumiem a Ty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tak na wstępie dla miłośników Wikipedii... :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

Wpisz jeszcze w Wikipedia "Zawiść"

do której grupy pasuje ?

A czego ja według Ciebie - Tobie albo Twoim współwyznawcom zazdroszczę niby? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tak na wstępie dla miłośników Wikipedii... :-)

To do mnie ta alucja?

LOL

sly30 zlituj się chłopie :D

Jeżeli Lech36 wiecznie dla Ciebie truje tyłek o prawidłowo przeprowadzonych procedurach testów odsłuchowych, to Ty w moich oczach jesteś taka sama męczybuła jeżeli chodzi o nawiązania do biedoty i braku zamożności aby kupić sobie hajenda ;)

Gdzie się tylko da to "przemycisz" swój ostateczny argument, że te wszystkie różnice w poglądach na technikę audio biorą się od stanu konta bankowego.

W tym momencie to Ty już nawet ze mną nie tyle że nie dyskutujesz/wymieniasz poglądy, a zwyczajnie zaczepiasz jak dziecko w piaskownicy drugiego małolata.

Coś na zasadzie końskich zalotów :)

No offencie ofkors.

PS. Dlaczego nie zabierzesz udziału w tej dyskusji i podzielisz się doświadczeniami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

Tak ogólnie do krytyków audio. Gdzie pisałem coś o kasie czy koncie bankowym? Nie umiesz czytać po polsku? Pisałem o negatywnych odczuciach, które determinują określone zachowania. To wy zawsze piszecie o kasie. To was to ciagle boli. Ja unikam tego tematu. Do testów i ocen wcale nie trzeba nawet posiadać tych czy innych sprzętów. Można wypożyczyć. Ale i to dla was jest za trudne.

Edytowane przez sly30

A tu mamy przykład retoryki audifilskiej. Po pierwsze wszyscy, którzy zaprzeczają audiofilom to trolle,

Jako typowy troll jak zwykle stosujesz uogólnianie. Czy ja użyłem słowa wszyscy? Lech ma odmienne zdanie, nie zgadzam się z nim, ale on nie stosuje typowych dla Ciebie wymyków.

co według ciebie jest przyczyną tak drastycznych różnic postrzeganych przez audiofili przy wymianie np. interkontektu?

To kolejny przykład typowej dla Ciebie nadinterpretacji. Czy wszyscy "słyszący" na tym forum wypisują poematy na wzór Pacuły, na temat spektakularnych zmian wprowadzanych przez np. wzmacniacz, czy okablowanie itd.? Wszyscy? Ja też? ;) Nie. Wiele razy ja i wiele innych osób pisało, że zmiany w wymianie okablowania są ostateczną kosmetyką i nie są w stanie wprowadzić rewolucji w brzmieniu.

I co? To nie ma znaczenia. ;) Starym zwyczajem wrzucasz wszystkich do jednego worka i potem czujesz się dotknięty, że ktoś Cię nazwie trollem. Kino z San Marino. ;)

Edytowane przez Mrok

A czego ja według Ciebie - Tobie albo Twoim współwyznawcom zazdroszczę niby? :D

Nie mam pojęcia, właśnie co te ciągle negowanie, podawanie linków do Wikipedia, teorie wyssane z palca

maja oznaczać

z Wikipedia "Zawisc"

Zawiść — uczucie znacznie silniejsze niż zazdrość, polegające na odczuwaniu silnej niechęci lub wrogości w stosunku do osoby, której czegoś się zazdrości[1]. Zawiść może występować w sytuacjach, gdy osobiste cechy, posiadane przedmioty lub osiągnięcia nie dorównują ich poziomowi/jakości u innych osób

Jeżeli miałeś, np.porównywałeś na kolumnach ubogich w pasmo przenoszenia,

czy takie sprzęty i stawiasz opije, nie jedna a wiele osób to podważa to warto chociaż spróbować .

Wiem bo tez miałem spory dostęp do sprzętów, zawsze lubiłem je odsłuchiwać, porównywać, bywało ze nie słyszałem różnicy albo tańsze grało lepiej, jest to możliwe,

dopiero od niedawna usłyszałem wpływ sieciówki, nigdy wcześniej tego nie przeżyłem,

te które miałem nic nie wnosiły, ale nigdy nie napisałem komuś ze mu się wydaje bo ja nie słyszałem.

Edytowane przez .:Gerard:.

Dla poszerzenia horyzontów przeczytaj felieton z maja w highfidelity.

"Mówią to ludzie, którzy nigdy tego sami nie sprawdzili, którzy nie wpięli dwumetrowego kabla zasilającego, który poprawia brzmienie odtwarzacza, wzmacniacza, każdego elementu. Tu 10%, tam 10% ... "

I tak aż się uzbiera 500+% :D

Przeczytaj raz jeszcze co napisałeś, tym na granicy percepcji.

Jeszcze raz pytam w tym wątku- chcecie odróżniać głośność, czy jakość?

Kurcze... czy Ty jesteś w stanie zrozumieć, że równoważąc poziomy oszukujesz swój mózg?

Taką prostą metodą zestawiania możesz porównywać pastelowe odcienie kolorów, zbliżając dwie próbki do siebie. Prezentacja audio to nie są dwa proste kolory, tylko miliard szczegółów. Jak te poziomy wyrównujesz, to tak jakbyś zbliżał szpilkę do własnego nosa, w końcu jej nie zobaczysz.

W Internecie zajdziesz tysiące przykładów jak prostymi metodami można oszukać mózg. Ta metoda jest jednym z tych sposobów i dlatego stosowanie jej w testach audio jest nieporozumieniem.

Edytowane przez Mrok

Można wypożyczyć

No pewnie, a ile kosztuje dobry komplet kabli i czy warto tyle inwestować przy systemie za 2-4 tysie

Edytowane przez J.Jerry
  • Pokaż nowe odpowiedzi