Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Ale ja nigdy nie miałem specjalnie problemów z pogłosem i ogólnie pojętą akustyką. Gdzie jest powiedziane, że wszędzie należy zastosować jakieś ustroje ?

I tu jest następny mit. Pchać ustroje na siłę tam gdzie nie trzeba i oczekiwać cudów.

Prawda...

Na te argumenty rzuciłem propozycję spotkania i zorganizowania testu ABX.

To tylko maoje osobiste zdanie o którym już pisałem.

Testy ABX mają tylko sens w domu u osoby testującej np u mnie.

Ok, a Twoje kolumny do jakiej grupy się zaliczają?

Jakie masz kolumny głośnikowe, jeżeli to nie tajemnica?

I jaki wzmacniacz?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Powiem Ci tak.

To co się stało z dźwiękiem moich ADAM A7X w miejscu w którym obecnie słucham to jest masakra jakaś.

Teraz one grają jak kompletnie inne kolumny niż te, które słuchałem w sklepie podczas wyboru modelu do zakupu.

W moim poprzednim mieszkaniu też zagrały gorzej niż w sklepie, ale nie aż tak źle jak teraz.

Akustyka pomieszczenia dosłownie zdewastowała moje kolumny, więc mimo iż nie jestem ekspertem od akustyki, to na własnej skórze poczułem (a w zasadzie usłyszałem), jaką dramatycznie istotną rolę w technice audio pełni akustyka.

Podłączenie moich A7X do nawet NAJGORSZEGO na świecie przedwzmacniacza, nie dałaby takich tragicznych efektów co teraz.

To mi wystarczy, aby mieć takie a nie inne zdanie o akustyce.

Wpierw akustyka, później klocuszki, bo żaden sprzęt nie poprawi dźwięku jak akustyka leży i kwiczy.

Całe szczęście, że na lato będę się przeprowadzał do innego domu :D

Sprawdź czy te Adamy mają bezpiecznik do wymiany. Poza tym potrzeba dobrze je izolować od podłoża.

Sprawdź czy te Adamy mają bezpiecznik do wymiany. Poza tym potrzeba dobrze je izolować od podłoża.

Najlepiej cały budynek izolowac od podłoża. ;)

No i koniecznie bezpieczniki audiofilskie w całym budynku.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Znam wiele monitorow studyjnych i naprawde to sa rozne filozofie brzmienia przeznaczenia itd

Pewnie, że różne filozofie brzmienia kolumn głośnikowych - z tym się zgadzam.

Ale nie z tym, że kolumny hi-fi to produkt masowy, a monitory studyjne nie.

I to i to jest produktem masowym, ale z założenia o innym targecie klienta.

Rękodzieło nie jest produktem masowym :)

Nie zgadzam się też z tym, że kolumny hi-fi mają tylko ładnie wyglądać.

Bo jeżeli tak, to jak zaklasyfikujesz swoje kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ładnie wyglądające, produkt masowy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Pozostanie opinia buca i ignoranta.

Pod piekną szatą okazuje się jednak być zwykły żebrak.

Masz gównianą wiedze w tematach

Jakoś nie widzę nic obraźliwego w moim wpisie, ale za to w twoich chamstwo wylewa się szerokim strumieniem. Ciekawe, że Paweł Skurzewski jakoś tobie nie zwraca uwagi. Ot taka moralność Kalego.

Edytowane przez sly30

Jakoś nie widzę nic obraźliwego w moim wpisie, ale za to w twoich chamstwo wylewa się szerokim strumieniem. Ciekawe, że Paweł Skurzewski jakoś tobie nie zwraca uwagi. Ot taka moralność Kalego.

Ja w swoim tez nie widzę. Jeden nie widzi, drugi słyszy, ten z kolei co słyszy nie widzi, ten co nie słyszy itd.

A teraz może merytorycznie. Na wiele pytań pominąłeś odpowiedzi - a były ważne dla TEGO tematu. Zresztą nie tylko w tym temacie. Ale OK. I by była jasność, cieszy mnie Sly, że nie widzisz nic złego w swoich wpisach. Ja też nie widze nic złego w swoich. Więc zarzuty wzajemne o złośliwości to jedynie bzdury i nieprawda. Historia grubymi nicmi szyta.

Obydwoje wiemy jak jest, a Pawła w to nie mieszajmy. I nie żal się jak małe dziecko, że ktoś coś komus dał lub nie. Nie zawsze w zyciu trzeba poklepywac tylko jedne plecki.

głodnemu chleb na myśli ?

Alez gdzie tam…intymność dotyczy gdzie kto złoto trzyma i gdzie je wsadza, znaczy chowa ;)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Powiem Ci tak.

To co się stało z dźwiękiem moich ADAM A7X

Tak z ciekawości, jakiego DACa do nich uzywasz? Ja mogłem tych głośników słuchać dopóki nie pojedziliem trochę i nie powsadzałem głowy w cudze pomieszczenia z fajnymi zabawkami. Dopiero wtedy zdałem sobie sprawę czemu te adamy to studyjne głośniki i co to w ogole znaczy. Teraz wieszkosc swojego czasu maja za zadanie odwzorowanie dźwięków pracy silników rożnych aut w symulatorze iRacing ;)

Edytowane przez kennijczyk

A chodźmy na podstawie twierdzeń niektórych użytkowników , że działa zbawiennie w dziedzinie PC audio. Że Daphile + byle jaki DAC da nam super brzmienie z PC , wykosi jitter i takie tam brednie.

pewnie wiesz, ze wszystkie streamery posiadaja jakies oprogramowanie, inaczej dzialac nie beda. to tak na prawde komputery tylko w innych obudowach wykonujace dane, zaprogramowane wczesniej polecenia. imho daphile i inne rozwiazania linuxowe dzialaja 1000x lepiej niz jakiekolwiek rozwiazanie na windowsach. pewnie wiekszosc powazniejszych sprzetow pracuje wlasnie na bazie linux.

jak czytalem zale uzytkownikow komponentow pracujacych na windows, jakie to silne komputery musza miec do obslugi plikow, zeby normalnie graly to szok. daphile u mnie np. pracuje na jakims smiesznym, bezglosnym terminalu z 2gb ram, od ktorego wiekszosc obecnych komorek jest szybsza, daphile bez problemu i jakichkolwiek opoznien obsluguje u mnie ponad 1000 albumow, a z tego co sie dowiedzialem na forach nie ma utraty szybkosci i przy 50k czy wiecej plikow. nie wiem, moze masz zbyt male doswiadczenie z tym systemem, ja osobiscie uwazam, ze daphile jest w czolowce tego typu oprogramowania jesli chodzi o wydajnosc, wymagania sprzetowe, czy latwosc obslugi.

a nawiazujac do tematu - daphile obala kolejny mit, ze porzadne audio musi kosztowac i to sporo, zeby byc dobre.

daphile dziala na innych zasadach, ktore nie w smak producentom droooooogiiich systemow sieciowych.

Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

pewnie wiesz, ze wszystkie streamery posiadaja jakies oprogramowanie, inaczej dzialac nie beda. to tak na prawde komputery tylko w innych obudowach wykonujace dane, zaprogramowane wczesniej polecenia. imho daphile i inne rozwiazania linuxowe dzialaja 1000x lepiej niz jakiekolwiek rozwiazanie na windowsach. pewnie wiekszosc powazniejszych sprzetow pracuje wlasnie na bazie linux.

jak czytalem zale uzytkownikow komponentow pracujacych na windows, jakie to silne komputery musza miec do obslugi plikow, zeby normalnie graly to szok. daphile u mnie np. pracuje na jakims smiesznym, bezglosnym terminalu z 2gb ram, od ktorego wiekszosc obecnych komorek jest szybsza, daphile bez problemu i jakichkolwiek opoznien obsluguje u mnie ponad 1000 albumow, a z tego co sie dowiedzialem na forach nie ma utraty szybkosci i przy 50k czy wiecej plikow. nie wiem, moze masz zbyt male doswiadczenie z tym systemem, ja osobiscie uwazam, ze daphile jest w czolowce tego typu oprogramowania jesli chodzi o wydajnosc, wymagania sprzetowe, czy latwosc obslugi.

Ale nie o to pytał. :) Tylko o "Że Daphile + byle jaki DAC da nam super brzmienie z PC"

Odpowiem za Piotra...

Tak...tak na wszystkich...a wrazie kolejnych pytań...na metalu też...

Trochę się rozpedzileś ;)

Tzn na metalu też ale szczególnie na płytach koncertowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi