Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lepiej posłuchać muzyki niż wymyślać kąsające teksty ?;) Ale to chyba mit, że w tym audiofilizmie chodzi o przyjemność płynącą z obcowania z muzyką ))

W audiofilizmie jak najbardziej chodzi i przyjemność z muzyki. Ale już bytność na forum z muzyką nie ma nic wspólnego.

czytając ten wątek wynika ewidentnie, jak starzy wyjadacze broniący wpływu wszystkiego na brzmienie dostają łupnia...

oj skończyła się era panowania mości królów:))

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

To nie pisałeś ty ale koleś chyba uważa mnie właśnie za pępek świata. Nie wiem dlaczego ale musi mieć jakąś obsesję na moim punkcie. W wielu postach pisze o mnie, nawet gdy ja nie wdaje się z nim w sprzeczki.

A skąd o tym wiesz skoro we wpisie nie ma twojego nicka, ani też cytatu z twojej wypowiedzi?

W audiofilizmie jak najbardziej chodzi i przyjemność z muzyki.

Może i tak. Ale z pewnością nie każdemu audiofilowi.

Ale moja osoba ciebie uwiera.

Nigdzie nie napisałem, że chodzi o Ciebie. Byłem pewny, że już mamy wszystko wyjaśnione. Więc nie rozumiem kompletnie o co chodzi.

No chyba, że chodzi o to samo - jak zawsze, o sprowokowanie. Ale uwierz mi, nie ma w tym ŻADNYCH AD PERSONAM UWAG, jeśli boli cię jakiekolwiek słowo lub okreslenie godziny, wstaw sobie dowolną liczbę/słowo".

Niech więc będzie zamiast 10…9 godzin.

Jakkowliek by nie napisac, trzeba być nieźle pokręconym (bez uwag osobistych BY NIE BYŁO) by dziennie słuchac po 9 godzin muzyki i twierdzić publicznie, że się ma słuch zdolny do dostrzegania zmian fali akustycznej w wyniki zastosowania bezpiecznika czy kabla zasilajacego.

A

I BY NIE BYŁO - TEMAT JEST O MITACH - OBALAMY WSZELKIEJ MAŚCI MITY O AUDIO. WIĘC WYRAŻAM SIĘ JASNO I CZYTELNIE - TO BZDURY Z BRUDNEGO PALCA WYSSANE, BY CZŁOWIEK SŁUCHAJĄCY DZIENNIE NAWET PO 8 GODZIN DZIENNIE BYŁ ZDOLNY DO TAKICH CUDÓW.

Do dziś zastanawiam się jakiż to wpływ na falę akustyczną wydobywająca się z kolumn głośnikowych ma kabel zasilający.

Do dziś nie dostałem od nikogo żadnego logicznego argumentu poza "ale ja słyszę".

Więc dla mnie to mit - a nie atak osobisty.

Ty wszystko odbierasz jako atraka osobisty, bez względu na to kto i co pisze - jeśli się tylko z Tobą nie zgadza.

Wiele osób wykazało już (nawet i w tym temacie, o innych nie wspominam nawet) Twój brak wiedzy. Opierasz się zawsze na "bo usłyszałem jak ktoś mówił" lub "bo ja przerzuciłem setkę sprzętu i wiem".

Jesli Ty robisz jakies głupie uwagi - nikt nie wskakuje nagle z kontrami. Ty ciągle dąsasz się i kontrujesz jakimiś głupotami o "boomboxach"

Przepychanki z Tobą nie mają sensu. Jesteś niereformowalny i niech tak zostanie. Kązdy ma prawo do "własnego" szczęscia.

I tego ci* zyczę.

*Celowo z malej bo pomimo tylu postów wobec nikogo nie stosujesz zasady, że zwracając się do interlokutora per Ty, Tobie itd. używamy dużej litery. Nie stosujesz tej zasady wobec wszystkich. Co też o Tobie świadczy.

DLATEGO W MOICH POSTACH POMIJAM CAŁKOWICIE TWOJĄ KOMPLETNIE DLA MNIE NIEISTOTNĄ OSOBĘ. A TO, ŻE ZAWSZE ODBIERASZ COS DO SIEBIE - NIE MOJA WINA.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

czytając ten wątek wynika ewidentnie, jak starzy wyjadacze broniący wpływu wszystkiego na brzmienie dostają łupnia...

oj skończyła się era panowania mości królów:))

Bo się zamknęli w saloniku (prócz kilku osób) i nie wiedzą co tu się dzieje :)

Przecież to wątek o mitach, a nie o wpływie różnych rzeczy na brzmienie.

No to listę audio mitów :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Efekty dźwiękowe w moich powyższych przykładach nie do uzyskania w słuchawkach (a już na pewno tych "wysokiej klasy" HiFiman HE 500 czy też sennheiser hd 600, 650).

I teraz sedno sprawy. Nie można robić żadnych porównań sprzętowych opierając się głównie na odsłuchu w słuchawkach (chyba, że testujemy tylko zestawy słuchawkowe).

Mitem jest, że słuchawki są dobre do testowania sprzętu (innego niż samych samych słuchawek).

Takie jest moje zdanie i kropka.

Nie mniej za pomocą HD600 można rozpoznać pewne cechy DAC-ów.

Takie jest moje zdanie i kropka:-)

W audiofilizmie jak najbardziej chodzi i przyjemność z muzyki. Ale już bytność na forum z muzyką nie ma nic wspólnego.

Pokaz mi jeden swój post w którym zrecenzowałeś album/utwór. Patrzac na Twoje wpisy bytność na Forum polega na: 1 poklepywaniu się po pleckach lub 2 pisaniu o wpływie bezpiecznika na jakość brzmienia.

I nie, nie jestes pępkiem świata, więc o 10 godzinach nie było do Ciebie. Tylko jak to zostało słusznie zauważone - DOSŁOWNIE WSZĘDZIE gdzie ktoś się nie zgadza z Tobą zaczynasz "kąsać", a jak Ci nie wychodzi, to krzyczysz "zaatakowano mnie w bezpodstawny sposób".

I uważasz, że to jest męskie zachowanie doświadczonego Forumowicza?

A teraz daj sobie spokój, nie ma żadnego celu udowadniac ci to, co udowodniono ci setki razy w tym jak i w innych tematach.

Temat obejmuje MITY - więc wyrazam zdanie, że mitem jest pisanie o zdolnosciach rozrózniania oplotu w kablu zasilającym (bo zazwyczaj i miedz bywa ta sama), gdy słucha się muzyku po 8 godzin dziennie (przyjmijmy by nie wywołac znowu sporu).

Wiele osób wykazało już (nawet i w tym temacie, o innych nie wspominam nawet) Twój brak wiedzy.

Różnica między mną a takimi jak ty polega na tym, że jeśli czegoś nie wiem to nie udaję, że wiem. Nie mam problemu z tym by powiedzieć, że tego czy tamtego nie wiem. Mogę korzystać z wiedzy tych którzy wiedzą bo znają się dobrze na danym temacie.

"bo usłyszałem jak ktoś mówił" lub "bo ja przerzuciłem setkę sprzętu i wiem".

Tak, to jednak daje pewien pogląd i świadomość jak coś gra w konkretnych zestawieniach. Ty już tej świadomości mieć nie możesz. Zawsze ten który słuchał wie lepiej niż ten który takiej okazji nie miał.

Zawsze ten który słuchał wie lepiej niż ten który takiej okazji nie miał.

I to jest właśnie jeden z mitów. Ze względu na słowo zawsze. Otóż nie. Dlaczego? Bo nie wiadomo jak słuchał, czego słuchał i przede wszystkim w jakich warunkach. Bo np. Jeśli słuchał jednych kolumn w dużym pomieszczeniu a drugich w małym to ... wiadomo co ;)

DOSŁOWNIE WSZĘDZIE gdzie ktoś się nie zgadza z Tobą zaczynasz "kąsać",

Musisz mieć problemy z czytaniem lub rozumieniem tekstu. Często nie zgadzam się z wieloma osobami, z marslo nt tub i lamp, ze Stefkiem nt monitorów, z Tomkly nt kolumn i lamp itd. I jakoś nie ma kłótni ani wzajemnych ataków. Ale poziom tych osób jest dla niektórych nieosiągalny.

Ty już tej świadomości mieć nie możesz.

A co Ty wiesz o mnie, kim jestem i jakie mam doświadczenie?

Człowieku masz jakies chore wyobrażenie o swiecie. To, że mój znajomy w sobotę robi zakupy jadąc na rowerze do sklepu (a widuję go zazwyczaj tylko co 2-3 sobotę jak bywam w domu wracając z wyjazdów slużbowych) to nie oznacza, że mój sąsiad/znajomy ma tylko rower!

Natomiast Twoje myślenie jest dokładnie takie - widzę faceta (tylko w soboty), że jeździ do sklepu na rowerze - oznacza to z automatu:

1. wychodzi z domu tylko w soboty

2. ma tylko rower

To nie jest idiotyczne?! I ty mi piszesz o tym, że masz jakiekolwiek pojęcie i zdolnośc postrzegania swiata i innych ludzi w sposób szerszy niz tylko Twoje "wymysły"?

Odpusc sobie, temat okresla wyraznie o czym piszemy.

Ja nie biegam po High End'zie i nie udowadniam swoich "racji".

A mógłbym powklejac fotki swoich zestawów i czekać spokojnie na poklepywanie po pleckach…tylko TAKI NIE BYŁEM I NIE JESTEM

Wisi mi co kto ma - dla mnie liczy się to co mają ludzie do powiedzenia w interesujacym mnie temacie.

Z Tobą w tym aspekcie cięzko i nie jestem odosobnionym przypadkiem. Bys wiedział jakie lataja treści na PW…dostałbyś zawału. Tylko po co?

Dlatego TRZYMAJ SIE ZDROWO i trzymaj sie tego - ŻE MAM W NOSIE ATAK NA TWOJĄ OSOBĘ. WISI MI TO I NIE MAM W TYM ZADNEJ PRZYJEMNOSCI - WIEC TEGO NIE ROBIE.

Wyrażam "mości panie" opinie swoją w poruszonym temacie. Tylko i wyłącznie.

A teraz prośba jak to zrobiłem kilkanaście stron wczesniej - skupmy sie na meritum sprawy.

Edytowane przez MrArkowski

I jakoś nie ma kłótni ani wzajemnych ataków.

Nie chce mi się szukać przykładów, z drugiej strony mogą być już "zniknięte", bo to co napisałeś jest nieprawdą.

Dlatego uwazam ze obalanie audiofilskich mitow opierajac sie na systemie sluchawkowym lub monitorw studyjnych jest nie do konca uczciwe

System słuchawkowy ma tą zaletę że uniezależnia się od pomieszczenia, system oparty o monitory studyjny jest często dokładniejszy od hifi.

Wiadomo że na podstawie tylko tych systemów nie ma co wyciągać wniosków o grani lun nie wzmacniaczy czy np. kabli głośnikowych ale np. o innych elementach systemów już co nieco można powiedzieć. Ze względu na wymienione wyżej zalety tych systemów czasem można dowiedzieć się więcej o testowanym sprzęcie niż na klasycznym HiFi.

I to jest właśnie jeden z mitów. Ze względu na słowo zawsze. Otóż nie. Dlaczego? Bo nie wiadomo jak słuchał, czego słuchał i przede wszystkim w jakich warunkach. Bo np. Jeśli słuchał jednych kolumn w dużym pomieszczeniu a drugich w małym to ... wiadomo co ;)

Dodatkowo nie zawsze słuchający ma wiedzę muzyczną rozległą na tyle, by miec pogląd i świadomosc co oznacza brzmienie dobre - naturalne. Moze co najwyzej w takim przypadku poruszac się w zakresie własnych - subiektywnych ocen "dobrze brzmi". A to oznacza, że jego słowo ma wartośc jedynie na poziomie "subiektywnych doznań" , a nie spełnia z góry założenia, że mamy przed sobą "znawcę dobrego brzmienia".

I by nie było - zapytałem kilka razy kiedy i gdzie był na jakimś dobrym koncercie jazzowym czy w filharmoni. Do dzis nie dosatłem zadnej odpowiedzi.

Bieganie po wystawach audio nie wyrobi w człowieku żadnej swiadomosci muzycznej. Sorry - to tak n ie dziala i nie ma się co obrażać.

System słuchawkowy ma tą zaletę że uniezależnia się od pomieszczenia, system oparty o monitory studyjny jest często dokładniejszy od hifi.

Wiadomo że na podstawie tylko tych systemów nie ma co wyciągać wniosków o grani lun nie wzmacniaczy czy np. kabli głośnikowych ale np. o innych elementach systemów już co nieco można powiedzieć. Ze względu na wymienione wyżej zalety tych systemów czasem można dowiedzieć się więcej o testowanym sprzęcie niż na klasycznym HiFi.

Dojdziemy w przypadku słuchawek do odpowiedzi na wiele…ale na zgoła inne pytania niż w przypadku kolumn głośnikowych.

Ciężko ocenić brzmienie zestawu audio posługując sie jedynie jego małym zakresem "dziurka wzmacniacza słuchawek"

Mozemy analizowac z "pierwszego planu" muzykę i często gubić plan 2. Możemy na słuchawkach zbudowac sobie scenę z usłyszanych niuansów (bywają lepiej odbierane na słuchawkach).Ale to nie to samo.

Nie łączył bym tych 2 swiatów, bo to jednak kompletnie inne słuchanie.

Może by tak ustalić co wpływa na ten dźwięk a co nie ... jakaś lista ?

Rzuć okiem na moje "o mnie" ;)

Za niebawem posłucham co nie co u Lutka, a później u discomaniac i będę mieć swoje zdanie, oparte na odsłuchach różnej klasy sprzętu.

Póki co, jak wynika z relacji to przy testach ABX wymięka każdy, nawet najbardziej słyszący audiofil (Piopio, Palton).

Na forum słyszą, podczas spotkania i testów ABX nie słyszą.

Jak to jest naprawdę będę wiedzieć w krótce.

Tak samo jak nikt mi teraz nie wciśnie kitu, że kabelki do słuchawek grają.

Bzdura do kwadratu i jeszcze raz do kwadratu.

Ten kto twierdzi inaczej to albo kłamie w żywe oczy, albo mówi prawdę ale opartą na swojej iluzji.

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

A inżynierowie uważają, że najlepsze robi TAD, niezłe KEF, a najgorsze właśnie Tannoy. I komu tu wierzyć?.... :-)

A jak inzynierowie uwazaja, ze kabelki, sieciowki i przerozne voodoo nie maja, bo nie moga miec wplywu na dzwiek, a audiofile - szczegolnie hi-endowcy twierdza, ze tak, bo slysza, to komu wierzyc ???

Na odprężenie i odrzucenie złych emocji:

Gdy się uśmiechasz, gdy się uśmiechasz,

cały świat uśmiecha się z tobą.

Gdy się śmiejesz, gdy się śmiejesz,

słońce zaczyna świecić.

Ale gdy płaczesz, przywołujesz deszcz,

więc przestań wzdychać, bądź znów szczęśliwy,

nie przestawaj się uśmiechać, bo gdy się uśmiechasz,

cały świat uśmiecha się z tobą.

I tu masz rację ale nie rozumiesz idei. Każdy chwali swoje i sprowokowany wytknie wady konkurencji, bo zna je najlepiej. I gdyby posłuchać tylko jednej strony, to obraz byłby tendencyjny. Ale gdy w ten sposób sprowokujesz wielu uczestników tego rynku to wyłania się bardziej realny obraz.

Każdy chwali swoje i wytknie wady konkurencji nawet jeśli to nie jest prawda, ale kto miałby wyciągać z tego coś dla siebie jeśli nie rozumie o czym mowa? Naprawdę sądzisz, że jeśli nawet więcej firm z tej samej branży obsmaruje inną to będzie miało wartość edukacyjną? Poza tym pokazałeś nie raz swoją ignorancję na argumenty naukowe, a teraz piszesz że rozmawiasz z "inżynierami" i ich prowokujesz? Ciekawe czym chyba ignorancją w temacie :)

Edytowane przez malikali

A jak inzynierowie uwazaja, ze kabelki, sieciowki i przerozne voodoo nie maja, bo nie moga miec wplywu na dzwiek, a audiofile - szczegolnie hi-endowcy twierdza, ze tak, bo slysza, to komu wierzyc ???

Wbiłeś klin…oj wbiłeś!

Każdy chwali swoje i wytknie wady konkurencji nawet jeśli to nie jest prawda, ale kto miałby wyciągać z tego coś dla siebie jeśli nie rozumie o czym mowa? Naprawdę sądzisz, że jeśli nawet więcej firm z tej samej branży obsmaruje inną to będzie miało wartość edukacyjną? Poza tym pokazałeś nie raz swoją ignorancje na argumenty naukowe, a teraz piszesz że rozmawiasz z "inżynierami" i ich prowokujesz? Ciekawe czym chyba ignorancją w temacie :)

Hahahaha.

Tak samo jak nikt mi teraz nie wciśnie kitu, że kabelki do słuchawek grają.

Bzdura do kwadratu i jeszcze raz do kwadratu.

Jest to kabel analogowy. Może powodować zmiany w dźwięku. Czy słyszalne jak w analogicznych kablach głośnikowych ? Nie wiem. Nie słuchałem nigdy na słuchawkach. Dbam o uszy :) :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Skoro nie rozumiesz o czym pisałem to i tak już nie zrozumiesz. Zresztą tobie to i tak nie jest do niczego potrzebne. Nie planujesz przecież rozwoju systemu audio, a nawet posiadania jakiegokolwiek. Przyznaj szczerze malikali, po co jesteś na forum? Przecież nie dla audio.

Edytowane przez sly30

Jest to kabel analogowy. Może powodować zmiany w dźwięku. Czy słyszalne jak w analogicznych kablach głośnikowych ? Nie wiem. Nie słuchałem nigdy na słuchawkach. Dbam o uszy :) :)

Może. W pewnym zakresie może. Jak kable głosnikowe. Sa to albo wpływy żadne, albo niuanse i obejmują tylko niewielki zakres, czesto pomijalny - bo w większym stopniu wpływ na zmianę brzmienia ma sama konstrukcja słuchawek czy kolumn głosnikowych.

Tak więc zasadność wydania 5K za kable głosnikowe i oczekując poprawy brzmienia przy zestawie kolumn wartym 5K jest niepowazna.

Nie mniej za pomocą HD600 można rozpoznać pewne cechy DAC-ów.

Takie jest moje zdanie i kropka:-)

Jakie cechy np?

Daj i mi tego doświadczyć, i wpadnij do Lutka że swoim torem słuchawkowym.

Niech sam się przekonam o tych cechach DAC'ów w przekazie z HD600 :)

Tak tylko nieśmiało zaznaczę, że HD600 to raczej ciemne słuchawki, skutecznie maskujące wady nagrań.

Muzyki na czynniki pierwsze to one nie rozkładają, choćbyś nie wiem jak bardzo je lubiał.

To są słuchawki o imho referencyjnej tonalności, wręcz wzorowe w swojej kulturze grania, ale nie nadadzą się na odsłuch w studio.

Nie są rozdzielcze i analityczne.

Jakie więc cechy DAC'ów usłyszałeś na nich?

Dudnienie na basie od małego współczynnika tłumienia? Brak mocy do wystarczającego ich wysterowania? :)

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

• Pokaż nowe odpowiedzi