Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

BeatX trzeba oddzielić grubą kreską sprzęty dajace się odróznić w abx i te których się nie da

osobiscie uwazam że abx w audio odrozni jedynie kolumny i to tez zupelnie roznie grajace

nie mozesz zalozyc ze przy pomocy abx ktos odrozni podstawki antywibracyjne bo zaloze sie ze nie ma takiego czlowieka na swiecie

to jak z gownem, budyniem i odmianami papryki czy ziemniaka

jedne zmiany sa oczywiste od razu slyszalne inne nie

Ale pisanina o zmianach po wpięciu nowego kabelka to już nie wymaga umiejętności odróżniania?

Sommelier jak nie potrafi odróżnić win, traci pracę.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Ja też słucham w ciemności. Jakoś mi się scena poprawia.

Też odnotowuję taki efekt. Czyli wzrok w słuchaniu przeszkadza, w wykrywaniu różnic pewnie też.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale pisanina o zmianach po wpięciu nowego kabelka to już nie wymaga umiejętności odróżniania?

ja Ci nie udowodnie w tescie jak do mnie przyjedziesz ale jak mi dasz te kable na 2 tygodnie zabawy to wtedy odpowiem ktory jest ktory jesli rzeczywiscie beda sie roznic

Też odnotowuję taki efekt. Czyli wzrok w słuchaniu przeszkadza, w wykrywaniu różnic pewnie też.

Na pewno tak jest. Można się skupić tylko na słuchaniu muzyki.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Tego właśnie nie rozumiem.

Sommelier to gość z wybitnymi zdolnościami smakowymi. Według Axiotla nie powinno takowych być w naturze.

Audiofil to gość wybitny w odróżnianiu dźwięków, kto lepiej wyłapie te niuanse?

Jeszcze jakby chodziło o podstawki, czy platformy to dobra, niemożliwe. Ale odróżnić wzmacniacz za 1000 od takiego za 20000 nie da rady?

Jak tak to przepraszam.

To można w takim układzie pozwolić sobie na więcej. Nie wiem czemu hrabia się hamuje. Można śmiało zamiast pospólstwo i tłuszcza pisać "to bydło".

Nawet hrabia potrafi rozróżnić pospólstwo od bydła. Nie potrzeba ślepego testu. Zreszta i tak wystarczy po zapachu :)

Tego właśnie nie rozumiem.

Sommelier to gość z wybitnymi zdolnościami smakowymi. Według Axiotla nie powinno takowych być w naturze.

Audiofil to gość wybitny w odróżnianiu dźwięków, kto lepiej wyłapie te niuanse?

Jeszcze jakby chodziło o podstawki, czy platformy to dobra, niemożliwe. Ale odróżnić wzmacniacz za 1000 od takiego za 20000 nie da rady?

a czy sommelierzy rozwiązują testy abx czy po prostu ślepe? to jest zasadnicza różnica

poza tym nie słyszałem o profesji audiofila i certyfikatach na bycie nim :D

Edytowane przez biniek84

a czy somilerzy rozwiazuja testy abx czy po prostu slepe? to jest zasadnicza roznica

Według mnie nie musi być ABX. Niech ten co słyszy słucha w jaki sposób chce żeby tylko dowieść swojej racji. Ma tylko nie wiedzieć co w danej chwili gra.

poza tym nie słyszałem o profesji audiofila i certyfikatach na bycie nim :D

Profesja audiofila, to recenzent sprzętu audio.

Wystarczy że słyszysz sprzęt elektroniczny i już jesteś audiofilem, a jak masz smykałkę do poezji, to i fach w kieszeni (recenzent)

Tym większy poziom wtajemniczenia, im więcej audio-voodoo słyszysz :)

Nawet nie trzeba mieć porządnego sprzętu i jakiejkolwiek wiedzy z zakresu elektroniki, akustyki, czy techniki cyfrowej w audio.

Wystarczy, że będziesz ładnie opisywał zmiany w dźwięku po odsłuchach czegoś tam i nikt Ci nie zarzuci, że kłamiesz.

Bo jak to zweryfikować?

Natomiast certyfikat jakości sprzętu przyznają recenzenci sprzętu audio.

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

no i tu jest jasnosc ja jestem gotowy sie poddac takiemu testowi i twierdze ze wg tej metody spokojnie jestem w stanie rozroznic daci i wzmacniacze a być moze nawet i kable

A myślałem, że żeby szlachta jego mać mogła się trochę powywyższać.

Powywyższać to się kazdy trochę chce, tylko nie każdy ma czym.

Metoda poniżania innych sama z siebie nikogo nie wywyższa.

Potrzebny jest jest jakiś własny atut.

no i tu jest jasnosc ja jestem gotowy sie poddac takiemu testowi i twierdze ze wg tej metody spokojnie jestem w stanie rozroznic daci i wzmacniacze a być moze nawet i kable

Zatem ja - jako uzupełnienie - mogę zasiąść do ślepego testu kabli. :) Szerokie okolice Łodzi - jak ktoś ma ochotę zorganizować - proszę bardzo. :)

Niektórym starcza beret z antenką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Temu Panu do wzmacniania prądu na pewno starczy beret z antenką :)

Nie wiadomo jak z anteną radiową "dachową".

Jeszcze trochę i chyba pojadę na te testy :)

No to spiesz się z decyzją brachu, bo liczba miejsc ograniczona a już znalazł się wstępnie czwarty chętny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość kizol666

(Konto usunięte)

No to spiesz się z decyzją brachu, bo liczba miejsc ograniczona a już znalazł się wstępnie czwarty chętny.

Za daleko mam ale gwarantuje Ci że ktoś się znajdzie po tak burzliwej rozmowie

Jak już cytujecie wpisy o ludzkich zmysłach do wysilcie się trochę i wygooglujcie sobie również zależności pomiędzy słuchem a mową itd.itp.

Tak jak napisałem - ludzie zmysły to system naczyń połączonych, wystarczy to zrozumieć aby nie smęcić o testach ABX.

A od kiedy mowa jest zmysłem ?

Powywyższać to się kazdy trochę chce, tylko nie każdy ma czym.

Metoda poniżania innych sama z siebie nikogo nie wywyższa.

Potrzebny jest jest jakiś własny atut.

Masz rację. Pospólstwa od pospólstwa tą miarą nie da się oddzielić.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Skoro słucha z kompa przez słuchawki, nie ma kolumn ani porządnego wzmacniacza, sam pisał, że nigdy nie słuchał poważnego systemu audio, to sądzisz że słuchał czegoś stojącego lub nie np na Stillpoins Ultra SS?...to chyba oczywiste że nie. Większość krytyków nie miała nawet w ręku rzeczy które tak obśmiewają. I nie ma w tym nic złośliwego. Takie są po prostu fakty.

Jak już cytujecie wpisy o ludzkich zmysłach do wysilcie się trochę i wygooglujcie sobie również zależności pomiędzy słuchem a mową itd.itp.

Tak jak napisałem - ludzie zmysły to system naczyń połączonych, wystarczy to zrozumieć aby nie smęcić o testach ABX.

To wygoogluj jeszcze sobie zależności, które są potrzebne do odbierania bodźców jak w przypadku węchu do smaku i takie, których powiązanie wpływa na fałszowanie rzeczywistych odczuć i tak dojdziesz do takich rzeczy jak efekt McGurka. Wystarczy to zrozumieć, a nie smęcić że wzrok pomaga w słyszeniu różnic.

"Jeśli zamkniemy oczy słyszymy dźwięk taki, jaki jest w rzeczywistości jeśli mamy otwarte oczy słyszymy to, co podpowiada nam zmysł wzroku"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość kizol666

(Konto usunięte)

"Jeśli zamkniemy oczy słyszymy dźwięk taki, jaki jest w rzeczywistości jeśli mamy otwarte oczy słyszymy to, co podpowiada nam zmysł wzroku"

Tak to jest bedzo dobry test.

Czyli pozostaje mi jedynie potwierdzić swoje zdanie z postu 2148, iż nie wszyscy ludzie ze zdrowym narządem słuchu słyszą tyle samo.

Porównawcze testy odsłuchowe nie porównują ludzi (jak słyszą). Porównują tylko sprzęty, tzn. maja za zadanie wykryć czy jesteśmy w stanie naszym słuchem wykryć różnice pomiędzy nimi. Audiofil jest najsłabszym elementem takiego porównania bo jego parametry są zmienne w czasie i czasem potrafią się zmieniać bardzo mocno w krótkich odstępach czasu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi