Skocz do zawartości
IGNORED

Ostre brzmienia

Rekomendowane odpowiedzi

Patrz na środek pasma, a nie na bas. Na basie większość kolumn kończy w okolicy 40-50 Hz.

Odbiór przez ucho i parametry, to zupełnie odrębne kwestie. Stąd niektóre gatunki "nie grają".

napisalem nisko-średnio tonowym

obiektywnie o audio

Na relaksie :)

Wychwytujemy info o sprzęcie tak czy owak.

E: Słuchał ktoś harpii doberman?

wysokotonowy: 25 mm

średniotonowy: 18 cm

bas: 26 cm

Skuteczność: 91,5 db

Pewnie wgniata w fotel. Muszę kiedyś przesłuchać kolumny z > 25cm nisko-średnio tonowcem. U mnie w pokoju to nie ma racji bytu ale pewnie efekt jest zacny.

Słuchałem z dzielonką Hegla 20 dźwięk najwyższej klasy w około 25 metrach .

Edytowane przez jacm

Ciekawszy niż amphiony twoje?

To ta sama filozofia dźwięku naturalność i swoboda w każdej muzyce .

To było na AS bodajże 2 lata temu część ludzi potem oceniało ten dźwięk w tym zestawieniu jako najlepszy dźwięk wystawy .

Taaa, i na pewno słuchali wtedy (na AS) ciężkiej muzy. Wiarygodne opinie w kontekście tego tematu.

Ja zawsze słucham na As poza pitu pitu Sepultury , Slayera itd i akurat wystawcy z Harpii nigdy nie Bali się puszczać , aczkolwiek różnie z tym bywa u różnych wystawców . Mimo że kolumny zacne właściciel firmy poważania nie ma dlaczego możecie dużo złego o nim wyczytać a szkoda wątek zaśmiecać . A metal na Heglu to jest to co Tygrysy lubią najbardziej .

Edytowane przez jacm

Ja zawsze słucham na As poza pitu pitu Sepultury , Slayera itd i akurat wystawcy z Harpii nigdy nie Bali się puszczać , aczkolwiek różnie z tym bywa u różnych wystawców . Mimo że kolumny zacne właściciel firmy poważania nie ma dlaczego możecie dużo złego o nim wyczytać a szkoda wątek zaśmiecać . A metal na Heglu to jest to co Tygrysy lubią najbardziej .

Kiedyś słuchałem dali ikon 6 z marantzem 8005 i po przesiadce na H80 była miazga. Dlatego elektornika hegla może być zacna. Gdzie można posłuchac harpii?

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

Marantz nie nadaje się do metalu . Są co roku na Audio schow albo w salonach ale po ostatnich perturbacjach nie wiem które salony chcą jeszcze z tą firmą współpracować bo klientów na tak zwaną zaliczkę już nie powinien znaleźć gdybyś chciał brać na.odsłuch od Harpii na zaliczkę nie polecam poczytaj jakie cuda wyprawiają się potem .

Marantz nie nadaje się do metalu . Są co roku na Audio schow albo w salonach ale po ostatnich perturbacjach nie wiem które salony chcą jeszcze z tą firmą współpracować bo klientów na tak zwaną zaliczkę już nie powinien znaleźć gdybyś chciał brać na.odsłuch od Harpii na zaliczkę nie polecam poczytaj jakie cuda wyprawiają się potem .

Wiem, że lepiej przesłuchać sprzęt u siebie ale miałbym cyka wypożyczać coś za taką kasę. Dlatego u mnie odsłuchy wyłącznie w salonach. Też coś czytałem, że były problemy z odsyłaniem kaski.

obiektywnie o audio

Całkiem fajny kaberecik nagrany całkiem ciekawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziś sie zastanawiałem co w teorii będzie lepsze:

2x 16 cm = nisko-średnio 2 drożna

vs

1x 16 cm nisko + 1x 16cm średnio 3 drożna

?

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

a nie lepiej

22cm jako niskotonowy, 13cm średnio plus 25-28mm wysokotonowy ?

wtedy by zagrało lepiej niż 2x16 ....

bo jak to się mówi głośniki od 22cm średnicy już jako tako "gadają niskimi tonami" :).... - no i tak faktycznie jest

czyli warto zainteresować się:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Lepiej kupić cały set koncertowy...wtedy to dopiero bas będzie...szyby w...li z chaty...

a nie lepiej

22cm jako niskotonowy, 13cm średnio plus 25-28mm wysokotonowy ?

wtedy by zagrało lepiej niż 2x16 ....

bo jak to się mówi głośniki od 22cm średnicy już jako tako "gadają niskimi tonami" :).... - no i tak faktycznie jest

Czyli średniotonowy niekoniecznie musi być wybitnie duży? Ale bas owszem?

Lepiej kupić cały set koncertowy...wtedy to dopiero bas będzie...szyby w...li z chaty...

Chyba jednak nie jest dobrym pomysłem skupiać się wyłącznie na basie? Co z wokalem i gitarami?

I jeszcze jedna rzecz, 3 drogi zawsze lepsze niż 2?

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

tak - średniotonowy nie musi być zbyt duży - starczy 12-14cm w zupełnośći

niskotonowy 22-25cm nie mniejszy niż 22cm

to będą kolumny diy czy kupny gotowy model? (możesz zdradzić nad jakim modelem myślisz?) - no chyba ,że to tajne :) ?

tak - średniotonowy nie musi być zbyt duży - starczy 12-14cm w zupełnośći

niskotonowy 22-25cm nie mniejszy niż 22cm

to będą kolumny diy czy kupny gotowy model? (możesz zdradzić nad jakim modelem myślisz?) - no chyba ,że to tajne :) ?

Nic nie kupuje :) Tak się dziś zastanawiałem, bo gram na magnatach 1003S i zaciekawiło mnie jak grają 1005.

W moich monitorach jest 1x 16,5 nisko-średnio a w 1005 jest 2x 16,5 nisko średnio.

Raczej przeskoku jakościowego nie będzie? Ale wygar sporo większy :)

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

to lepiej już magnat 1009 :)

albo magnat 759 jeśli 1009 za drogie

3 drogi

niskotonowy 2 x 8"; . nisko-średniotonowy 1 x 6,5"; . wysokotonowy 1 x 1,2"

I teraz jaka będzie różnica między wokalem/gitarą elektryczną w takiej kolumnie vs mój monitor?

Mimo, że średniotonowy jest taki sam to wygar będzie większy z racji wielkości kolumny?

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

kolumna podłogowa ma to do siebie ,że tam jest już jako taka , objętość , powierzchnia membran głośników też jest spoooro większa niż w twoich monitorach, a te dwa czynniki są kluczowe , dla "większej skali" dźwięku (też to przerabiałem, najpierw kombinowałem z mnitorami z 13cm głośnikiem, potem z 170mm , ale teraz jak mam podłogowe - co prawda nie kupne gotowe tylko na zamówienie wykonane) to zakończyłem swe poszukiwania kolumn.

kolumna podłogowa ma to do siebie ,że tam jest już jako taka , objętość , powierzchnia membran głośników też jest spoooro większa niż w twoich monitorach, a te dwa czynniki są kluczowe , dla "większej skali" dźwięku (też to przerabiałem, najpierw kombinowałem z mnitorami z 13cm głośnikiem, potem z 170mm , ale teraz jak mam podłogowe - co prawda nie kupne gotowe tylko na zamówienie wykonane) to zakończyłem swe poszukiwania kolumn.

Powierzchnia membran dla średniotonowego jest taka sama. Rozumiem dlaczego niskie częstotliwości będą grały w większej skali ale co z wokalem i gitarą?

obiektywnie o audio

średnie tony z kolumny 3 drożnej będą lepsze nawet mimo tego , że średniotonowy jest taki sam jak w twoich monitorach bo po prostu nie jest on obciążony dodatkowo niskimi tonami , a zaczyna grać np dopiero od 300-400hz a nie od powiedzmy od 40-60hz

Edytowane przez bokser7778
  • Pokaż nowe odpowiedzi