Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Jacchusia napisał:

Ja mam Onkyo Integra DT-901 i przewija jak nowy, tzn. nie wyobrażam sobie że mógłby lepiej, a kaseciaków CC w swoim życiu miałem sporo, DAT-ów również.

Swojego kilka lat nie używałem i może to jest przyczyna osłabienia przewijania, ale jest wystarczająco dobre, więc nie będę sobie tym zaprzątał głowy, możliwe że trzeba coś nasmarować/naoliwić, ale na razie mi się nie chce tym zajmować.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Swojego kilka lat nie używałem i może to jest przyczyna osłabienia przewijania, ale jest wystarczająco dobre, więc nie będę sobie tym zaprzątał głowy, możliwe że trzeba coś nasmarować/naoliwić, ale na razie mi się nie chce tym zajmować.
W moim problemem był stary smar nałożony na elementy ruchome. Z wiekiem smar dosłownie skamieniał, co powodowało blokowanie się elementów przy przewijaniu, odtwarzaniu i otwieraniu kieszeni.

BTW. muszę odpalić swojego kaseciaka. Dawno go nie używałem.

2 minuty temu, GB napisał:

wiekiem smar dosłownie skamieniał, co powodowało blokowanie się elementów przy przewijaniu, odtwarzaniu i otwieraniu kieszeni.

Dokładnie, smar może doprowadzić nawet do zatarcia łożyska, miałem do czynienia z takim zjawiskiem już dawno temu w moim pierwszym magnetofonie stereo ZK246, plastikowe kółko pośrednie pomimo dużego luzu na ośce systematycznie się zacierało i przestawało kręcić. Odpowiedzialne za to było smarowidło użyte dla tego łożyska. Skojarzyło mi się to wtedy z maszynką do robienia masła z mleka której używałem w czasie wizyt u rodziny na wsi dawno temu 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

więc nie będę sobie tym zaprzątał głowy, możliwe że trzeba coś nasmarować/naoliwić, ale na razie mi się nie chce tym zajmować.

Radzę uważać, bo ja sobie nasmarowałem piszczący napęd szuflady w stary Marantz 62 i co prawda przestał piszczeć, ale na następny dzień się nie otworzył, zębatka i pasek się rozpuściły/rozmiekły na kawałki. Byłem w szoku.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

15 godzin temu, Jacchusia napisał:

Radzę uważać, bo ja sobie nasmarowałem piszczący napęd szuflady w stary Marantz 62 i co prawda przestał piszczeć, ale na następny dzień się nie otworzył, zębatka i pasek się rozpuściły/rozmiekły na kawałki. Byłem w szoku.

Wiem, był okres w którym pracowałem w serwisie Sony-Pioneer, do wszystkiego w elektronice i związanej z nią mechanice są odpowiednie preparaty. Użyte przeze mnie określenie "nasmarować czy naoliwić" było tylko wskazaniem czynności które należy wykonać. Np. łożysk w silniku głównym magnetofonu Akai GX210 nie trzeba było oliwić bo były wykonane z materiału zapewniającego samosmarowanie. Zakazu oczywiście nie było bo to były łożyska ślizgowe metalowe. Z tą szufladą w tym Twoim Marantz-u to ciekawa historia, wykonana musiała być z materiału samoutylizującego się, rzeczywiście można się naciąć. Też bym tego nie zauważył. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.11.2024 o 12:20, Jacchusia napisał:

Sam lubie popatrzeć na żarzące się lampy, ale tego nie rozumiem

Teraz w modzie są obudowy komputerowe, ala akwarium.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Zebrałem się dziś na odwagę 🙂 i wziąłem narzędzia w ręce. Mój RS-B100 przestał kręcić szpulki, starość dopadła idler i paski. Rozebrałem, założyłem nowe i właśnie sobie słucham starych kaset... Taki sentymentalny chwalipost...

• 5 tygodni później...

Kolejne przygody z tasiemkami... W moim RS-B905 prawa rolka popękała - na bokach no i już lekko na powierzchni. Wiek nie oszczędza niczego i nikogo. Udało mi się kupić ha, ha! oryginalne rolki - lewą i prawą. Ceny jak za zrobione ze złota 🙂 ale cóż, lepiej już nie będzie.

Przy okazji czy może ktoś podpowiedzieć - aktualnie w okolicach W-wy gdzie można oddać bez strachu deck na regulację/przegląd?

Pytanie nr 2 - czy ktoś może rozbierał RS-B905 i wie/ma zdjęcia potencjometrów bias/rec level? trzeszczą, a nie wierzę że spray rozwiąże sprawę, więc myślę o wymianie.

W dniu 29.11.2024 o 01:25, Krak_oN napisał:

Ten facet bredzi jak potłuczony, a sam siebie nazywa "Doktor Gramofon" - oststnio w filmiku mówił jak mozna rozpoznac piracka CD...po okładce miedzy innymi 🙂 O IFPI chyba nie słyszał...

14 godzin temu, Macio4ever napisał:

Pytanie nr 2 - czy ktoś może rozbierał RS-B905 i wie/ma zdjęcia potencjometrów bias/rec level? trzeszczą, a nie wierzę że spray rozwiąże sprawę, więc myślę o wymianie.

Ja bym psiknął, bo pewnie trudno o takie same potencjometry, a jak to nie rozwiąże problemu to wtedy myśleć dalej, masz spray do potencjometrów? Najpierw możesz je po prostu rozruszać, tzn ze sto razy przekręć, zaśniedziałe styki powinny się oczyścić. Pytałeś o serwis, to już raczej przeszłość, zostali hobbyści, większość sam zrobisz, a jak nie to tutaj wrzucaj zdjęcia pytaj, pomożemy. W razie czego ja mieszkam pod Warszawą, coś tam dłubię, mam nawet kasety testowe od HPR i jakieś programy na kompie (oscyloskop, prędkość przesuwu itp.), tylko takiego nie rozbierałem... Ale chęć na jakąś naprawę powraca i chyba coś sobie kupię aby podłubać znowu 🙂 

Edytowane przez yesther

Panowie,

Dziękuję za podpowiedzi odnośnie potencjometrów, spróbuję w sumie nic nie zaszkodzi (spray mam). I tak muszę 905-kę rozebrać do wymiany pasków i rolek. W sumie sam tor przesuwu działa, nie ma jakiś problemów natomiast mam nierównomierność w kanałach i nie wiem jeszcze czy to kalibracja wyświetlacza czy coś innego. Może zacznę od skalibrowania wyświetlacza i zobaczę. Sygnał testowy mogę podać z kompa, serwisówka jest, odwaga też 🙂 

Tematów mechanicznych w zasadzie się nie lękam, lutownicy również 🙂 - natomiast nie mam kaset testowych, ani oscyloskopu (to jeszcze do ogarnięcia), a przede wszystkim doświadczenia.

Edytowane przez Macio4ever

Niestety bez kaset testowych to działanie po omacku, nigdy nie zaczyna się od regulacji wyświetlacza, musisz wszystko po kolei zrobić jak w serwisówce, ale zawsze trzeba zacząć od wyczyszczenia i nasmarowania mechanizmu. Aby wiedzieć czy kanały grają równo niezbędna jest kaseta testowa (oczywiście najlepiej nagrana na specjalnym magnetofonie jednośladowym) i zmierzenie prądów w kanałach. Tylko jak prądy są równe i mechanizm masz ogarnięty to kalibrujesz wyświetlacz. Aby poznać kondycję decka to najważniejszy jest parametr w&f (wow & flutter), ale do tego też jest niezbędna kaseta testowa i to o jakiejś tam uznanej jakości a nie pierwsza lepsza, bo przecież nie wiesz z jakim w&f to było nagrane, a potem się to powiela. Do tego jakiś program na kompie, ale aby podłączyć decka do kompa to potrzebujesz też takiej zewnętrznej karty dźwiękowej, posiadającej wejście mikrofonowe stereo. Oczywiście kolejną ważną rzeczą jest prędkość przesuwu, deck na pewno nie trzyma parametrów od nowości, jak masz kilka decków to musisz to wyrównać aby kasety nagrane na jednym nie grały wolniej/szybciej na innych. Kolejną ważną rzeczą, jeśli nie najważniejszą jest skos głowicy, też trzeba wyrównać między deckami, do tego też niezbędne kasety testowe i najlepiej oscyloskop, są darmowe programy do tego. Sygnał testowy z kompa to możesz podać ale do regulacji poziomów nagrywania itp, odtwarzanie ustawisz tylko z kasetami testowymi. Tak czy inaczej, fajna przygoda z deckami!

Taka kaseta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I taka karta muzyczna na USB

Ukryta Zawartość

plus darmowe programy do w&f i wystarczy

Tak dostał nowe życie mój Akai gx-75.

Właściwie to świetnie trzymał parametry , ale przesmarowanie ruchomych elementów dało znaczną poprawę

Polecem , trochę zabawy ale efekt świetny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytałem o kasetach testowych i chyba wydam kasę, bo bez tego ani rusz.

Odnośnie W&F to w RS-B100 jest DD sterowane kwarcem więc pewnie za wiele nie zdziałam (w serwisówce jest sprawdzenie ale nie ma nic o korekcie), no chyba że coś mechanicznie byłoby nie halo. W RS-B905 wiem, że jest regulacja w silniku.

W sumie przekazaliście słuszne uwagi, za które dziękuję.

Chyba się zepnę, douczę, dokupię sprzęt pomiarowy i zrobię krok po kroku z serwisówką...

No i uruchomiłem projekt 🙂 Przemyślałem sprawę i uznałem, że zrobienie samemu oprócz nauki i satysfakcji może okazać się bardziej ekonomicznie uzasadnione i szybsze vs serwis. Będę dzielił się postępami, może przyda się komuś, kto jak ja chce się podjąć wyzwania.

Przy okazji - RS-B100 jest w serwisówce regulacja DD, co wcześniej przeoczyłem.

Kupiłem 2 kasety z GennLab - odpowiedniki Panasonic QZZCFM i QZZCWAT, które są wskazane w serwisówkach, do pomiarów pasma użyję TDK AD, SA i MA bo oryginalnych Panasonica to już nie zdobędę.

Nowy lepszy multimetr (UNI-T, UT61E+) w drodze. 🙂

Wybrałem model oscyloskopu, kupię Rigola DHO802, który co prawda przerasta moje aktualne potrzeby, natomiast wolę uniknąć bujania się z przystawkami USB, które na forach elektroników są mocno odradzane.

Jako źródło sygnałów testowych zamierzam użyć PC z generatorem z programu TrueRTA.

Zamierzam rozpocząć zabawę od pomiarów magnetofonów w ich obecnym stanie aby nauczyć się obsługi i mieć punkt odniesienia. Zapewne regulację (po wymianie pasków i rolek) zacznę od RS-B905 i zobaczymy jakie będą tego efekty.

Trzymajcie kciuki 🙂

Edytowane przez Macio4ever

Pamiętaj, że przed włożeniem kasety (zwłaszcza tej z wysokimi częstotliwościami) obowiązkowo trzeba rozmagnesowac cały tor przesuwu. 

nagrywamy.com

3 godziny temu, Filwoj napisał:

No i oczywiście dobrze przeczyścić, zwłaszcza rolki gumowe i idlery żeby nie przemieliło cennej kasety... Ale to na pewno już wiesz.

Tak to podstawa, ja mam też jedną taką przezroczystą kasetę z wyłamanym brzegiem żeby sprawdzać naocznie tor taśmy, no i oczywiście każdy mniej znany deck traktuj z mniejszym zaufaniem, wrzuć jakąś kasetę i zobacz czy nie gnie taśmy, czasem brzeg może tylko giąć. Taśmy serwisowe cenne tylko po wyczyszczeniu toru a najlepiej po konserwacji mechanizmu.

Szeroko idziesz z tym oscyloskopem, w zupełności wystarczy program Nak-100, kiedyś chyba stówkę kosztował, do tego ta karta na usb co kolega linkował, no ale Twoja kasa 🙂

4 godziny temu, przemak napisał:

Pamiętaj, że przed włożeniem kasety (zwłaszcza tej z wysokimi częstotliwościami) obowiązkowo trzeba rozmagnesowac cały tor przesuwu. 

Pamiętam 🙂 Mam demagnetyzer

12 minut temu, yesther napisał:

Tak to podstawa, ja mam też jedną taką przezroczystą kasetę z wyłamanym brzegiem żeby sprawdzać naocznie tor taśmy, no i oczywiście każdy mniej znany deck traktuj z mniejszym zaufaniem, wrzuć jakąś kasetę i zobacz czy nie gnie taśmy, czasem brzeg może tylko giąć. Taśmy serwisowe cenne tylko po wyczyszczeniu toru a najlepiej po konserwacji mechanizmu.

Szeroko idziesz z tym oscyloskopem, w zupełności wystarczy program Nak-100, kiedyś chyba stówkę kosztował, do tego ta karta na usb co kolega linkował, no ale Twoja kasa 🙂

Tak, pamiętam o czyszczeniu. Mam do zrobienia swoje decki, które mam już jakiś czas. 905 nie gnie, anie nie rwie taśm - myślę, że jeden przebieg taśmie nic nie zrobi, a muszę mieć jakąś bazę (przed wymianą rolek).

Odnośnie sprzętu pomiarowego - tak wydaje się grubo. Ponieważ bawię się różnymi hobby od lat, to doświadczenie mówi mi aby kupić narzędzia możliwie dobre, bo potem będę dokupował drugi raz.

Oscyloskop nie na wiele się przyda niestety. Jest niezbędny do ustawienia skosu, ale to można nawet darmowym oprogramowaniem zrobić. Nie wszystkie cyfrowe oscyloskopy mają x-y niezbędny do tego celu (mój tani bateryjny nie ma) więc sprawdź. Natomiast miernik... niestety multimetr nie za bardzo. Mogą mieć napisane wszystko, ale na 1kHz się kończą. To powinien być miliwoltomierz m. cz. Najlepszy nieprzerwanie od pół wieku jest V640 (nawet ciekawy jesna allegro), ale może być klon innego klasyka (są też jednokanalowe) albo coś używanego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

18 minut temu, przemak napisał:

Oscyloskop nie na wiele się przyda niestety. Jest niezbędny do ustawienia skosu, ale to można nawet darmowym oprogramowaniem zrobić. Nie wszystkie cyfrowe oscyloskopy mają x-y niezbędny do tego celu (mój tani bateryjny nie ma) więc sprawdź. Natomiast miernik... niestety multimetr nie za bardzo. Mogą mieć napisane wszystko, ale na 1kHz się kończą. To powinien być miliwoltomierz m. cz. Najlepszy nieprzerwanie od pół wieku jest V640 (nawet ciekawy jesna allegro), ale może być klon innego klasyka (są też jednokanalowe) albo coś używanego. 

Ukryta Zawartość

Ten oscyloskop ma tryb XY więc się jak rozumiem sprawdzi się przy skosie i nie tylko. Multimetr potrzebuję tak czy inaczej niezależnie od decków.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Macio4ever napisał:

oscyloskop ma

Mam takiego: 

Gra zacnie, nawet bez badań oscyloskopem!,😃😘!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Mam takiego: 

Gra zacnie, nawet bez badań oscyloskopem!,😃😘!

Ukryta Zawartość

A co jak może grać jeszcze lepiej 🤩 Koniecznie go przebadaj, bo to piękny sprzęt!

Ukryta Zawartość

Jaki możecie polecić trwały solidny i jak najmniej obsługowy magnetofon kasetowy do odtwarzania muzyki? Budżet około 2 - 3 tys. zł 

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

7 minut temu, Uszyk napisał:

Trwały i solidny to szukaj po solidnym i wiarygodnym serwisie.

Czyli wszystko zajechane? Lipa ?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

2 godziny temu, slaaawek napisał:

Jaki możecie polecić trwały solidny i jak najmniej obsługowy magnetofon kasetowy do odtwarzania muzyki? Budżet około 2 - 3 tys. zł 

Akai bo głowice GX i najlepiej z DD.

• Pokaż nowe odpowiedzi