Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze końcówek mocy

kacpero_1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To dlaczego mnóstwo drogiego sprzętu jest bez XLRów? Z oszczędności?

W przypadku lamp wykonanych w topologii SE połączenie XLR niczego nie daje. Natomiast w przypadku tranzystorów większość jest wykonana jako urządzenia zbalansowane, gdyż to daje przewagę dźwiękową.

Natomiast w przypadku tranzystorów większość jest wykonana jako urządzenia zbalansowane, gdyż to daje przewagę dźwiękową.

Jeżeli faktycznie, to dlaczego nie wszystkie drogie?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Antila moze byc podlaczona bezposrednio pod koncowke hydra2 i grac bez przedwzmacniacza (poprzez LIPS).

Rozumiem, że połączenie LIPS jest wykorzystywane do ustawienia wielkości wzmocnienia w końcówce mocy? Ciekawe jak to gra?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeżeli faktycznie, to dlaczego nie wszystkie drogie?

Istnieją nieliczne wyjątki, w których producent wybrał topologię SE, zbliżoną do układów lampowych. Ona też ma swoje zalety, przy czym w mojej ocenie w przypadku tranzystorów nie jest to rozwiązanie optymalne. W pełni zbalansowany tor w układzie dual-mono zapewnia większy odstęp od szumów co przekłada się na wzrost dynamiki i rozdzielczości.

Tak. Laczy sie cd z koncowka mocy kablem LIPS i antila moze kontrolowac poziom glosnosci. Ciekawe rozwiazanie, ale ciezko o opinie jak to gra.

Wieza STEREO Technics :)

W przypadku lamp wykonanych w topologii SE połączenie XLR niczego nie daje. Natomiast w przypadku tranzystorów większość jest wykonana jako urządzenia zbalansowane, gdyż to daje przewagę dźwiękową.

Urządzenia lampowe pre i ampli mają różnie ale przynajmniej połowa z nich stosuje topologię rca i nie martwi się o zbalansowany

układ xlr.Dlaczego ? bo to znacznie podraża konstrukcję ( niemalże ją podwaja ) w cenie produkcji ale są firmy lampowe o doskonałej reputacji jak chociażby Audio Research która stosuje tylko w pełni zbalansowany układ XLR w swoich urządzeniach lampowych. Zdarza się również często że producenci urządzeń lampowych stosują wejscia i wyjścia xlr tylko po to aby posiadacz

mógł skorzystać z przewodów xlr - obwody układu nie są w pełni zbalansowane a tylko połowicznie ( czyli dalej pracują w

topologii rca ). Należy przed zakupem takiego urządzenia dokładnie wczytać się w instrukcję i upewnić się czy produkt ma w pełni zbalansowany układ przekazu dźwięku.Dystrybutorzy i branżowcy dokładnie wiedzą a przynajmniej powinni czy urządzenie

jest w pełni zbalansowane czy nie ale nie informują o tym kupującego - chyba że trafią na świadomego klienta.

W konstrukcjach tranzystorowych jeśli są wyjścia i wejscia xlr to prawie na 100% są to układy w pełni zbalansowane i tylko

zdarza się nielicznie że z takich czy innych powodów ( głównie integry ) są to obwody połowicznie zbalansowane. W konstrukcjach

tranzystorowych pomiędzy systemem w pełni zbalansowanym xlr -- cdp - pre - power vs kontra rca - cdp - pre - power jest różnica

klasy na korzyść XLR i tzw. ' muzyczna przepaść '.Jeśli ktoś sądzi inaczej powinien mocno zrewidować swoje podejście do tematów audio.

jeszcze dużo dobrego słyszałem o Sphinx Project 12 - tylko ciężko kupić

Trochę się spóźniłeś, bo niedawno sprzedałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-50996-0-44955500-1460021004_thumb.jpgpost-50996-0-31452300-1460021025_thumb.jpgpost-50996-0-17509800-1460021037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-50996-0-44955500-1460021004_thumb.jpgpost-50996-0-31452300-1460021025_thumb.jpgpost-50996-0-17509800-1460021037_thumb.jpg

Takie klocuszki to aż ciężko się pozbywać - kawał historii i dobrego dźwięku.

Twierdzenie,że zawsze tak jest jest stereotypem takim jak np. to, że wszystkie urządzenia mają mieć fazę po prawej stronie. A tak nie jest.

Należy wypróbować i ocenić...

Może się okazać, że po XLR w torze tranzystorowym uzyskamy lepszą scenę, więcej energii, bardziej spektakularny dźwięk w kategoriach hi-fi,

ale dźwięk to nie wszystko, bo np. muzyka wyparuje...

Bzdet goni bzdet ..........bez urazy oczywiście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dlaczego mnóstwo drogiego sprzętu jest bez XLRów? Z oszczędności?

Mówisz, że mnóstwo? Chyba tylko lampowe SET i też nie wszystkie. Wiele jednak ma XLR i w środku desymetryzator.

Takie klocuszki to aż ciężko się pozbywać - kawał historii i dobrego dźwięku.

Trudno z Tobą się nie zgodzić, ale zachciało się zmian jak kobyle maku i sprzedałem. Niemniej wspominam z sentymentem i rozrzewnieniem zestawik i nowy właściciel też bardzo zadowolony. Jak dziś pamiętam dzień gdy zabierałem nowy sprzęcik od polskiego dystrybutora. :-)

Ukryta Zawartość

qrcze,

wielka szkoda,

ja śledzę ogłoszenia od jakiegoś miesiąca, tym bardziej że mam jeszcze swoje 2końcówki mocy i czas na zmiany

zampomniałem dodać że moje kolumenki mają skuteczność 92 db

miałem nadzieję że mój obecny preamp zostanie, ale jednak dojrzałem do ewent wymiany na dedykowany do końcówki w pełni zbalansoawanej

a co sądzicie o duecie Classe ca200 z preampem bo włąśnie taki zestaw sie pojawił w sprzedaży ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Nie żałuj tych końcówek Sphinxa - miałem i to był jeden z najgorszych wyborów (srebro w środku, brrr...). W podobnym stylu gra nawet najwyższy Audionet - też nie polecam.

- Kilka procent różnicy jakości pomiędzy RCA i XLR (nieważne w którą stronę) jest niczym w stosunku do korzyści w razie dobrego dopasowania tychże końcówek do kolumn (i przedwzmacniacza). Samym niewłaściwym wyborem partnerującego pre można zniweczyć wszystko.

- Lepsza dynamika w rozumieniu odstępu od szumu też nijak się ma do dynamiki odsłuchowej, grania muzyki bez kompresji. Tym bardziej, jeśli głośność jest już znaczna. Kierując się nieistotnymi kryteriami co najwyżej dotrzesz na giełdę sprzętu.

- Nie żałuj tych końcówek Sphinxa - miałem i to był jeden z najgorszych wyborów (srebro w środku, brrr...). W podobnym stylu gra nawet najwyższy Audionet - też nie polecam.

- Kilka procent różnicy jakości pomiędzy RCA i XLR (nieważne w którą stronę) jest niczym w stosunku do korzyści w razie dobrego dopasowania tychże końcówek do kolumn (i przedwzmacniacza). Samym niewłaściwym wyborem partnerującego pre można zniweczyć wszystko.

- Lepsza dynamika w rozumieniu odstępu od szumu też nijak się ma do dynamiki odsłuchowej, grania muzyki bez kompresji. Tym bardziej, jeśli głośność jest już znaczna. Kierując się nieistotnymi kryteriami co najwyżej dotrzesz na giełdę sprzętu.

dlatego chciałbym zostać przy obecnym Coplandzie, tym bardziej że gra dużo lepiej niż fabryka

a może końcówka USHER REF 1.5 ?

Jak rozumiem te kolumny AMJ, to spore monitory jak z linka (kiedyś szukałem możliwości posłuchania podłogówek ich producenta w Olsztynie, ale się nie udało)? Jeśli tak, to trzymaj się odtwarzacza Naim CDX2 plus wymieniona końcówka Accuphase (kolega z postu wcześniej najpewniej słuchał jej w połączeniu z monitorami Totema i stąd marny efekt). Ewentualnie Musical Fidelity. Jeśli wypatrzysz dzielonego Rotela z dawnej najwyższej serii, to wybierz się na odsłuch - będzie tanio i nie gorzej jak ze współczesną elektroniką.

Wstęga na górze potrzebuje prądu i raczej nie obawiam się o dokładność. Pewnie potrzebne jest urealnienie wokalu, by nabrał ciała i temu służą te typy. O basie kolumn niewiele wiem, więc wypada zaufać wydajności prądowej konstrukcji (to jest spełnione). Jeśli źle rozpoznałem potrzeby, to przynajmniej wiesz czego nie brać...

qrcze,

wielka szkoda,

ja śledzę ogłoszenia od jakiegoś miesiąca, tym bardziej że mam jeszcze swoje 2końcówki mocy i czas na zmiany

zampomniałem dodać że moje kolumenki mają skuteczność 92 db

miałem nadzieję że mój obecny preamp zostanie, ale jednak dojrzałem do ewent wymiany na dedykowany do końcówki w pełni zbalansoawanej

a co sądzicie o duecie Classe ca200 z preampem bo włąśnie taki zestaw sie pojawił w sprzedaży ?

Jeśli CA 200 nie był grzebany - to ok. Linia Classe CA jeszcze czuła oddech w swoich wzmacniaczach po

odejsciu z firmy genialnego konstruktora Davida Reicha który miał na swoim koncie kilka topowych końcówek.

CP 50 to bardzo dobry preamp - miałem go kiedyś.Koniecznie posłuchaj ale targuj się bo cena moim zdaniem jest zaporowa.

Jak rozumiem te kolumny AMJ, to spore monitory jak z linka (kiedyś szukałem możliwości posłuchania podłogówek ich producenta w Olsztynie, ale się nie udało)? Jeśli tak, to trzymaj się odtwarzacza Naim CDX2 plus wymieniona końcówka Accuphase (kolega z postu wcześniej najpewniej słuchał jej w połączeniu z monitorami Totema i stąd marny efekt). Ewentualnie Musical Fidelity. Jeśli wypatrzysz dzielonego Rotela z dawnej najwyższej serii, to wybierz się na odsłuch - będzie tanio i nie gorzej jak ze współczesną elektroniką.

Wstęga na górze potrzebuje prądu i raczej nie obawiam się o dokładność. Pewnie potrzebne jest urealnienie wokalu, by nabrał ciała i temu służą te typy. O basie kolumn niewiele wiem, więc wypada zaufać wydajności prądowej konstrukcji (to jest spełnione). Jeśli źle rozpoznałem potrzeby, to przynajmniej wiesz czego nie brać...

no właśnie, bo generalnie o końcówce Accu A30 czy A35 czytałem bardzo pozytywne opinie słuchaczy...

Miałem a 30 przez ponad 2 lata . Bardzo ciepły i wciągający wzmacniacz . Potrzebuję kolumn o wysokiej skuteczności. U mnie grał z s25 i shl5 w obu przypadkach brakowało mocy . Dźwięk był zbyt spokojny.

...aby moc przybyła to trza sięgnąć po p-1000 lub p-7100 i wtedy będzie cacy ;-)

Troszeczkę za grubo finansowo , są inne wydatki

Co więc radzicie ?

Jeśli ktoś sądzi inaczej powinien mocno zrewidować swoje podejście do tematów audio.

Ja się zgłaszam:)

Twoje kategoryczne zdanie w tej materii budzi szczere wątpliwości. Tym bardziej jak to argumentujesz w poście #38 - cienko.

A co z tranzystormi niebalansowanymi te też grają źle bo nie mają XLR ?

Tomasz dlaczego akurat w temacie XLR jesteś bajkopisarzem ?

Ja się zgłaszam:)

Twoje kategoryczne zdanie w tej materii budzi szczere wątpliwości. Tym bardziej jak to argumentujesz w poście #38 - cienko.

Ja na Twoim miejscu z taką ' audiofilską wiedzą ' nie prowadziłbym dysput . Jeśli prowadzisz sprzedaż produktów audio

powinieneś zdobyć przynajmniej podstawową wiedzę na ich temat oraz tym czym się różni połączenie rca od xlr , chyba że handlujesz akcesoriami w rodzaju stolików albo podkładek pod sprzęt audio...........

(...) Audio Research (...)

Nawet w wątku

Sonus Fabera

poznali się,

Żeś Lis Przechera.

No i na Magnepana

nałożyli bana…

Aż tak twoje Ego

w samotności

mocno skwierczy,

iż szukasz teraz

wsparcia u miłośników

Audio Research’y?

;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Nawet w wątku

Sonus Fabera

poznali się,

Żeś Lis Przechera.

No i na Magnepana

nałożyli bana…

Aż tak twoje Ego

w samotności

mocno skwierczy,

iż szukasz teraz

wsparcia u miłośników

Audio Research’y?

;)

Cytrus skąd Ty wypadłeś ? Z saloniku czy z tramwaju ? he,he,he.

Audio Research firma zacna ale nie wszystkim dane było zaznajomić się z tymi urządzeniami a już na pewno nie tobie.

Jesteś skazany na reanimowane i dziwne urządzenia lampowe które swoją mocą powalają komara albo muchę......:-) ale na pewno nie nadają się do słuchania muzyki.

Cytrus skąd Ty wypadłeś ? Z saloniku czy z tramwaju ?(..)

Ja znikąd nie wypadłem. Nie mam problemów z określeniem brzmienia klawesynu, nie używał nagminnie sformułowania "must have", boldów a zwłaszcza pierwszej osoby liczby mnogiej...

Ten "pamflecik" zajął me zwoje raptem na tyle, ile mi zajęło jego wklepanie...

Niech moc będzie z Tobą;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Ja znikąd nie wypadłem. Nie mam problemów z określeniem brzmienia klawesynu, nie używał nagminnie sformułowania "must have", boldów a zwłaszcza pierwszej osoby liczby mnogiej...

Ten "pamflecik" zajął me zwoje raptem na tyle, ile mi zajęło jego wklepanie...

Niech moc będzie z Tobą;)

He,he, nie schlebiaj sobie , kiepski literat z Ciebie.

Ja znikąd nie wypadłem

Jesteś pewien czy tylko tak sądzisz ?

Napisz coś o sprzętach audio bo od kilkunastu miesięcy nic nie napisałeś w temacie AUDIO. Mylisz forum z kółkiem różańcowym :-)-)

He,he, nie schlebiaj sobie , kiepski literat z Ciebie.

Wiem.:) W przeciwieństwie do Ciebie, ja mam do siebie spory dystans.

Serdecznie Cię pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.