Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Electa Amator I czy warto ?

feluś

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie te sonusy brzmiały OKROPNIE. Gdzie wy macie uszy? Piękno analogu z trudem przebijało się przez to badziewie.

Mówisz o których Sonusach ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Dzięki za odpowiedź.

Gdy słuchałem Accordo u Grobela przełączył mi z koszmarnie brzmiących kabli Yter na kable Jadisa. Poprawa była znacząca. Choć moim zdaniem można by jeszcze sporo poprawić w tym zakresie. Po prostu oferta kablowa Grobela nie ma porównania do sprzętu jaki oferuje.

Yter byly polecane do SF np Amati Anniversario ktore byly tym okablowane w srodku wiec moce ktos myslal ze to remedium na wszystkie problemy z SF.

Yter byly polecane do SF np Amati Anniversario ktore byly tym okablowane w srodku wiec moce ktos myslal ze to remedium na wszystkie problemy z SF.

Może dlatego te Amati tak bardzo mnie rozczarowały swoim dźwiękiem. Piękna forma wizualna i dopracowane wykonanie a brzmienie nie przystające do ceny, póz tym koszmarnie trudne do wysterowania...

Myślę że urok małych monitorów wynika z racji skupienia źródła dźwięku w jeden punkt a co za tym idzie kreowaniu bardzo ciekawej sceny.

W dużych wielodrożnych kolumnach ta precyzja z racji różnych czynników np. braku korekcji czasowej i fazowej powoduje rozmycie tak fantastycznie kreowanej sceny.

OT

Mirek wrzuć w swoim wątku zdjęcie jak te czarne granitowe nagrobki z równie czarnymi Goodmansami i czarną gitarą w tle się prezentują; da radę już gotyckiego Death rocka słuchać? ;)

Wlasnie dzis te granity pod Goodmansami zainstalowalem,wygladaja swietnie,nawet ja jestem zaskoczony ze to tak wszystko razem Hi-Endowo wyglada,zdjecia zamieszcze w moim watku jutro,granity zapamietam na zawsze, bo kierowca z polski obudzil mnie ok 5,00 rano i zlapalem zaspany te granitowe ciezary i przy stawianiu na podloge uszkodzilem odcinek ledzwiowo-krzyzowy i cztery dni meczylem sie z wyprostowaniem ciala.

granity zapamietam na zawsze, bo kierowca z polski obudzil mnie ok 5,00 rano i zlapalem zaspany te granitowe ciezary i przy stawianiu na podloge uszkodzilem odcinek ledzwiowo-krzyzowy

Technika Mirek, technika podnoszenia i odstawiania ciężarów, równomiernie, wtedy tak nie obciążasz kręgów, to trzeba podnosić równo i prosto, a nie na garba :-)

A pas kulturystyczny zapiąłeś ? ;-) do podnoszenia granitów. Żeś zrobił sobie rozgrzewkę, i to z samego rana :-)

i cztery dni meczylem sie z wyprostowaniem ciala.

I zamiast Ty masować żonę :-), to pewnie ona masowała Ciebie ... tu i ówdzie :D, więc nie masz co narzekać :-)

Coś dla wszystkich ''Mirków'' :D ... więc Azus też się łapie, na niespodziankę od Alizée ;-)

comment_V8EdkzOj5X06kfd77kpgJgs1tCdtpf3u.gif

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Czy mogę prosić Kolegę o bliższe informacje dot. zestawu w którym grały Accordo ?

Moja konfiguracja z Luxmanem AX 550, wbrew tu i ówdzie obecnych rekomendacji, chyba nie jest najlepszym połączeniem.

Bardziej osłuchani koledzy słyszeli lepsze połączenia ? Jadis ?

Autora wątku proszę o wyrozumiałość za mój "skok w bok"

Pozdrowienia

Accordo grały z integrami Jadis i Eintein.

Całe okablowanie + listwa Siltech.

Z Einsteinem podobało mi się bardziej choć różnice były b. małe.

pozdr.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Accordo grały z integrami Jadis i Eintein.

Całe okablowanie + listwa Siltech.

Z Einsteinem podobało mi się bardziej choć różnice były b. małe.

pozdr.

Z Utopii na Accordo,mocne!:))

Zostały?

Do innego pomieszczenia chyba je wezmę.

Monitorki które nie mają basu? I to Ty...?;-)

]

Z Utopii na Accordo,mocne!:))

,,Dobra zmiana" dotarła na Pomorze;-)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Monitorki które nie mają basu? I to Ty...?;-)

Mają bas, a ten niski wystarczy sub i masz granie za o wiele większe pieniądze niż wydałeś. Słuchałem takiej zabawy w pokoju rela w bristolu oraz na vinyl show gdzie stary gibraltar grał z quad els. Zgrywało się znakomicie :) Panowie z The Absolute Sound tez takie rozwiazanie polecają.

Cytat poniżej z tego 'buyer's guide' http://www.theabsolutesound.com/buyers_guides/27/

JL Audio e110/e112 Paired with

something like a Raidho D-1 stand-mount

it will give you everything (save for overall

impact) that you pay the big, big money for in

a massive multiway floorstander, and it will do

so for a mere $1700.

Odbarwienie jednej kolumny jest niczym innym jak eksploatacyjnym "zużyciem", ze względu na wystawienie jednej kolumny na większe nasłonecznienie

Jeżeli taka kolumna stała w miejscu gdzie padało na nią światło słoneczne to przez lata swoje właściwości straciło zawieszenie .

Pianka się kruszy a gumowe zawieszenie twardnieje .

W przypadku naturalnego drewna bądź choćby naturalnego forniru już po kilku miesiącach stania w miejscu eksponowanym na promienie słoneczne przez trzy- cztery gdoziny na dobę ściemnienie jest bardzo wyraźne. I potem po ściągnięciu maskownicy masz sporo jaśniejszą plamę o kształcie identycznym z kształtem ramki maskownicy. Zatem środek zaradczy jest banalnie prosty, należy tą jaśniejszą kolumnę na pół roku postawić w pokoju w takim miejscu, żeby czasem słoneczko na nie przyświecało. Samym głośnikom po pół roku zupełnie nic się nie stanie.

@ Magnepan ... kolega Squad05 w ostatnich miesiącach przetestował prawie 10 różnych wzmacniaczy, od tranów po lamy. Od konstrukcji renomowanych producentów za ciężkie pieniądze po konstrukcje z pogranicza DIY. Od 17W mocy po 80W w klasie A ...i powiem tobie, że same waty nie wysterują tych kolumn (SF MKI) ... o dziwo najlepszy dźwięk, bez buły na basie uzyskano z 17W z konstrukcji DIY jednego kolegów z forum ... to był szok, że inne renomowane konstrukcje mocniejsze, nie dawały rady tym kolumną. Po prostu "waty" + inne parametry, muszą wpływać na to, że ta kolumna, jest łapana za pysk i pięknie gra. Jakie parametry? ... nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem :), ale prawie wszystkie te wzmaki słyszałem u Darka i wiem, że warto nad tymi kolumnami popracować, aby znaleźć optymalne połączenie. Tyle moich spostrzeżeń.

Coś mi się wydaje że mocno nie doszacowaliście mocy tego wzmaka o których piszecie że niby ma tylko 17W :)

Jako że wzmak ten robi w czystej klasie A2 ja bym stawiał bardziej że ma 34W !!!

Co zresztą i waszych opisów wynika samo z siebie :)

34W z lampy SE to już nie w kij dmuchał.

Coś mi się wydaje że mocno nie doszacowaliście mocy tego wzmaka o których piszecie że niby ma tylko 17W :)

Jako że wzmak ten robi w czystej klasie A2 ja bym stawiał bardziej że ma 34W !!!

Józek ... ja to na klasach się nie znam, ledwo sam skończyłem wszystkie trzy :))) ... kolega tz. "Inwestor" twierdzi, że jego "maluszek" (tak go czule nazywa) ma 17W ... kazek680 jak to w końcu jest z tym Twoim "maluszkiem", 17W czy bliżej 30W?

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Witam Jednak 17. Wszystkie dane elektryczne na to wskazują. Powiem tak - osobiście czego innego oczekuje od dzwięku niż Kolega Squad05. Józek ( pozdrowienia ) weź pod uwagę że tak jakby wyznajemy teorię że najważniejsze w naszych lampowcach jest zasilanie. Potężna rezerwa mocy która kiedyś sie może przydać - raz na ruski rok ale zawsze. Mało którego seryjnego producensta stać na tak przewymiarowane zasilanie. Po prostu nikt tego nie kupi. Japończycy w latach 70tych już zrobili wszystko na triodach - teraz to tylko mutacje i zasobność portfela kupującego - nic więcej. Maluszek pozostanie maluszkiema a GK strzelbą z mocnym p...........em jak słyszałeś Artku. Nie jest to wątek o DIY. Natomiast SA EA mkI nie miałem nigdy u siebie - musiałbym je pomęczyć swoim graniem.Zawsze je słuchałem u Znajomego. Czy są trudniejsze od ceramiki hmmm. Na pewno miększe. Wiem natomiast że kilka wielkich firm na nich zostało żywcem pochowane Pozdr Piotr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

O ile mi się coś nie pomyliło to wydajność wzmaka triodowego SE w klasie A2 czyli ze stałym dodatnim prądem siatki może teoretycznie sięgać 50%.

Zakładając że mamy odpowiedni zasilacz i odpowiedni stopień sterujący. Najlepiej trafo międzystopniowe 1:1 albo jeszcze lepiej 2:1 lub 3:1. Stąd moje gdybanie o prawdziwą moc tego "maluszka" ?

To zupełnie inna sytuacja niż płynne przechodzenie z klasy A do A2 tu przykładem może być Cary Audio 805 Mono.

Zasilanie to miejsce gdzie najczęściej się znajduje doopa księgowego :)

Józiu, poszło.

Nie za bardzo rozumiesz mojego przekazu ? 17W to jest odpowiednia moc do połechtania pod pachami ale nie do napędzenia prądożernych i mało skutecznych ( 84/85 db ) monitorów EA 1 w których i tak NIE MA BASU.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

17W to jest odpowiednia moc do połechtania pod pachami ale nie do napędzenia prądożernych i mało skutecznych ( 84/85 db ) monitorów EA 1 w których i tak NIE MA BASU.

Oj, będziesz musiał publicznie to zdementować;-) Chłopaki robili odsłuchy z Electami i te lampowe 17W okazało się dużo lepsze na basie od większości innych piecyków, w tym tranzystorowych. Niestety mnie tam wtedy nie było, ale słuchali Kazek680, Rick i Squad05.

(...) Chłopaki robili odsłuchy z Electami i te lampowe 17W okazało się dużo lepsze na basie od większości innych piecyków, w tym tranzystorowych.(...)

Chylę czoła przed Ojcami tego lampowego Habanero. Szacun na Dzielni. :)

Jednakowoż, w tym "zestrojeniu" się a propos basu EA1 jest chyba jednak jeden haczyk, czyż nie? ;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Oj, będziesz musiał publicznie to zdementować;-) Chłopaki robili odsłuchy z Electami i te lampowe 17W okazało się dużo lepsze na basie od większości innych piecyków, w tym tranzystorowych. Niestety mnie tam wtedy nie było, ale słuchali Kazek680, Rick i Squad05.

Tomasz, pisząc te słowa nie miałeś uśmiechu na twarzy ? Chłopcy podłączyli ukryty sub :-) to pojawił się bas.

Znajomy ma 2 W lampę !!! i napędza tym skuteczne Alteci. Coś tam słychać a jakie zniekształcenia przy okazji to trudno opisać.

Zasad fizyki nie da się oszukać nawet wówczas kiedy stosujesz tricki w postaci królika ,cylindra albo innych dopalaczy :-)

ja myślę Panowie, że czas sobie dać na wstrzymanie z tą wymianą zdań i czas posłuchać muzyki.

serdecznie pozdrawiam

----------------------------------------------------

Przypominam wszystkim że wzmacniacz lampowy jest tak dobry jak dobry jest jego ZASILACZ :)

To oczywista oczywistość. :)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Przypominam wszystkim że wzmacniacz lampowy jest tak dobry jak dobry jest jego ZASILACZ :)

Myślałem że to trafa głośnikowe mają większy wpływ na jakość brzmienia wzmacniacza.

Nie mam powodu żeby chłopakom nie wierzyć. Oni trochę gratów już w życiu przesłuchali.

Najczęściej z tego nic nie wynika. Bo przecież jeśli ktoś po przesłuchaniu tony sprzętu dalej wierzy w bezpieczniki, to widać, że to nic nie daje ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.