Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy do 10tys

bachx80

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Tak naprawdę to masz dwa (ewentualnie trzy z Linn) dobre odtwarzacze strumieniowe, gwarantujące bardzo dobry dźwięk, dobre wyposażenie oraz, co jest równie ważne, pełne wsparcie producenta, aktualizacje oraz stabilne oprogramowanie - Lumin D1 (http://q21.pl/lumin-d1.html) oraz Naim ND5 XS (http://q21.pl/naim-nd5-xs.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy porównawcze, oczywiście obydwa urządzenia mamy w salonie, można umówić się na odsłuch.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o Linna, to czy odtwarzacz wbudowany w Linn Sneaky jest taki sam jak Linn Majik DS?

Wskazany Lumin, czy też Naim jest lepszym wyborem jakości brzmienia?

I jak wygląda jakość plików 24/192? Czy brzmienie jest lepsze niż jakość odtwarzaczy cd do 10tys jeśli chodzi o cd?

P.s. pytam o sneaky, bo i tak odt. ma służyć jako źródło do systemu słuchawkowego

Linn Sneaky ds był na all... Jak sie nie myle za ok 5000zl,albo w bardzo podobnej cenie. Co wg mnie jest dobra cena i dobrym źródłem do budowy systemu sluchawkowego :) wszystko zależy ile masz "talarów" w sakiewce ;) bo np za 15 tys. Mozna zbudowac swietny system słuchawkowy. Ale za 10 tys. Również można poeksperymentowac i cieszyc się muzyką, a oto tutaj chodzi :) Jakie sluchawki masz w planach nabyć?

Wskazany Lumin, czy też Naim jest lepszym wyborem jakości brzmienia?

Lumin w tym przedziale cenowym jesli chodzi o pliki jest na prawde na najwyzszym poziomie. Tutaj nie mozna pwoiedziec, czy cos w tej cenie jest lepsze. Lepszego nowego nie ma niczego, co najwyzej moze byc cos innego albo gorszego.

I jak wygląda jakość plików 24/192? Czy brzmienie jest lepsze niż jakość odtwarzaczy cd do 10tys jeśli chodzi o cd?

Porównywanie plików 24/192 do cd gdzie jest 16/44,1 jest niesprawiedliwe. Aby bylo uczciwie należało by porównać plik 16/44,1 z CD.

Poszukaj kombo NAD M-50 i M-51. W cenie używanych zmieścisz się w 10tys. Świetny dźwięk i lepsza funkcjonalności niż z jednego klocka. Wiem bo sam mam (i nie sprzedaję żeby była jasność ;))))

Rozumiem, ze dobry plik 24/192 zagra lepiej (duzo lepiej?) na odt strumieniowym np Linn lub Lumin, od odtwarzanej plyty cd na odtwarzaczu cd za 10 tys?

Nieprawda...

Poszukaj kombo NAD M-50 i M-51. W cenie używanych zmieścisz się w 10tys. Świetny dźwięk i lepsza funkcjonalności niż z jednego klocka. Wiem bo sam mam (i nie sprzedaję żeby była jasność ;))))

Nad m51 tez moge polecic. Dobry dac z cyfrowa regulacja glosnosci.

Wieza STEREO Technics :)

Ja bym zdecydowanie wolał transport + DAC z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym, np. Grace Design, który jest w początkowym zamyśle przede wszystkim do słuchawek. A co na transport? To już oddzielne pytanie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

pod względem możliwości oraz brzmienia D1 nie ma konkurencji nawet do 15k. Strumieniowanie oraz obsługa aplikacji jest stabilne, nie zależnie od systemu czy to Android czy też IOS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zapraszam na odsłuch, mamy pełną ofertę produktów firmy Lumin oraz innych alternatywnych rozwiązań,

Ukryta Zawartość

pod względem możliwości oraz brzmienia D1 nie ma konkurencji nawet do 15k. Strumieniowanie oraz obsługa aplikacji jest stabilne, nie zależnie od systemu czy to Android czy też IOS.

Ukryta Zawartość

zapraszam na odsłuch, mamy pełną ofertę produktów firmy Lumin oraz innych alternatywnych rozwiązań,

Czy aby na pewno z tą możliwością sterowania przez Android?

Ukryta Zawartość

Rozumiem, ze dobry plik 24/192 zagra lepiej (duzo lepiej?) na odt strumieniowym np Linn lub Lumin, od odtwarzanej plyty cd na odtwarzaczu cd za 10 tys?

Niekoniecznie, może być i gorzej. Jak płyta będzie dobrze zrealizowana, to moim zdaniem wypadnie to lepiej. Natomiast nie można mówić, ze np. z Lumina plik 24/192 dobrze zrealizowany zagra zle. Zagra bardzo dobrze ale plyta po prostu lepiej. Scena, przestrzen, blask instrumentow.

Nawet jeśli to wybór takich plików jest bardzo mały. Większość oferty dotyczy muzyki poważnej i trochę jazzu. Znaczna część takich plików w necie to oszukańcze upsamplowane z 16/44, a czasem nawet o zgrozo z mp3.

Tak więc nie patrz jak odtwarzacz zagra 24/192. Patrz jak zagra 16/44 bo to będzie 90% słuchanego repertuaru.

I jeszcze jedno. Dobra realizacja CD czy pliku 16/44 zagra lepiej niż słaba realizacja zrobiona jako 24/192.

Nawet jeśli to wybór takich plików jest bardzo mały. Większość oferty dotyczy muzyki poważnej i trochę jazzu. Znaczna część takich plików w necie to oszukańcze upsamplowane z 16/44, a czasem nawet o zgrozo z mp3.

Tak więc nie patrz jak odtwarzacz zagra 24/192. Patrz jak zagra 16/44 bo to będzie 90% słuchanego repertuaru.

I jeszcze jedno. Dobra realizacja CD czy pliku 16/44 zagra lepiej niż słaba realizacja zrobiona jako 24/192.

Amen :)

Zagra ale...to niekoniecznie musi się bardziej podobać. Często jest odczucie, że ten plik 24/192 jest bardziej analityczny, jakby jaśniejszy, mniej nasycony, owszem ma więcej informacji, ale finalnie nie wszystkim podoba się to bardziej, bo niektórzy odbierają go jako mniej muzykalny, a nadmiernie analityczny.

Poza tym żeby pokazać te różnice potrzeba też odpowiedni sprzęt i tu też nie jest to takie proste. Czasem tańszy sprzęt degraduje sygnał 16/44 po to żeby wykazać wyższość 24/192. Ale to oszustwo. Taki zabieg marketingowy mający na celu pokazać, że słusznie wydałeś kasę na sprzęt do odtwarzania 24/192. To samo robią tańsze odtwarzacze DVD i SACD ale tańsze z rynku High Endowego. Lepiej grają SACD i DVD-Audio niż CD ale nie dlatego, że CD jest wyraźnie gorsze ale dlatego, że celowo zaimplementowano gorszej jakości sekcje odpowiadającą za CD. Na lepszych odtwarzaczach SACD okazuje się, że tych różnic już takich nie ma. Są ale nie w kwestii lepsze/gorsze tylko jako nieco inaczej.

Plik 24/192 dobrej realizacji na dobrym sprzęcie zagra 15-20% lepiej niż CD dobrej realizacji. Żadnej przepaści nie będzie.Musisz też mieć dobre, rozdzielcze kolumny żeby w ogóle pokazały te 15% różnicy.

Trochę mnie intryguje dlaczego tak się upierasz przy 24/192? Sądzisz, że swoją ulubioną muzykę czy też nowości będziesz mógł mieć w 24/192? Nie będziesz mógł.

Starych kawalkow rocka tez nie...pozostaja Ci dobrze nagrane plyty cd.

Jak pliki beda najlepsze, to wszyscy audiofile bede sluchac plikow a nie winyli i plyt cd...I plikow. Potencjal jest w nowych formatach, ale nie wiem czy kiedykolwiek bedzie to wykorzystane.

Pytanie, czy zamiast odtwarzacza strumieniowego i dodatkowego wzmacniacza słuchawkowego (bo zakładam, że tak ma wyglądać system), nie lepiej kupić Maca Mini + jakiś USB z dobrym wyjściem słuchawkowym.

Nadal dwa elementy, a jednak wybór znacznie szerszy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sam szukałem kiedyś stremera i polecam linn majik ds lub naim nd5xs - oba powinieneś kupić do 6klz używane

Jesli chodzi o porównanie do CD - to za 10klz mozna juz kupić hiend CD ktory swietnie zagra a wyżej wymienione stremery nie maja zadnych szans

:)

Sam szukałem kiedyś stremera i polecam linn majik ds lub naim nd5xs - oba powinieneś kupić do 6klz używane

Jesli chodzi o porównanie do CD - to za 10klz mozna juz kupić hiend CD ktory swietnie zagra a wyżej wymienione stremery nie maja zadnych szans

może kilka przykładów tych CD...?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Krell

Linn

Meridian

Shanling

modele ze średniej półki.każdy zagra lepiej od streamera.

Za plikami na średniej półce cenowej przemawia ergonomia i ekonomia.

Reszta to osobiste preferencje i system.

może kilka przykładów tych CD...?

Duzo tego było by

Naim CD

Roksan

Atol

Denon

Sony

Cyrus

Itp każdy ktory jest mnej więcej w średniej Polki cenowej

Miałem kiedyś ayon CD 1 kupiłem za 2.5 tysiąca grał lepiej niz stremer za 8 . Stremery to jak narazie wygoda i funkcjonalność ale niektóre bardzo dobrze graja ale CD w tym przedziale duzo lepiej

:)

Ukryta Zawartość

Za ok 18k pln mozna miec juz najwyzszy model cd od naim...cena za nowy to ok 80tys zlotych.

Z nowych za ok 7tys mozna miec Roksana Caspiana m2, za ok 12tys Leema Antila 2s Eco itd...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.