Skocz do zawartości
IGNORED

O co chodzi z tymi malutkimi audiofilskimi zestawikami?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego tak uważasz?

Bo słyszę jak grają. Różnica w basie między A7X, a A77X jest kolosalna.

Jeden głośnik jest (sub)basowy, a drugi średniotonowo-basowy.

Poza tym jak spróbowałem tego KRK 10S z Yamahami, które bas mają lepszy od A7X to była jakaś porażka.

Żadne ustawianie i regulacja potencjometrów nie pomogły.

Żadne ustawianie i regulacja potencjometrów nie pomogły.

Jak to jest z aktywnymi. Trzeba mieć DAC z wyjściem na kable XLR? No i regulatory. Znasz moją sytuację. Gdyby ktoś, raz dobrze wyregulował mi takie monitory, to już na amen?

ps

obrzydza mnie samo słowo subwoofer - na interii pieprzą ze taki fajny i kazdy powinien spróbowac a wyleczy tym wszelkie kolumny, mam ponizej kostek interiowych mądrosci i przepranych marketingimem ciołków nie umiejacych przyznac przed sobą ze są ciołkami ktorych wmanipulowano - wolą dalej manipulowac innych - i tak to sie kreci na wiecznej karuzeli głupoty

A co kolega powie w takim układzie o konstrukcjach elektrostatycznych, w których mamy wbudowane aktywne proste subwoofery?

martin_logan_ethos_kolum_29505.jpg

kolego Malikali czy nieprzyjacielu Malikali- niewazne :)

nic nie powiem

stawiam jedną tezę ze subwoofer nie leczy pólproduku do stanu zdrowia ot i wszystko naprawdę wszystko

a czy kolega BeatX bedzie leczył zacny sprzet subwooferem czy nie i jakie rozwiązania przyjmie jako słuszne to juz jego sprawa,

kazdego sprawa osobista , co posiada i jak stara sie to uleczyc czy ulepszyc

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

nic nie powiem

stawiam jedną tezę ze subwoofer nie leczy pólproduku do stanu zdrowia ot i wszystko naprawdę wszystko

a czy kolega BeatX bedzie leczył zacny sprzet subwooferem czy nie to juz jego sprawa i jakie rozwiązania przyjmie jako słuszne

Kolega nigdy nie zetkną się z dedykowanymi subwooferami do niektórych monitorów studyjnych, które stanowią dla nich kolejną drogę.

Oczywiście też kolega posiada doskonale zaprojektowany pokój odsłuchowy do, którego wstawi pełnozakresowe paczki i wszystko pięknie gra nawet 40Hz w stereo.

nie kolego - nie pokój

posiadam za to to czego Ty uznajesz ze nie ma i nie istnieje i chcesz to wmowic wszystkim

nagrania smyczowe stereo - mase nagran wymuszajacych dobra dynamike tam gdzie chcesz "mi" a raczej swiatu wmowic ze nie potrzeba

ze nagrania "kontrabasu" i orkiestrowe beda takie same na Twoim zestawie z subem jak na czyims pełno prawnym stereo a nie na połproduukatach "wzbogacanych" - nie nei beda i jak dla mnie koniec tematu

pozdrawiam i niech kazdy idzie swoja drogą ;) Ty wierz w "swoje" a ja w "swoje"

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Raczej też zgadzam się z Kolegą erazm2. Subwoofer to chyba tylko w słabym sprzęcie, ze słabym basem,

jak komuś nie zależy na jakości, tylko ilości basu.

W dobrze zestrojonych zestawach jest zbędny. A jeśli komuś brakuje kopnięcia, to niech sobie raczej sprzęt zmieni,

a nie "leczy" to subem.

Raczej też zgadzam się z Kolegą erazm2. Subwoofer to chyba tylko w słabym sprzęcie, ze słabym basem,

jak komuś nie zależy na jakości, tylko ilości basu.

Pewnie zaraz powiesz że 7' zejdzie niżej i zagra z mniejszymi zniekształceniami niż 10' przetwarzający pasmo do 100Hz.

nic nie powiem

Czyli taki elektrostat nie zagra mam rozumieć, bo ma zło zwane subwooferem, czy tak? :)

Jak to jest z aktywnymi. Trzeba mieć DAC z wyjściem na kable XLR? No i regulatory. Znasz moją sytuację. Gdyby ktoś, raz dobrze wyregulował mi takie monitory, to już na amen?

Do zestawów aktywnych (monitorów studyjnych) potrzebny jest dac z preampem lub dac i pre. Regulacje na wejściu monitorów robi się raz na zestaw (pomieszczenie i zestaw towarzyszący). Regulację głośności robi się tradycyjnie pilotem lub gałą preampa.

Pewnie zaraz powiesz że 7' zejdzie niżej i zagra z mniejszymi zniekształceniami niż 10' przetwarzający pasmo do 100Hz.

Nic takiego nie powiem.

Powiem tylko, że jak ktoś chce mieć najniższe zejście w dobrej jakości, to niech szuka odpowiednich kolumn,

a nie poprawia to subem, bo będzie miał owszem dużo niskiego basu, ale wątpliwej jakości.

Z tego co czytałem Kolega BeatX chce kupić APS Trinity i do tego dokupić jeszcze suba.

Na miłość boską - to w tych monitorach jest jeszcze za mało basu?

nie aps+sub :) ale albo aps albo zestaw z subem

dlatego stawiam na zestaw bez suba poznizej ceny trinity jako w zupełnosci wystarczajacy a i taniej by sie dało napewno

chodzi o cenę nie o brak odpowiedniej jakosci basu w aps - takie pomysły mu przez głowe nie przeszły :)

Z tego co czytałem Kolega BeatX chce kupić APS Trinity i do tego dokupić jeszcze suba.

Na miłość boską - to w tych monitorach jest jeszcze za mało basu?

Do APS Trinity to chyba nie. Ale myślę że Aeon nie stracił by na dodatkowej drodze.

Podobnie zresztą twoje paczki, spróbuj kiedyś z ciekawości dobrego suba nie popierdułki od yamahy czy krk.

spróbuj kiedyś z ciekawości dobrego suba

A jakiego na przykład?

I jaki wtedy ten bas będzie, oprócz tego, że uszy mi będzie zatykał i szyby w oknach będą drżały? ;-)

A jakiego na przykład?

Ja lubię swoje dynaudio. Do twojego zestawu mógłby pasować bm14s. Bm9s i 14s mają zamkniętą obudowę i filtr górnoprzepustowy co ułatwia zszycie z monitorami. Fajne suby robi też APS , tak samo w zamkniętej obudowie, więc nie ma mowy o ciągnącym się dmuchanym basie.

I jaki wtedy ten bas będzie, oprócz tego, że uszy mi będzie zatykał i szyby w oknach będą drżały? ;-)

Trochę więcej mięcha a jak przesadzisz przy ustawieniu głośności to, to co o czym wspomniałeś.

Poza tym jak pewnie wszyscy wiedzą sub nie tylko wspomaga granie monitorów ale dobrze zaprojektowany (wyposażony w filtr górnoprzepustowy) jest dodatkową droga zestawu głośnikowego.

Jeden minus to konieczność dobrej akustyki aby wykorzystać dodatkowy dół ;)

Trochę więcej mięcha

No właśnie w tym rzecz, że tego mięcha u mnie nie brakuje. Jak będzie go więcej to raczej nie będzie miód na moje uszy.

Przychodzi do mnie czasem znajomy, który ma zestaw oparty na wysokim modelu Naima + podstawkowe kolumny ProAc

i mówi, że mam za dużo basu. A mówi tak, bo u niego bas jest bardzo powściągliwy, a na niektórych płytach wręcz go brakuje.

Pewnie jemu przydałby się taki sub. ;-)

No właśnie w tym rzecz, że tego mięcha u mnie nie brakuje

Pewnie masz rację. Akurat w twoim systemie basu nie powinno brakować a i odciążać monitorów nie ma sensu bo tam i tak są 3 drogi.

Co do suba do monitorów pasywnych to łatwiej jest kupić nowe paczki, niż dobry sub aktywny i jeszcze zgrać go z resztą systemu.

Przemas

wez i nie rozwalaj to ze Ty uzywasz suba mało mnie

nie masz czegos w stereo - mało mnie i nie moj problem

ja mam - w smyczkach jest tego pełno

beda zachwalac subwoofery bo "oni nie maja"

"spieprzaj" ze swoim subwoferem nie cierpie waszej propagandy - dociązenia monitorów, pierddoły itp itd

podczas gdy sprawa jest prosta sub to chorba a nie lekarstwo na chorobe - mało mnie obchodzi ze jestes chory

chory zawsze bedzie gadał ze dobrze sie czuje

kiedy ten swiat ozdrowieje zamiast przymowac pigułki - i jeszcze kazde mi przyznac ze pigulki dobre .. a paszli w :)

Może przejdź się na spacer?

Albo medytację zalecam :)

Ochłoń kolego, to tylko subwoofer i rozmowa na jego temat, a Ty się spinasz jakby ktoś napisał, że Twoja żona jest brzydka :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

gdyby mowił ze moja zona brzydka tak by mnie nie wkurzało , ma prawo - za to nie widze prawa by zmieniac percepcje konsumentów do przyjmowania badziewia jak cudu

wk...a mnie zmiana percepcji o wiele bardziej niz to ze ktos ma swoje zdanie o mojej zonie - niech sobie ma jakie chce

ale manipulowanie rynkiem i konsumentami to calkiem inna kwestia

własnie wychodzę ochłonąc - zdecydowanie na dzis mi wystarczy "tabletek i cudownych leków"

tu nie mowimy o tabletkach ale o wzorcach i punktach odniesienia

wku..a mnie zmiana puktu odniesienia do tego co poządane i dobre a nie "o zonie"

dobre to bee

złe to dobre

... i tak to wyglada - choroba wieczna choroba i wrzody na dupie i to nie mojej ;)

gdyby mowił ze moja zona brzydka tak by mnie wkurzało , ma prawo - za to nie widze prawa by zmieniac percepcje konsumentów do przyjmowania badziewia jak cudu

wk...a mnie zmiana percepcji o wiele bardziej niz to ze ktos ma swoje zdanie o mojej zonie - niech sobie ma jakie chce

ale manipulowanie rynkiem i konsumentami to calkiem inna kwestia

własnie wychodzę ochłonąc - zdecydowanie na dzis mi wystarczy "tabletek i cudownych leków"

my tu nie mowimy o ta;bletkach ale o wzorcach i punktach odniesienia

wku..a mnie zmiana puktu odniesienia do tego co poządane i dobre a nie "o zonie"

dobre bee

złe dobre

tak to wyglada

To może tak bardziej merytorycznie.

Podaj nagranie gdzie tony powiedzmy poniżej 150Hz są nagrywane w stereo.

Jesteś w stanie zlokalizować czysty ton 100Hz?

O jakim konkretnie badziewiu mówisz (producent model), w jakim zestawie?

Jakich zestawów (monitory studyjne+sub) słuchałeś w jakich warunkach i jak zestrojone?

Pozwolę sobie coś zacytować :)

subwoofer jest dodatkiem do bardzo dobrych kolumn o ile ktos chce "cos tam" uzyskac

subwoofer uzupelnia a raczej dodaje rytm do pełno prawnych kolumn - ktore bez niego oddaja pełnie basu nagranego - on tylko dodaje "to cos" czyli rytm wystukuje

Już to przerabialiśmy, a kolega dalej nie rozumie, że skoro mamy kolumny, które są zdolne odtworzyć całe pasmo to żeby go tam dodać i tak trzeba je obciąć, a nie na zasadnie dodam i coś tam wystuka! Wystukać to może dzięcioł rytm :)

nie nie rozumie i ani sni mnie sie rozumiec

bawcie sie dzielnie swoimi subwooferami - ku zdrowiu :)

i nie wciskac mi ze nie mam wypełnienia na lewym kanale lepszego niz na subwoferze i musze by dobrze odsłuchac gitare postawic sobie miniaturke z japoni i do tego subwoofer

- "gowno" prawda, nie półprawda

po ja w ogole gadam z miłosnikmi subwooferów - na to pytanie musiałbym sobie najpierw odpowiedziec, pewnie po to aby sie nie mnozyli jak grzyby ....

choc co poradzic skoro mają "sobieski" i sie modlą jak do swietosci - pozniej im sie wydaje ze cos dostali gratis dzieki subwooferowi

by sobie miłoscnicy subwooferów posłuchali tego co powinni np jbl L90 ;) instrumentów w stereo i ich wypełnienia w stereo to by zmienili swoje zdanie ze cośkolwiek mają

mają owszem ale wypaczony ogląd swiata i to wszystko co mają

ps

o kable beda sie spierac ze słychac najmniejsze zmiany, prąd słychac płynacy w lewo lub w prawo ale przyznac ze bas jest nagrany na prawym nie moga bo to poprostu przerasta ich posiadaną swietosc

wszystko usłysza czary mary voodoo i zaklaeca ....ale tego nie moga i koniec, bo to poproistu jest "niemozliwe" a raczej jest to profanacja ich misternie uskładanego zestawu z subwoferem na ktorym "wszystko" słyszą poza tym co jest realne :)

wypelninie instrumentalne nie jest steroefofoniczne i kropka .. i nie bo taka jest prawda tylko tak musi byc bo ja mam subwoofer i inaczej byc nie moze :) .. teraz tylko musze zrobic wszystko by inni w to uwierzyli a nie tylko ja wowczas bedzie git nilk nie podskoczy mojemu zestawowi z subwooferem wszyscy beda klaskac :)

a ja nie bede i kij :)

Erazm2 rozróżnianiasz podstawowe dźwięk np. gitary basowej od jego wybrzmienia, które pozwala na jego lokalizację?

To właśnie dzięki tym wybrzmieniom nie ma problemu z lokalizacją na scenie gitary basowej pomimo tego że podstawowa składowa jest mono w nagraniu a wybrzmienie już nie. To też sprawia że sub odpowiednio nisko odciety nie zaburza wglądu w scenę. Czasem nawet pomaga uzyskać lepszą scenę dzięki temu że głośniki średnio- niskotonowe odciążone są od przetwarzania niskich tonów a co za tym idzie mają mniejsze znieksztalcenia na średnich tonach. To wszystko oczywiście na zestawionym z głową systemie a nie na dodanym na oślep buczydle nazywanym przez niektórych subwooferem.

PS JESTEM DYSLEKTYKIEM ALE STARAM SIĘ NIE KALECZYC JĘZYKA POLSKIEGO.

a ja jestem od teraz gluchy proszę nie zagadywac imiennie ku mie, prosze pisac bezosobowo bo i tak nie bede wchodził w polemikę

konczę zwiazek z tym wątkiem i z wielką przyjemnoscią nie będę tu zgladał wiecej , wam tez przyjaciele napewno bedzie milej

niech kazdy wierzy w co chce wierzyc - tak tez mozna :)

Napisano dziś, 18:23

i nie wciskac mi ze nie mam wypełnienia na lewym kanale lepszego niz na subwoferze i musze by dobrze odsłuchac gitare postawic sobie miniaturke z japoni i do tego subwoofer

- "gowno" prawda, nie półprawda

Ja tak nie uważam porządne duże zestawy stereo zrobią swoje, ale proszę mi też nie wciskać, że na subwooferze/ach tego nie osiągnę :) i że to profanacja :D

ps

o kable beda sie spierac ze słychac najmniejsze zmiany, prąd słychac płynacy w lewo lub w prawo ale przyznac ze bas jest nagrany na prawym nie moga bo to poprostu przerasta ich posiadaną swietosc

wszystko usłysza czary mary voodoo i zaklaeca ....ale tego nie moga i koniec, bo to poproistu jest "niemozliwe" a raczej jest to profanacja ich misternie uskładanego zestawu z subwoferem na ktorym "wszystko" słyszą poza tym co jest realne :)

wypelninie instrumentalne nie jest steroefofoniczne i kropka .. i nie bo taka jest prawda tylko tak musi byc bo ja mam subwoofer i inaczej byc nie moze :) .. teraz tylko musze zrobic wszystko by inni w to uwierzyli a nie tylko ja wowczas bedzie git nilk nie podskoczy mojemu zestawowi z subwooferem wszyscy beda klaskac :)

Zły adres ja nie słucham "kierunku prądu", zgodzę się z kolegą, że subwoofer w audio to bardziej ekonomiczne rozwiązanie, ale umiejętnie dobrany i skonfigurowany nie ma prawa niszczyć stereo no chyba, że kolega myśli o naprawdę wysokim cieciu takiego subwoofera, wtedy faktycznie można go zacząć lokalizować, ale zawsze można użyć dwóch. Co do tej lepszości nie rozważałbym tu w kategoriach co jest lepsze, a co gorsze powiem tak, oba rozwiązania mają plusy i minusy i oba mogą być lepsze lub gorsze w danym pomieszczeniu.

czołem raz jeszcze

a jak by ta sytuacja wygladała gdybysmy rzeczywscie skorzystali z dwu subwooferów?

ps

za duza jest moda na "scene "

niebawem dojdziemy ze lenowo na atmosach gra lepiej bo scena, a raczej same atmosy na komodzie ;)

z ta cała sceną to juz paradoksy sie rodzą

ja tam mam dosc słuchania "o scenie"

bawia sie w scene i zabijają wszystko swoja zabawą - scena? zabawka jak dla mnie .. zabawka szkodliwa -przekroczono granice i dalej sie je przesuwa

przepowiem Ci Przemas jak wyglada przyszłosc

sprzedadza glosniczek 3" na wstedze za 5k i powiedza oto cud natury, płac i sie ciesz ....i zapłacisz i sie ucieszysz ze tak tanio wyrwałes cud;)

nie przyłoze tdo tego reki - obrzydza mnie ta przyszłosc i jej "cuda"

zeby nie było iz to koniec :)

pozniej sprzedadza "ci" jedna nitke ze wstegi i powiedza płac wiecej bo to wieksze cuda... i uwierzysz ;)

.....jesli dzis nie powiesz dosc tego -robienia wałków na moim portfelu i postrzeganiu

tak to widze i nie inaczej

a powinienem widziec "tak" o ile uzyjemy przenosni

zeta-zero-venus-picolla-loudspeakers-[2]-4337-p.jpg

21896-max_martin_logan_summit_x_.jpg

Ze 30 lat temu były modne tzw. zestawy satelitarne (dwa monitory i sub) do dzisiaj nie przetrwały, najlepszy dowód że pomysł jest do d.

Sprawdza się tylko w grajkach komputerowych.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

ze 30 lat temu -ooo dobrze mowisz to były czasy... rzeczywiscie calkiem inne, niestety "nie przetrwały" i w tym jest problem

bardzo bym prosił nie obrazac czasów ;)

lata 80-90 to chyba raczej wzor a nie cos co do D... do D..są raczej pomysły nowoczesnej

subwoofer wymyslono kiedy okrojono to co było, jako dodatek do okroju za dodatkowe pieniadze

mędrcy tego nie wymyslili lecz "ekonomisci" z marketingu

moze przejeto z kina a moze raczej kiedy kino wielu zastąpiło muzykę stereo - problem w tym ze to nie jest dla tych samych odbiorców choc wszyscy starają sie udawac ze to jest dla tych samych

moze kiedys kino wroci do kina a stereo do domu - jest szansa :)

Ze 30 lat temu były modne tzw. zestawy satelitarne (dwa monitory i sub) do dzisiaj nie przetrwały, najlepszy dowód że pomysł jest do d.

Sprawdza się tylko w grajkach komputerowych.

Nie przetrwały? Pomysl do dupy? A to ciekawe. Pierwszy lepszy z brzegu- zestawy Soundtouch -1.1, 2.1, 5.1 firmy Bose. Jest tego mnóstwo. Polecam odsłuch takiego grajka. Mnie za każdym razem opadała szczena. Nie przetrwały ....... :-)

a ja nie bede i kij :)

Jeśli będziesz miał taką możliwość to porównaj sobie sonicznie dwa systemy:

z przedziału cenowego, np coś z Rotela i REL-a

1. Integra+ końcówka mocy (Rotel RA-1570+ Rotel RB-1582MkII)

2. Integra+ subwoofer Rotel RA-1570+ REL-T7

na w miarę dobrych kolumnach, np. monitorach ( Dynaudio Countour 1.3, B&W CM5)

I opowiedz co usłyszałeś, opisz jaka jest między tymi zestawami różnica.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

subwoofer wymyslono kiedy okrojono to co było, jako dodatek do okroju za dodatkowe pieniadze

mędrcy tego nie wymyslili lecz "ekonomisci" z marketingu

Jakich kolega zestawów z subwooferem słuchał?

Ponawiam, pytanie bo gdzieś chyba umknęła mi odpowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.