Skocz do zawartości
IGNORED

Przesyłki,dostawy,wysyłki

Sławo1

Rekomendowane odpowiedzi

Przestrzegam,proszę uważać na opłaty za przesyłki i sposób pakowania- (od sprzedających behalter i ulisys-Szczecin) używanego audio na ALLEGRO. Nie mam zastrzeżeń do sprzętu jaki jest w przesyłce,ale cenę za przesyłkę (jest za wysoka) i użyte materiały do zrobienia takiej przesyłki. Przed kupnem,wysłałem zapytanie o to co zostało użyte do zrobienia przesyłki,skąd taka cena(25 zł) Uważam/łem,że 15 zł wystarczy. Dostałem odpowiedź,że: kupno kartonu, pracownik, firma kurierska, styropian, zasypka. Ja miałem magnetofon"tylko". Chciałem obniżenia ceny za wysyłkę,ale się na to sprzedający nie zgodził. Pomyślałem sobie,dobrze,wygrałem aukcję,niech wysyła. Za takie pieniądze wysyłka,myślę sobie jak to będzie super spakowane i w co . A tu był tragedia. Lepiej dostałem zapakowane paczki,od ludzi sporadycznie wysyłających towary, Zapakowany do góry nogami magnetofon,upchany jakimiś pociętymi papierami. Magnetofon był już kupowany jako niesprawdzony,z odciętym kablem nie wiadomo czy działający. Pewnie też od takiego pakowania,pokrętło głośności słuchawkowe było już ukruszone. Jakby to był wzmacniacz,to rozbity "przyszedł" by pewnie kompletnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/128598-przesy%C5%82kidostawywysy%C5%82ki/

Przestrzegam,proszę uważać na opłaty za przesyłki i sposób pakowania- (od sprzedających behalter i ulisys-Szczecin) używanego audio na ALLEGRO. Nie mam zastrzeżeń do sprzętu jaki jest w przesyłce,ale cenę za przesyłkę (jest za wysoka) i użyte materiały do zrobienia takiej przesyłki. Przed kupnem,wysłałem zapytanie o to co zostało użyte do zrobienia przesyłki,skąd taka cena(25 zł) Uważam/łem,że 15 zł wystarczy. Dostałem odpowiedź,że: kupno kartonu, pracownik, firma kurierska, styropian, zasypka. Ja miałem magnetofon"tylko". Chciałem obniżenia ceny za wysyłkę,ale się na to sprzedający nie zgodził. Pomyślałem sobie,dobrze,wygrałem aukcję,niech wysyła. Za takie pieniądze wysyłka,myślę sobie jak to będzie super spakowane i w co . A tu był tragedia. Lepiej dostałem zapakowane paczki,od ludzi sporadycznie wysyłających towary, Zapakowany do góry nogami magnetofon,upchany jakimiś pociętymi papierami. Magnetofon był już kupowany jako niesprawdzony,z odciętym kablem nie wiadomo czy działający. Pewnie też od takiego pakowania,pokrętło głośności słuchawkowe było już ukruszone. Jakby to był wzmacniacz,to rozbity "przyszedł" by pewnie kompletnie.

Chciałeś pewnie napisać w komentarzach na allegro, ale otworzyła ci się inna zakładka?

Podziwiam gościa, że za 10zł chciało mu się opisywać procedurę pakowania towaru. Ciebie też podziwiam - mój ulubiony fragment - Uważam/łem,że 15 zł wystarczy.

Znam ich, mają 3 konta. Sprzedają graty od 10zl w górę. Wsio z Niemiec. Często wystawiają jako nie sprawne. Myślę że pakowanie jest OK, dają często papiery z niszczarki lub kartony. Tylko w sumie nie wiem po co ten temat? Odbierałem przesyłki sto razy gorzej zakapowane, sto razy droższych rzeczy z prywatnych rąk.

?👈

Zapakowany do góry nogami magnetofon

Ale się uśmiałem trzeba było obrócić karton. Masakra jakie ludzie mają problemy. Kiedyś kupiłem odtwarzacz cd sony x559es zapakowany w bluzę z kapturem ( Metallica ) ale za to pięknie owinięty kartonem:)

Normalna cena za przesyłkę z przedziału 10 do 20 kg pocztą.

U mnie przyszedł magnetofon w kartonie a zabezpieczenie stanowiły puste plastikowe butelki. Dobry patent tylko szkoda ze magnetofon był wrzucony bez jakiejkolwiek innej ochrony i się od nich trochę porysował.

Czyli jeśli ja wysyłam ( jako sprzedający ) za 35 zł to jestem naciągaczem ? Przesyłka kurierem ( z gwarancją dostawy następnego dnia ok 25 zł do 30kg ) z ubezpieczeniem i czasami pobraniem dochodzi cenowo do 35-40zł. Do tego folia bąbelkowa, styropian i stretch oraz karton i cena rośnie - to też brałeś pod uwagę ?

Podobnie jak Koledzy powyżej pisali - uważam, że temat dziwny...

Nie bronie nikogo, nikogo nie oskarżam, trzy uwagi:

1. Cena przesyłki jest podana zawsze przy aukcji, nie pasuje, nie licytujesz. Pasuje, a za droga wysyłka - bierzesz zad w troki i jedziesz osobiście odebrać (każdy sprzedający (nie oszust), cieszy się jak ktoś osobiście odbiera - z wielu powodów !!!)) ..... Nie stać cię - nie kupujesz.... Cena przesyłki to nie tylko opłata pocztowa, np. taśma do pakowania, itd.

2. Sprzedający - głównie ci od drobnicy z Allegro w cenie przesyłki ukrywają swój zysk (nie oceniam - stwierdzam fakt). Ale nadal cena wysyłki jest widoczna przed licytacją, czy kup teraz i jeśli nie pasuje nie kupujesz nie licytujesz.

Nie ma przymusu zakupu od pana X, czy Y. I bodajże do chwili obecnej eprzedający też może wpisać na czarną listę kupującego i zakup jest niemożliwy...

Czym innym jest lekceważące pakowanie paczek, przypominam iż to sprzedający odpowiada za dostarczenie przedmiotu kupującemu. Owszem nawet pancerną paczkę kurier zniszczy z łatwością - parę razy widziałem jak kurierzy traktują paczki.

Ale trudno mieć pretensję jak ktoś spakuje solidnie i mimo to paczka ulegnie uszkodzeniu, a czym innym jest wysyłka np. karty graficznej za 1000 zł w kopercie bąbelkowej...

A co do opisu - trudno się oprzeć wrażeniu iż autor wątku kupił kompletne guano za parę złotych i zapewne cena paczki przekroczyła wartość sprzętu stąd foch. Przecież należało mu się podziękowanie, talon na wrotki, a paczkę powinny przynieść 3 wicemiss i zaśpiewać....

Ja na miejscu sprzedającego postawiłbym przynajmniej neutralny komentarz... Uczciwie zapracowany :)

Takie jest zdanie ogra ;) (żadnej ze stron nie znam - tytułem wyjaśnienia)

Uważam/łem,że 15 zł wystarczy.

A to jest bezcenne - czcionka forum 2016 - Kolego powtórz to na poczcie jak będziesz paczkę nadawał i nagraj to...

Wszyscy w wątku zgodni ale Allegro i tak pozwala oceniać koszty wysyłki

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Możecie też odbierać, albo wysyłać paczkomatem. Np ostatnio kupiłem perfume, którą wcieło z koperty. I nikt nic nie wie, a In Post juz półtora miesiąca ustala reklamację.

?👈

Może i wypili. Najbardziej mnie rozwala to że przesyłka rejestrowana, a tam takie cyrki. A jak by to był telefon za 1000zł czy cokolwiek innego o większej wartości?

?👈

To uzgadniasz ze sprzedającym droższą wysyłkę z ubezpieczeniem - powiedzmy za 25 zł. Warto przy sprzęcie za 1000 zł

Oczywiście masz absolutną rację iż tak nie powinno być...

Ja podziwiam tych co na allegro kupują z wysyłka zwykłym listem.....

A później lamenty i negatywy....

Przecie to jak rosyjska ruletka, primo czy sprzedający w ogóle ruszy zad z fotela, sekundo, czy nikomu po drodze list się nie spodoba...

Ale homo sapiens lubi być dziwne....

No tak, tylko Paczkomaty powstały chyba po to by bylo tanio, szybko i przede wszystkim wygodnie? Nadaje i odbieram paczki kiedy chce z paczkomatu raptem pół kilometra od miejsca zamieszkania.

?👈

Z odbiorem z paczkomatu to nie dokońca jest , że kiedy Ty chcesz.

Jak nie odbierzesz w ciągu 48godz to jedziesz do centrali, bywają daleko;)

Natomiast temat o opłacie 25 zł dziwny, bo ile kosztuje wysyłka 5-10 kg paczki np.na poczcie można sprawdzić i plus pudło, folia strech też swoje kosztuje. Pewnie że są firmy np slepy internetowe które oferują taniej wysyłkę, ale chyba każdy sam umie czytać i wybiera sam biorąc odpowiedzialność za decyzję oopłacie.

Czytajcie ze zrozumieniem. Ja nie napisałem,ze się nie zgodziłem zgodziłem się na cenę,bo przypuszczałem,że będzie adekwatna do jakości przesyłki i taka jak zazwyczaj. Uważam,że cena za przesyłkę była za wysoka. Co do "zarzutów",że to normalna cena,to się nie zgodzę. Ja bez problemu ten sam przedmiot i lepiej zapakowany wysłałbym za 15 złotych. Jednak w tym konkretnym przypadku chodziło,także o to,że zapytany sprzedawca,dlaczego jest tak droga opłata za wysyłkę,opisał,to dość dokładnie:kupno kartonu, pracownik, firma kurierska, styropian, zasypka. Po usłyszeniu tego dałem sobie spokój,godząc się oczywiście na dostawę,wcześniej płacąc za przedmiot i dostawę. Tak jak zwykle,to bywa. Byłem przekonany,że przesyłka za te pieniądze,użyte do jej zrobienia materiały będzie wyglądać solidnie,schludnie i dobrze zabezpieczać będzie przedmiot. Niestety tak nie było. Należało się spodziewać czegoś idealnie przygotowanego,a tu badziewiarskie pakowanie. Na Allegro wystawiłem komentarz,od razu negatywny(po kilkukrotnych próbach skontaktowania się)ale nie mam pełnego konta i się nie ukaże,przynajmniej na razie. Nie było też żadnego ubezpieczenia,folii bąbelkowej,stretchu,itd,zapomnijcie. I temat nie jest dziwny. Cena za wysyłkęzawyżana,aby zysk sprzedawcy był większy. Może to dla kogoś pomysł i przemyślenia,żeby zrobić coś z przesyłkami,pomysł na biznes,walkę z zawyżaniem kosztów,itd.

Jeżeli decydujemy się na podane koszty wysyłki, to już nie ma o czym dyskutować, ale sposób zapakowania towaru i jego zabezpieczenie, to moim zdaniem jak najbardziej temat, który warto poruszyć. Zwłaszcza jeżeli chodzi o bądź co bądź delikatny sprzęt audio. Towar powinien mieć bezpieczną strefę wgniecenia np. styropian, oraz coś miękkiego do amortyzacji upadku, folia, gazety, bąbelki. To nie są drogie materiały i czy sprzedawca indywidualny czy osoba, która na tym zarabia powinni o to zadbać. Można dzięki zwykłemu spakowaniu z pomyślunkiem uniknąć wiele przykrych i trudnych sytuacji. Proszę mi uwierzyć, że odzyskanie pieniążków od firmy kurierskiej za uszkodzoną paczkę, to droga przez mękę. Raz podjąłem taką walkę i wygrałem ją, ale firmy mają tak długą, trudną i utrudnioną drogę od złożenia reklamacji do pozytywnego jej rozpatrzenia, że szkoda opisywać... Droga przez mękę, dlatego ja sam zawsze pakuję paczki z najwyższą starannością i tego oczekuje również od osób/firmy od której towar kupuję. Swoją drogą nie widziałem jeszcze, żeby kurier odłożył paczkę, zawsze je upuszczają. Kurier, który przyjeżdża po paczki do naszej firmy śmiga nimi przez całe auto, nie powinien tego robić, ale nie można wysyłać gramofonu licząc na to, że 15 osób które będzie ten karton przekładało będzie miało dobry dzień i nikt nim nie rzuci...

Kolego nie tlumacz sie bo i tak nie masz racjii.

Wydaje CI sie ze kupisz jedna tasme i masz ja wiecznie. Trudno sie dziwic ze ktos liczy sobie to za to czy za tamto. Jak pakujesz duzo i sam zaczalbys cos sprzedawac to wkoncu sam bys liczyl i za to i za tamto.

Slawo1

Ty zamiast wypłakiwać nam swoje żale i strzelać focha, ty weź załóż firmę wysyłająca przesyłki....

Mówisz, że to warte 15 zł.

Ok znaj serce pana - dam za paczkę 5-10 kg - bo magnetofon to zwykle ok 6 kg. całe 17 zł.

Nie 16, a 17, bo ujęła mnie Twoja historia....

Czyli na jednej paczce masz 2 zł przemnożywszy to przez powiedzmy 100 0000 paczek masz 2 miliony....

Tylko jak wszystko nie będzie pod kancik i zapakowane w ozdobny papier to nie będzie zmiłuj....

Wszystko ma być tip top !!!!!!!!!!!!!!! Dokładnie jak to sam opisałeś !!!!!!!!!!!

Skąd się tacy biorą to ja nie wiem...............

Coś Wam powiem...:

Był czas, gdy wysyłałem płyty winylowe do Polski.

Allegro.

Gdy mnie kiedyś zastała godzina druga w nocy (a na ósmą do pracy) a miałem do spakowana jeszcze kilka, rzekłem sobie: odpuść sobie, cymbale.

Kartony, bąbelki, taśmy lepne wszelakich kolorów, ekstra papierki (winyle się do przesyłki wyjmuje z okładek, coby grzbietów nie cięły podczas podrôży),ocenianie stanu technicznego płyty i 'cudności obwoluty, wkładki z tekstami; pier... się, czy to tłok pierwszy, fafnasty i czy "kółeczko f śrotku" to właściwe Vertigo...

I takie tam insze.

Pakowałem tak, jak sam chciałbym otrzymać.

Na forum jest kilku Kolegów, którzy do dziś mnie przeklinają:-) Bez przecinaka, młotka i kowadła - ciężko było odpakować.

Za to - płyty przychodziły zawsze w stanie, w jakim zostały wysłane.

Satysfakcję mam taką: na kilkaset sprzedanych płyt winylowych (plus ~1500 cds) - same pozytywy:-)

Tylko że teraz - I'm too old for this...

Pozdro.

PS - ja wiem, Ogrze.

Z dzisiejszych szkół.

Też zawsze pakuje pancernie, niestety dostaje czesto zapakowane byle jak. Cudem w 99% przypadkach dojezdza całe. Ale nigdy nie doliczam pakowania, bo zawsze w piwnicy cos się znajdzie, nawet na klatce - milion gazetek z Lidla i innych Tesco. Az w tedy przypomina mi się Dzień Świra. "Pisze do mnie Rossmann..." hehe

?👈

• 2 tygodnie później...

Dostałem wczoraj paczkę ze wzmacniaczem, który kupiłem na Allegro od Pana Jarosława z Łódzkiego. Oto przykład na to że paczkę można zapakować starannie i bezpiecznie. Z każdej strony po ok 10-20 cm twardego styropianu i gazet do amortyzacji. Pozawijane w folię, zabezpieczone tak, że można to zrzucić z drugiego piętra. Ja również pakują paczki w ten sposób i życzę Wam abyście zakupiony sprzęt dostali tak zapakowany... A osoby, które pakują zawodowo i wrzucają luzem w karton sprzęt audio życzę osobiście przeprawy przez procedurę reklamacyjną z firmą kurierską, ponieważ jak się domyślam w przypadku niedziałającego sprzętu pierwsze pytanie jakie się pojawia, to czy został spisany protokół... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hevn58vg5sni_t.jpg

yv08v52hvfhx_t.jpg

ngabrt6v5vfh_t.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bez problemu ten sam przedmiot i lepiej zapakowany wysłałbym za 15 złotych.

Zapominasz o jednym, ty wysyłasz 1 paczkę, po pudło pójdziesz do sklepu i wypełnisz starymi gazetami np.

Oni wysyłają może z 10-20 i pudeł w sklepie pewnie nie szukają, a kupują i resztę mat. do pakowania również.

I jeszcze powiedz mi kim to wyślesz za 15 zł? Zobacz ile kosztuje teraz wysłanie paczki Pocztą. Najmniejsza paczka ekon - 13zł priorytet 14zł.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Zapominasz o jednym, ty wysyłasz 1 paczkę, po pudło pójdziesz do sklepu i wypełnisz starymi gazetami np.

Oni wysyłają może z 10-20 i pudeł w sklepie pewnie nie szukają, a kupują i resztę mat. do pakowania również.

I jeszcze powiedz mi kim to wyślesz za 15 zł? Zobacz ile kosztuje teraz wysłanie paczki Pocztą. Najmniejsza paczka ekon - 13zł priorytet 14zł.

Wystarczy spojrzeć na Allegro. I jest tam wyraźnie napisane,że cena jest taka, a z dostawą tyle. I nikt nie ukrywa kosztów(mieszczą się często spokojnie w 15 złotych)

Ludzie często zapominają o amortyzacji i później magnesy się odrywają od koszów w głośnikach, albo elektronika siada od przeciążeń.

Jeżeli nie mam nic pod ręką to właśnie puste butelki są ratunkiem, a amortyzacją zajmują się nawet stare ubrania w których nikt nie chodzi a doskonale spełniają swoją funkcje.

Najgorzej pakują chyba kobiety.

Dostałem kiedyś kolumny wysokie na jeden metr w lakierze fortepianowym, sztuka ważąca ponad 25kg zawinięte jedynie w czarny worek na śmieci.. Pani tłumaczyła się, że kurier nie miał nic przeciwko i wziął kolumny bez problemu.. ręce opadają.

Firmy dużo bardziej przekładają się do pakowania niż prywatne osoby.

Wystarczy spojrzeć na Allegro. I jest tam wyraźnie napisane,że cena jest taka, a z dostawą tyle. I nikt nie ukrywa kosztów(mieszczą się często spokojnie w 15 złotych)

A potem podjarany wchodzisz na stronę kuriera, wyliczasz i skrzydełka opadają bo z 15 złotych robi się nagle 45 złotych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.