Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy-prośba o pomoc w wyborze

studioprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, bardzo dziękuję za te wszystkie sugestie, uwagi i propozycje. Pierwszy mój krok to będzie wymiana przedwzmacniacza. Być może będzie to Yaqin MS-23B z ebaya. Kolejnym krokiem to wymiana wkładki. I tu kolejny problem: jaką wybrać. Obecnie mam 2M Red. Myślałem o Black Pearl, ale czy ona jest lepsza od 2M RED? Kolejnym ruchem będzie być może wymiana samego talerza na akrylowy - myślicie, że to też będzie miało wpływ na dźwięk, czy to kwestia tylko estetyczna?

Black Pearl - czyli jak rozumiem wkładka sumiko. Miałem ten wynalazek. Odradzam, płaski, zamulony dźwięk. Jak już to celuj w ortofona bronze a będzie dobrze.

Kup lepsze pre , podłącz 2m red i posłuchaj - po odsłuchach tego zestawu napiszesz czego oczekujesz od nowej wkładki a my damy swoje propozycje .

Pytanie podstawowe jeszcze , jaka kwota jest przeznaczona na nowa wkładkę.

Bo rozrzut cenowy pomiędzy Black Pearl a Ortofon 2M Bronze, jest całkiem spory ;)

Aż się wtrącę 2m , gra niestety bezpłciowo i to nie wina preampa . Gramofon ujdzie , a jeżeli jakieś pre miałbym wybierać na siłę do tego ortofona to na pewno nie lampę , a opamy -i to jakieś chorobliwie szczegółowe , choć i tak to psu na budę pewnie to będzie. Większość nowych wkładek pokroju reda gra jak przez prezerwatywę i moim skromnym zdaniem warto poszukać lepiej fajnych staroci . Mało się traci , i dużo można oszczędzić.

• 2 miesiące później...

Witam. Też zastanawiam się nad wyborem przedwzmacniacza do Ad Fontesa i wzmacniacza lampowego /Amplifon WT 40. Czy ktoś użytkuje Sonus Oliva. Jak się ma do LAR - Lps1. Planuję wydać do 3000 zł

Może spróbuj Ahajową Husariaa-ę, pewnie się zgodzi wypożyczyć na odsłuch.

To bardzo dobry pomysł ,jak pisałem w innym wątku , to bardzo zacne pre i godne polecenia , kwestia ceny . Skądinąd ja za swoje dałem 70% więcej a brzmi podobnie , no może trochę lepiej.

Czy ktoś użytkuje Sonus Oliva.

Mam ten przedwzmacniacz. Poszperaj w klubie Sonus Oliva. Znajdziesz tam kilka postów na ten temat. W razie pytań pisz na prv.

Panowie, bardzo dziękuję za te wszystkie sugestie, uwagi i propozycje. Pierwszy mój krok to będzie wymiana przedwzmacniacza. Być może będzie to Yaqin MS-23B z ebaya. Kolejnym krokiem to wymiana wkładki. I tu kolejny problem: jaką wybrać. Obecnie mam 2M Red. Myślałem o Black Pearl, ale czy ona jest lepsza od 2M RED? Kolejnym ruchem będzie być może wymiana samego talerza na akrylowy - myślicie, że to też będzie miało wpływ na dźwięk, czy to kwestia tylko estetyczna?

Witam

Parę miesięcy temu byłem na tym samym etapie co Ty. Miałem Pro-Ject RPM 1 Carbon i pre też Pro-Ject z serii DS. Wkładka jak Twoja 2M Red. Grało to całkiem zacnie, ale wiadomo, że da się lepiej. Moje doświadczenie z gramofonami w tym przedziale cenowym mówiły, że trzeba dołożyć z 5 tyś żeby podnieść się na wyższy level. Pożyczyłem kilka pre i najlepszy efekt usłyszałem z Haiku Sol MM. Zagrał szczegółowo, melodyjnie, na luzie bez spinania, z dużym oddechem, po prostu pięknie. Od razu zapadła decyzja, że zostaje. Uważam, iż nie da się uzyskać aż takiego efektu postępując odwrotnie, czyli wymieniając gramofon, a zostając na starym pre.

Ale na tym nie koniec, postanowiłem iść za ciosem i zainstalowałem wkładkę 2M Bronze. I znowu strzał w dziesiątkę. Zmiany były olbrzymie. Na obecną chwilę zaniechałem dalszych udoskonaleń bo trzeba by wydać z 8 tyś na nowy gramofon, a efekt może nie być tak duży jak obecnie.

Na forach koledzy polecali mi różne wkładki zazwyczaj MC, ale prawda jest taka, że, Pro-Ject bardzo dobrze współpracuje z wkładkami Ortofona. Jest to w zasadzie pewniak. A inne na pewno są świetna, pewnie i lepsze tylko po co wyważać otwarte drzwi i wydawać kasę na eksperymenty??

Ja radzę zostaw sobie Pro-Jecta, poszukaj dobrego Pre (ja polecam Haiku), a zobaczysz co drzemie w tej niepozornej (nie wiem dlaczego niedocenianej na tym forum) szlifierce. A jak będziesz miał w przyszłości chęć i odrobinę wolnej gotówki, to wymieniasz wkładkę na wyższy model Ortofona 2M i znowu będziesz cieszył się na nowo wszystkimi płytami.

I proszę jak się trafiło. Świeżutka, jeszcze ciepła recenzja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

To i ja podepnę się pod ten temat licząc na Waszą pomoc.

Gramofon to Telefunken S600 z wkładką Shure V15IITM i igłą VN35HE.

Jaki Waszym - szanowni forumowicze - zdaniem byłby do niego najlepszy przedwzmacniacz powiedzmy w budżecie 800-1000zł.

Nie wiem czy z racji kursu walut będzie w założonym budżecie ale proponuję np. YAQIN MS12

lub ........ DIY pre Nuda Ahaji (oczywiście trzeba polować w ogłoszeniach)

audiokarma.org

To i ja podepnę się pod ten temat licząc na Waszą pomoc.

Gramofon to Telefunken S600 z wkładką Shure V15IITM i igłą VN35HE.

Jaki Waszym - szanowni forumowicze - zdaniem byłby do niego najlepszy przedwzmacniacz powiedzmy w budżecie 800-1000zł.

Zapytaj w Feliks Audio mam i jestem zadowolony

A na alledrogo takie cudeńko się pokazało.....

Ukryta Zawartość

Chyba trza przystąpić do licytacji... :)

Ukryta Zawartość

Sprzedający pomylił się przy opisie...to nie Nuda tylko "PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

0 + 2 = 1

A na alledrogo takie cudeńko się pokazało.....

Miałem, dużo gorszy od NUDY, sekcja MM grała porównywalnie do lekko zmodyfikowanego CS Blue

Wg mnie, nie warto licytować powyżej 600zł pamiętaj, to DIY, obudowa do zmiany, trafo pewnie też , chociażby na Toroida audio.

... no ale to moje zdanie

audiokarma.org

Może spróbuj Ahajową Husariaa-ę, pewnie się zgodzi wypożyczyć na odsłuch.

Husariia to wybitne pre,naprawdę fantastyczne! Miałem je dzięki uprzejmości Krzyśka miesiąc pod strzechą i jeszcze do niej wrócę. Ilość możliwości regulacji poraża,można oczywiscie podpiąć dwa ramiona,właściwie wszystko można:)) Sama sekcja MM jest wybitna. Obecnie mam NUDĘ wykonaną chyba na rynek Japoński:))))z drewnianymi boczkami i grawerem na front panelu,oraz z tyłu. Na spodzie pełna paleta ustawień. Krzysiek to bardzo zdolny konstruktor i analogowy wyjadacz,jeśli ktoś potrafi poskładać Nudę zgodnie z wytycznymi Krzyśka,to ma pre na lata.

To jest płytka pre phono MM/MC z Yamahy A-S2100

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

No i ?

Niech ktoś kto się zna , wypowie się jakie pre wkładają do wzmacniacza za ponad 8k zł :)

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Niech ktoś kto się zna , wypowie się jakie pre wkładają do wzmacniacza za ponad 8k zł :)

Mały ale może być wariat :-)) takie pre to tylko dodatek do wzmacniacza ale jest - to w czym problem ?

Mały ale może być wariat :-)) takie pre to tylko dodatek do wzmacniacza ale jest to w czym problem ?

Nie jest to żaden problem.nie mogę tylko znależć pre phono od Denona Pma 2020 dla porównania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.