Skocz do zawartości
IGNORED

Szukanie kolumny idealnej ;)

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Ok, spróbuję - już nabrałem na tyle doświadczeń, by się określić.

Ze wzmacniaczami nie mam problemu, znam wiele znakomitych, w tym również za nieduże pieniądze. Z kolumnami mam problem od początku przygody, czyli 5 lat.

O Paradigmach nie wspomnę, fajny efekt, ale daleki od prawdy. Potem Dali Zensor 5 - często krytykowane, a wg mnie z Audiolabem 8000s grały bardzo dobrze na górze, ok na środku, ale dół był trochę za lekki, miękki, nudnawy i było go za mało.

Castle Knight 4 - środek fajny, barwa, góra zbyt przydymiona, basik ok zakresowo, ale za wolny do mocnego rocka, którego też słucham.

Obecnie Xavian NEOX2 - dół, środek, barwa, muzykalność BAJKA, ale ta przydymiona / przymatowiona góra trochę mi nie pasuje. Dynaudio to też nie mój styl.

Nie osłuchałem jeszcze kilku znanych marek (VA, Elac, Pro Ac), tym bardziej tych mniej (Ruark), wielu z Was ma tu pewne bogate doświadczenia. W jakich kierunkach zmierzać we w miarę rozsądnych pieniądzach (do 5 tys. zł nowe / używane), by znaleźć połączenie barwy, dołu, środka, muzykalności Xavianów, czy pewnej "duszy" Castli (ogólnie - w miarę rasowe granie z klimatem, również w rocku) z dynamiką góry i otwartością Dali?

Będę wdzięczny za pomoc, bo czuję już lekkie zmęczenie "szukaniem", chcę ZNALEŹĆ. Ze wzmacniaczy najbliżej mi do Audiolaba, choć Baltlab, Caspian, lampa typu Cayin nie są wykluczone. Na dziś powiedzmy, że jestem "Audiolabowcem".

https://www.audiostereo.pl/topic/128833-szukanie-kolumny-idealnej/

Przepraszam ale nie istnieje w temacie audio słowo "idealne". To jakaś ułuda i ulotne marzenia.

Dla jednego idealne będzie X, dla drugiego Y. Jak się spotkają z kimś trzecim, okazać się może jedno - ten trzeci ma za ideał Z.

Takie abstrakcyjne rozumienie słowa "idealny". Ideał powstaje w naszej głowie po wielu i naprawdę wielu odsłuchach. I jest wypadkową kilku czynników: SUBIEKTYWNE preferencje muzyczne, POSIADANA akustyka pomieszczenia, SUBIEKTYWNE zdolności słuchowe, zamożność i co nie mniej ważne SUBIEKTYWNE PREFERENCJE co do marek i wyglądu.

Dlatego zgadzam się z Kolegą Genesis - prędzej za ideał uznałbym Kolumnę Zygmunta. Ale to też nie jest takie oczywiste w każdy aspekcie ;)

Ale po 5 latach… to może jeszcze za krótko by pisac o tym co idealne i oczekiwać wyrobionej SUBIEKTYWNEJ idealności w audio.

Moja skromna propozycja? Słuchać, porównywać i co najważniejsze - cieszyć się muzyką.

Po dekadzie słuchania (lub dłużej) może przyjdzie wreszcie zrozumienie czym jest "idealny" sprzęt.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ponieważ widzę, że sporo ciekawych pozycji pominąłeś, a podłogówki do 5000 - Studio 16 Hertz (używane). Ważne z jakim wzmacniaczem to się ma zgrać, no i preferencje, akustyka, jak koledzy wspomnieli...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Będę wdzięczny za pomoc, bo czuję już lekkie zmęczenie "szukaniem", chcę ZNALEŹĆ. Ze wzmacniaczy najbliżej mi do Audiolaba, choć Baltlab, Caspian, lampa typu Cayin nie są wykluczone. Na dziś powiedzmy, że jestem "Audiolabowcem".

Nie szukaj kolumn idealnych, tylko takich które idealnie zgrają się z wybranym przez Ciebie wzmacniaczem. Te które wymieniłeś - w moim odczuciu szkoda na nie kasy. Nie podaję Ci swoich propozycji, bo wszystkie przekraczają twój budżet (7-12k), a na rynku wtórnym praktycznie ich nie ma (np. Harbeth - w cenie 5k nierealna sprawa).

Skup się na pierwszym zdaniu, które napisałem i osobistych odsłuchach.

Będę wdzięczny za pomoc, bo czuję już lekkie zmęczenie "szukaniem", chcę ZNALEŹĆ

Ja szukałem długo, od ostatniego Audio-Show dość intensywnie. Moje skromne doświadczenie doprowadziło mnie do smutnego wniosku: do 5-8 tys. (nówki) żadne kolumny mi nie odpowiadają!

Jako takie granie zaczyna się od kwot znacznie wyższych :( Oczywiście trzeba pamiętać, że kolumna najpopularniejszych marek za 5000 zł to tak naprawdę tanie chińskie elementy w ładnej obudowie. Wyjątek to niektóre polskie manufaktury, które oferują lepszy stosunek cena / jakość.

Oczywiście zawsze można próbować kupić używki, ale nie zawsze jest możliwość ich odsłuchu przed zakupem w domu (najlepsze oferty jak na złość są z drugiego końca kraju). Jest jeszcze DIY, ale na to nie mam ani czasu ani zdolności... Tak więc zmęczony tym poszukiwaniem wybrałem inną drogę, wykonania kolumn "szytych na miarę", szczegóły w "o mnie".

Pozdrawiam,

Radek

Nie zgodze sie z twierdzeniem, ze granie zaczyna sie od "dyszki", granie zaczyna sie gdy sluchamy naszej ulubionej muzyki i czujemy wewnatrz jak piekne sa to utwory, kiedy przestajemy myslec co by tu zmienic w naszym systemie bo czegos brakuje a zostajemy myslami tylko przy muzyce.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

hmmm, czyli gdzieśtam diy (sonus oliva) i studio 16hertz się przewijają, tak sądziłem, kef r też miło grają, to fakt. I rzeczywiście z kolumnami lekko nie jest

Z polskich manufaktur wyróżniłbym jeszcze Wigg Art. Co do kolumn na zamówienie to polecam Audiosynergia.

Nie zgodze sie z twierdzeniem, ze granie zaczyna sie od "dyszki", granie zaczyna sie gdy sluchamy naszej ulubionej muzyki i czujemy wewnatrz jak piekne sa to utwory, kiedy przestajemy myslec co by tu zmienic w naszym systemie bo czegos brakuje a zostajemy myslami tylko przy muzyce.

Oczywiście masz rację, z tym że, jak sobie czasem skalibrujemy uszy na przykład koncertem symfonicznym w jednej z najlepiej rozwiązanych akustycznie sal - NOSPR, to powrót do naszych nędznych systemów "hi-fi" nie jest taki łatwy :)

To powinno być mottem nas słuchaczy :-) ale mało kto jest tego świadom !

Rozmawiałem z polskim producentem/konstruktorem kolumn i nie było to z 16hz żeby nie było.

Otóż w rozmowie telefonicznej powiedział mi szczerze a mógł kłamać z nut aby sprzedać swój produkt że do 5.000zł nie ma dobrej kolumny na rynku i ja się z nim zgodzę.

Zrobili parę zestawów w tej cenie i zaprzestali produkcji,ponieważ albo masz dobre przetworniki albo skrzynie,na czymś trzeba bylo oszczędzić aby jedno i drugie było dobre to cena wzrasta.

Ich produkty zaczynają się od 10tyś.

Taki Wigg Art Enzo z Epoca 3 to świetny duet i na tym osobiście bym zakończył szukanie i gonienie uszatego.Tannoy i Dynaudio Emit w tej cenie ok 7.000 nie miały szans

Ale na ten czas mnie na nie nie stać a druga sprawa do 18m2 szukam teraz podstawek,używki do 800funta

Myślałem że kupię Spendory A5r za 999f ale kompletnie nie podeszły mi z Baltkiem nawet z Naim Superuniti za 3800f grały jakoś dziwnie,sprzedawca też to potwierdził

Dlaczego Numik czy ja latamy i wymieniamy kolumny? akurat znam tego "typa" bliżej z forum bo sam mu załatwiłem Castle Knight 4 a za jakiś czas czytam jego wpisy że szuka "nowych" kolumn :)

Do zakupu Baltka skakałem z wzmak na wzmak Marantz,Audiolab,Rotel,Audio Analogue itp.Kolumny Kef,Knight 4,Dynaudio,Cabasse,Bowers,Quadral. Raz ze czasmi zakup w ciemno i się nie zegrał a dwa to poruszałem się w przedziale do 5tysi czy to za wzmak czy kolumny.Wyjątkiem był Fortissimo za 550funa ale sklepowa jego cena jest chyba wciąż 1400f

Na następny ampli to musiałbym dać ze 2000 funa za używkę bo Epoca nie ustępuje Moon i250 Neo czy Primare i32 a ceny poszukajcie w necie za te klocki

Ciężki temat

Łokmen Saba

Jest takie powiedzenie, że nie uzyskasz zmiany, jeśli będziesz postępował jak dotąd.

Jaki jest sens pchać się w bardzo podobne kolumny, tylko z inną nalepką z logo?

Wypróbuj tuby, szerokopasmowce, zestaw 2.1, zestaw aktywny, odgrody, itd.

Najwidoczniej nie tolerujesz nudnej neutralności i tylko stracisz kolejne pieniądze kręcąc się w kółko.

Bolth a PMC 22 probowales? Za £850 powinienes juz cos dostac. Taniej dostaniesz neat sx2... Idealna mala podlogowka za £400 na eBay chodza. Te opcje niestety w Polsce chyba niedostepne numik a szkoda!

Wieza STEREO Technics :)

> numik

Co do kolumn idealnych, to tak jak koledzy pisza - takowych nie ma, bo instrumenty musialyby z nich brzmiec jak na zywo. Ja wlasnie oceniam kolumny pod wzgledem zblizenia sie do brzmienia na zywo i dlatego od lat... i tu moze przecytuje to co juz w innym watku napisalem:

" U mnie od dawna prym wioda stare kolumny Tannoy-a - obecnie DIY na 12-to calowych ich glosnikach wspolosiowych - dual concentric - w obudowach 105 litrow. A jest tak dlatego, ze jezdzac od ok. 10-ciu lat na rozne odsluchy i porownujac rowniez z tym co do mnie sluchacze przywozili, w zasadzie zawsze ocenialem inne kolumny jako grjace na nizszym poziomie. Znam tez reakcje sluchaczy, ktorych przez te lata juz z gora 100 ke goscile. Jedynym wyjatkiem byla jakosc basu, jaki uslyszalem wraz z kolegami w czasie odsluchow (bylem z roznymi kolegami dwa razy) u forumowicza MPB z kolumn Avalon Eidolon i te jakosc basu ocenilem jeszcze wyzej niz mam u siebie - zreszta bylismy jednomyslni co do jakosci tego zakresu. Poza tym wszedzie - w mniejszym czy wiekszym stopniu - dawalo sie odczuc rezonanse, dudnienia. Poza zakresem niskotonowym inne aspekty rowniez ocenialem slabiej, jak np. rozdzielczosc, otwartosc dzwieku, szczegolowosc, dzwiecznosc, poczucie obecnosci muzykow w pomieszczeniu odsluchowym, czy wokalistow, ktorzy powinni spiewac tzw. " waskimi ustami ", a byly zbyt szerokie. Ale takie wokale mam dzieki glosnikom wspolosiowym, bo zauwazylem, iz jak wiecej glosnikow, to wokale sa bardziej "plamiaste", co moze oczywiscie komus nie przeszkadzac. Tak wiec sluchajac roznych kolumn tanszych, srednio i bardzo drogich (choc tych niewiele), na dzien dzisiejszy nie widze nic co mogloby - jako calosc brzmienia - dorownac czy przewyzszyc jakosciowo Tannoye na takich glosnikach wspolosiowych - moze Altec-i na 604-kach, ale nie sluchalem. Jesli jeszcze mysle o czyms, to wsadzenie tych glosnikow do jeszcze wiekszych obudow i sprawdzenie czy da sie uzyskac jeszcze nizsze zejscie i glebokosc basu przy zachowaniu nadal jego szybkosci - dobrej odpowiedzi impulsowej. "

I tak jak koledzy radza, przede wszystkim uczestnicz w roznych odsluchach. Ze swej strony nie ma problemu abys wpadl do mnie posluchac i ocenil jak sie ma to granie do grania tych kolumn, ktorych sluchales - nawet takich za dziesiatki tysiecy (jesli z takowymi rowniez miales stycznosc)

I tak jak koledzy radza, przede wszystkim uczestnicz w roznych odsluchach. Ze swej strony nie ma problemu abys wpadl do mnie posluchac i ocenil jak sie ma to granie do grania tych kolumn, ktorych sluchales - nawet takich za dziesiatki tysiecy (jesli z takowymi rowniez miales stycznosc)

Lutek i tego nam potrzeba .

Wypróbuj tuby, szerokopasmowce, zestaw 2.1, zestaw aktywny, odgrody, itd.

Najwidoczniej nie tolerujesz nudnej neutralności i tylko stracisz kolejne pieniądze kręcąc się w kółko.

Chyba nie chcesz przez to powiedzieć, że te rozwiązania oznaczają automatycznie brak neutralności?

Aktualnie mam połączenie szerokopasmowca z aktywnym basem 2.1 :)

I tak jak koledzy radza, przede wszystkim uczestnicz w roznych odsluchach.

Zdecydowanie popieram, nie zapominajmy także o muzyce na żywo.

Może Tannoy Precision 6.2 lub 6.4 (w budżecie się zmieścisz). Ja słucham ostatnio 6.2 i jestem bardzo zadowolony. Niestety ważne jest zestrojenie całego zestawu wzmacniacz - kolumny. A może Neat Elite SX (trochę ponad budżet ale nie dużo) ale ich nie słuchałem.

oczywiście, że chodziło mi o "idealną" z pewnym przekąsem, powiedzmy że szukam "optymalnej pod moje potrzeby, z najlepszym kompromisem" ;)

:) Ach te kompromisy :) kolejne marzenie, że istnieje złoty środek w pogoni za "króliczkiem" ;)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Nie osłuchałem jeszcze kilku znanych marek (VA, Elac, Pro Ac),

Jak nie lubisz matowej góry to Elacka sobie odpuść. Tam góry jest mało, chociaż nie wiem jak wypadają modele ze wstęgami.

Spróbuj Boston Acoustics z serii M

Bolth a PMC 22 probowales? Za £850 powinienes juz cos dostac. Taniej dostaniesz neat sx2... Idealna mala podlogowka za £400 na eBay chodza. Te opcje niestety w Polsce chyba niedostepne numik a szkoda!

PMC nie słuchałem,nie mam gdzie a SX 2 to mega mikrusy i jakoś ich nie odsłuchałem jak byłem w HiFi Corner w ostatnią sobotę,bo nie brałem ich pod uwagę.

Łokmen Saba

Podawanie przykładów kolumn do odsłuchu mija się tutaj z celem. Słyszałeś już kilka kolumn w pewnym przedziale cenowym i wciąż to nie to co szukasz i nic już nie wyczarujesz.

Masz dwa wyjścia.

1. Kupić kolumny w podanym przez ciebie przedziale lub zostawisz te które już masz. Nie bedą rewelacyjne ale da się na nich słuchać , wybierzesz dźwięk mniej lub bardziej znośny ,podobny do tego jaki lubisz i zapomnisz o audio. Przestaniesz cudowac z wymienieniem sprzętu.

2. Kupisz kolumny w wyższym budżecie np za 10 000 zł. (być moze bedą wymagały lepszej elektroniki wiec to jeszcze zwiększy koszty) za tyle już można kupić dobre kolumny i postanowisz ze już nic nie wymieniasz i tyle.

W budżecie 5000 nic nie wyczarujesz.

Temat jest mi bliski i w pewnym sensie odlegly...

Bliski dlatego, ze wciaz poszukuje (ale to na zasadzie hobby juz teraz), a odlegly bo nie wiem kiedy sie skonczy ;)

Na powaznie, to jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Powod moze byc prozaiczy czasem i lezec u podstaw dysonansu, posiadania i psiadanych kolumn.

Dlatego mam ich 4 pary i na dzis wiem, ze jedna pare na tyle poznalem i w tylu konfiguracjach, ze juz mnie nie zaskoczy. Dlatego slusznie bedzie miala ona nowego wlasciciela. Przewody glosnikowe rowniez w 4 kompletach spoczywaja caly czas gotowe do akcji.

Pomysli ktos, ze moze mi odbilo, ale to pozory. Przekonalem sie wielokrotnie, ze moga odtworzyc dzwiek z kolumny w dosc zmniennie znaczacy sposob. Dlugo poznaje zawsze nowa pare, zeby czegos nie przeoczyc (nie przekreslic). Trwa to u mnie min 2 tyg.

Przez ten czas ,jestem w stanie ustalic, czy mi odpowiadaja bardziej niz pozostale.

Szlag by mie trafil w momencie, kiedy mialbym nowe kolumny rzekomo lepsze, ale nie bylbym w stanie ich porownac po 2 tyg ze soba wracajac do starych bo sa juz sprzedane.

Co mi sie uda po takich zabiegach znalezc lepszego to zostaje. Niebawem bedzie test trojdroznych monitorow SO. Jezeli te kolumny spowoduja ze cos drgnie, to pojde w krajowa manufakture..

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Otóż w rozmowie telefonicznej powiedział mi szczerze a mógł kłamać z nut aby sprzedać swój produkt że do 5.000zł nie ma dobrej kolumny na rynku i ja się z nim zgodzę.

Ciężki temat

To jest niestety smutna prawda. Do 5k mocno dają o sobie znać ograniczenia (przy minimum 50% marży, de facto mówimy o konstrukcji za 2k). Następstwem tego są ewidentne braki np. w postaci zbyt zawoalowanej lub zbyt nachalnej prezentacji, sztucznie podbitych skrajach pasma, nijakiej średnicy, niedostatkach w górze lub tego przeciwieństwie, mdłym nijakim basie, płaskiej scenie itp.

W moim odczuciu warto się pomęczyć, dozbierać i szukać czegoś droższego. W przeciwnym wypadku jak się popatrzy wstecz, dochodzi do kuriozalnej sytuacji. Okazuje się że np. na przestrzeni 4 lat zmieniłeś kolumny 4-krotnie, wydałeś np. 16k, a w domu po staremu stoją kolumny za 5k. ;)

Gość numik

(Konto usunięte)

Temat jest mi bliski i w pewnym sensie odlegly...

Bliski dlatego, ze wciaz poszukuje (ale to na zasadzie hobby juz teraz), a odlegly bo nie wiem kiedy sie skonczy ;)

Na powaznie, to jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Powod moze byc prozaiczy czasem i lezec u podstaw dysonansu, posiadania i psiadanych kolumn.

Dlatego mam ich 4 pary i na dzis wiem, ze jedna pare na tyle poznalem i w tylu konfiguracjach, ze juz mnie nie zaskoczy. Dlatego slusznie bedzie miala ona nowego wlasciciela. Przewody glosnikowe rowniez w 4 kompletach spoczywaja caly czas gotowe do akcji.

Pomysli ktos, ze moze mi odbilo, ale to pozory. Przekonalem sie wielokrotnie, ze moga odtworzyc dzwiek z kolumny w dosc zmniennie znaczacy sposob. Dlugo poznaje zawsze nowa pare, zeby czegos nie przeoczyc (nie przekreslic). Trwa to u mnie min 2 tyg.

Przez ten czas ,jestem w stanie ustalic, czy mi odpowiadaja bardziej niz pozostale.

Szlag by mie trafil w momencie, kiedy mialbym nowe kolumny rzekomo lepsze, ale nie bylbym w stanie ich porownac po 2 tyg ze soba wracajac do starych bo sa juz sprzedane.

Co mi sie uda po takich zabiegach znalezc lepszego to zostaje. Niebawem bedzie test trojdroznych monitorow SO. Jezeli te kolumny spowoduja ze cos drgnie, to pojde w krajowa manufakture..

u mnie to trwa około półtora miesiąca,wtedy już "wiem". A nic chorego w tym nie ma, miewałem już po kilka wzmacniaczy, a teraz, jeśli jednak sprzedam obecne kolumny, już się zastanawiałem...czy nie mieć 2 par kolumn naraz po nich ;)...4 to bym nie miał gdzie postawić ;)

To jest niestety smutna prawda. Do 5k mocno dają o sobie znać ograniczenia. W moim odczuciu warto się pomęczyć, dozbierać i szukać czegoś droższego. W przeciwnym wypadku jak się popatrzy wstecz, dochodzi do kuriozalnej sytuacji. Okazuje się że np. na przestrzeni 4 lat zmieniłeś kolumny 4-krotnie, wydałeś np. 16k, a w domu po staremu stoją kolumny za 5k. ;)

coś w tym jest, w dziedzinie kolumn nie ma Dayensów i Baltlabów ;), trzeba wydać albo się musi wydawać ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.