Skocz do zawartości
IGNORED

Wojny polsko polskie

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nie,nie znoszę jego oblicza pszenno-buraczanego.

A co do wątku chłopskiego to uważasz,że było inaczej?

Zadałeś pytanie o polski wkład w cywilizację,jak otrzymałeś garść argumentów,to przyczepiłeś się do "wątku chłopskiego"jak Cię traktować poważnie? Każdy kraj posiada jakieś tam oblicze i np takie USA, mi osobiście i stereotypowo(ważne)kojarzą się z bydlęcym red nectwem nie umiejącym dobrze czytać,to oczywista bzdura,tylko tym red neckom nigdy nie przyszłoby do łba lżyć swojego prezydenta poza granicami własnego kraju,tak jak podczas trwającej wizyty PAD w USA,zrobiła to garstka zidiociałych kodersów. W tym kontekście, Twoje tezy o pszenno-buraczanym obliczu, są z pewnością zasadne.

Oczywiście to przykre,że prezydent naszego kraju zostaje wygwizdany i "wymarionetkowany" w NY,z drugiej strony może sam sobie nieco zapracował na zdewaluowanie swojego urzędu np: nocnymi pogaduszkami na twitterze z leśnymi ruchadłami.

Lżenia tam jednak nie było,może złośliwość.W moim odczuciu powinien podejść i porozmawiać z tą grupką krzyczących ludzi,en face pewnie by ich nieco onieśmieliło ale z drugiej strony co miałby im odpowiedzieć na wykrzykiwane zarzuty?

Pierwsza dama odważniejsza-widać i po raz pierwszy ukazała cechy spontaniczne.

l'enfant sauvage

Tak? Prezydent RP bedzie za granicą chodził po ulicy bratać się z krzykaczami. A jakby tak w drugą stronę Prezydenta USA spotkał taki incydent? Tez poszedłbuy udzerzać w dyskusje z demonstrantami, chyba dopiero gdyby ochrona rzuciła ich na glebę.

Zastanawiam się za kim kibicowałby Kopernik? Byłby za Borussią czy za Legią?

Gdybyś spojrzał w podręcznik do historii nie musiałbys się dłużej zastanawiać. Tam jest odpowiedź.

A z osła salami - cyklicznie: chłop - niewolnik - osioł - salami...

na eksport do USA.

Być chłopem lub chłopskiego pochodzenia to żaden wstyd.

Wstyd być chłopem złym. Jak ten, co to wyjechał kombajnem w pole, klepie się po łbie i mruczy:

- k**wa, zapomniałem zasiać.

na eksport do USA.

Jak najbardziej, jak najbardziej - tutaj do roboty brakuje porządnych niewolników. Z tych nieporządnych nie ma żadnego pożytku - same straty.

Parker's Mood

Odezwał się niezgryźliwy - oaza spokoju i kultury.

Czy kultury? Nie wiem, chwalił się nie bedę, chyba przecietnie. Ale jestem spokojny.

A Ty za bardzo lamentujesz. Jesteś z Chicago? To może być po prostu objaw tęsknoty.

Każdy kraj posiada jakieś tam oblicze i np takie USA, mi osobiście i stereotypowo(ważne)kojarzą się z bydlęcym red nectwem nie umiejącym dobrze czytać,to oczywista bzdura,tylko tym red neckom nigdy nie przyszłoby do łba lżyć swojego prezydenta poza granicami własnego kraju,tak jak podczas trwającej wizyty PAD w USA,zrobiła to garstka zidiociałych kodersów. W tym kontekście, Twoje tezy o pszenno-buraczanym obliczu, są z pewnością zasadne.

A kto robił to samo z poprzednimi prezydentami ? Też kodersi ? A może pisowcy ? Teraz to obraza a przy poprzednich prezydentach to może był patriotyzm ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czy kultury? Nie wiem, chwalił się nie bedę, chyba przecietnie. Ale jestem spokojny.

A Ty za bardzo lamentujesz. Jesteś z Chicago? To może być po prostu objaw tęsknoty.

Czasami tęsknię, a czasami nie - zależy od wielu czynników. Czytam forum codziennie, więc tak jakbym był i mieszkał w Polsce - taki obrót sprawy nawet lubię - jestem, a zarazem mnie nie ma. Jak przyjeżdzam do kraju to się nawet cieszę, ale po tygodniu lub dwóch już z powrotem tęsknię za Stanami i za Chicago. Więc wracam - czasami nawet szybciej niż sobie to zaplanowałem.

W sumie walk polsko-polskich nie ma co szukać za daleko - wystarczy odwiedzić nasze forum i... there you are!

Parker's Mood

Jak lżono prezydenta Komorowskiego w kraju i za granicą to jakoś protestów na forum nie widziałem.Nie wiem co się wydarzyło w USA.Jest różnica pomiędzy lżeniem a protestem.Ten drugi jest dopuszczalny.

To filozofia Alego.

"niebieską kenkartę z literą "G" w Zakopanem przyjęło 23% mieszkańców, w Nowym Targu 33% mieszkańców, a w Szczawnicy 92% mieszkańców" - mieszkańców...

Wynika z tego że większość MĘŻCZYZN na Podhalu poczuło się szczepem germańskim. Nawet nieboraki chciały swoją Waffen SS tworzyć. Niebożęta...

Jak zachowali się po wojnie? Wie ktoś? Domyśla się ktoś?

Jak się chłopcy od "Ognia" zachowywali? Ot tak:

Cyt..."W nawiasach okrągłych podane są strony dokumentu, w nawiasach kwadratowych strony teczki dopisane przez archiwistów. Żadna z poniższych zbrodni nie została objęta śledztwem IPN mimo licznych starań ze strony Światowego Związku Żołnierzy AK w Nowym Targu.Nie mamy nic wspólnego z „Ogniem” i jego pogrobowcami. Uważamy, że zamiast uczestniczyć w uroczystościach ku czci „Ognia”, należało by raczej odprawić żałobne nabożeństwa w intencji jago ofiar. A jest ich 630. (Polityka nr 52 z 29.12.1990r.)

ogien02.02.1945 – W Buflaku k. Nowego Targu NKWD i UB aresztowała Franciszka Kietę ps. „Limba”, żołnierza 1 Pułku Strzelców Podhalańskich AK. Po przetransportowaniu go do siedziby bezpieki był przesłuchiwany w obecności Józefa Kurasia ps. „Ogień”. Kieta przebywał później w łagrach na Syberii. (LINK)

23.06.1945 – Zabito 4 osoby narodowości żydowskiej w miejscowości Maniowa pow. Nowy Targ. W morderstwie brali udział: Kazimierz Kuraś ps. „Kruk”, ps. „Buguś” i ps. „Lew”. (6) [142]

12.10.1945 – Zamordowana została Helena Luberga zam. w Ostrowsku pow. Nowy Targ. Morderstwa dokonano przez powieszenie za rzekomą współpracę z Niemcami. Przy zamordowanej zostawiono wyrok podpisany przez por. Błyskawicę. (6) [142]

28.12.1945 – Zamordowana została Sowińska, czł. PPR z Nowego Targu oraz Bernard podejrzani o współpracę z org. BP. W tym samym czasie banda ta dokonała napadu rabunkowego na NN gospodarza we wsi Nowa Biała pow. Nowy Targ gdzie zrabowano 1 świnię. (6) [142]

30.12.1945 – Banda „Ognia” zlikwidowała 6-osobową grupę w miejscowości Gronków pow. Nowy Targ. Byli to Stanisław, Bronisław, Leon i Jan Zagata-Łatankowie oraz Jan Kudasik i Władysław Krystyniak. (6) [142] (LINK)

31.12.1945 – Dokonano napadu na mieszkanie prywatne w Skawie pow. Nowy Targ gdzie odbywała się zabawa sylwestrowa. Zastrzelona została jedna osoba. (6) [142]

21.01.1946 – Zamordowana została Aniela Otręba zam. w Legnicy, podejrzana o współpracę z org. BP. W morderstwie brało udział 3 bandytów w tym ps. „Wicher”. (6) [142]

24.01.1946 – Zamordowano właściciela młyna w Trybszu pow. Nowy Targ. (6) [142] Według artykułu Leszka Konarskiego z Przeglądu, właściciel młyna nazywał się Paweł Bizub i był Słowakiem. Śmiertelnie postrzelony miał zostać również jego syn, Jakub.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

28.01.1946 – Zamordowany przez bandę „Ognia” został Rudolf Ozorowski zam. w Nowym Targu, bezpartyjny, podejrzany o przynależność do mniejszości żydowskiej. Zwłoki wrzucono do rzeki. W morderstwie udział wzięli Władysław Kolasa ps. „Zemsta” i Jan Zubek ps. „Jur”. (6) [142]

30.01.1946 – Uprowadzony i zamordowany został Władysław Godfryd zam. w Porębie Wielkiej pow. Limanowa, bezpartyjny pochodzący z terenów wschodnich. Jednym ze sprawców był Józef Kozyra ps. Krogulec. (7) [143]

03.02.1946 – Dokonano morderstwa 3 członków PPR: Franciszka Kołodziejskiego z Krościenka, Stanisława Bochenka i Jana Lacha z Kluszkowic. (7) [143]

05.02.1946 – Dokonano napadu na mieszkanie Andrzeja Babierza. Bandyci sterroryzowali jego żonę i zrabowali 2 konie, sanki, ubrania. Napadu dokonano za to, że według bandytów Babierz był komunistą i miał w związku z tym zostać zamordowany. (8) [144]

10.02.1946 – Zamordowany został wójt Gminy Żydowskiej, Dawid Grazgarin na terenie powiatu Nowy Targ. (8) [144] Według Związku Żydów w Nowym Targu i okolicy Podhala w Izraelu, Dawid Grasgrin, wójt gminy żydowskiej zginął 2 maja.

Ukryta Zawartość

29.02.1946 – Zamordowany przez bandę „Ognia” w Zakopanem został Józef Oppenheim, członek PPR, kierownika Towarzystwa Tatrzańskiego, Polak pochodzenia żydowskiego. (9) [145]

26.03.1946 – Dokonano napadu na mieszkanie Walentego Chudoby w Czarnym Dunajcu. Zrabowano jego mieszkanie, zwłoki znaleziono w piwnicy. (10) [146]

13.04.1946 – Zamordowano 3 nieznanych z nazwiska osobników podejrzewanych o pracę w bezpiece. Dzień później zamordowano czwartą osobę. (12) [148]

16.04.1946 – Pod Turbaczem czterech mieszkańców Nowej Białej: Jana Szczurka, Jana Kraka, Józefa Chałupki i Jana Łapszańskiego.

Ukryta Zawartość

18.04.1946 – Dokonano napadu rabunkowego na ambasadora Szwecji między Chabówką, a Nowym Targiem. Tego samego dnia uprowadzono i zamordowano członka PPR, Jana Chmielnika z Zakopanego. (12) [148]

20.04.1946 – Dokonano napadu na Bronisławę Ponicką, której zabrano buty i ubrania. Tego samego dnia zamordowano w Waksmundzie 5 Żydów: Ludwika Hertza, Leona Hildenbera, Rutę Jachmana, Rodzejowa i jednego o nieznanym nazwisku. Zostali również obrabowani. (12) [148] Według Związku Żydów w Nowym Targu i okolicy Podhala w Izraelu, Ludwik Herz i Lonek Lindenberger (Hildenberg?) zginęli 2 maja ul: Waksmundzkiej, na moście. (LINK)

29/30.04.1946 – Banda „Ognia” zamordowała 7 osób narodowości żydowskiej w okolicach Białki pow. Nowy Targ w tym 5 kobiet i 2 mężczyzn, którzy prawdopodobnie uciekali na Czechosłowację. Zamordowano: Blinę Kręb, Beilę Gold, Sarę Domberg, Freidę Salzberg, Feigę Schwerdszarf, Salomona Sornberga i Chaakela Świecznika. (14) [150]

2/3.05.1946 – Podporządkowana „Ogniowi” grupa „Śmigłego” dokonała morderstwa 12 osób narodowości żydowskiej w okolicy Krościenka. 7 osób zostało rannych. Ustalono, że w liczbie 24 osób jechali oni samochodem z Krakowa celem dostania się na Czechosłowację. Zostali zatrzymani i obrabowani. Wśród zabitych znajdowali się: Abraham Wygoda, Dwoja Wygoda, Rachela Holand, Chema Holand, Rachela Szapiro, Liba Szapiro, Rachela Benimska, Jakub Filgensztajn, Józef Goler, Izrael Klan, Wygoda i jedna osoba o nieznanym nazwisku. (15-16) [151-152]

12.6.1946 – Zamordowany został Andrzej Antoszek, podejrzany o rzekomą współpracę z Niemcami. Tego samego dnia zginęli również: Stanisław Szaflarski, Bartłomiej Szaflarski, Julia Zagórska i Karolina Nataszek. (20) [156]

29.6.1946 – Dokonano napadu na dom wypoczynkowy pracowników poczty. Obrabowano ludzi. Nikogo nie zabito. (21) [157]

10.7.1946 – Zamordowany został przez bandę „Ognia” Franciszek Kajta i jego żona. (22) [158]

9.8.1946 – Zamordowany został na Starych Wierchach, Stanisław Bielski, podejrzewany o współpracę z bezpieką. (28) [164]

15.8.1946 – Zamordowany przez podległą „Ogniowi” grupę „Groźnego” został Stanisław Maszkiewicz, kierownik Straży Pożarnej w Rabce, dlatego, że towarzyszył Władysławowi Filipiakowi z WUBP. (29) [165]

16.8.1946 – Grupa „Groźnego” zamordowała Franciszka Jurasa za rzekomą współpracę z bezpieką. (29) [165]

19.8.1946 – Banda „Ognia” zamordowała Jana, Franciszka i Andrzeja Katarusów. (30) [166]

25.8.1946 – Podległa „Ogniowi” banda „Siekiery” zaatakowała szpital św. Łazarza w Krakowie skąd zabrała dwóch przebywających tam ludzi określanych w źródle jako „bandytów”: Tadeusza Urmanskiego i Eugeniusza Kadrysa. Zastrzelona została pielęgniarka, Barbara Kowala. (31) [167]

28.8.1946 – Zamordowani zostali Chage Borken Aleksander i Czesław Przybos z Nowego Targu. (32) [168]

31.8.1946 – Zamordowany przez grupę „Groźnego” został Tadeusz Kowalczyk podejrzany o rzekomą współpracę z bezpieką. (33) [169]

W Poroninie zamordowany został Franciszek Gut z bezpieką, w morderstwie brało udział czterech ogniowców. Grupa „Groźnego” zabiła również kobietę, mieszkankę Rabki o nazwisku Smietana. W morderstwie brali udział m.in. Domalik ps. „Kowboj” i Wacławik ps. „Kula”. (34) [170]

2.9.1946 – Zamordowany został przez grupę „Ognia” Piotr Jurgowski ze Szczawnicy podejrzany o rzekomą współpracę z gestapo. (35) [171]

4.9.1946 – Zamordowano Małkucha zamieszkałego w Kościelisku. (36) [172]

5.9. 1946 – Zamordowani zostali: Józef Włoch, Stanisław Wojtowicz i Bazyli Rusinek z Krakowa. (36) [172]

7.9.1946 – Zamordowany został Bronisław Sikon z Zakopanego. (36) [172]

Ukryta Zawartość

~~~

(Źródło: Stanisław Grab i Stanisław Zenelka, Historia bandy reakcyjnego podziemia pod dowództwem Józefa Kurasia ps. „Ogień” działającej na terenie Podhala w latach 1945-1949, Kraków 1962 – dostęp: IPN WAW 0297/19

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jak lżono prezydenta Komorowskiego w kraju i za granicą to jakoś protestów na forum nie widziałem.Nie wiem co się wydarzyło w USA.Jest różnica pomiędzy lżeniem a protestem.Ten drugi jest dopuszczalny.

To filozofia Alego.

Jaki to z Komorowskiego był "mąż stanu" to wystarczająco Szumliński opisał,jego powinien Trybunał Stanu spotkać a nie zaszczyty,Twój przykład jest nietrafiony. Nie wiem też kim był Ali,ale też i guzik mnie to obchodzi.

Tomek

Chyba mnie źle zrozumiałeś.Wstydzę się nie chłopskiego pochodzenia( bo go nie posiadam) ale tego,że polski chłop został sprowadzony do poziomu niewolnika.

Nasz wkład w światową cywilizację ilustruje następujące zestawienie.W tym samym czasie gdy na zachodzie kwitło Oświecenie i działali tacy ludzie jak Kartezjusz,Pascal,Spinoza,Newton,Leibnitz ( potomek naszych Arian wypędzonych z Polski) u nas powstało kuriozum nazwane Sarmatyzmem a ks. Chmielowski napisał Nowe Ateny.

Paweł S. Z Dudy też jest mąż stanu jak z .....Przy takim rozumowaniu to lżenie będzie w nieskończoność.

Oczywiście chodziło o Kalego.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Tomek

Chyba mnie źle zrozumiałeś.Wstydzę się nie chłopskiego pochodzenia( bo go nie posiadam) ale tego,że polski chłop został sprowadzony do poziomu niewolnika.

Nasz wkład w światową cywilizację ilustruje następujące zestawienie.W tym samym czasie gdy na zachodzie kwitło Oświecenie i działali tacy ludzie jak Kartezjusz,Pascal,Spinoza,Newton,Leibnitz ( potomek naszych Arian wypędzonych z Polski) u nas powstało kuriozum nazwane Sarmatyzmem a ks. Chmielowski napisał Nowe Ateny.

Paweł S. Z Dudy też jest mąż stanu jak z .....Przy takim rozumowaniu to lżenie będzie w nieskończoność.

Oczywiście chodziło o Kalego.

Ja nie pisałem o PAD,tylko o Komorowskim,któremu zarzucono wprost związki z WSI,procesów o zniesławienie brak,dlaczego? Wobec czego jeśli to prawda,to lżenie takiego obywatela,to najniższy z możliwych wymiarów społecznego niezadowolenia.

Ze wszystkich polskich prezydentów to mężowie stanu jak ch.j...

Ci powojenni, przedwojennych nie znałem... ;-)

Jedynie jeden z nich to kawał legendy, niestety skutecznie niszczonej przez polactwo...

Nie ma się o co kłócić. Przecież Polska ma tylko jednego męża. :)

Mąż i nie mąż...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arian wypędzonych z Polski

szkoda, że nie do Szwecji- może Szwedzi by kapusiów i zdrajców przyjęli. Noooo jeszcze Siedmiogród mógłby zostać , gdyby nie Magierów, Międzyboż.

Leibnitz prócz rachunków zajmował się ówczesnym dziennikarstwem (przed elekcją Korybuta- straszny, głupawy, cwaniacki paszkwil cytowany przez T. Korzona w "Dola i niedola Jana Sobieskiego tom II). Tyle, że młody był, kasy potrzebował, tedy nie za to go cenimy

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Jedynie jeden z nich to kawał legendy, niestety skutecznie niszczonej przez polactwo...

Mówię o Lechu Wałęsie.

Mam pretensję do PiSu o arogancki styl uprawiania polityki - sam pomysł i sens zadbania o narodowe interesy jest słuszny i jak najbardziej pozytywny. Proszę państwa - zbliża się oficjalny IV rozbiór Polski - tu nie ma na co czekać - trzeba działać! Ognia! W ramach solidarności z patriotami wysyłam naszym partyzantom koce, materace i wyrzutnie rakietowe. Wszystko to pójdzie Polamerem - załatwiłem, że nie oclą. Prezydentem Polski powinien zostać Radosław Sikorski.

Parker's Mood

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

szkoda, że nie do Szwecji- może Szwedzi by kapusiów i zdrajców przyjęli. Noooo jeszcze Siedmiogród mógłby zostać , gdyby nie Magierów, Międzyboż.

Leibnitz prócz rachunków zajmował się ówczesnym dziennikarstwem (przed elekcją Korybuta- straszny, głupawy, cwaniacki paszkwil cytowany przez T. Korzona w "Dola i niedola Jana Sobieskiego tom II). Tyle, że młody był, kasy potrzebował, tedy nie za to go cenimy

Ja tego nie napisałem,to jest wpis wi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.