Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, piotralski napisał:

😄

To w takim razie trzeba wziąć te średnie 😉

No większy może więcej teoretycznie. 22cm to nie 18. Heh. Jak koniecznie chcesz wykorzystać standy to rzeczywiście lepiej monitory. 

?👈

34 minuty temu, piotralski napisał:

A to coś złego?

Raz że zaburzasz charakterystykę kolumny, czyli zazwyczaj tracisz wysokie tony które są najbardziej kierunkowe, a dwa że zaburzasz zgodność fazową, w skrócie - dźwięki o różnej częstotliwości docierają w dużym czasie co daje chaos, brak precyzji, przestrzeni itp itd

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Raz że zaburzasz charakterystykę kolumny, czyli zazwyczaj tracisz wysokie tony które są najbardziej kierunkowe, a dwa że zaburzasz zgodność fazową, w skrócie - dźwięki o różnej częstotliwości docierają w dużym czasie co daje chaos, brak precyzji, przestrzeni itp itd

Budowa kolumn które posiadam obecnie jest dosyć specyficzna, "gwizdek" nie jest na samej górze.

13 minut temu, rafal735r napisał:

No większy może więcej teoretycznie. 22cm to nie 18. Heh. Jak koniecznie chcesz wykorzystać standy to rzeczywiście lepiej monitory. 

A teraz tak na poważnie, standy które miałem zrobione, mają dokładnie taką wysokość (58cm) jaka była mi potrzebna do TDLi, wiem ktoś powie że głupoty piszę, ale po prostu to dla mnie lepiej brzmiało jak było wyżej.

Rafał, oczywiście na testy podłogówki. W razie czego będę książki podkładał 😄

8 minut temu, piotralski napisał:

Rafał, oczywiście na testy podłogówki. W razie czego będę książki podkładał 😄

Finalnie można jeszcze cokół 5cm zamówić, razem z kolcami. Wysokotonowy musi być na wysokości uszu. Ja mam cokół, ale z granitu, 3cm i mam praktycznie idealnie. Może ciut niżej, ale to margines. 

Szkoda żeby takie Pre + Power marnowało się jeszcze w takim ustawieniu. 

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Ja zawsze polecę podłogowki, bo grają całą skrzynia. Bas jest fajny. Za 5tys to masz S3. 

Za 5 tys też mogę mieć S1 II 

To półka wyżej 😉

Zależy mi na pięknych wokalach i żeby wyrabiały przy podwójnej stopie. 

Czy ktoś z klubowiczów czasem słucha power metalu?

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

14 minut temu, rd79 napisał:

Bmn się nie nadają to takiej muzyki ?

Pewnie się nadają... zapisałem się do klubu bo chciałem własnie o nie zapytać 😁 a że sympatyczna ekipa to jakoś zostałem... A transakcja nie doszła do skutku 😋

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 godzin temu, rd79 napisał:

Bmn się nie nadają to takiej muzyki ?

Dużo zależy nie tylko od kolumn. Szybki i mocny bas to często mocny i szybki wzmacniacz. 

?👈

Ja gram na wzmacniaczu Onkyo a-9070. Ktoś z kolegów miał przyjemność z nim słuchać bmnów?

rafal735r a Bmn od jakiego modelu można  aktualizować na wyższy poziom?

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

4 godziny temu, rd79 napisał:

Ja gram na wzmacniaczu Onkyo a-9070. Ktoś z kolegów miał przyjemność z nim słuchać bmnów?

rafal735r a Bmn od jakiego modelu można  aktualizować na wyższy poziom?

Nawet ZEX2 zrobisz beszele na szpilce, bo cressendo nie pasują  pod otwór, z tego co pamiętam

W dniu 13.02.2022 o 18:04, rd79 napisał:

Ciekawy ten pomyśl z aktualizacją, można kupić model nie nadwyrężając budżetu a jak wpadnie więcej kasy to hop na wyższy level 😁

Pod warunkiem że zrobisz to w określonym czasie... Trzeba dogadać z producentem.

W dniu 15.02.2022 o 14:46, Bacziwo napisał:

Cześć

Mam pokój 24 m2 i jeszcze nie kupiłem elektroniki. Zastanawiam się nad kolumnami M2, B2 albo F2. Które z nich mają łagodniejszą górę pasma i dobrze kontrolują bas? 

Wyższy model BMN da zawsze lepszą kontrolę i więcej wybrzmień, ponieważ elektronika w zwrotnicy jest na lepszych komponentach. Więc - o ile Ciebie stać - to kup zawsze najwyższy model, na jaki masz kasę. Co do upodobań, porozmawiaj z Konstruktorem, ponieważ zawsze możesz indywidualnie poprosić o odstępstwa od standardowych wersji - a to inna elektronika, a to inny głośnik. Ja bym w EX2 celował.

:)

W dniu 28.01.2022 o 11:48, Audiolubny napisał:

W sensie są bardzo czule na nagrania. Hmm to troche mnie zmartwiło , zwłaszcza jak słucham troche muzyki pokroju trance / techno i starych nagrań , które nie są w super jakosci a do których mam sentyment . Szkoda ze do Bydgoszczy mam tak daleko .

Mam S2 II wcześniej miałem wiele różnych monitorów i podłogowe M3, od których się zaczęła przygoda z BMN ,wg mnie wszystko zależy od elektroniki i kabli, kolumny same w sobie nie faworyzują żadnego zakresu pasma, niewłaściwy wzmacniacz da efekt, o którym wspominasz, mi się w końcu udało i dobrałem tak wszystko, że stare nagrania wypadają świetnie a te słabe da się z przyjemnością słuchać, do tego mam od jakiś 3 miesięcy suba svs 1000pro w zamkniętej obudowie, miał być tylko do filmów ale świetnie się dogaduje z pomieszczeniem i kolumnami poza tym genialnie daje się ustawić zdalnie siedząc na tyłku w miejscu odsłuchu.

1 godzinę temu, Audiolubny napisał:

Dzieki za info. Dobrze wiedzieć bo docelowo ma byc setup 5.1 lub 5.2 oparty na bmnach. Suby albo svs sb1000 /2000/3000 albo Rel ht 1205.

Ja słuchałem u kolegi @karfied suba SVS SB1000, który naprawdę dobrze się zgrywał z Jego BMNami oraz kilku RELów i uważam, że seria T - T7i zachwycił - brzmi lepiej i daje więcej możliwości połączeniowych od serii HT. @zigi696 fajnie to opisał, że BMNy zagrają naprawdę dobrze, ale końcowy efekt zależy od każdego elementu toru, pokoju odsłuchowego i na końcu naszych własnych upodobań...

Słuchałem T7i , duzo lepiej wypadł od sb1000 pod względem uzupełniania dolnych rejestrów , był bardziej muzykalny wypełniał cały pokój odsłuchowy bez problemu a sb grał punktowo . 

ja chce zeby Sub wypełniał najniższe rejestry ale nie musi byc super muzykalny , takie dopełnienie systemu jako dodatek , więcej chciałbym wyciągnąć z efektów filmowych zeby było to uderzenie i głębia w scenach. Niestety T7i jest za delikatny do tego i szukam czegoś pomiędzy ale z naciskiem na uderzenie 

Klub BNM a zrobiło się o Rellu i SVS(•‿•) no ale efekt zastosowania subwofera w systemie stereo rzuca na kolana ALE musi być to starannie dobrany sprzęt, prawidłowo ustawiony i podłączony. Sporo by tłumaczyć ale jak chcecie to opisze ogólną zasadę. U mnie np. połączenie pre out - LFE nie sprawdziło się i musiałem połaączyć dwoma kolumnowymi z banankami. Nie słuchałem t7 cena mnie odstraszyła. U mnie ilość niskich tonów była satysfakcjonująca brakowało za to ataku, punktowości i zejścia poniżej tych 30hz. Trzeba przyznać że dobrze skonfigurowany sub daje niesamowity efekt. Najlepiej wydane pieniądze po S2 II. 

44 minuty temu, rafal735r napisał:

Dobrze zgrane stereo w pokoju suba nie potrzebuje. 

Nie chce by mnie ktoś źle zrozumiał, sub poszerza możliwości odtwarzania pasma akustycznego o najniższe rejestry których nasze zestawy głośnikowe nie są w stanie odtworzyć. Ciężar i charakter systemu i tak spoczywa na kolumnach, w naszym przypadku stereo. Kolumny stereo to 80% sukcesu, reszta to źródło, wzmak i kable wg mnie w tej kolejności. Sub w kiepskim systemie się nie sprawdzi. Aktywny sub (przynajmniej u mnie) odpowiada tylko za pasmo poniżej 35hz do 20hz czyli tam gdzie moje S2 II i tak już tracą siłę. Nie wcina się przed kolumny, on je świetnie uzupełnia, jest tak samo szybki jak one. W słabym systemie wyższe odcięcie suba będzie psuło zabawę. Stracimy efekt dźwięku wydobywającego się pozornie tylko z kolumn stereo.

14 godzin temu, Audiolubny napisał:

No o to mi chodzi właśnie . Oczywiście w pierwszej kolejności musze kupić BMNy i sprawdzić czy Sub bedzie potrzebny 😅

I tak musisz kupić kolumny:) wypożycz po miesiącu dwóch jak sobie posłuchasz sub. Masz 14 dni na zwrot wszędzie. Ja sobie nie wyobrażam jak można słuchać klasyki typu koncerty grane w dużych składach typu Jezioro Łabędzie lub muzykę organową, jazz z koncertów na żywo czy elektronike. Powodzenia.

15 godzin temu, zigi696 napisał:

Kolumny stereo to 80% sukcesu, reszta to źródło, wzmak i kable wg mnie w tej kolejności. Sub w kiepskim systemie się nie sprawdzi.

No nie do końca tak to jest. Zapomniałeś o najwazniejszym elemencie. Niestety ale najistotniejsza jest akustyka pomieszczenia. Mozesz miec najbardziej wypasiona elektronike i kolumny ale jak masz kiepska akustyke to bedziesz zonglowal wzmakami kolumnami kablami i reszta toru i nic dobrego z tego nie wyjdzie. Wiem co mowie bo sam mecze ten temat aby osiagnac max z tego co mam. Wiekszosc ludzi nie mysli o tym, zadawalajac sie tym co ma i nic nie robia z akustyka. DUZY DUZY blad. 

Z mojego "ostatniego rocznego" doswiadczenia wynika iz nawet srednie kolumny i srednia elektronika (ogolnie pojmowana) w pokoju zrobionym choc troche, zagra lepiej niz swietne elementy w nic nie robionym pokoju. 

Nie chce tu sie wychwalac itp. ale u mnie na chwile obecna, pozyczane od kolegow w celach testowych rozne kolumny graja dobrze i nie ma tak wielkich roznic. Ostatnio byly u mnie stare monitory 3-drozne chario syntar. Skreśliłem je na wstepie a potem zdziwienie. OK, BMNy zagraly lepiej ale nie byla to kolosalna roznica, raczej szczegoly ktore pokazuja klase BMNow.

Pomyslcie tylko jaki pontencjal w tym drzemie. Zachecam do eksperymentow a nie osiadania na laurach 😉

Gdzies ktos pisal ze zakup mikrofona UMIK to najlepszy wydatek na audio. Mial racje. Warto choc pozyczyc i eksperymentowac jakie ustawienie i jakie ustroje akustyczne pomoga w naszym pokoju. 

P. S. Musze sie zgodzic z Rafałem ze dobrze zgrane stereo i w zrobionym pomieazczeniu nie potrzebuje suba.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

18 godzin temu, Mikelas76 napisał:

No nie do końca tak to jest. Zapomniałeś o najwazniejszym elemencie. Niestety ale najistotniejsza jest akustyka pomieszczenia. Mozesz miec najbardziej wypasiona elektronike i kolumny ale jak masz kiepska akustyke to bedziesz zonglowal wzmakami kolumnami kablami i reszta toru i nic dobrego z tego nie wyjdzie. Wiem co mowie bo sam mecze ten temat aby osiagnac max z tego co mam. Wiekszosc ludzi nie mysli o tym, zadawalajac sie tym co ma i nic nie robia z akustyka. DUZY DUZY blad. 

Z mojego "ostatniego rocznego" doswiadczenia wynika iz nawet srednie kolumny i srednia elektronika (ogolnie pojmowana) w pokoju zrobionym choc troche, zagra lepiej niz swietne elementy w nic nie robionym pokoju. 

Nie chce tu sie wychwalac itp. ale u mnie na chwile obecna, pozyczane od kolegow w celach testowych rozne kolumny graja dobrze i nie ma tak wielkich roznic. Ostatnio byly u mnie stare monitory 3-drozne chario syntar. Skreśliłem je na wstepie a potem zdziwienie. OK, BMNy zagraly lepiej ale nie byla to kolosalna roznica, raczej szczegoly ktore pokazuja klase BMNow.

Pomyslcie tylko jaki pontencjal w tym drzemie. Zachecam do eksperymentow a nie osiadania na laurach 😉

Gdzies ktos pisal ze zakup mikrofona UMIK to najlepszy wydatek na audio. Mial racje. Warto choc pozyczyc i eksperymentowac jakie ustawienie i jakie ustroje akustyczne pomoga w naszym pokoju. 

P. S. Musze sie zgodzic z Rafałem ze dobrze zgrane stereo i w zrobionym pomieazczeniu nie potrzebuje suba.

Ja już mam max tego co mogłem zrobić bez rozwodu w pomieszczeniu. Świetne jak ktoś ma możliwość poświęcenia pomieszczenia strikte pod audio no ale cóż, ja jak wielu nie mam i mieć nie będę. Starałem się ale doszedłem do kresu możliwości i wytrzymałości domowników. Sub daje nowe możliwości. Przez to, że jest to  kolumna, którą swobodnie możemy przemieszczać bez psucia ustawień kolumn stereo czyni cuda i do tego zalety dsp i oddzielnej amplifikacji . Ułatwia to znacznie zadanie i robi robotę. Polecam spróbować.

2 godziny temu, zigi696 napisał:

Ja już mam max tego co mogłem zrobić bez rozwodu

To tak jak ja 🤭

Gdybys napisal ze masz juz akustyke jakos opanowana nie byloby tematu.

To tak dla czytajacych zeby mieli swiadomosc 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.