Skocz do zawartości
IGNORED

Trafa toroidalne PPToroidy

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy ktoś miała okazję we wzmacniaczy sprawdzić jakosć traf pp z Toroidy np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Interesuje mnie faktyczne pasmo przenoszenia oraz oczywiście jakoś wykonania i dźwięku..

Czy w PL sa inni producenci dobrych sprawdzonych traf toroidalnych do wzmacniaczy PP ?

Artur

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129334-trafa-toroidalne-pptoroidy/

Pasmo przenoszenia jest bardzo dobre, sam widziałem pomiar. Wykonanie na bardzo dobrym poziomie. Co do brzmienia to będzie ono mało lampowe, że względu na niższe zniekształcenia /niższy poziom 2 harmonicznej. Trafa takie robi jeszcze Haiku z tego co wiem. Ja polecę toroidy, bo słuchałem ich wzmacniaczy i jest klasa.

Słuchałem na minionych targach tej ich podstawowej Silver Luna, na bazie EL34 i toroidalnych OPT, w zestawieniu z kolumnami Taga Harmony Diamond F-200. Wzmacniaczyk w cenie 4000 zeta bez kompleksów dawał radę godnie zaprezentować swoje możliwości w zestawieniu z kolumnami, które jeśli się nie mylę coś pod 20 tysięcy złotych. Zagrało to bardzo dobrze. Poza tym jest gdzieś wątek na FB, gdzie Tomek / Maciek publikowali wyniki, zrzuty ekranu z oscyloskopu, jeśli chodzi o przenoszenie przez te lub podobne trafka sygnału prostokątnego, przy pełnym wysterowaniu sygnałem i przy różnych częstotliwościach. Dobrze to wyglądało.

Niepokojąca może być jedynie niewielka kubatura tych traf, ale przecież nie chodzi o kilogramy i kubaturę, lecz o jakość dźwięku. A jeśli są w stanie zapewnić dobrą jakość dźwięku na względnie niedużym gabarytowo rdzeniu, to tylko chwała im za to. Kręgosłup się ucieszy, a dyski lędźwiowe będą o te ciut zdrowsze i o te ciut dłużej będą funkcjonowały.

Oczywiście inszą inszością jest dbałość w zakresie utrzymania w miarę zrównoważonych prądów DC w każdej z gałęzi tego PP ... Gdybym miał coś sobie na tym budować, to chyba z regulowanym drenem prądowym dla każdej z katod. Dopytałbym też, czy te rdzenie w wersji PP są szczelinowane, czy bezszczelinowe.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Jest jeszcze firma IDHOS rozmawiałem z właścicielem to proponował mi trafa toroidalne do GM70SE twierdzi że pasmo sporo lepsze niż u Ogonowskiego. Trafa są zalewane w kwadratowych puszkach.

Jest jeszcze firma IDHOS rozmawiałem z właścicielem to proponował mi trafa toroidalne do GM70SE twierdzi że pasmo sporo lepsze niż u Ogonowskiego. Trafa są zalewane w kwadratowych puszkach.

Hej,

@Koział Nie upieram się na troridach, w tej chwili mam trafa Lundhala PP1620 CFB i nie mogę z nimi dojść do ładu we wzmaku na KT88. Chciałem spróbować toroidy jako eksperyment.

Z właścicielem IDHOS kiedyś rozmawiałem telefonicznie bo chciałem zamówić trafa ale jakoś się nie dogadałem. Miałem wrażenie że ostatnią rzeczą jaką chcą zrobić to nawinąć dla mnie trafa (może trafiłem w zły czas) jeśli masz daj mi prosze telefon na PW zadzwonię i zapytam. Słyszałem bardzo pozytywne informacje o tym producencie.

@zjj_wwa czytałem Twój artykuł na temat wzmacniacza z toroidów i zainspirowany pochwałami chciałem sprawdzić na własne uszy jak trafa się sprawdzają. Co do szczeliny pewnie jakąś minimalną majką w końcu w naturze nie ma lamp idelanie sparowanych i jakiś nierównomierność będzie zawsze występować. Osobiście używam płytek do biasu od TentLabs (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i one załatwiają kwestię praktycznie idealnej symetrii prądowej.

Gdybym miał więcej kasy na eksperymenty pewnie nie kombinował bym wiele tylko kupił piltrona ale jak zawsze gdzieś jest granica szaleństwa ;-)

Artur

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

A ja robiłem porównanie el ogonowskiego do torroidow z Toroidy.pl w testowanym wzmacniaczu i wg. mnie znacznie fajniej grały Ogonowskiego. Zarówno przyjemniejsza miały barwę jak i niżej schodził bas w subiektywnym odczuciu. Znajomy który przyszedł do mnie z trafami z torroidow po tych odsłuchach sprzedał je i zakupił właśnie El Ogonowskiego - moja opinia nie była wiec odosobniona. Zreszta sam fakt ze 99% wzmacniaczy wyposażonych jes w Trafa El o czymś świadczy, gdyby torroidy były takie dobre częściej by po nie sięgali konstruktorzy... Natomiast niewątpliwa zaleta torroidy.pl jest bardzo niska cena, w relacji cena/jakość wypadają dobrze.

-----------------

• Moderatorzy

plastik1989 piszesz o trafach głośnikowych czy zasilających ?

Głośnikowych.

Różnicy pomiędzy trafami zasilającymi w we wzmacniaczach lampowych raczej nie słyszę różnic.

-----------------

Parametry transformatora głośnikowego (np. pasmo przenoszenia), a w szczególności transformatora na rdzeniu toroidalnym silnie zależą od warunku pomiarów oraz jak i do czego ten transformator jest podłączony od strony pierwotnej i wtórnej.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Parametry transformatora głośnikowego (np. pasmo przenoszenia), a w szczególności transformatora na rdzeniu toroidalnym silnie zależą od warunku pomiarów oraz jak i do czego ten transformator jest podłączony od strony pierwotnej i wtórnej.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Dlatego ja bardzo sceptycznie podchodzę do informacji ze ktoś powierzył i w pomiarach wyszło super. I co z tego ze w pomiarach super, skoro nie uwzględnia to wszystkich możliwych zmiennych w jakich dane trafi będzie pracować... Ja tam zawsze wole posluchac, a pomiary traktuje jako pomoc ale nigdy nie wyciągam na podstawie samych pomiarów wniosków ma temat brzmienia. Zreszta pierwszy lepszy tranzystor za 50zl z Allegro w większości pomiarów wypada lepiej od świetnych urządzeń lampowych...

Ukryta Zawartość

-----------------

Toroid jest lepszy od EI.

Oczywiście zależy jak się uzwaja.

Nie zapominajmy o sekcjach uzwojeń.

Te łatwiej robić na karkasie do EI.

Ogólne założenie o wyższości toridów niestety pozwala na bylejakość... i w praktyce tracą one przewagę.

A właściwe sekcjonowanie to nie tylko mniejsze rozproszenie to również mniejsze pojemności pasożytnicze...

Toroid jest lepszy od EI.

Oczywiście zależy jak się uzwaja.

Nie zapominajmy o sekcjach uzwojeń.

Te łatwiej robić na karkasie do EI.

Ogólne założenie o wyższości toridów niestety pozwala na bylejakość... i w praktyce tracą one przewagę.

A właściwe sekcjonowanie to nie tylko mniejsze rozproszenie to również mniejsze pojemności pasożytnicze...

O i całe sensowne konkretne wytłumaczenie tematu. Toroid jest nie do pobicia w PP od warunkiem ze jest dobrze zaprojektowany i wykonany. Nad standardowymi kształtkami EI ma jeszcze jedną przewagę o której nikt nie pisze. Obecnie są dostępne bardzo dobre materiały na rdzenie w przypadku toroidów to orientowane blachy o bardzo dobrych parametrach. W przypadku EI czas jakby się zatrzymał i osiągnięcie stratności na poziomie poniżej 1,5W/kg graniczy z cudem.

Pamiętać należy o dobrej symetryzacji prądów kilkanaście amperozwojów niesymetryczności rozwala całkowicie trafo (dzwiękowo) szczelinowanie toroidów możliwe ale rzadko stosowane i też problematyczne.

Co do parametrów toroidów to można uzyskać rewelacyjne wyniki ale to tylko może być tylko dodatek nie zapewniający dobrego grania. Zasada że sprzęt o dobrych parametrach nie zawsze musi dobrze brzmieć za to sprzęt o kiepskich parametrach nigdy nie zabrzmi ma się w przypadku transformatorów jak najbardziej zasadna.

Dzięki za wypowiedzi jednak oddalamy się od meritum czyli określenia czy faktycznie koledzy z Toroidy wykorzystają potencjał rdzeni toroidalnych przez dopracowany projekt oraz prawidłowy sposób nawijana. Pytanie do osób które miały do czynienia z tymi trafami w praktycznych zastosowaniach i miały okazję pomierzyć je w działających wzmacniaczach a nie w warunkach laboratoryjnych..

Dzięki za wypowiedzi jednak oddalamy się od meritum czyli określenia czy faktycznie koledzy z Toroidy wykorzystają potencjał rdzeni toroidalnych przez dopracowany projekt oraz prawidłowy sposób nawijana. Pytanie do osób które miały do czynienia z tymi trafami w praktycznych zastosowaniach i miały okazję pomierzyć je w działających wzmacniaczach a nie w warunkach laboratoryjnych..

Gram i słucham właśnie SECika na toroidach PL ( na forum sie nim pochwaliłem ) - nie mierzyłem bo nie mam sprzętu pomiarowego. I nie mam zamiaru bo skasowały dzwiękowo tajwańskie kopie James Audio. Więcej mi nie trzeba. Mam do porównania wypasy ale to nie ta liga cenowa. Naprawdę pełne spoko. A i szybkość działania a i kontakt pozytywny . Polecam

Pozdr Piotr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.