Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana podłogówek na monitory

Vilek

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego salonu znikną wkrótce kolumny podłogowe, zastąpią je monitory na standach. Przesądzone.

Wiadamo monitorek, to nie podłogówka, ale jakie macie doświadczenia z monitorami z "dużym dźwiękiem"? Cena bez znaczenia. Blues, blues-rock, jazz- ale z wykopem.

Z mojego salonu znikną wkrótce kolumny podłogowe, zastąpią je monitory na standach. Przesądzone.

Wiadamo monitorek, to nie podłogówka, ale jakie macie doświadczenia z monitorami z "dużym dźwiękiem"? Cena bez znaczenia. Blues, blues-rock, jazz- ale z wykopem.

Jak chcesz dużego dźwięku z monitora to ten monitor mały nie będzie - fizyki nie oszukasz, tym bardziej że chcesz z "wykopem" a więc - REY AUDIO RM-7V

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jak chcesz dużego dźwięku z monitora to ten monitor mały nie będzie - fizyki nie oszukasz, tym bardziej że chcesz z "wykopem" a więc - REY AUDIO RM-7V

To mu doradzałeś.... :-) W sumie pisał, że cena nie gra roli, to taki wybór jest dobry. Z trochę mniejszych TAD CR1.

Wiadamo monitorek, to nie podłogówka, ale jakie macie doświadczenia z monitorami z "dużym dźwiękiem"?

Takie, że dobre monitory potrafią dać nawet i "większy" dźwięk niż niejedne przeciętne podłogówki.

Dzięki za sugestie, także te żartobliwe. Oczywiście u źródła decyzji o zmianie kolumn leży kwestia gabartyów sprzętu, dlatego powininem był zapytać o wasze doświadczenia z małymi/średniej wielkości monitorami o dużym dźwięku. Dla mnie przykładem jest m.in. Adamantes od Diapasona. Z całą pewnością coś mniejszego niż wspomniane przez Genesisa monitory Escalante.

Nie chcę być nieuprzejmy, ale nie oczekuję ofert sprzedaży, więc dziękuję za wszelkie propozycje. Pytam jedynie o WŁASNE, "nauszne" doświadczenia z małymi głośnikami, które grają namacalnym dźwiękiem z dużą sceną. Dla porządku dodam, że napędzane będą bardzo wydajną elektroniką. Zatem piszcie proszę, jakich ciekawych, mocnych monitorów udało się wam słuchać.

Były takie monitory Joseph Audio 7. W pomieszczeniu ok.30m2 "zamiatały" większość podłogówek.

Monitory kosztowały ok.8k, ale wzmacniacz musiał być co najmniej 5x droższy...

Ogólnie bardzo dobra firma, warta zainteresowania.

Jeśli chodzi o nausznie,to ja polecam tobie Pioneer s2-ex,gram na nich 3 lata i nie zamierzam zmieniać,no chyba ,że trafią się focale diablo :)

Jeśli masz blisko do Łodzi,to zapraszam do siebie,bo raczej ciężko i?ch posłuchać.

Jak lubisz Tad-y,...

Nie sprzedaję swoich:)

Dzięki za sugestie, także te żartobliwe. Oczywiście u źródła decyzji o zmianie kolumn leży kwestia gabartyów sprzętu, dlatego powininem był zapytać o wasze doświadczenia z małymi/średniej wielkości monitorami o dużym dźwięku. Dla mnie przykładem jest m.in. Adamantes od Diapasona. Z całą pewnością coś mniejszego niż wspomniane przez Genesisa monitory Escalante.

Nie chcę być nieuprzejmy, ale nie oczekuję ofert sprzedaży, więc dziękuję za wszelkie propozycje. Pytam jedynie o WŁASNE, "nauszne" doświadczenia z małymi głośnikami, które grają namacalnym dźwiękiem z dużą sceną. Dla porządku dodam, że napędzane będą bardzo wydajną elektroniką. Zatem piszcie proszę, jakich ciekawych, mocnych monitorów udało się wam słuchać.

Mama wspomniane Adamantesy. U mnie w 19m2 schodzą niżej niż podlogówka Tannoy Precision 6.2 którą miałem wcześniej. Dziwięk jest spory, potężny, przestrzenny. O barwie nie wspominam, bo generalnie chyba nie o to pytałeś. Mogę dodać, że mniejsze monitory Diapasona, czyli Karis znakomicie wypełniają pomieszczenia 50 m2 :D słuchałem ich w takim, gdzie sufit był na 3,6 m. To doświadczenie przesądziło o podjęciu decyzji o wymianie podłogówek na monitory.

Nie znam Twojej elektroniki ale Diapason lubi towarzystwo neutralne i naturalne, muzykalne. Sam też taki jest. Z tego co znam dodatkowo o bardzo podobnej sygnaturze dźwięku ale z większą rozdzielczością, to Jean-Marie Reynaud Offradne Supreme. Ten sam dystrybutor.

Jeśli chodzi o nausznie,to ja polecam tobie Pioneer s2-ex,gram na nich 3 lata i nie zamierzam zmieniać,no chyba ,że trafią się focale diablo :)

Jeśli masz blisko do Łodzi,to zapraszam do siebie,bo raczej ciężko i?ch posłuchać.

Jak lubisz Tad-y,...

Nie sprzedaję swoich:)

Kolega Piotr ma sluszna racje. pioneer to wybitny monitor to Tad troche zamozniejszego Kowalskiego .

Chcesz zeby nastepny gosc przyjechał I zastanawial sie jak to mozliwe ze to tak gra . Nie wbija Ludzi w kompleksy. Zlosnik z Ciebie .

Co do Diablo lll to chcesz kolor red 25000zl

Ach te TADy... Pięknie się rozmarzyłem.

Focali diablo nie słuchałem, ale kontakt z Utopiami na zeszłorocznym Audioshow to nie była ekstaza, delikatnie mówiąc.

Bardzo zaciekawiły mnie te Pioneery Piotra112. Może uda się posłuchać, jeśli kolega będzie łaskawy ;)

Focali diablo nie słuchałem, ale kontakt z Utopiami na zeszłorocznym Audioshow to nie była ekstaza, delikatnie mówiąc.

utopia to bardzo wymagająca konstrukcja moim zdaniem, nie wybaczają żadnych przypadków, ma się to zarówno do doboru odpowiedniego wzmacniacza jak i okablowania. Ja po przejściu na utopie musiałem wymienić prawie całe okablowanie systemu który był okablowany wcześniej prawie w całości siltechem

falek77, na pewno masz rację. Każdy dobry system jest wymagający i suma składowych daje ostateczny wynik. Ja już kilkukrotnie przysiadałem się do focali i jakoś nigdy nie miałem chęci na dłuższe z nimi obcowanie, ale to może nie być mój typ grania, choć w dźwięku wszystko się zgadza. Być może też niestaranne przygotowanie toru do prezentacji, pomieszczenie itd.

Wiesz miałem kiedyś kombinację Linn+KEF, wszystko do bólu poprawne, na papierze piątka z plusem, ale żadnych emocji w słuchaniu. Obecnie w stoją u mnie Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand, które napędzam Luxmanem, jest duuużo dźwięku, choć z pewnością wiele osób powiedziałoby, że "za grubo". Nie podobają mi się wylajtowane babki, które ważą po 43 kg, nie lubię też wysuszonych zestawów, które lecą samą średnicą (to oczywiście nie w kontekście focali). Za to lubię monitory, bo budują piękne sceny i przy dobrym głośniku, nie wiadomo skąd dobiega dźwięk. No i żona nie ma uwag dotyczących wielkości audio-mebli...

Ach te TADy... Pięknie się rozmarzyłem.

Bardzo zaciekawiły mnie te Pioneery Piotra112. Może uda się posłuchać, jeśli kolega będzie łaskawy ;)

Mozesz puzniej dlugo chorowac

Opera Callas (wersja druga czyli najnowsza). Muzykalne, dynamiczne, przestrzenne duże granie. Poziomem dźwięku i perfekcyjnym wykonaniem znacznie wyprzedzają ich cenę rynkową i konkurencję.

Witam

Jak nie mają być nowe to polecam Sonus Faber EA2. Żadne podłogówki nie zagrały u mnie tak wielką sceną i oczywiście głośniki znikają w pomieszczeniu,a bas rewelacja!!!

Bardzo Polecam!

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

• 2 tygodnie później...

Z własnych doświadczeń wiem, że Bowers & Wilkins 805 Diamond napędzany Ayon'em Spiritem III na lampach KT-120 wypełniają mi 24 m2 potężnym dźwiękiem, ale.... dopiero jak podłączyłem wzmaka Ayona kablem zasilającym Kubala-Sosna Elation. Ten jeden drut sprawił, że jest potęga dźwięku jakiej się nigdy po podłogówkach nie spodziewałem :) Reszta kabli (IC i głośnikowe+jumpery) to Siltech, a te dają piękną szczegółowość :)

W tym zestawie to nic dodać, nic ująć.

Chociaż zamiast Kubali testowałem też Harmonix X-DC SM Million i dał faktycznie lepszą obecność dźwięku,

ale niestety nie miałem na ten kabelek "drobnych" ;)

To moje 3 grosze doświadczeń. Powodzenia.

Interkonekty to Silver Anniversary 330i

Głośnikowe to Silver Anniversary 330L + Jumpery 550i

AC do CD-ka to SP-X 800

do Cd również używam Sp-x 800 a interkonekt to 770i i mam zamiar go zmienić na Princess z serii Royal, ciekaw jestem jakie będą zmiany i progres w brzmieniu

do Cd również używam Sp-x 800 a interkonekt to 770i i mam zamiar go zmienić na Princess z serii Royal, ciekaw jestem jakie będą zmiany i progres w brzmieniu

W moim zestawie - co ciekawe - wyższe kable zasilające Siltecha (Ruby Mountain, Queen, Ruby Hill) do CD nie poprawiały dźwięku, SP-X okazał się najlepszy.

Z wysokimi interkonektami było podobnie, chociaż nie testowałem 770i.

Największą zmianę na moim CD-ku (poza okablowaniem) wniosły stopy Symposium Rollerblock Series 2+ (te prostopadłościenne z materiałem wygłuszającym we wwierconych otworach), ale z kulkami z węglika wolframu.

Te nóżki dały dźwiękowi nieco detaliczności i pełni.

Polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.