Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wszystkie współczesne kolumny są do dupy?

Misio38

Rekomendowane odpowiedzi

Moje doświadczenia są takie, że GDN 16/12 w ogóle nie mają środka. To się może podobać, ale nie mi ;)

Witaj @przemak. Miło Cię tutaj widzieć, bo do "audio mitów" wracać nie mam zamiaru. Mam pytanie odnośnie tych wielkości membran i tej długości fali, jakie są w stanie wypromieniować. Jak wiadomo, większa długość fali akustycznej to niższy dźwięk. Napisałem, że membrana o małej średnicy nie jest w stanie takiej fali wytworzyć. Odparłeś, że nie do końca tak to wygląda.

Jak byś to skomentował, bo może ja źle zrozumiałem, choć jak teraz jeszcze raz to obejrzałem, to facet mówi coś o amplitudzie ruchu membrany. To miałeś na myśli m.in.?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaraz przyjdzie miszcz i posprząta rduchem ;) ale chodzi mi o to, że każdy głośnik jest za mały. Nawet w tym filmie gościu mówi, że trzeba wytworzyć falę dźwiękową o długości 8m i ośmiocentymetrowy głośnik się nie nadaje. A szesnastocentymetrowy już tak? ;) Nie ma teoretycznych przeszkód dla pasma, są natomiast dla głośności czy generalnie sensowności takich rozwiązań. Mam sześciocalowe monitory grające niby do 35Hz (praktycznie niech to będzie 40, też nieźle) praktycznie płasko, za to niestety niezbyt głośno. Coś za coś, ale rozmiary dla pasma nie są przeszkodą, bo i tak wszystkie głośniki są dużo mniejsze niż długości fal, które wytwarzają, więc to żaden argument.

nagrywamy.com

Podaj mi proszę alternatywę wśród nowych kolumn, dostępnych w sklepie do ~30kzł które chociaż nawiążą rywalizację (nawet nie mówię żeby były lepsze) z Infinity Kappa 9 pod względem skali brzmienia, dynamiki i drive-u a chętnie je kupię.

Te Kappy z proporcji budowy to jednak też słupy. Myślę, że nowe Dynaudio Contour 60 dałyby im radę, cena trochę wyższa niż piszesz ale w porównaniu do ceny tych Infinity jak były nowe i siły nabywczej pieniądza z tamtych czasów to chyba podobnie choć nie sprawdzałem tylko przypuszczam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie łatwiej napisać wprost, że wraz ze wzrostem powierzchni czynnej głośnika, rośnie skuteczność dla niskich częstotliwości?

Myślę, że nowe Dynaudio Contour 60 dałyby im radę

Też ich nie słuchałem ale bass reflex i 25cm woofery je w gruncie rzeczy administracyjnie dyskwalifikują...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Też ich nie słuchałem ale bass reflex i 25cm woofery je w gruncie rzeczy administracyjnie dyskwalifikują...

Wiedziałem, że od razu uderzysz w bass reflex. Jednak w przypadku Dynaudio nie ma on aż tak wielkiego znaczenia, różnice przy otwartych/zamkniętych ( na wyposażeniu specjalne zatyczki) otworach nie są duże, maksymalnie 5hz na dole pasma. Zresztą każdy rodzaj obudowy ma swoje wady/zalety i co za tym idzie swoich zwolenników i przeciwników. Na tym forum w innych wątkach napisano już wiele stron na ten temat, w których zgody jednoznacznej dyskutantów nigdy nie było więc jest to raczej w sferze upodobań.

Tych Contourów nie słuchałem ale mam niewiele mniejsze kolumny z dwoma wooferami 20cm, więc sądząc po potencjale wynikającym z większej średnicy wooferów myśle, że nie można ich skazywać na porażkę z kappami.

Ja nie twierdzę że one zagrają bez rozmachu. Miałem miesiąc temu Infinity RS2b, w każdej kolumnie po dwa 10" woofery, one już fajnie grały na basie ale różnica między 2x12" jest ogromna, zresztą można to sobie zobrazować licząc różnicę powierzchni między takimi głośnikami. Druga sprawa że jeszcze nie spotkałem takiej kolumny z BR która by mnie nie drażniła. OZ i ewentualnie TL to jest to co lubię.

Ja nie twierdzę że one zagrają bez rozmachu. Miałem miesiąc temu Infinity RS2b, w każdej kolumnie po dwa 10" woofery, one już fajnie grały na basie ale różnica między 2x12" jest ogromna, zresztą można to sobie zobrazować licząc różnicę powierzchni między takimi głośnikami. Druga sprawa że jeszcze nie spotkałem takiej kolumny z BR która by mnie nie drażniła. OZ i ewentualnie TL to jest to co lubię.

Ja z kolei nie mam rozeznania w kolumnach OZ i TL więc nie potrafię ocenić co by mi się bardziej podobało, natomiast na pewno nie drażnią mnie obecnie posiadane kolumny z bass reflexem ( choć może przez ten brak porównania z OZ) wręcz przeciwnie jestem z nich bardzo zadowolony i nie myślę żeby je zmieniać.

Moim zdaniem stare np. Tannoy-e Arden grały super jak na BR, kilka starych JBL-i (na tegorocznym AS można było je osłuchać, nie pamiętam modelu, chyba po dwa 15" w każdej kolumnie, wyglądały jak stara szafa ale wykop i dynamika - pierwsza klasa), całkiem fajnie grają 250ti, natomiast wśród nowych wydaje mi się że większość (przynajmniej tych co słuchałem) tego typu obudów mają jakiś wspólny mianownik w brzmieniu, niby każda gra inaczej ale wszystkie mają to "coś", taki nalot na basie, zwłaszcza wyższym. Pewnie trochę w tym mojego uprzedzenia ale to też nie wzięło się znikąd. Chętnie posłuchałbym jeszcze jakiejś konstrukcji z otworem stratnym bo przyznam nie miałem okazji, albo słuchałem ale o tym nawet nie wiedziałem :)

alternatywą jest wielokrotność wooferów, licząc powierzcnią membrany to 2x8" odpowiada prawie jednemu 12", ma to też zalety- np. bas jest "szybszy"

alternatywą jest wielokrotność wooferów, licząc powierzcnią membrany to 2x8" odpowiada prawie jednemu 12", ma to też zalety- np. bas jest "szybszy"

Moim zdaniem, i tak, i nie. W tym przypadku, to niezła konstrukcja i bas z pewnością będzie przedni, ale chyba nie wszystko można tak przeliczać. Jeden gość kiedyś napisał, że jedna trzynastka (cm) to lipa, ale już cztery to dobry bas. Podążając jego tropem rozumowania, wychodziło by na to, że dwadzieścia gwizdków zwijało by dywan.

Ja mam u siebie jednej parze dwie dwunastki alnico papierzaki, natomiast w drugiej jeden 10" drugi 12" oba kewlary . Te pierwsze pomimo swojego wieku, zabijają słuchacza szybkością i potęgą basu. Oba zestawy mają swoje preferencje, co do odtwarzanego materiału muzycznego .

Ludzie mają różne potrzeby i upodobania. Nie każdy chce i może mieć głośniki z dołem piętnastocalowym. Oba przypadki - nie chce i nie może - należy uszanować. Dobry zestaw głośnikowy nie musi być wielkości szafy, nie wspominając o tym, że "dobry" dla każdego znaczy coś innego. Nie lubię za dużych głośników - w "dużych" 10' to moim zdaniem optimum, 12 chyba tylko tannoy, ale też nie wiem.

Współczesne kolumny nie są do d4, tylko słabe współczesne kolumny są takie. Niestety, proporcje są takie, że te dobre trudno znaleźć, stąd wątek.

nagrywamy.com

Oczywiście że się zgodzę z różnymi potrzebami i różnymi upodobaniami, każdy wybiera na co ma ochotę. Problem się zaczyna jednak gdy jeden na forum doradza drugiemu przy zakupie i dowiadujemy się że z 16cm głośnika czy 18cm niech będzie, mamy wiernie odegrany bas, trzęsienie ziemi. niesamowitą dynamikę i uderzenie - takie coś wymaga sprostowania.

Jeżeli chodzi o "słabe" współczesne kolumny to... dawniej te stosunkowo "słabe" miały słuszny woofer, monitory za dwie-trzy średnie pensje Europejczyka (nie piszę akurat o Polsce) posiadały często 10" i więcej, dzisiaj w kolumnie za równowartość małego mieszkania - dwa woofery 25cm to już jest koniec świata-fantasmagoria, ja bym rzekł że dla jako-takiego odtwarzania basu to absolutne minimum. Prawa fizyki jakie były w XIX, XX takie są i w XXI wieku.

Prawa fizyki jakie były w XIX, XX takie są i w XXI wieku.

Taka filozofia to anachronizm.

Świetlik flogiston przecież nie istnieją ?

Chyba że tak ?

Fizyka zależy od fizyków, tak jak matematyka od matematyków i tyle.

A te od objawień - danych odczytanych zrozumianych i opisanych..

Logiki teoriomnogościowej nie nauczano bo nie istniała a teraz mozolnie dzieciakom w podstawówce te zbiory i relacje się wbija namolnie.

Potem to konieczne ale IMHO wystarczyłoby w końcu a nie w pierwszych latach podstawówki. Efektywniej by było.

Zawsze a priori określasz przedział i pewien jesteś, że samo badanie zmienia jego przedmiot.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Głośniki owszem, muszą uwzględniać prawa fizyki, ale bardziej wrażliwe są na technologię i materiały. Nie należy lekceważyć również nowych koncepcji. DSP czyni dzisiaj cuda na kiju - taki przykład kolegów, Zylia, wprawdzie z "drugiego końca toru nagraniowego" i jakby w powijakach, ale ciekawe. Urządzenia "odwrotne", to znaczy kierunkowe, miejscowe głośniki też już istnieją.

nagrywamy.com

Fizyka zależy od fizyków, tak jak matematyka od matematyków i tyle.

Zamotales sie nieco z tym filozofowanien... no chyba ze pokazesz tak wplywowego matematyka, ktory sprawi, ze 2+2 przestanie sie rownac 4.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Kontynuując dygresje okołofizyczne: A np. pole torsyjne, dzialo orgonowe, generator Tesli ?

Przypominam przy tym, że auto-mechanior Preston Tucker (uwieczniony filmem) został zablokowany przez zupełnie niegenialnych kapitalistów z moto lobby producenckiego i nie mógł ze swoim wynalazkiem utrzymać się na rynku.

4. władza czyli media to potężna siła wobec konsumentów.

PS.

2 pary 2+2 to jednak inna jakość niż klucz 4-elementowy.

Wcześniej umawiamy się, co znaczy znak = i że to to samo.

Ale nie zawsze.

Ujmę to tak : ogólnie jest nie szczególnie. Prostota dotyczy idei ale założenia zwiększają jej komplikację.

Czyli - diabeł tkwi w szczegółach.

Pozdrawiam.

PPS.

A poza tym -o czym ten wątek ? Aha- marna jakość obecnych głośników.

Nadal nie przekonuje mnie tytuł.

Eksperymentują marketingowcy, żeby pokazać się na nowo .

Świeży styl ?

Mam sześciocalowe monitory grające niby do 35Hz (praktycznie niech to będzie 40, też nieźle) praktycznie płasko, za to niestety niezbyt głośno.

Spodziewałem się że z monitorów studyjnych wyciskasz duże natężenie SPL, ale widocznie to kwestia upodobań.

O właśnie - fizyka się jednak rozwija i komplikuje a upodobania każdy słuchacz poniekąd też sobie kształtuje. Tylko, że jest ich jakoś niewielu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Spodziewałem się że z monitorów studyjnych wyciskasz duże natężenie SPL, ale widocznie to kwestia upodobań.

Z dużych oczywiście można przygrzać, ale z sześciocalowych nawet mocnych i pasmem przy dużej głośności jest jazgot. Rozwiązanie pośrednie - osiem cali - jest OK, ale mimo niby lepszego pasma niż stojące obok dziesięciocalowe zwykłe duże pasywne jakoś tak nadal są to "małe" monitory i mimo 150W w dole to nie to samo. Ale przy normalnym cichym i średniogłośnym słuchaniu jest OK, a głośno to jest dla klientów ;) APS Aeon jest genialnym urządzeniem, ale nie dla każdego ;)

Aha, bo cośniewyraźnie napisałem - Aeon są ośmiocalowe (nawet więcej), sześciocalowe o których pisałem to APS Klasik.

nagrywamy.com

Xetras: nie udawaj madrzejszego niz jestes bo swoimi dygresjami pseudofilozoficznymi nie wykazesz, ze 2+2 rowna sie co innego niz 4. A twierdzenie, ze = oznaczac moze co innego niz zwyklo sie uwazac to ten sam marny poziom proby wcisniecia ciemnoty co wciskanie, ze piszac bas masz na mysli sopran. Albo, ze marne glosniki sa dobre bo piszac dobre miales na mysli marne.

Motasz jak polityk w przekonaniu, ze im bardziej zamotasz to pospulstwo sie nie polapie,ze zaprzeczasz wszelkiejogice. Filozofia to bardzo scisly tok rozumowania a nie nieskrepowane wymyslanie pier**l tylko dlatego, ze kazdemu szkoda czasu na wykazanie, ze sa pierdolami.

Wiec wracajac do tematu postaraj sie trzymac ppziom bo jak kilka postow wczesniej wykazano twierdzenie, ze bassrefleks nie zastapi duzego glosnika to takim sam pewnik jak 2+2=4.

kilka postow wczesniej wykazano twierdzenie, ze bassrefleks nie zastapi duzego glosnika to takim sam pewnik jak 2+2=4.

Ciekawe...

nagrywamy.com

Czytaj w kolko, az zrozumiasz:

Dzięki promieniowaniu ścian, nisko strojone małe głośniki w obudowach "burczybasowych" mogą i zejść nisko przy niewielkim spadku SPL. Przy pomiarach sinus ładnie to wygląda ale tylko dlatego że jedna fala nakłada się na tą odbitą od ściany a ta odbita jeszcze na kolejną i tak dalej, w miejscu strzałki mamy całkiem niezły gain, sęk w tym że takiego gainu nie dostaniemy przy pojedynczym impulsie bo nie ma kolejnych fal o tej samej częstotliwości więc nie ma się co nakładać. Dlatego takie głośniki nisko mruczą i buczą ale impaktu, uderzenia i drive-u czyli tzw "odczucia" np. stopy czyli pojedynczego - szybkiego uderzenia lub wibrującej struny NIGDY nie dadzą. Fizyki się audiofilskimi bajkami o królowej śnieżce nie oszuka, kolumny o brzmieniu pełnowymiarowym i wiernym / szybkim niestety były, są i będą bardzo duże.

Czytaj w kolko, az zrozumiasz:

Ja to rozumiem, a przynajmniej co autor chciał powiedzieć, ale to nie znaczy, że to jest zgodne z prawdą i stanem wiedzy.

nagrywamy.com

Rozwin mysl, bo na razie to niezgodnosc Twojego stanowoska z obecnym stanem wiedzy jest wystarczajacym powodem aby uznac je za niezgodne z prawda i w dalszych rozwazaniach potraktowac jako OT.

Ja to rozumiem, a przynajmniej co autor chciał powiedzieć, ale to nie znaczy, że to jest zgodne z prawdą i stanem wiedzy.

Autor wypowiedział się jasno i precyzyjnie . Fizyki nie oszukasz , prawda jest taka że tylko duże membrany na basie są w stanie przenieść te wartości , niuanse w dźwięku, o których wspomina opteron.

Autor wypowiedział się jasno i precyzyjnie . Fizyki nie oszukasz , prawda jest taka że tylko duże membrany na basie są w stanie przenieść te wartości , niuanse w dźwięku, o których wspomina opteron.

Jasno i precyzyjnie i błędnie. To zdanie:

Przy pomiarach sinus ładnie to wygląda ale tylko dlatego że jedna fala nakłada się na tą odbitą od ściany a ta odbita jeszcze na kolejną i tak dalej, w miejscu strzałki mamy całkiem niezły gain, sęk w tym że takiego gainu nie dostaniemy przy pojedynczym impulsie bo nie ma kolejnych fal o tej samej częstotliwości więc nie ma się co nakładać.

powoduje, że nie mogę dyskutować z tą wypowiedzią. Przepraszam autora, może poprawi ;)

nagrywamy.com

Panowie. Wiedzę, że dyskusja zbacza w kierunku takim o jaki mi nie chodziło. Czyli o basie gadacie. Zupełni nie to mi chodziło. Jak ktoś zna to rozumie - jestem fanem AKG K500. Nie chodzi mi o bas bo ten jak w/w AKG ma być. Chodzi mi o swobodę. Współczesne kolumny jej nie mają. Może są równe. Może mają bas. Ale nie mają swobody. Dźwięk jest stłamszony, a z rury basreflex wydobywa się jednostajne zniekształcenie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

...nie mogę dyskutować z tą wypowiedzią. Przepraszam autora...

Nie przepraszaj - czytaj, az zrozumiesz.

Nie przepraszaj - czytaj, az zrozumiesz.

Ja rozumiem. To jest nieprawda. Tak się nie mierzy głośników. Kropka.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.