Skocz do zawartości
IGNORED

10 tys na lampę

rockmannn

Rekomendowane odpowiedzi

We wzmacniaczu lampowym najważniejsza jest jakość trafoli wyjściowych. Powinny być jak najlepsze. Wzmacniaczowi z badziewnymi, źle grającymi trafolami nawet najcudowniejsze lampy nie pomogą bo trafa nie pozwolą. O

ile wymiana lamp jest dość prostą cznnością, to wymiana traf już nie, to operacja wymagająca wiedzy i umiejętności, a same trafa są najkosztowniejszym elementem wzmacniacza. Wynika z tego że w znakomitej większości wypadków wymiana trafoli jest całkowicie nieopłacalna. Natomiast wymiana lamp to zwykła czynność eksploatacyjna jak wymiana opon w aucie.

Poczytaj też ile kosztują na rynku pierwotnym i wtórnym (bo niektóre wymienione marki nie istnieją od wielu lat) i czy mieszczą się w ramach tego akurat wątku.

Które chińskie lampowce testowałeś u siebie przez te kilka miesięcy żeby takie zjawiska zauważyć?

Wiem że znasz lub znałeś Grześka wiec po co te podchody i zaczepki. Byliście dawno temu razem u mnie ;)

Można kupić z drugiej na zagranicznych giełdach wymienione urządzenia, ale i w Polsce też są do kupienia.

Wiem że znasz lub znałeś Grześka wiec po co te podchody i zaczepki.

Zacytuj choć jedną zaczepkę.

Byliście dawno temu razem u mnie ;)

Wobec tego Ciebie też znam.

Można kupić z drugiej na zagranicznych giełdach wymienione urządzenia, ale i w Polsce też są do kupienia.

Z drugiej ręki, czyli należałoby założyć, że wszystkie lampy są na starcie do wymiany. I nie wiadomo co z resztą a udanie się na odsłuch jest ... co najmniej problematyczne.

A w Polsce? Proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może trzymajmy się tematu wątku, dziesięć tysięcy na lampę. Złotych, nie GBP. Zatem w temacie wątku mieści się to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i to nawet przy założeniu że trzeba będzie wymienić lampy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacytuj choć jedną zaczepkę. Wobec tego Ciebie też znam. Z drugiej ręki, czyli należałoby założyć, że wszystkie lampy są na starcie do wymiany. I nie wiadomo co z resztą a udanie się na odsłuch jest ... co najmniej problematyczne.

A w Polsce? Proszę:

Ukryta Zawartość

Może trzymajmy się tematu wątku, dziesięć tysięcy na lampę. Złotych, nie GBP. Zatem w temacie wątku mieści się to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i to nawet przy założeniu że trzeba będzie wymienić lampy.

Każdy szanujący się użytkownik wzmacniaczy lampowych ma swoje lampy i zapasy ;)

Link do aukcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

etc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy szanujący się użytkownik wzmacniaczy lampowych ma swoje lampy i zapasy ;)

Nowy użytkownik nie ma, nawet jeśli jest szanujący się.

Link do aukcji:

(...)

etc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ~8 kPLN, może to i dobra cena, ale ile na preamp do tej końcówki mocy? Drugie tyle? Trzymajmy się tematu wątku. Dziesięć tysięcy.

Ukryta Zawartość

Poczytaj też ile kosztują na rynku pierwotnym i wtórnym (bo niektóre wymienione marki nie istnieją od wielu lat) i czy mieszczą się w ramach tego akurat wątku.

No właśnie. Często to są wiekowe używki. Nie mówię nie używanym (tylko w pewnego źródła) , ale dla osoby nie znającej się na budowie takich wzmacniacz (np. ja) to dość ryzykowne. Zawsze można się naciąć na stary rupieć reanimowany przy handlarza, który chce zarobić.

A jeszcze lepiej samemu zlozyc

Gdybym tylko potrafił :)

Jak sprzęt będzie gotowy napisze więcej.

Daj znać koniecznie.

Z nowych i polskich jest np. Fezz Audio Titania. Zostanie jeszcze kasy na nowy komplet lamp. Słuchałem niestety tylko na AS.

Nowy użytkownik nie ma, nawet jeśli jest szanujący się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ~8 kPLN, może to i dobra cena, ale ile na preamp do tej końcówki mocy? Drugie tyle? Trzymajmy się tematu wątku. Dziesięć tysięcy.

Można dodać do tego SF preamp, ale po co ?

Kupując wzmacniacz lampowy jak pisałem wcześniej trzeba liczyć z wydatkiem zakupu dobrych lamp.Nawet w nowych wzmacniaczach dostaniesz słabe i tanie lampy na pokładzie. Lampy zawsze zostaną nawet jak zmieniasz wzmacniacz. Ale po co na ten temat pisać nie jest to przedmiotem wątku.

Widzicie jest trochę urządzeń na rynku którymi warto się zainteresować, a nie tylko jedna marka która była wspominana wcześniej. Polecam poszukiwania warto.Na pewno znajdziecie coś dla siebie powodzenia.

Ukryta Zawartość

A jeszcze lepiej samemu zlozyc

Gdybym tylko potrafił :)

Samo "potrafienie" to jeszcze za mało. Z autopsji wiem, że pierwsze urządzenia DIY zwykle brzmieniowo nie są najwyższych lotów, to przychodzi dopiero z czasem. Audio DIY to kosztowne hobby.

Można dodać do tego SF preamp, ale po co ?

Kupując wzmacniacz lampowy jak pisałem wcześniej trzeba liczyć z wydatkiem zakupu dobrych lamp.Nawet w nowych wzmacniaczach dostaniesz słabe i tanie lampy na pokładzie. Lampy zawsze zostaną nawet jak zmieniasz wzmacniacz. Ale po co na ten temat pisać nie jest to przedmiotem wątku.

Widzicie jest trochę urządzeń na rynku którymi warto się zainteresować, a nie tylko jedna marka która była wspominana wcześniej. Polecam poszukiwania warto.Na pewno znajdziecie coś dla siebie powodzenia.

Tylko te przypadłosci o których pisaleś nijak sie mają do tego co prezentuje Cayin, to tak na marginesie, jak sie ktoś decyduje na używki to jest ryzyko że był dłubany, handlarz zrobi wszystko żeby opchnąć jak w komisie samochodowym

Tylko te przypadłosci o których pisaleś nijak sie mają do tego co prezentuje Cayin, to tak na marginesie, jak sie ktoś decyduje na używki to jest ryzyko że był dłubany, handlarz zrobi wszystko żeby opchnąć jak w komisie samochodowym

Dlatego kupuj na zachodzie i po problemie, z bezpieczną płatnością PAYPAL.

Powodzenia i dużo szczęścia w użytkowaniu chińskiego Cayin

• Moderatorzy

Powodzenia i dużo szczęścia w użytkowaniu chińskiego Cayin

I płac 200-400 zł za przesyłkę + 10% cło + 23% VAT. Następnie czekaj 2-6 tygodni, a jak paczka zaginie lub zostanie uszkodzona to nie masz możliwości pofatygowania się osobiście, skazany jesteś na korespondencje mailowa i paypal. Gdy w przyszłości się coś stanie to odeślij wzmacniacz za granice a swój koszt 2x 200-400zl całość potrwa z naprawa kilka miesięcy, a po przesyłce powrotnej na 90% nalicza ci znów 10% cło + 23% VAT. Oczywiście można się odwołać, wystarczy mieć pełna dokumentacje i potwierdzenie serwisu ze to reklamacja (może dostaniesz po miesiącu slania maili z prośba). Oczywiście do tego czasu przesyłka utknie w Urzędzie celnym.

Opisany przypadek jest autentyczny - takie mniej więcej przygody przeżył mój znajomy ściągając sobie kiedyś chiński wzmacniacz (nie ciyina ale schemat będzie podobny).

-----------------

I płac 200-400 zł za przesyłkę + 10% cło + 23% VAT. Następnie czekaj 2-6 tygodni, a jak paczka zaginie lub zostanie uszkodzona to nie masz możliwości pofatygowania się osobiście, skazany jesteś na korespondencje mailowa i paypal. Gdy w przyszłości się coś stanie to odeślij wzmacniacz za granice a swój koszt 2x 200-400zl całość potrwa z naprawa kilka miesięcy, a po przesyłce powrotnej na 90% nalicza ci znów 10% cło + 23% VAT. Oczywiście można się odwołać, wystarczy mieć pełna dokumentacje i potwierdzenie serwisu ze to reklamacja (może dostaniesz po miesiącu slania maili z prośba). Oczywiście do tego czasu przesyłka utknie w Urzędzie celnym.

Opisany przypadek jest autentyczny - takie mniej więcej przygody przeżył mój znajomy ściągając sobie kiedyś chiński wzmacniacz (nie ciyina ale schemat będzie podobny).

A kto ci karze ciągnąć rzeczy z poza Unii Europejskiej. W UE też kupisz ;)

• Moderatorzy

Podaj linki, ciekaw jestem ile taniej wyjdzie.

-----------------

• Moderatorzy

Nie kumam- co ci mam pokazać. Mnie już nie interesuje audio made in china.

Mieszkając w Angli pamietam ze ludzie sobie niektóre chińskie wzmacniacze ściągali z Polski bo tak taniej wychodziło. Dlatego zdziwiła mnie Twoja rada ze sensowniej jest kupić poza Polska, Chiny jak sam zauważyłeś odpadają, wiec zostaje kilka krajów EU. Podaj wiec o które dokładnie kraje Ci chodziło we wcześniejszej radzie, bo wg. mnie wszędzie poza Polska wyjdzie drożej lub porównywalnie cenowo, a nie trzeba czekać na przesyłkę i nie ma kłopotów z gwarancja. Nie wiem po co radzisz zakup droższego i bardziej problematycznego rozwiązania skoro można taniej i lepiej w Polsce.

-----------------

Mieszkając w Angli pamietam ze ludzie sobie niektóre chińskie wzmacniacze ściągali z Polski bo tak taniej wychodziło. Dlatego zdziwiła mnie Twoja rada ze sensowniej jest kupić poza Polska, Chiny jak sam zauważyłeś odpadają, wiec zostaje kilka krajów EU. Podaj wiec o które dokładnie kraje Ci chodziło we wcześniejszej radzie, bo wg. mnie wszędzie poza Polska wyjdzie drożej lub porównywalnie cenowo, a nie trzeba czekać na przesyłkę i nie ma kłopotów z gwarancja. Nie wiem po co radzisz zakup droższego i bardziej problematycznego rozwiązania skoro można taniej i lepiej w Polsce.

Ale ja nie doradzam kupna chińskiego audio - chyba pomyliłeś osoby.

Pozdrawiam

• Moderatorzy

Ale doradzasz gdzie kupić. A ja właśnie o to sie pytam, dlaczego radzisz kupić poza Polska skoro u nas jest taniej i pewniej? Myślałem ze podasz jakieś linki zza granicy z cenami o 50% niższymi, wtedy bo tłumaczyłoby Twoej rady, a tak to wychodzi ze piszesz żeby pisać, bez jakiegoś większego zastanowienia czy argumentami mogącymi poprzeć Twoje rady...

P.S. Jesli można spytać jaka jest geneza Twojego nicka? Hi Fi rozumiem ale ten "nowy" sugeruje ze gdzieś jest jeszcze jakieś "stare". Występowałeś na tym forum pod jakimiś innymi nickami może?

-----------------

Ale doradzasz gdzie kupić. A ja właśnie o to sie pytam, dlaczego radzisz kupić poza Polska skoro u nas jest taniej i pewniej? Myślałem ze podasz jakieś linki zza granicy z cenami o 50% niższymi, wtedy bo tłumaczyłoby Twoej rady, a tak to wychodzi ze piszesz żeby pisać, bez jakiegoś większego zastanowienia czy argumentami mogącymi poprzeć Twoje rady...

P.S. Jesli można spytać jaka jest geneza Twojego nicka? Hi Fi rozumiem ale ten "nowy" sugeruje ze gdzieś jest jeszcze jakieś "stare". Występowałeś na tym forum pod jakimiś innymi nickami może?

Proszę czytać ze zrozumieniem moje wcześniejsze wypowiedzi.

Urywam temat bo nie jest to przedmiotem dyskusji.

• Moderatorzy

Proszę czytać ze zrozumieniem moje wcześniejsze wypowiedzi.

Urywam temat bo nie jest to przedmiotem dyskusji.

OK, rozumiem.

-----------------

Do rozważenia w kwocie z tematu np:

- PrimaLuna,

- Antique Sound Lab (sami robią trafa dla siebie i dla innych),

- Raysonic (jakość wykonania Ayona, w środku też niemal to samo - choćby na lampach 300B z rewelacyjnymi wysokim tonami),

- Jadis Orchestra (ogółem świetny).

Powyższe z drugiej ręki będą bardzo dobrym wyborem. Niektóre z nich są montowane punkt-punkt.

I co z tego, że "Chinol"? Chodzi o to, że jest wybór. Wszystkie nowe do kupienia poniżej 10 tys. zł.

A taki ASL po drobnej modyfikacji przez dystrybutora z Kanady jest oferowany jako produkcja kanadyjska.

Ayon z kolei jest takim zestawie granym podczas Audio Show, który zbiera najwięcej pozytywnych opinii.

A jeśli chcesz coś rodowodowo czystego, to może być japoński Almarro 318B (na 6C33C).

Najgorzej jest zamknąć się na różnorodność lub zafiksować na czymś. Takie jest moje przesłanie.

z kierowcami Alfy Romeo

Jako zadowolony użytkownik samochodu Alfa Romeo, wypraszam sobie default_angry.png

I co z tego, że "Chinol"? Chodzi o to, że jest wybór. Wszystkie nowe do kupienia poniżej 10 tys. zł.

A taki ASL po drobnej modyfikacji przez dystrybutora z Kanady jest oferowany jako produkcja kanadyjska.

Ayon z kolei jest takim zestawie granym podczas Audio Show, który zbiera najwięcej pozytywnych opinii.

A jeśli chcesz coś rodowodowo czystego, to może być japoński Almarro 318B (na 6C33C).

Najgorzej jest zamknąć się na różnorodność lub zafiksować na czymś. Takie jest moje przesłanie.

Nie mam nic przeciwko Chinolom, tym dobrym Chinolom.

Prima Luna, ASL, Cayin, Opera, Triode Corporation, Dussun, Jolida, to dobre Chinole.

Ayon to zły Chinol, w dodatku kłamliwie snobujący się na czystego Aryjczyka.

Warto zainteresować się wyrobami tej chińskiej firmy (kiedyś marka Sinovt, obecnie: Raphaelite)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z polskich produktów jest jeszcze Linear Audio Research. Prynajmniej "prawdziwa" lampa bo na EL 34. Nie wiem jak z dynamiká ale barwa i piekne wokale to powinny byc. Bo z kt88 to glównie dynamika

Sprzedają przedwzmacniacz Amplifona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 tysięcy płaciłem za jadisa da50 z gwarancją.Cayina a88t kupiłem za 5500 zł. Manleya stingray kupiłem za 5500 zł.Jadis orchestra reference 6500 zł.Wszystkie trzy wzmacniacze są bardzo dobrze grającymi urządzeniami.Obecnie u siebie w domu mam jadisa da50 i prototyp wzmacniacza audiosynergia Father_Pio na Gm70 ( trzy sztuki są w trakcie budowy).Kolega w Kielcach ma cayina a88t a drugi Jadisa orchestra reference i sun audio 2a3 i czasami robimy sobie odsłuchy porównawcze.Pierwsza podstawowa zasada gra system. Sun audio 2a3 gra kapitalnie z tubami o wysokiej skuteczności lepiej niż cayin i jadis. Z ceramikami accutona sytuacja się odwraca. Gm70 nie daje szans nawet Da50 jeśli chodzi o barwę realizm i przestrzeń szczególnie na kolumnach tubowych. Na ceramikach oba wzmaki grają niemal identycznie na monitorach sb satori (kolumny jeszcze nie wygrzane) gm70 wypada lepiej. Da 50 jest lepiej grajacym wzmacniaczem niż cayin a88t ale kosztuje więcej. Da50 nie ma lepszej dynamiki niż a88t nie ma też lepszego basu ale coś w tych jadisach jest takiego że się ich słucha przyjemniej niż wzmacniaczy innych firm na podobnych lampach i układach (kt88, 6550 ,kt90).Osobiście dla mnie tri ani ayon nie zagrał lepiej od cayina a88t którego wysoko oceniam. Cayin a88t ma bardzo dobry stosunek jakość/cena nawet dla takiego pesymisty jak ja jeśli chodzi o chińskie produkty:)

11 tysięcy płaciłem za jadisa da50 z gwarancją.Cayina a88t kupiłem za 5500 zł. Manleya stingray kupiłem za 5500 zł.Jadis orchestra reference 6500 zł.Wszystkie trzy wzmacniacze są bardzo dobrze grającymi urządzeniami.Obecnie u siebie w domu mam jadisa da50 i prototyp wzmacniacza audiosynergia Father_Pio na Gm70 ( trzy sztuki są w trakcie budowy).Kolega w Kielcach ma cayina a88t a drugi Jadisa orchestra reference i sun audio 2a3 i czasami robimy sobie odsłuchy porównawcze.Pierwsza podstawowa zasada gra system. Sun audio 2a3 gra kapitalnie z tubami o wysokiej skuteczności lepiej niż cayin i jadis. Z ceramikami accutona sytuacja się odwraca. Gm70 nie daje szans nawet Da50 jeśli chodzi o barwę realizm i przestrzeń szczególnie na kolumnach tubowych. Na ceramikach oba wzmaki grają niemal identycznie na monitorach sb satori (kolumny jeszcze nie wygrzane) gm70 wypada lepiej. Da 50 jest lepiej grajacym wzmacniaczem niż cayin a88t ale kosztuje więcej. Da50 nie ma lepszej dynamiki niż a88t nie ma też lepszego basu ale coś w tych jadisach jest takiego że się ich słucha przyjemniej niż wzmacniaczy innych firm na podobnych lampach i układach (kt88, 6550 ,kt90).Osobiście dla mnie tri ani ayon nie zagrał lepiej od cayina a88t którego wysoko oceniam. Cayin a88t ma bardzo dobry stosunek jakość/cena nawet dla takiego pesymisty jak ja jeśli chodzi o chińskie produkty:)

Czy ten Cayin A88T nie wymaga regulacji prądów na "leżąco"

Słuchałem Primaluna Premium możliwość żąglowania

lampami wejściowymi i mocy od El 34 i podobnych

do KT 88 i 90 120 bez problemowo dźwięk wysokiej próby

na lampach z zestawu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.