Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt audio - czarno na białym

plastik1989

Rekomendowane odpowiedzi

[moderacja tematu]

Panowie,

Nie może tak być, że 70% dzisiejszych wpisów to złośliwości i wycieczki osobiste.

Proszę o stonowaną dyskusję, zgodnie z tematem wątku.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Właśnie miałem przeprosić Szymona.

Kondensator Audyn QS4 wartości 4,7uF który siedzi w Minasach, rzeczywiście jest droższy i kosztuje 14,59zł

Niebieski Jantzen o tej samej wartości kosztuje już mniej, bo 13,21zł.

No tu muszę przyznać, że faktycznie użyłem śmieciowego kondensatora.

• Moderatorzy

Właśnie miałem przeprosić Szymona.

Kondensator Audyn QS4 wartości 4,7uF który siedzi w Minasach, rzeczywiście jest droższy i kosztuje 14,59zł

Niebieski Jantzen o tej samej wartości kosztuje już mniej, bo 13,21zł.

No tu muszę przyznać, że faktycznie użyłem śmieciowego kondensatora.

To przeproś go na PW a nie tu...

-----------------

Jest taki gość we Włoszech poprawiający stare Sonus Fabery wsadza lepsze cewki , kondy i..przerabia je brzmieniowo na Avalony ...hi, hi dramat .

...przecież my też możemy się pochwalić gościem który czyni podobnie ;-)

nie tylko z Polski ale i z Torunia...zgadnij kto ? ...dla ułatwienia...nie Rydzyk i ma ciężkie poczucie humoru ;-)

Po prostu rajdówka - z modelu seryjnego zrobili fachowcy rajdowy wyczynowy wózek - taka analogia do motoryzacji szwęda mi się po głowie. Przecież Maluchy też przerabiano - nie pomiętami ile koni wyciskano ze 126p, ale na pewno sporo. To samo z Mini Cooperem - kiedyś były nie do pokonania! Jeżeli tak drogie przeróbki wznoszą słuchacza na inny, wyższy poziom świadomości, to jest to jakiś point. Dlatego też skojarzyli mi się Meksykanie ze swoimi wspaniałymi autami na jeszcze wspanialszych kołach.

Parker's Mood

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Głośniki za 100 000 dolarów ...zwrotnica średniotonowa ..cewki i kondensatory po 20 zł ....YG Anal...znaczy Anat ;)

I piękne " smarki " ..

Teraz wiem na czym polega sukces ..na brzmieniu , szlifowanym w laboratorium akustycznym ...czyli magazynie .

Tak aktualnie kręcą lody firmy tzw. Hi-end.

post-59766-0-07030800-1485243744_thumb.jpg

post-59766-0-53048600-1485243889_thumb.jpg

post-59766-0-14823300-1485244653_thumb.jpg

Czy YG Acoustic brzmią kiepsko? Czy zwrotnica jest źle zestrojona? Czy obudowa jest marna? Co ci przeszkada klej mocujący dodatkowo elementy w celu ograniczenia ich wibracji?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czy YG Acoustic brzmią kiepsko? Czy zwrotnica jest źle zestrojona? Czy obudowa jest marna? Co ci przeszkada klej mocujący dodatkowo elementy w celu ograniczenia ich wibracji?

Nie klej jest gitara!!!

Kup sobie , za 400 tys PLN to wyjątkowa okazja !

Głośniki za 100 000 dolarów ...zwrotnica średniotonowa ..cewki i kondensatory po 20 zł ....YG Anal...znaczy Anat ;)

I piękne " smarki " ..

Teraz wiem na czym polega sukces ..na brzmieniu , szlifowanym w laboratorium akustycznym ...czyli magazynie .

Tak aktualnie kręcą lody firmy tzw. Hi-end.

Komora bezechowa mnie rozwaliła. Koszt wykonania max 20kzl reszta marża. O sensie stosowania samych Mundorfów do revelatorów nawet nie wspomnę. Widać tu projekt na tzw. Pałę.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Kto tu mówi o okazji. Twoje brzmią lepiej? Bo że są tańsze to wiadomo.

Co do tego mają moje głośniki ?

Ile są warte YG Anat to widać było na giełdzie hi fi gdzie , ktoś próbował sprzedać przed długi okres je za 20 % wartości nominalnej . Ogłoszenie za 20 000 dolarów wisiało kilka miesięcy...

Brałeś ( bierzesz ?) udział w próbach sprzedaży, że tak bronisz tej firmy ?

Ale grają dobrze czy nie?

To hi-end i temat " sprzęt audio czarno na białym " .

Przy takiej cenie wstyd ..wybieram wózek widłowy służący jako część laboratorium .

Nasz rynek nie jest żadnym wyznacznikiem. Argumenty typu klej w zwrotnicy, Mundorfy są niepoważne i nic nie mówią o brzmieniu. Przecież wy tych kolumn nie słyszeliście więc jak autorytatywnie możecie się o nich wypowiadać? Ja ich nie bronię ale też nie atakuję bez sensu. Co do jednego zgoda, są drogie. I co z tego? To nic nowego.

• Moderatorzy

Zwrotnica nie wyglada tragicznie, powietrzne cewki o nie najcieńszym drugie, tanie kondesatroy Mkp - mniej więcej tak wyglądają zwrotnice głośników robione przez chłopaków z DIYaudio oparte o przetworniki typu STX, niskie modele scana itp. Słowem w kolumnach DIY za 2-3 tys i w komercyjnych do max 10tys IMO taka zwrotnica jeansy calkiem OK.

Natomiast w urządzeniu które kosztuje tyle co postawienie jednorodzionnnego domu, powinno wymagać sie więcej. Sercem kolumny sa głośniki: tam jak widać koszt 5-6 tys zl a wiec zostaje 402,000 zl (po kursie 1$ 4,07zl) na obudowę i zgranie głośników oraz elementy zwrotnicy.

Jeżeli producent nie ustała ceny swojego produktu bazując na kosztach "serca" czyli przetworników (bo gdyby tak robil to wyszłaby cena max 40tys.), tylko na czymś calkiem innym (w domyśle wiec zgraniu tych głośników, "szlifowaniu dźwięku" pomiarmi) to w mojej opini powienien ta usługę czy produkt zawrzeć. Jeżeli natomiast sugeruje ze cena wynika wlasnie z w/w czynników, a defacto nie różnią sie one niczym od produktów budżetowych - przeciętna zwrotnica, obudowa podzielona na pół to tez nie odkrycie Ameryki i pomiary robione w hali (!), a z tylu przy pomiarze modułu basowego widać 1m2 gąbki (!) /czemu ta gąbka ma służyć BTW/ to jednak wychodzi, ze cos z tym produktem jest nie tak.

Po prostu uwazam ze biorąc pieniądze za produkt, bierze sie je za COŚ. Można sobie zrobić kolumny z pół miliona, tylko należy później wytłumaczyć co pochłonęło tak duże środki. W innym przypadku to robienie ludzi w konia i psucie rynku audio.

Mnie tłumaczenie "wolny rynek i każdy ustala ceny jak chce" nie przekonuje, chyba ze ktoś w końcu zrobi głośniki za pół miliona i napisze w materiałach promocyjnych wprost: "głośniki niczym szczególnym nie wyróżniają sie na tle produktów za 10tys, jednak ich cena ma służyć podbudowaniu ego nabywcy, a także upewnić go ze ma HI END, jeżeli sam nie wie do końca co to jest" - wtedy sprawa jest jasna i produkt za który sie płaci jest określony.

-----------------

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nasz rynek nie jest żadnym wyznacznikiem. Argumenty typu klej w zwrotnicy, Mundorfy są niepoważne i nic nie mówią o brzmieniu. Przecież wy tych kolumn nie słyszeliście więc jak autorytatywnie możecie się o nich wypowiadać? Ja ich nie bronię ale też nie atakuję bez sensu. Co do jednego zgoda, są drogie. I co z tego? To nic nowego.

Patrz wyżej :))

Kolumny grają, czyli spełniają swoją funkcję. I grają różnie. Ale co powiedzieć np. o sieciówkach, których "działanie" to tylko efekt nakręconej wyobraźni? To już jest totalne oszustwo.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Kolumny grają, czyli spełniają swoją funkcję. I grają różnie. Ale co powiedzieć np. o sieciówkach, których "działanie" to tylko efekt nakręconej wyobraźni? To już jest totalne oszustwo.

Nooo..ale chyba już wyczerpałeś formułę tej tezy ..

Przekonałeś już wszyskich , dlatego wiemy , że sieciówki nie grają .

No właśnie ;)))

W środku siedzą Mundorfy. Takie same siedzą w Sonusach Amati np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to wstręciuch ten Serblin, chciał naciąć audiofili i zepsuć rynek audio...

Ukryta Zawartość

Tylko Amati kosztowały 55kzl a nie 400kzl. Taka drobna różnica.

Do tego łączył je z 9900, węglówką i okablowaniem vdh. Obudowa też nieco ładniejsza:)

Nooo..ale chyba już wyczerpałeś formułę tej tezy ..

Przekonałeś już wszyskich , dlatego wiemy , że sieciówki nie grają .

Nie wiecie, bo dalej w nie wierzycie ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

W środku siedzą Mundorfy. Takie same siedzą w Sonusach Amati np.

http://www.hifi-notes.com/sonusfaberamatifabrikage-nl.htm

Chryste , ale Amati kosztowały 50 tys. złotych ...

To jakbyś mówił , że w samochodzie za 50 tys i 400 tys jest ta sama skrzynia biegów i to dobrze .

YG Anat to absolutny cenowy top Hi End i w takim produkcie nie może być takich kompromisów ...

Gdyby kosztowały 80 tys. PLN nie pokazywałbym co jest w środku , cena byłaby adekwatna .

Co do moich głośników to koszt wykonania wyniósł pomiędzy 15 a 20 tys . PLN razem z aktywnym DSP i wszystkimi pomiarami oraz zmianami w trakcie i lepszymi komponentami w zwrotnicy .

Czy grają jak YG ?

Grają niewątpliwie w innym stylu , czy lepiej nie mnie osądzać ..ale ja wydałem na cały system 20 000 dolarów., razem z " niegrającymi " sieciówkami AZ Absolute i mam w cenie 3 źródła ..z tego dwa wybitne .

ylko Amati kosztowały 55kzl

55zl to kosztował jak $ był po 2 zł. Uważacie że teraz by tyle kosztowały? Czy Sonus to Czerwony Krzyż? Amati Futura kosztują w tej chwili stówę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

55zl to kosztował jak $ był4 po 2 zł.

Jello...pliss teraz kosztowałyby 100 tys...jak dolar po 4 ..zresztą dolar nigdy nie był po 2 zł ..z tego co pamiętam to 2.3 najniżej ok . 2006 roku .

Pamięta , bo sobie wtedy 2 auta sprowadziłem .

Nie wiecie, bo dalej w nie wierzycie ;)

Ja nie wierzę , że sieciówki grają .

Kupiłem takie drogie , bo koledzy mnie namówili .

Ładne są i błyszczące .

Tu nie chodzi o koszt. Przeszacowania są w każdej dziedzinie i tego się nie zmieni. Gorzej jest z tworzeniem nowej fizyki, nowej elektroniki, nowej elektroakustyki itp.

A wszystko przez kompletny brak przygotowania potencjalnych odbiorców, którzy łykają każdą bzdurę jako objawienie ;)

Dziwię się zatem pewnej niekonsekwencji. Panowie wytykają taniość zwrotnic, różnych elementów, zupełnie nie dostrzegając, że "technologie" produkcji kondensatorów, rezystorów typu audiofilskiego, jak choćby tych nieszczęsnych duelundów to szwindel jeszcze większego kalibru.

Co do moich głośników to koszt wykonania wyniósł pomiędzy 15 a 20 tys . PLN razem z aktywnym DSP i wszystkimi pomiarami oraz zmianami w trakcie i lepszymi komponentami w zwrotnicy .

Czy grają jak YG ?

Grają niewątpliwie w innym stylu , czy lepiej nie mnie osądzać ..ale ja wydałem na cały system 20 000 dolarów., razem z " niegrającymi " sieciówkami AZ Absolute i mam w cenie 3 źródła ..z tego dwa wybitne .

Bo liczyłeś się z kosztami. YG są dla... innych chłopców.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tu nie chodzi o koszt. Przeszacowania są w każdej dziedzinie i tego się nie zmieni. Gorzej jest z tworzeniem nowej fizyki, nowej elektroniki, nowej elektroakustyki itp.

A wszystko przez kompletny brak przygotowania potencjalnych odbiorców, którzy łykają każdą bzdurę jako objawienie ;)

Jak chcesz to potrafisz !:))

Zgoda , polubiłem Ciebie jak tam , gdzieś wkleiłeś film z Nagra-T .

Wystarczy sobie porównać do tego YG ..ile taka maszyna kosztowałoby dzisiaj... 2 mln dolarów ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.