Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, przemak napisał:

to dlaczego ja nie mogę poprosić o odłączenie pętli sprzężenia?

Możesz tylko po ch...? ?

55 minut temu, barmanekm napisał:

Po przetworniku delta-sigma. Chyba, że jesteś fanem winyla i taśmy.

Dopiero teraz pojawily sie watpliwosci? No popatrz...

47 minut temu, barmanekm napisał:

Dzięki Jar1, to widziałem. Nie widziałem wzmacniacza bez filtra ?

To patrz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zeby nie bylo: spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic
18 minut temu, barmanekm napisał:

Ja nie dyskutuje, tylko koryguję Twoje nieścisłości i błędy.

Doprawdy?

Godzinę temu, jar1 napisał:

No, jak ch... ?

Dwa bo i mój ;-).
Ale wolno słuchać klasy D, czy jest jakiś zakaz ;-)?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

11 minut temu, Lech36 napisał:

Wciaz malo Ci? ?

@robsonicWypożyczyłeś już coś nowoczesnego na testy ?

Edytowane przez Mateusz Wielgos
16 minut temu, Lech36 napisał:

A ktoś komuś zabrania? 

Byleby nie w tęczowych barwach był :)

Teraz, robsonic napisał:

Wciaz malo Ci? ?

Pytam tylko czy wolno słuchać? Bo słucham od wielu lat i nie słyszę w tym nic o czym niektórzy tu piszą. Coraz więcej moich kolegów też tego słucha i są zdziwieni że nie słychać różnic w porównaniach. Poniżej podawany już link do testu klasy D. Jest w nim też odniesienie do hi-endu który nie jest w klasie D.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, jar1 napisał:

A ktoś komuś zabrania? 

Uf, odetchnąłem z ulgą ;-). Idę słuchać.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Coraz więcej moich kolegów też tego słucha i są zdziwieni że nie słychać różnic w porównaniach.

Jeśli chodzi o ciebie i kolegów to, nic nowego. :)

Są różne sprzęty, różne konstrukcje i różni ludzie ;)

To jednak fajne jest, dbajmy o to, by nie było jakiejś "normalizacji" do jedynie słusznych wzorców. Niech każdy sobie szuka tego, co mu odpowiada najbardziej.

Lechu daj znać jak ci przyjdzie 800D bo właśnie w tym teście opowiadają, że gra inaczej niż 400D no i znalazłem jeden komentarz na Amazonie z podobnymi odczuciami. Za jakiś czas będę dla siebie szukał taniej końcówki i w klasie D chciałbym spróbować. 

Wszelkie info mile widziane.

Teraz, jar1 napisał:

Niech każdy sobie szuka tego, co mu odpowiada najbardziej.

Szukam i tu (D) i tam (AB) i rzeczywiście jest fajnie.

2 minuty temu, Mateusz Wielgos napisał:

Lechu daj znać jak ci przyjdzie 800D bo właśnie w tym teście opowiadają, że gra inaczej niż 400D no i znalazłem jeden komentarz na Amazonie z podobnymi odczuciami. Za jakiś czas będę dla siebie szukał taniej końcówki i w klasie D chciałbym spróbować. 

Wszelkie info mile widziane.

Okazuje się że dystrybutor potrzebuje czasu do 10 dni na ściągnięcie tego z magazynu centralnego. Nie zwróciłem na to uwagi. Przyjdą najdalej w połowie przyszłego tygodnia. Magazyn centralny jest w Niemczech a nie jak wcześniej podałem w Holandii. Moim zdaniem do tych IMG na Hypex-ach możesz mieć zaufanie, ale oczywiście czujność wymaga własnej oceny ;-). Przy tej cenie ryzyko zakupu jest żadne.

Lechu daj znać jak ci przyjdzie 800D bo właśnie w tym teście opowiadają, że gra inaczej niż 400D no i znalazłem jeden komentarz na Amazonie z podobnymi odczuciami.

O jakim tescie mowisz i co pisali?

Ja mam zarowno 400D (tor wysokotonowy/sretniotonowy) jak i 800D (tor niskotonowy/DBA)

O tym który Lechu podlinkował ale fakt tam jest 1000D na modułach Pascal. 

Zaraz odnajdę to porównanie 400 do 800.

Tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mateusz Wielgos
44 minuty temu, Lech36 napisał:

Pytam tylko czy wolno słuchać? Bo słucham od wielu lat i nie słyszę w tym nic o czym niektórzy tu piszą.

Przyznaj sie , ze jestes deko przygluchy? - oczywiscie bez zadnych osobistych...

Nie wiem co w zyciu robisz ale jesli jestes DJ-em, lub masz regularnie kontakty z naglosnieniem na masowych imprezach to warto isc do laryngologa. Czesto piszesz, ze nie slyszysz tego czy tamtego. Prawie kazdy DJ z kilkuletnim starzem ma niestety wadliwy sluch i nie slyszy juz sopranow tak jak powinien. Od glosnego sluchania takie sa efekty. Pozniej czlowiek zaczyna szukac sprzetu z kilowatami, zamiast cieszyc sie delikatnym, pieknych brzmieniem. To jak z alkoholizmem. Zaczyna sie od piwka dziennie a konczy na flaszce na sniadanie...

10 minut temu, robsonic napisał:

Przyznaj sie , ze jestes deko przygluchy?

Dziękuję za chamski "komplement".

11 minut temu, robsonic napisał:

Nie wiem co w zyciu robisz ale jesli jestes DJ-em, lub masz regularnie kontakty z naglosnieniem na masowych imprezach to warto isc do laryngologa.

Niedawno byłem, wszystko jest w porządku. 

12 minut temu, robsonic napisał:

Prawie kazdy DJ z kilkuletnim starzem ma niestety wadliwy sluch i nie slyszy juz sopranow tak jak powinien.

DJ-jem nigdy nie byłem, w dawnych latach zaraz po studiach konserwowałem sprzęt w dwóch dyskotekach w moim mieście. To była oficjalna fucha. Dorabiałem do podstawowej pensji. Na dyskoteki chodziłem rzadko.

17 minut temu, robsonic napisał:

To jak z alkoholizmem. Zaczyna sie od piwka dziennie a konczy na flaszce na sniadanie...

Masz doświadczenie, czy jak zwykle teoretyzujesz?

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Masz doświadczenie, czy jak zwykle teoretyzujesz?

Jako jeden z nielicznych na tym forum kieruje sie doswadczeniem i praktyka a nie teoria.. To chyba jest w stanie kazdy srednio zaawansowany forumowicz ocenic, po warunkiem, ze bedzie mu sie chcialo to czytac..

Skoro napisalem wiele razy, ze nie podobaja mi sie soprany wzmacniaczy w klasie D, o tym takze mozna przeczytac na innych forach w roznych jezykach swiata to chyba cos jest na rzeczy. Ty wieloktrotnie napisales, ze "nie slyszysz", wiec jasne jest dla mnie, ze byc moze masz przytepiony sluch bedac kompletnie nieswiadomym.. - i pisze to bez zadnych chamstw czy zaczepek.. Poprostu stwierdzam co stwierdzam..

15 minut temu, robsonic napisał:

Jako jeden z nielicznych na tym forum kieruje sie doswadczeniem i praktyka a nie teoria..

To bardzo dobrze, grunt to doświadczenie.

16 minut temu, robsonic napisał:

To chyba jest w stanie kazdy srednio zaawansowany forumowicz ocenic, po warunkiem, ze bedzie mu sie chcialo to czytac..

Forumowicze pewnie są w stanie ocenić Twoje doświadczenie i pewnie oceniają.

17 minut temu, robsonic napisał:

Ty wieloktrotnie napisales, ze "nie slyszysz", wiec jasne jest dla mnie, ze byc moze masz przytepiony sluch bedac kompletnie nieswiadomym..

Tacy co "słyszeli" występowali kiedyś w słynnym wątku "Wielkopolski test abx".

21 minut temu, robsonic napisał:

i pisze to bez zadnych chamstw czy zaczepek..

54 minuty temu, robsonic napisał:

jestes deko przygluchy

Mówisz że to było eleganckie stwierdzenie? 

Lechu36, ja też już dawno wyrosłem z oceniania wzmacniaczy przez pryzmat klasy, czy nawet topologii. A już absolutnie nie warto kierować się pierwszymi lepszymi opiniami z internetu, lub wydawać opinii na podstawie odsłuchu sprzętów o wartości puszki od piwa po wypiciu flaszki na śniadanie. Oczywiście bez urazy do nikogo.

Jeżeli coś mi się podoba, to rozwiązania techniczne. Tak po prostu. Proste, skomplikowane - czyjaś sensowna myśl techniczna, dla samego tworzenia czegoś fajnego.

Dźwięk bywa różny, ale takie naprawde słabe granie, jest najczęściej kwestią błędów konstrukcyjnych lub oszczędności. Można też pisać o niedopasowaniu systemu, ale to bardziej złożony temat.

20 minut temu, robsonic napisał:

jasne jest dla mnie, ze byc moze

Kwintesencja Twoich wypowiedzi.

System gra dobrze, albo nie....

1 minutę temu, barmanekm napisał:

Można też pisać o niedopasowaniu systemu, ale to bardziej złożony temat.

Był dosyć obszernie omawiany w wątku o audio mitach. Niestety znaleźć tam coś to horror.

23 minuty temu, barmanekm napisał:

Kwintesencja Twoich wypowiedzi.

No i ..? Odpisujesz tylko wtedy kiedy nie na temat... A tego wzmacusia D bez fitrow juz widziales czy pominiesz jak zwykle?

PS.. To Wy tutaj sobie sluchajcie kilowatow w impulsie a ja odpalam lampe... Nerka.

Edytowane przez robsonic
6 minut temu, robsonic napisał:

A tego wzmacusia D bez fitrow juz widziales

Ja nie widziałem wzmacniacza bez filtra. Co tutaj miałbym przemilczeć.

Widziałem jakiś link, do chińczyka 3W za kilka USD. Gdzie w nocie aplikacyjnej zastosowanego scalaka, pisze, że w większości aplikacji wymagany jest filtr wyjściowy. Prosty, na koraliku ferrytowym i kondensatorze. Jest nawet schemat dołączony takiego filtra. Jak wyjmę z mojego filtr, to też będę mieć bez filtra. Chińczyk chciał się pewnie z ceną zmieścić, aby nie przekroczyć ceny puszki piwa.

Ale wiem już skąd Twoje opinie o wzmacniaczach impulsowych.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

Gość

(Konto usunięte)

Wydaje mi sie a wrecz mam pewnosc ze mylicie stan sluchu , jego fizjologie  z wrazliwoscia odbioru dzwieku.

Przeciez  wiekszosc ludzi ma poprawny wzrok a jednak nie ma powszechnego odbioru dziel malarzy ...........by podziwiac na codziennie obrazy, kupowac , odwiedzac galerie....myle sie?

Wzrok nie ma tu nic do rzeczy jak i znakomity sluch ......musimy odczuwac taka wrazliwosc na obcowanie z

muzyka czy obrazami...

Ale co by nie pisać, filtr na wyjściu wzmacniacza jest czymś nadmiarowym i zbędnym. Czasem wymagany jest do stabilnej pracy wzmacniacza, z tym, ze cięcie jest wtedy na setkach kHz. W przypadku klasy d służy  głownie do odcinania części niepotrzebnych śmieci jakie ten wzmacniacz produkuje sam z siebie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi